Курсовая работа: Видавнича діяльність. Комп’ютерні видавничі системи

В идавнича діяльність. Комп ютерні видавничі системи

Курсова робота

ПідготувавСлюсаренко Максим, гр. Т-22

Львівський політехнічний інститут

Вступ

Видавничий бізнес сьогодні немислимий без комп'ютерних видавничих систем, що розсовують обрії творчості, дозволяючи реалізувати усі ваші задуми. Видавничі програми легко піддаються освоєнню навіть непрофесіоналам у видавничій роботі. Однак недостатньо усього лише опанувати інструментами, що вони пропонують. Потрібно володіти, крім іншого, базовими поняттями видавничої справи, мати представлення про видавничий процес. Без цих знань немислиме створення повноцінної поліграфічної продукції.

Мета даної роботи саме і полягає в тому, щоб дати загальне уявлення, як зробити ваші видання прийнятними з погляду поліграфічних вимог, а значить — і більш привабливими на вид. Робота побудована таким чином, що послідовно висвітлюються всі стадії підготовки видання — від задуму до одержання оригіналу-макета.

Матеріал, що викладається в даній роботі, не прив'язаний до якої-небудь однієї програми чи продукту. Це зроблено для того, щоб можна було використовувати приведені поради і рекомендації в різних видавничих системах.

Підготовка публікацій до видання — складний і тривалий процес. Він складається з довгого ланцюжка взаємозалежних етапів. Донедавна кожен етап виконував професіонал вузької спеціалізації: редактор, коректор, художник, складач, друкар. Поява настільних видавничих систем (Desktop Publishing = DTP) сприяло стиранню граней між окремими етапами підготовки видань. Потужність засобів автоматизації видавничої праці, включених у DTP, настільки велика, що практично весь процес підготовки публікації до видання може виконати одна людина. Очевидно, що такий «професіонал широкого профілю» повинен добре розбиратися в технологічних особливостях окремих етапів, з огляду на при цьому їхній взаємозв'язок і взаємозалежність.

Спрощено підготовка публікації до видання виглядає так:

Сам же процес підготовки макета також складається з ряду взаємозалежних етапів:

Макетування

Підготовка тексту

Підготовка ілюстрацій

Вибір шрифтів

Верстка

Друк оригінал-макету

Макетування

Ескіз макету

Вибір формату

Орієнтація сторінки

Поля

Елементи дизайну

Модульна сітка

Пять порад по макетуванню

Ескіз макету

Щоб одержати гарний макет, почніть з ескізу, що приблизно відбиває остаточний вид документа. Час, що ви при цьому витратите, повернеться вам сторицею, дозволивши уникнути нескінченних переробок. З чого почати?

Насамперед представте, як буде виглядати документ у готовому виді, і зробіть кілька начерків на папері. Допустимо, ви хочете створити 8-сторінковий інформаційний бюлетень зі стандартними смугами розміром 210 х 297 мм (формат А4). Для начерку візьміть 2 листки чистого паперу розміром 210 х 297 мм, покладіть їх один на один і зігніть по ширині листа — так ви одержите зменшену подобу вашого 8-сторінкового бюлетеня. Потім візьміть олівець і накидайте шапку, оформлення обкладинки, малюнки і/чи тексти, верхні і нижні колонтитули. Прикиньте, якої ширини варто задати верхні, бічні і нижні поля, і відзначте це на смугах. Позначте на кожній смузі малюнки і текст.

Зміни можна вносити на будь-який, навіть самої останній, стадії підготовки документа. Якщо ви вже небагато знайомі з якою-небудь програмою DTP, то можете обійтися і без олівця, зробивши начерк прямо на екрані монітора.

Вибір формату

У Європі, формати паперу, що випускаються промисловістю, і використовуються в друкарнях, укладаються в так називану А-серію, визначену стандартом Міжнародної Організації Стандартизації (ISO). У Німеччині цей стандарт відомий під іншим ім'ям — DIN (Deutsche Industrie-Norm) — Німецький промисловий стандарт. Німецький стандарт DIN постулирует ряд форматів, об'єднаних у DIN-Ax-серію.

Усі формати ряду являють собою похідні від основного формату DIN А0, що має розміри 1189 мм х 841 мм. Якщо розрізати такий лист навпіл поперек довгої сторони, то вийдуть два листи формату DIN A1. Якщо повторити цю операцію, то вийдуть аркуші формату DIN А2 і т.д. Найменшим форматом із широко розповсюджених є формат поштової картки — формат А6. Найбільшвідоміформати DIN A5, A4 і A3.

Формат (DIN) Міліметри Дюйми
А0 841 х 1189 33,1 х 46,8
A1 594 х 841 23,4 х 33,1
A2 420 х 594 16,5 х 23,4
A3 297 х 420 11,7 х 16,5
A4 210 х 297 8,3 х 11,7
A5 148 х 210 5,8 х 8,3
A6 105 х 148 4,1 х 5,8

Орієнтація сторінки

Рядка на сторінці можуть бути розташовані по-різному. Розташування рядків уздовж короткої сторони листа називається подовжньої (книжкової чи портретний — від англ. portrait) орієнтацією сторінки, у противному випадку поперечної (альбомної чи ландшафтний — від англ. landscape).

Поля

При виборі співвідношення розмірів полів і тексту на сторінці варто намагатися досягти гармонії. Поряд з цією загальною рекомендацією існують і більш конкретні правила. Ширина полів, що відокремлюють текст на сторінці від країв листа, залежить від характеру тексту, що верстається, і може бути різної з різних сторін листа. Якщо мова йде про єдину сторінку, що містить текст цілком, то ліве і праве полючи повинні бути досить вузькими і мати однакову ширину. Верхнє поле повинне бути ширше лівого і правого, а нижнє ширше верхнього Рекомендується наступна ширина (у відносних одиницях): 3 для лівого і правого полючи, 5 для верхнього, 8 для нижнього.

Поля на книжкових сторінках

Правила для вибору розміру полів книжкових сторінок трохи відрізняються від приведених вище правил для окремих сторінок тексту. Тут випливає в першу чергу подбати про те, щоб при розвороті книги текст на суміжних сторінках виглядав би симетрично. Аналогічні проблеми виникають при верстці будь-яких многостраничных документів, якщо печатка виконується на обох сторонах листа. Поряд з вимогами эстетического характеру до оформлення таких документів пред'являють і чисто технічні вимоги. Зокрема, необхідно пам'ятати, що частина внутрішнього полючи «поглинається» при підшивці (плетінні). Якщо не врахувати цієї технологічної особливості, то в кращому випадку текст виявиться «стягнутим» до корінця книги, а в гіршому — може частково ускочити в халепу, що утруднить чи читання зробить його взагалі неможливим.

Для установки розмірів полів сторінки можна скористатися наступним алгоритмом.

Спочатку варто визначити ширину частини сторінки, виділеної під текст (ширину набору), уключивши сюди при многоколонном наборі ширину межколонных інтервалів. Різниця між шириною сторінки (без обліку ширини плетіння) і шириною набору варто поділити на три рівні частини. Одна з цих частин виділяється на внутрішнє (чи палітурне) поле, розташоване з тієї сторони листа, що буде підшиватися. Дві що залишилися — на зовнішнє поле, розташоване з протилежної обрізної сторони листа. Далі варто провести діагональ з лівого нижніх у правий верхній кут сторінки. Провівши горизонтальні лінії через крапки перетинання цих діагоналей із границями лівих і правих полів можна одержати границі верхніх і нижніх полів.

Іншим розповсюдженим способом визначення полів є розподіл сторінки на дев'ять рівних частин. Як це робиться, зрозуміло з малюнка.

Елементи дизайну

При роботі над дизайном майбутньої публікації можна використовувати велика кількість різних елементів. Найбільш розповсюджені з них приведені нижче.

Випуск за обріз

Цей елемент макета являє собою текст, чи малюнок лінію, що будуть виходити за кордон смуги після її обрізки. Подібні елементи можуть стати дуже ефективним засобом дизайну.

Буквица (drop cap)

Це велика заголовна буква, що спускається вниз на кілька рядків. При цьому текст обтікає її. Використовується як елемент оформлення, що підкреслює початок чи тексту його підрозділів.

Выворотка (reversed out text)

Текст, «вивернутий навиворіт», наприклад білий текст на чорному тлі.

Куля (bullet)

Мітка пункту списку. Кружок розміром у напівкруглу шпацію одержав дуже широке поширення як мітки пунктів списків. Однак не варто обмежуватися тільки цим символом. Символ у виді залитого чи квадратика ромбика виглядає навіть більш солідно, чим кружок. Порожній квадратик створює враження «дрімаючої сили». Трикутник не так важкий, як квадрат. Стрілки підсилюють основне призначення мітки: «дивися сюди!». У деяких гарнітурах шрифтів, наприклад у гарнітурах Zapf Dingbats і Wingdings, мається ще ряд геометричних фігур.

Оборка

Оборкою називається текстова виїмка. Якщо в стовпчик уставляються чи малюнки інший текст, то її границі змінюються таким чином, що текст розташовується навколо вставки, як би «обертаючи» неї. Оборки можуть бути прямокутними, багатокутними чи криволінійними в залежності від цілей дизайнера і можливостей програми макетування.

Лінійки (rules)

Елементи оформлення видання, що представляють собою горизонтальні чи вертикальні лінії, що відокремлюють елементи макета друг від друга. Лінійки додають смузі закінчений вид. Для залучення уваги можна підкреслити чи заголовок провести лінію там, де закінчується один розділ тексту і починається інший. Лінійки застосовуються також для поділу самостійних частин смуги.

Рамка (printing rule)

Лінія, що обмежує растрированный тло, частина чи тексту ілюстрації.

Модульна сітка

Велику допомогу в підготовці макета може зробити модульна сітка. Модульна сітка визначає дизайн майбутнього макета і задає місця розміщення колонцифр, тексту, ілюстрацій, заголовків і рядків із прізвищем автора на початку чи кінці статті і т.д. Сітка розробляється художником. Сітки іноді називають чи шаблонами трафаретами. Вона служить каркасом, що визначає, де на сторінці будуть розміщені елементи. Сітка являє собою систему недрукува вертикальних і горизонтальних ліній, що розділяють сторінку.

П'ять рад по макетуванню

Створіть банк зразків. Коли ви читаєте журнали, книги, газети, річні звіти, переглядаєте рекламні листівки і брошури збирайте зразки особливо вдалих і невдалих рішень. Складайте їх у двох папок, озаглавлені «Гарні» і «Погані», відзначаючи, що чи добре погано в даному макеті. Нагромадивши досить матеріалу, ви відчуєте себе набагато впевненіше в області технічного і художнього редагування.

Складіть план майбутнього документа. Ніж простіше, тим краще. Дотримуючи цього правила, зробите менше помилок. Крім того, прості макети виглядають чіткіше, краще читаються і забезпечують концентрацію уваги читачів.

Не намагайтеся объять неосяжне. Наприклад, ви можете розмістити на одній смузі 30 стовпчиків тексту, але хто стане їх читати? Загальне правило: не використовуйте більше трьох спеціальних типографських ефектів на розвороті з двох смуг.

Ваш макет повинний створювати чітке представлення про характер документа. Якщо ви компонуєте рекламне повідомлення про продукт, то нехай ваш макет виглядає як реклама, а не як науковий трактат.

Текст

У цій главі:

Общие правила набора

Правила переносов

Правила набора знаков и цифр

Набор заголовков

Набор таблиц

Загальні правила набору

Нормальний розмір пробілу між словами під час набору дорівнює одному символу.

У наборі не повинне бути коридорів, тобто сполучення пробілів між словами по вертикалі (чи похилої лінії) у трьох і більше суміжних рядках.

Абзацні відступи повинні бути однаковими у всьому тексті.

Останній рядок абзацу повинен бути длиннее абзацного виступу не менш, ніж у 1,5 рази.

Якщо набір виконується без абзацного виступу, то останній рядок повинний бути неповної.

Довжина рядка повинна бути не більше 60-65 символів.

На сторінці повинне бути 30-40 рядків.

Нижня границя тексту на попередній сторінці повинна бути нижче, ніж початок тексту на наступній чи не менш 5 рядків.

Остання сторінка глави (якщо глави починаються з нової сторінки) повинна виглядати заповненої хоча б наполовину.

Правила переносів

Не допускаються переноси, що спотворюють зміст слова.

Не можна переносити абревіатури, що пишуться великими буквами типу УНР, КПИ, МФО.

Не можна розривати переносом такі скорочення, як іт.д., іт.п. і подібні.

Не можна розривати переносом цифри, що складають одне число. При необхідності можна розривати числа, з'єднані знайомий тире, але тирі залишається в попередній рядку: 1985-1990, Х-ХІ ст.

Небажано відокремлювати инициалы від прізвищ.

Не бажано відокремлювати скорочені слова від імен і прізвищ: проф. Петренко, т. Іванов.

Не можна відокремлювати цифру з чи дужкою крапкою від наступного слова.

Не бажано відокремлювати цифри від наступних скорочених слів і назв одиниць виміру.

Не можна відокремлювати для переносу знакові позначення від наступних чи попередніх цифр: 50%, $10, №25.

Не бажано, щоб знаки переносу були більш, ніж у двох суміжних рядках.

Не можна, щоб між знаком переносу і частиною слова був пробіл.

Не можна, щоб знаком переносу починався рядок.

Не можна переносити розділові знаки.

Знаки і цифри

Не можна, щоб між розділовими знаками, крім тирі, і словом був пробіл.

Три крапки перед словом не можна відокремлювати пробілом.

Тире між цифрами не можна відокремлювати пробілами: 20-30.

Тире між словами відокремлюється пробілом. У комбінаціях типу ,- чи — пробіл отсутствует.

У прямої мови тире праворуч відокремлюється пробілом.

Дефіс не повинний відокремлюватися пробілами.

Лапки не можна відокремлювати пробілами від слів.

Лапк набираються тим же шрифтом, що і текст.

Між знаком номера і параграфа і цифрами обов'язковий пробіл: №10, §2.

Знаки градусів, відсотків, хвилин, секунд не можна відокремлювати пробілом від цифри: 6%. Скорочення, що йдуть за знаком градуса, відокремлюються пробілом: 20°С. Два знаки чи номера параграфа пишуться разом: №№, §§.

Між цифрами, що позначають різні одиниці — сотні і тисячі, тисячі і мільйони робиться пробіл: 4655210. Позначення номера і дробу потрібно набирати без пробілу: №125, 3.456.

Знаки + і — не відбиваються від цифри: +10.

Дробу записуються без пробілу: 4/7.

Для позначення десятих і тисячних дробів використовується крапка: 6.35.

Слово після порядкового номера відокремлюється пробілом.

Заголовки

У многострочных заголовках кожен рядок повинний мати визначений сенс.

Не рекомендується закінчувати заголовок службовими частинами мови.

Переноси в заголовках не допускаються, за винятком многострочных заголовків.

Таблиці

Таблиці набирають шрифтом наступних кеглів: текст 12 — таблицю 8, 10; текст 10 — таблицю 6, 8; текст 8 — таблицю 6, 8.

Рядка в заголовках граф повинні бути розташовані горизонтально і виключені по центрі.

Якщо ширина заголовка менше висоти графи заголовка, то рядок набирається вертикально.

Якщо таблиця займає двох і більше сторінок, то графи нумеруються і на наступній сторінці заголовок граф включає тільки порядкові номери

Ілюстрації

У цій главі:

Сканирование

Муар

Форматы файлов

Скануванняесколько джерел одержання ілюстрацій для вашої публікації:

скановані зображення;

колекції цифрових фотографій на CD-дисках;

зображення, отримані за допомогою цифрових камер;

зображення, отримані з екрана комп'ютера;

оригінальні векторні чи графічні малюнки.

Найпоширенішим способом одержання зображень є сканування зображень з фотографій, слайдів, газет, журналів і ін. друкованих видань, але він є в теж час і самим складної, тому що вимагає визначених знань.

Сканування

Установки сканера

При скануванні встановлюються наступні величини:

Гама

Гама — це коефіцієнт нелінійного перекручування. При збільшенні значення гами графік перетворюється в криву, вигнуту нагору. У такому випадку світла зона тонів на проекції збільшується, темних — зменшується, що зробить зображення більш світлим. Зменшення значення гами спричиняє відповідне затемнення зображення.

При скануванні світлих знімків гама повинна бути зменшена в порівнянні з лінійної, темних — збільшена.

Режим сканування

Існує кілька режимів сканування:

Grayscale — це чорно-білий напівтоновий 8-бітовий режим, що дає 256 градацій сірого кольору. Звичайно в цьому режимі сканують напівтонові ілюстрації і фотографії для чорно-білої печатки.

Bitmap — це режим сканування чорно-білих штрихових ілюстрацій, таких як чи гравюра контурний малюнок. Bitmap-зображення будується тільки з чорних і білих пикселей. При печатці чорним пикселям відповідає чорний колір, а білим — папір. Ці зображення не растрируются.

Halftone Screen — це режим, при якому напівтонове зображення растрируется і перетворюється в Bitmap-зображення.

RGB — режим сканування кольорових зображень. 24 бітний режим, відтворює до 16 мільйонів квітів у трьох 8-бітових каналах (256 квітів на канал).

Розмір кінцевого зображення

Він прямо зв'язаний з дозволом, тому обидва показники приходиться враховувати одночасно. Не можна збільшити розмір зображення без утрати якості. У слайдів, наприклад, відсоток збільшення без помітної втрати якості досягає 1000%;

З яким дозволом потрібно сканувати

Позначимо:

SR — вхідний дозвіл сканування (scan resolution, ppi)

PR — вихідний дозвіл принтера (print resolution, dpi)

SF — просторова чи частота линеатура (screen frequency, lpi)

GL — кількість півтонів на канал (grayscale levels, 0..256)

X — величина масштабирования (Scale)

GL = (PR / SF)^2 + 1

SF = PR / SQR(GL — 1)

SR = SF * 1.5 * X

Параметр 1.5 — оптимальний, більш точно — 1.41 (корінь з 2), але краще 1.5. Якщо поставити 2 (як багато хто роблять, буде надлишкова інформація, а значить неминуче усереднення і деяка втрата детальності).

Багато хто, коли роботу потрібно робити терміново і немає часу на обчислення, сканують усі картинки на 300 ppi — цього найчастіше цілком достатньо.

Муар

Муар — темні плями на зображенні. Для компенсації муару розроблені спеціальні технології. Якщо вас цікавить питання, відкіля з'явився цей термін, то муар є французькою технікою упресовування хвилеподібних візерунків у тканину. (Більш докладно див. у статье «Муар»)

Формати файлів

Векторні формати

Eps

Формат EPS (Encapsulated PostScript) підтримується більшістю програм верстки і графічного редагування. Він створений фірмою Adobe як вихідний формат для печатки графічних зображень. Якщо вам необхідно зберегти зображення для використання їхніх програмах верстки, таких як QuarkXPress, Adobe Illustrator чи PageMaker, використовуйте формат EPS. Формат EPS часто використовують для експортування файлів цветоделенных оригіналів зображень CMYK з однієї програми в іншу. Якщо ви передаєте файл із зображенням для печатки в друкарню, то звичайно використовується формат EPS.

Метафайл windows

Для векторної графіки фірма Microsoft створила формат метафайла Windows (WMF), відповідаючи на виклик фірми Apple Macintosh, що користається форматом PICT. Цей формат розуміють усі прикладні програми Windows, що дозволяє імпортувати зображення з будь-якої програми Windows у будь-яку іншу програму.

Але формат метафайла Windows не так багатий художніми можливостями, як EPS. Не застосовуйте його, якщо хочете працювати з квіткоділенням, тому що цей формат не підтримує пойменованих квітів, що вимагаються для квіткоділення малюнків (пойменовані кольори зв'язують мітку, наприклад Deep Blue, з кольором і визначають склад кольору.

Настійно рекомендуємо використовувати формат Windows Metafile для переносу простих малюнків, наприклад діаграм, створених за даними електронної таблиці.

Формати растрированного зображення

TIFF

У видавничому середовищі найбільш популярним растрированным форматом є TIFF (Tagged Image File Format), створений фірмами Aldus і Microsoft. У колірних моделях RGB і CMYK формат TIFF підтримує до 16,7 млн. відтінків (24 біт), і кожна програма редагування фотоизоб-ражений підтримує цей формат.

Існує кілька варіантів TIFF, але поки немає програми, що підтримує їхній усі. Для забезпечення сумісності ми рекомендуємо використовувати незжаті файли TIFF. Це не виходить, що при роботі зі стиснутими файлами TIFF (особливо з розширенням LZW) нічого не вийде. Виходить, але не завжди.

Колір

У цій главі:

Система RGB

Система CMYK

Цветоделение, или конвертация RGB — CMYK

Простые цвета

Создание рабочей среды для управления цветами

Калибровка монитора

У теорії кольору існує кілька колірних систем, основними з який є RGB і CMYK.

Система RGB

У RGB-системі всі опенки спектра виходять зі сполучення трьох основних квітів: червоного, синього і зеленого (Red, Green і Blue), заданих з різним рівнем яскравості. Ця система є аддитивной, тобто в ній виконуються правила додавання квітів. Сума трьох основних квітів при максимальній насиченості дасть білий колір, а при нульовий — чорний. Червоний і зелений кольори утворять жовтий, а зелений н синій — голубой.

Ця система застосовна для всіх зображенні, видимих у минаючому чи прямому світлі. Вона адекватна колірному сприйняттю человеческою ока, рецептори якого теж «набудовані» на червоний, синій і зелений кольори. Тому побудова зображення на екранах моніторів, у сканерах і інших оптичних приладах відповідає системі RGB. У комп'ютерній RGB-системі кожен основний колір може мати 256 градацій яскравості. (Це зв'язано з особливостями обробки інформації в комп'ютері. 256 градацій відповідають 8-бітовому режиму.)

Система CMYK

У поліграфії приходиться мати справа з фарбами, накладеними на папір — тобто видимими у відбитому світлі. Тут кольору взаємодіють уже по інших закономірностях.

У системі CMYK у якості складених чи триадных квітів обрані блакитний, пурпурний і жовтий. Вони по черзі наносяться на папір, створюючи (у принципі) будь-який потрібний відтінок. Ця система є субтрактивной, чи поглинаючої. На практиці, однак, при накладенні трьох складених квітів виходить не чорний, а темно-коричневий відтінок. Тому до триадным квітів був доданий четвертий, чорний (black), називаний також Key color, а вся система одержала назву CMYK — Cyan, Magenta, Yellow і Key color. Білим у даному випадку є колір чи папера того матеріалу, на який наноситься фарба. Насиченість кольору в системі CMYK виміряється у відсотках, так що кожен колір має 100 градацій яскравості. Складені фарби, застосовувані в різних країнах, розрізняються відтінками. У Європі прийнята система Euro-standart, у США – SWOP

Квіткоділення, чи конвертація RGB — CMYK

Квіткоділенням називається розкладання кольорового зображення з режиму RGB на чотири складені фарби CMYK, що потім з'єднуються при печатці, утворити багатобарвне зображення.

Багато відтінків, створені колірною системою RGB, не вдається передати при печатці. Тому нерідко прекрасні фарби малюнка на моніторі після печатки виявляються бляклими. Перехід з RGB у CMYK здійснюється через спеціальні програмні фільтри, де враховуються всі майбутні установки печатки: система основних триадных фарб, коефіцієнт розтискування крапки, баланс фарб, спосіб генерації чорного кольору, а також максимальний рівень фарби й інших установок. Квіткоділення — дуже складний процес, тому якість готового зображення багато в чому залежить від досвіду оператора, правильного калібрування всієї системи і майстерності друкаря.

Прості кольори

Як уже відзначалося, при печатці триадными фарбами відтворюються не усі відтінки. Тому для більш точної передачі якого-небудь відтінку застосовуються так називані «прості» (Spot) кольору, отримані шляхом попереднього простого змішування фарб у змішувачі. Існує кілька систем простих квітів, найбільш розповсюдженої з них є система PANTONE, у якій кожна фарба має свій цифровий код. Випускаються каталоги простих квітів, що допомагають користувачу підібрати потрібний відтінок, а потім, скориставшись кодом, замовити потрібну фарбу.

Так, зокрема, друкується золотий чи срібний колір. При квіткоділенні плівки з простими квітами виводять додатково до чотирьох основного. Самі Spot-кольори теж можна піддавати квіткоділенню, однак у цьому випадку вони втратять первісний вид. У PANTONE-каталогах для кожного Spot-кольору приводиться його четырехкрасочное представлення, що дозволяє визначити, як буде виглядати даний колір при квіткоділенні.

Створення робітничого середовища для керування квітами

Організація вашого робочого місця може вплинути на суб'єктивне сприйняття екранних і друкованих квітів. Щоб забезпечити стабільна і висока якість кінцевої продукції, постарайтеся виконати наступні рекомендації.

Стежите за освітленістю вашого робочого місця. На сприйняття екранних квітів можуть уплинути як сонячний, так і електричне світло. По можливості обмежте проникнення сонячного світла і забезпечте рівномірне висвітлення кімнати. Щоб уникнути появи на екрані жовтуватого відтінку, що звичайно дають флуоресцентні лампи, намагайтеся підтримувати в приміщенні освітленість з колірною температурою 5000°ДО. Дуже важливо, щоб стіни і потовк у вашому приміщенні були пофарбовані в нейтральні кольори, оскільки вони можуть уплинути на сприйняття як екранних, так і друкованих квітів. Найкраще, якщо кімната, призначена для перегляду й аналізу друкованої продукції, буде пофарбована в поліхроматичний сірий колір.

Доможіться того, щоб інтенсивність світла в приміщенні відповідала інтенсивності випромінювання екрана монітора. У такий спосіб ви зможете забезпечити рівні умови для перегляду і порівняння усіх версій зображень (тонових оригіналів, екранних зображень і друкованих відбитків).

Заберіть з екрана все текстурне тло. Дрібні текстурні чи елементи яскраві кольори, що оточують зображення, будуть заважати його нормальному зоровому сприйняттю. Задайте для робочої області екрана колірну схему, що складається з нейтральних сірих тонів. На будь-якому моніторі є два регулятори — «Контраст», що керує загальною інтенсивністю випромінювання, і «Яскравість», що визначає зміст чорного кольору на екрані. Відкрийте будь-як зображення, у якому переважають чорні тони. Настройте регулятор яскравості таким чином, щоб одержати на екрані 100-процентний чорний колір. При цьому стежите за тим, щоб інші кольори не стали надмірно темними. Зафіксуйте положення регулятора за допомогою шматочка липкої стрічки і настройте контраст за своїм розсудом з урахуванням інтенсивності світла в приміщенні.

Калібрування монітора

Монітор є самим інформативним інструментом, що дозволяє найбільше точно побачити ті відтінки квітів, що будуть надруковані. Кольоровий принтер, що дозволяє адекватно відображати кольору, коштує поки дуже дорого і не для усіх доступний. Тому, найкраще визначати якість майбутнього зображення по моніторі.

Калібрування монітора виконується або за допомогою зовнішньої системи, коли на екрані кріпиться фотоелемент, а потім запускається спеціальна програма, що калібрує відеокарту, або програмою, що включені в діалог Color Settings/Monitor Setup програми Adobe PhotoShop. (Більш докладно див. у статье «Калибровка»)

Шрифт

У цій главі:

Типометрические единицы

Основные термины

Шрифт

Группы шрифтов

Пропорции шрифта

Оформительские эффекты

Размер шрифта

Емкость и насыщенность шрифта

Советы по использованию шрифтов

Типометрические одиниці

Піка дорівнює 12 пунктам, що ледве менше 1/6 дюйма (більшість людей округляє цю величину). Ширина і висота колонок і смуг виражаються в піках.

Пункт складає 0,353 мм. Розмір шрифту і відстань між рядками оцінюють у пунктах.

Цицеро-это одиниця, прийнята в більшості країн Європи. Вона приблизно дорівнює піку (5,62 цицеро рівні 1 дюйму).

Терміни кругла шпація, напівкругла шпація тонка шпація характеризують горизонтальні розміри шрифту. Вони відповідають ширині заголовних букв М, N і малої літери t.

Кругла шпація дорівнює розміру шрифту, напівкругла шпація складає 0,5 розміру шрифту, а тонка шпація — 0,25 розміру шрифту. Іншими словами, для 12-пунктового шрифту кругла шпація дорівнює 12 пунктам, напівкругла шпація — 6 пунктам, а тонка шпація — 3 пунктам. Ширина цифри показує, скільки місця на рядку займає цифра. Вона дорівнює напівкруглої шпації (у більшості шрифтів усі цифри мають однакову ширину, що особливо зручно при формуванні числових стовпчиків у таблицях).

У наступній таблиці приведені співвідношення основних одиниць виміру:

наступній таблиці приведені співвідношення основних одиниць виміру:

Одиниця виміру Співвідношення
с единицамі типографської системи с міліметром при наборі
Пункт 1/48 квадрата 0,353
Квадрат 48 пунктів 6,9-17
Нонпарель 6 пунктів 2,15
Петит 8 пунктів 2,82
Корпус 10 пунктів 3,53
Цицеро 12 пунктів 4,24

Основні терміни

Шрифт

Це набір символів визначеного розміру і малюнка (наприклад, напівжирний шрифт New Baskerville розміром 10 пунктів).

Велику частину шрифтів можна розділити на чотири групи: шрифти з зарубками, чи антиква (serif), шрифти без зарубок, чи гротески (sans serif), декоративні (decorative) і рукописні (script).

Нижче приведені зразки деяких широко розповсюджених у DTP шрифтів:

Групи шрифтів

Для кожного шрифту існує кілька варіантів накреслення: нормальне (plain), курсивне (italic), жирне (bold) і жирне курсивне (bold italic). Різні варіанти накреслення деякого шрифту всіх можливих розмірів (кеглів) поєднуються в одне шрифтове чи сімейство гарнітуру.

Нижче приведений приклад різних накреслень гарнітури Таймс:

Times Plain

Times Italic

Times Bold

Times Bold Italic

Звичайно, це далеко не всі можливі накреслення, однак ці накреслення обов'язково присутні у всіх гарнітурах. Крім них можна назвати такі широко розповсюджені накреслення, як: світле (light), суперсвітле (extra light), напівжирне (demi bold), супержирне (extra bold), стиснуте (compressed чи condensed). Існує і безліч інших, для яких іноді навіть немає загальноприйнятого найменування.

Пропорції шрифту

У залежності від пропорцій знаків шрифт може бути стиснутим (condenced), нормальним (normal) і широким (expanded). Реалізація стиснутого шрифту деякої гарнітури як окремого різновиду в DTP-системах скоріше виключення, чим правило. У переважній більшості стиснутих шрифтів виходять засобами самої DTP-системи — шляхом пропорційної деформації. Причому така деформація може являти собою не обов'язковий стиск — будуються і розтягнуті накреслення.

Оформлювальні ефекти

Однієї з цікавих можливостей оформлення будь-яких шрифтів є побудова контурних літер (Outline-ефект). У DTP-системах реалізована також можливість створення тіньового (Shadow) ефекту для будь-яких шрифтів.

Ці і багато інших ефектів реалізуються комп'ютером шляхом модифікації стандартних шрифтів по визначених алгоритмах.

Серед інших, часто використовуваних оформлювальних операцій, можна назвати наступні: підкреслення і подвійне підкреслення, перечеркивание, зсув тексту щодо нормального положення рядка і різноманітні їхні комбінації.

Розмір шрифту

Розміром шрифту називається відстань між верхньою і нижній шрифтовими лініями. Звичайно розмір шрифту (кегль) виражається в пунктах.

Візуальне визначення розміру шрифту представляє складність тільки для починаючих користувачів DTP-систем. Навіть після нетривалої роботи користувач здобуває досвід і через якийсь час розпізнає практично безпомилкова більшість кеглів часто використовуваних гарнітур.

На наступній ілюстрації зображені кілька кеглів однієї гарнітури:

Існують специфічні найменування для окремих кеглів, також «успадковані з минулого»: діамант (3 пункти), діамант (4 пункти), перлина (5 пунктів), нонпарель (6 пунктів), міньйон (7 пунктів), петит (8 пунктів), боргес (9 пунктів), корпус (10 пунктів), цицеро (12 пунктів), мітель (14 пунктів), терція (16 пунктів), текст (20 пунктів).

Ємність і насиченість шрифту

Кожен шрифт має свій загальний чи тон насиченість — чисто визульный параметр, що характеризує, як буде виглядати конкретний шрифт на сторінці. Він може бути світлим чи темної. Насиченість міняється в залежності від виду шрифту і накреслення, рівномірності розташування тексту.

Шрифти того самого кегля можуть мати різну ємність, тобто в одному рядку може міститися різна кількість знаків. У деяких книгах по типографике приводяться таблиці ємності шрифтів для визначення середньої кількості знаків для різних кеглів у рядках різного формату. Я б не радив їх використовувати, тому що параметри того самого шрифту міняються в залежності від виробника. Більш прийнятним способом є самостійне визначення ємності. Для цього наберіть колонку тексту і зробіть її дублікати для шрифтів, що ви збираєтеся використовувати.

На малюнку нижче той самий текст набраний одним кеглем, але має для різних шрифтів свою ємність і насиченість:

Ради по використанню шрифтів

Для кожної групи видань добре б знайти визначений набір гарнітур. Але це не виходить, що ви повинні обмежитися лише декількома шрифтами. Вибирайте більше гарнітур, чим потрібно для одного документа, — це розширить ваші творчі можливості.

Загальним принципом є застосування гарнітур із зарубками для основного тексту і рубаних — для заголовків і інших елементів. Але немає правил без виключень. В одному документі можна обмежитися тільки рубаними гарнітурами, у тільки з зарубками. Треба тільки враховувати, що текст, набраний рубаним шрифтом, сутужніше читати; особливо це стосується великих обсягів.

Нижче приводяться трохи простих рад по використанню шрифтів:

Для основного тексту використовуйте пряме світле накреслення шрифту.

При виборі шрифту (особливо це стосується дуже світлих гарнітур) визначите, на якому пристрої будете виводити ваш документ. Справа в тім, що лазерні принтери друкують букви більш товстими, чим вони виходять на фотоскладальних автоматах, причому чим гірше дозвіл принтера, тим толще виходять букви. У будь-якому випадку, перш ніж приймати рішення, переглянете спробні відбитки.

Для заголовків і підзаголовків застосовуйте більш жирне накреслення. Уникайте однакових гарнітур для заголовків і основного тексту. З іншого боку, для заголовків і підзаголовків краще використовувати схожі гарнітури; це ж стосується тих випадків, коли в основному тексті існує трохи гарнітур.

Якщо заголовок займає більш трьох рядків, гарнітура повинна бути дорівнює по насиченості основному тексту. Якщо гарнітури заголовка і тексту збігаються, відокремите заголовок від тексту. Використовуючи напівжирне накреслення шрифту для перших слів заголовка, ви як би даєте шапку, а набір курсивом допоможе відокремити заголовок від основного тексту, не відволікаючи уваги. Якщо заголовок займає менш трьох рядків, ефектно смотрится гарнітура більш солідного виду, чим в основного тексту. Намагайтеся не застосовувати на смузі більш трьох різних гарнітур, а обходитеся різними накресленнями однієї гарнітури в елементах документа (заголовках, основному тексті, шапках і ін). Однак деякі гарнітури дуже схожі між собою, і ви можете використовувати їхній як варіанти однієї гарнітури.

Курсив відмінно смотрится в шапках, рядках із прізвищами авторів, бічних заголовках і заголовках-кватирках.

Верстка

Довжина РЯДКА

Для сторінок, заповнених текстом з невеликим числом розривів (чи без них) і набраних нормальним шрифтом, рекомендується обмежувати довжину рядка 60 символами. Причому зниження цієї величини до 50 тільки поліпшує загальне враження від сторінки. Після вибору розміру рядка випливає поэкспериментировать з межстрочным інтервалом, щоб підбудувати його під щільність використовуваної в наборі гарнітури. При виборі оптимальної довжини рядка, чи в термінології складачів ширини набору, варто брати до уваги ряд важливих факторів.

Якщо ж виділене під рядок місце так велике, що дозволяє розмістити більш ніж 50-60 символів, то можна удатися до одному з наступних прийомів. По-перше, можна вибрати більший кегль і за рахунок цього залишитися в рамках оптимальної величини 50-60 символів на рядок. По-друге, можна вибрати шрифт із більш широкими літерами, прагнучи як і раніше не вийти за рекомендовану межу. А останньою альтернативою є перехід до набору в трохи колонок.

Ширина стовпчика

При виконанні верстки тексту в трохи колонок необхідно випливати наступному універсальному правилу, що задає верхню межу ширини стовпчика. Варто виписати в рядок усі рядкові літери того шрифту, яким передбачається набирати колонку. Якщо довжину отриманого рядка помножити на півтора, то вийде максимально припустима ширина стовпчика.

Відповідно до цього правила можна визначити граничне число стовпчиків на листі в залежності від ширини літер застосовуваного шрифту, тобто в залежності від кегля і виду шрифту.

Вирівнювання

Любою абзац при верстці можна оформити одним з наступних способів: вирівнюванням по лівому краї, вирівнюванням по правому краї, центруванням, блоковим вирівнюванням (спільно правим і лівої). Кожний з цих способів припускає верстку в рядок скількох слів, скільки може в ній поміститися. Відмінність між ними зводиться до методу доповнення рядка, що верстається, пробілами до встановленої максимальної довжини.

Формування переносів

У сучасних системах DTP реалізовані різноманітні алгоритми автоматичної верстки рядків. Наявність таких алгоритмів дозволяє відмовитися від ручної розбивки слів на склади на границях рядків (ручного переносу) із вставкою дефіса. Така ручна верстка сильно ускладнює процедуру внесення наступних змін, тобто додавання і видалення слів, тому що при цьому приходиться переверстувати значну частину рядків, вручну, видаляючи «старі» знаки переносу і вставляючи нові.

Цілком відмовитися від розбивки і переносу слів неможливо, тому що при малій ширині стовпчика це приведе до занадто великих проміжків між словами. Для ілюстрації останнього положення показані два варіанти верстки абзацу: із включеним і з виключеним алгоритмами автоматичного переносу:

Великі проміжки між словами в тексті з'являються звичайно тоді, коли застосовується блокове вирівнювання і ширина стовпчика, у якій верстається текст, невелика. Ефект збільшується при збільшенні чи кегля зменшенні ширини стовпчика. Для того, щоб хоч якось бороти з цим деякі DTP-системи виконують розрядку букв (трекинг) у довгих словах у тих рядків, у яких проміжки особливо великі. Результати такої верстки з розрядкою можна часто спостерігати в газетних статтях.

Межбуквенные просвіти

Новачки часто зневажають установкою межбуквенных просвітів (чи пробілів). Але ж це — один з основних способів поліпшення зовнішнього вигляду документа. Поняття межбуквенного просвіту тісно зв'язано з такими поняттями, як кернинг і трекинг.

Кернинг

При виконанні верстки, особливо у великих кеглях, варто враховувати вплив на зовнішній вигляд тексту ретельної верстки сполучень букв. Розташування літер у слові без корекції межбуквенного просвіту для деяких пар символів дає малопривлекательный результат. Створюється ілюзія нерівномірності інтервалу. Особливо це помітно, наприклад, для пари літер W і А. Могутні DTP-системи мають спеціальні засоби, що дозволяють визначити величини межбуквенного просвіту для всіх пар літер кожного з використовуваних у них шрифтів. Виконувана при верстці «тонке припасування» межбуквенных просвітів для визначених пар літер називається кернингом (англ. kerning).

Трекинг

Трекинг робить самий сильний вплив на фарбування тексту, оскільки їм визначається відстань між окремими буквами. Чим більше розрядка між буквами, тобто вільніше трекинг, тим світліше фарбування. Якщо трекинг досягає максимуму, текст починає рватися і утрачає фарбування, тому що його однорідність порушується.

При використанні трекинга рекомендується враховувати ряд особливостей сприйняття людиною типографського тексту. Наприклад, текст, набраний великим шрифтом, виглядає краще, якщо літери в словах коштують тісніше (чим при використанні стандартного інтервалу). Це особливо помітно, коли слово набране цілком прописними літерами. Ступінь необхідної корекції межбуквенного пробілу залежить не тільки від кегля, але і від гарнітури. Деякі гарнітури вимагають більш відчутного трекинга, інші можуть обійтися практично без такого. Особливо корисний трекинг у ситуаціях, коли виникає необхідність щільного набору деяких частин тексту, наприклад, в окремих графах таблиці.

Збільшувати трекинг приходиться порівняно рідко, але в двох випадках це дуже бажано. При жирних шрифтах заголовків букви займають весь простір, так що, здається, і не зітхнути. Тому і вводять невелику розрядку, що друкарі так і назива-повітря. Другий випадок удалого використання трекинга — одержання особливого ефекту, усе більш популярного в поліграфістів: розрядка букв у слові таким чином, що між окремими буквами величина просвіту перевищує ширину символу. Цей прийом гарний для текстів, набраних заголовними буквами, особливо якщо текст невеликий, розташований в одному рядку і є чи шапкою підзаголовком.

Інтерліньяж

Це растояние між базовими лініями сусідніх рядків. Воно виміряється в пунктах і складається з кегля шрифту і відстані між рядками. Наприклад кегль 10 пунктів при відстані між рядками в 2 пункти називають кеглем 10 пунктів при інтерліньяжі 12 пунктів. Пишеться 10/12.

Негативний межстрочный інтервал

Інтерліньяж вважається негативним, коли він менше, ніж розмір шрифту в рядку, наприклад, якщо інтерліньяж складає 20 пт при розмірі шрифту 24 пт. Маніпулюючи величиною інтерліньяжу і приводячи її до дуже маленьких значень, можна домогтися часткового накладення наступної рядка на попередню.

Негативний інтерліньяж при верстці звичайних текстових документів використовується відносно рідко. Але можливість використовувати негативну величину безумовно корисна при оформленні різних логограм, заголовків, колонтитулів, ілюстрації й ін.

Припасування тексту

Припасування часто використовують у журналах, бюлетенях новин, газетах, там, де заздалегідь відома площа, на якій повинні розташуватися всі матеріали.

Звичайно матеріалу набирається більше, ніж місця під нього, що тому нижче випливають ради допоможуть вам трохи «здавити» текст. Однак, випливаючи їм «з точністю до навпаки», ви можете розтягти текст. Наші пропозиції розташовані по ступені переваги: звертайтеся до останнього тільки в тому випадку, якщо не працюють перші.

Відредагуйте текст, видаляючи зайві рядки. Особливу увагу звертайте на рядки наприкінці абзаців, що мають одне-два слова. Іноді, видаливши кілька символів, ви зможете скоротити целую рядок.

Ущільните трекинг, щоб увігнати короткі рядки, що завершують абзаци.

Зменшите інтерліньяж на чи половину чверть пункту. У багатьох випадках це зовсім непомітно, а в кожнім стовпчику выгадывается кілька рядків.

Зменшите на полпункта розмір шрифту. Це ефективніше, ніж здається на перший погляд, тому що дозволяє внести на смугу більше рядків і умістити більше тексту на кожнім рядку.

Небагато зменшите ширину символів (наприклад, установите масштаб 95%).

Зменшите ширину середника між чи колонками злегка скоротите ширину полів.

еще рефераты
Еще работы по иностранному языку