Лекция: GPRS(General Packet Radio Service)

Це назва технологі пакетної передачі даних по радіоканал із середньоюі швидкістю до 115 Кбіт/сек, що дозволяє приймати / здійснювати дзвінки не перериваючи з'єднання з Інтернет.

Використовуючи телефон із підтримкою GPRS можна вийти в Інтернет, знаходячись в будь-якій точці планети, де є мобільний зв`язок, що дозволить отримати або відправити необхідну інформацію. Швидкість передачі залежить від класу пристрою. Швидкість може коливатися від 0 до 57,6Кбіт/с. Максимальна швидкість -171Кбіт/с. Така велика різниця пояснюється тим, що канали для передачі даних формуються по залишковому принципу, а пріоритет віддається передачі голосу.

Технології передачі даних

Існують такі такі технології передачі даних: GPRS, EDGE, Bluetooth, IRdA(інфрачервоний порт), WIFI, NFT.

EDGE (EnhancedDataratesforGlobalEvolution) — вдосконалена технологія передачі даних для глобального розвитку.

Технологія EDGE являється на сьогоднішній день однією з передових технологій передачі даних. Основне застосування-швидкісний доступ до інтернету, організація мобільного офісу, обмін контентом.

Швидкість коливається від 150 до 170Кбіт/с. Максимальна швидкість – 384 Кбіт/c. Технологія дозволяє одночасно вести розмову і передавати дані, організовувати відеоконференції.

IRdA — інфрачервоний порт – це спосіб передачі інформації в оптичному діапазоні, що обмежує дальність передачі (10-15см).

Bluetooth – це безпровідна технологія передачі даних, яка базується на радіохвилях певної частоти, буває трьох поколінь /1.0/2.0/3.0/.

На сьогоднішній день найпопулярніша серед інших. Передача ведеться по радіоканалу, що забезпечує проходження інформації через перешкоди.

За допомогою протоколу BlueTooth можливо обмінюватися даними (за умови обопільної підтримки) між телефоном, іншим телефоном комп'ютером і деякими авто комплектами.

Так як стандарт є міжгалузевим, це забезпечує сумісність між пристроями які випускаються різними фірмами. Даний спосіб передачі даних є безпечним для здоров`я в зв`язку з тим, що на частоті 2,4 ГГц працює медичне обладнання.

Wi-Fi.

Унікальна система обміну даними, розроблена як доповнення чи альтернатива провідним локальним мережам всередині офісів і інших будівель. Передає і отримує дані по безпровідних каналах зі швидкістю, яка досі була доступна абонентам тільки в локальних мережах.

Нова технологія цікава для тих, хто бажає отримати доступ до інтернету не тільки з постійного місця роботи чи дому, але і в аеропортах, вокзалах, кафе, бізнес-центрах, готелях і інших громадських місцях. Це здійснюється за допомогою точок доступу. Радіус дії від 50-100м і вище залежно від версії.

Види пошукових серверів та інтернет-браузерів.

Пошуковий сервер – це ресурс, який створений в інтернеті для пошуку різноманітної інформації.

Найвідомішими серверами є: Google, Yandex, Rambler, Yahoo, ICQ Search.

Інтернет-браузер — це HTML-протокол, за допомогою якого можна заходити в інтернет.

Відрізняються між собою швидкістю роботи, можливістю постановки супутніх програм та ін. опціями.

Найпопулярнішими браузерами є Іnternet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome.

З’єднання мобільного телефону з ПК

Існують такі види з’єднання

— дата кабель

— блютуз адаптер

— USB-порт

— інфрачервоний порт

— Wi-Fi.

Найважливішою групою мобільних аксесуарів є різноманітні рішення для синхронізації телефонів з ПК, доступу в мережу (використання в якості модему) та / або їх зарядки. Сюди в першу чергу можна віднести різноманітні інтерфейсні кабелі.

Дата кабелі — це найбільш традиційний, а значить і перевірений спосіб для здійснення зв′язку між мобільним телефоном і комп’ютером. Підключення здійснюється за допомогою USB інтерфейсу. Дата кабелі здатні забезпечити високу швидкість обміну між мобільним телефоном (а так само іншими пристроями, які підтримують передачу даних USB) і персональним комп’ютером.

Тільки дата кабелідозволяють вносити зміни безпосередньо в програмне забезпечення телефону. За допомогою data кабелюможна змінити прошивку, або провести над нею необхідні маніпуляції. Їх вартість є достатньо привабливою, що б бути доступною практично кожній людині, які шукає спосіб для встановлення зв′язку між телефоном і комп’ютером (ноутбуком).

Деякі моделі дата кабелівздатні проводити зарядку телефону в той час, коли встановлено з’єднання з комп’ютером. За допомогою data кабелюі відповідного програмного забезпечення можливо здійснення практично повного контролю над мобільним телефоном. Існує можливість здійснювати управління телефонною книгою, відправляти текстові повідомлення і, звичайно ж, проводити обмін картинками і мелодіями.

Разом з дата кабелями найчастіше поставляється диск, на якому присутні всі необхідні програми, які знадобляться при настройці передачі даних.
Крім того, він може включати себе набір картинокі мелодій, які підійдуть для вашого мобільного телефону. Перевагою дата кабелівє те, що вам не потрібно турбуватися про радіус дії. Адже зв′язок здійснюється за допомогою дротяного зв′язку, а значить ніякі дистанції і перешкоди для цього не перешкода.

Основною тенденцією на ринку мобільних аксесуарів стає поступова уніфікація інтерфейсних роз'ємів. У найближчому майбутньому стандартом серед більшості провідних компаній-виробників стане роз'єм microUSB. Одночасно з процесом синхронізації даних здійснюється зарядка. Це є плюсом для деяких виробників. Наприклад, Nokia до масового переходу на microUSB у своїх апаратах використовувала два роз'єми: один інтерфейсний, інший — для заряду акумулятора (існувала схемотехніка не дозволяла використовувати єдиний універсальний роз'єм). Безсумнівно, в бюджетних рішеннях та апаратах виробників другого ешелону колишній стандарт miniUSB збереже свою актуальність.
До речі, про самі зарядних пристроях. Поряд з власне мережевими З / У все більшу популярність серед іміджевих, а також музичних рішень отримують різноманітні док-станції. Дані аксесуари для домашнього використання дозволяють, крім процесу харчування акумулятора, одночасно синхронізувати дані (природно, за наявності інтерфейсного роз'єму). Мода на подібні рішення прийшла з сегменту «розумних» пристроїв, зокрема, тих самих КПК, а також суміжного ринку MP3-плеєрів (величезна кількість всіляких док-станцій для плеєрів Apple iPod, суміщених з чим завгодно — від ліжка до бігової доріжки). Цікаво, що модні тенденції також не пройшли стороною — все більше док-станцій для сучасних апаратів є конвергентні пристрої, що дозволяють між справою також прослуховувати музику.

Відеореєстратори

Основне завдання – допомогти вирішити різні конфліктні ситуації на дорозі: провокування ДТП кимось з учасників дорожнього руху, порушення і дотримання ПДД водіями і пішоходами, запис спілкування з інспекторами ДПС і т.п. У всіх цих ситуаціях нерідко допомогти зможе тільки відеозапис того, що відбувається на дорозі.

Головна перевага автомобільного відеореєстратора, принцип запису якого заснований на циклічності: при заповненні пам'яті нові відеоролики починають записуватися поверх старих. При цьому реєстратор записує відеоролики не суцільний відеозаписом, а відносно короткими (тривалістю від 1 до 15 хвилин в залежності від моделі реєстратора і встановлених налаштувань) фрагментами, з короткими паузами між окремими роликами, або зовсім без пауз. Деякі реєстратори дозволяють вести і безперервну зйомку, взагалі без пауз і стиків, але в цьому випадку перезапису нового відео поверх старого не відбувається: при заповненні карти пам'яті запис буде зупинена.

Практично всі відео реєстратори – у тому числі й ті, що мають власні акумулятори – розраховані на роботу через штатну розетку прикурювача автомобіля (лише поодинокі і відносно недешеві моделі мають можливість підключення до бортової мережі автомобіля безпосередньо до електропроводки через окремі роз'єми або спеціальні пристрої-адаптери). При подачі живлення (включення запалювання або підключення штекера живлення до прикурювача) реєстратор автоматично вмикається і починає запис відео. Циклічний запис окремими файлами по кілька хвилин дозволяють вести відеозапис протягом всієї поїздки на автомобілі. Після припинення подачі живлення (глушіння двигуна або виймання штекера живлення з гнізда прикурювача) реєстратор припиняє запис і вимикається (при цьому все відзняте відео автоматично зберігається на карті пам'яті). Відзняте відео можна подивитися як на самому реєстраторі (за наявності спеціального екрану), так і на комп'ютері або смартфоні (для цього потрібне підключення реєстратора або його карти пам'яті до відповідного пристрою).

Відповідно, основний критерій при виборі реєстратора – якість відеозапису, що вимірюється розміром і максимальним дозволом відео. Дозвіл – це співвідношення сторін, що вимірюється в пікселях. Чим вище дозвіл, тим вище деталізація кадру і якість відео в цілому. Найбільш оптимально за всіма параметрами дозвіл HD (або 720р — 1280:720 pix): тут і чіткість ідентифікації державних номерів на хорошому рівні, і розмір роликів не занадто великий. Дозвіл Full HD (1920:1080 pix) надає ще більш якісну відеозапис, однак розмір роликів (в мегабайтах на хвилину) стає вже досить великим і для запису більш-менш тривалої поїздки вимагає більш ємних і дорогих карт пам'яті.

Ще один важливий фактор при виборі відеореєстраторів — форм-фактор (або, простіше кажучи, вид і розмір), а також спосіб установки реєстратора в автомобілі. Ці два фактори пов'язані один з одним. Від них залежить не тільки зручність користування реєстратором, але і в якійсь мірі безпека водія: чи не буде реєстратор занадто сильно обмежувати огляд? Чи є можливість швидкого знімання реєстратора при завершенні поїздки або зміни напрямку зйомки (наприклад, повернути реєстратор у бік водія для запису спілкування з інспектором ДПС)?

Варто звернути увагу і накут оглядувідеореєстратора. Різні відеореєстратори можуть мати кут огляду від 40 ° до 150 °. Загальноприйнятою нормою вважається кут в 120 °, який дозволяє охопити широкий сектор не тільки спереду, а й з боків від автомобіля. Виробники реєстраторів часто лукавлять і заявляють кут в 120 ° досягається не по ширині екрану, а по його діагоналі. Вважати це істотним недоліком не варто – надто великі кути запису спотворюють зображення по краях кадру, а також змінюють сприйняття відстані на відео (дистанція до розташованого попереду об'єкта здається більше, ніж є насправді). Оптимальними слід визнати кути огляду від 90 ° до 120 ° (для порівняння: кут огляду людських очей становить приблизно 70 °).

Ще один параметр, що впливає на зручність роботи з записаними реєстраторами роликами – формат відеозжаття. Існує два типи стиснення відео: покадровое і потокове. Перший тип (до нього ставляться формати MJPEG, JPEGß2000 і Wavelet) сьогодні практично не застосовується через малоефективність, а також через можливість простого монтажу і редагування запису (найчастіше таке відео в якості доказу обставин події в судах не розглядають). Тому в сучасних автомобільних відеореєстраторах застосовують запис потокового відео з відповідними алгоритмами стиснення.

Найбільш поширеним на сьогодні є формат стиснення H.264 — найпрогресивніший формат стиснення, що вимагає досить потужного відеопроцесора і, відповідно, застосовується на реєстраторах рівня не нижче середнього-початкового, а також на реєстраторах топ-рівнів. У реєстраторах економ-класу (початкового рівня) частіше використовується формат стиснення MPEG-4 — менш ефективний, ніж H.264, але висуваючи менше вимог до «заліза» відеореєстратора. Також існує формат стиснення MPEG-2 (використовується для запису DVD), але в автовідеореєстратори такий формат практично не застосовується.

Деякі моделі реєстраторів мають функції GPS-трекінгу (GPS logger) і G-sensor. Що це таке? GPS logger дозволяє реєстратору разом з відеозаписом записує GPS-дані про швидкість руху автомобіля і його місцерозташування. Функція цікава, що дозволяє одночасно дивитися на екрані комп'ютера відеозапис поїздки і маршрут руху. Однак на практиці вона малокорисна в наших умовах, оскільки GPS-модуль в реєстраторах не відноситься до ліцензованих приладів контролю швидкості руху і, отже, його дані не можуть бути прийняті групами розбору або судами в якості доказів.

Ще одна особливість більшості автомобільних відеореєстраторів — наявність у них власних акумуляторів: вбудованих чи знімних. Для чого потрібен акумулятор в реєстраторі, працюючому від бортової мережі автомобіля? Хоча б для того, щоб мати можливість закінчити і зберегти останню відеозапис при виникненні аварійної ситуації і перериванні живлення. Але і можливість автономної роботи реєстратора поза автомобіля також може виявитися не зайвою. При цьому слід мати на увазі, що на низці реєстраторів застосовуються змінні акумулятори, взаємозамінні з деякими моделями мобільних телефонів (наприклад, від телефонів Nokia): ця особливість може виявитися корисною в ряді екстрених ситуацій.

Отже, слід звернути увагу в відео реєстраторі на:

Кількість камер (можна підібрати реєстратор не тільки з однією або двома камерами, а й багатоканальні системи, що дозволяють підключити до 3-4 камер);

 

Максимальний дозвіл відео (оптимальним слід визнати дозвіл HD — 1280:720 pix, одним з кращих вважається Full HD — 1920:1080 pix);

 

Швидкість зйомки (оптимальними вважаються параметри 30 fps, при цьому необхідно мати на увазі, що на низці реєстраторів при максимальному дозволі швидкість зйомки знижується до 15 кадрів в секунду);

 

Кут огляду (оптимальними вважаються діапазон від 90 ° до 120 °);

 

Форм-фактор (підбирається індивідуально, залежно від особливостей автомобіля, вимогам до установки, необхідності / відсутності можливості повороту камери, а також від особливостей типу кріплення для відеореєстратора і вимог до нього);

 

Максимальний підтримуваний об'єм карти пам'яті (чим більше — тим краще: зайвим ніколи не буде);

 

Наявність екрану (допомагає точніше встановити і налаштувати реєстратор в автомобілі, але малокорисний при детальному перегляді відеозапису);

 

Наявність G-сенсора (функція корисна при серйозних пригодах: допомагає зберегти запис події незалежно від стану водія після аварії);

 

Наявність GPS-треккера/логгера (дозволяє записувати маршрут поїздок, проте малокорисна при розборі аварій в ГИБДД і судах);

 

Наявність вбудованого акумулятора (при аварійному перериванні живлення реєстратор зобов'язаний завершити почату запис із збереженням файлу);

Головний аксесуар будь-якого відео реєстратора – карта пам'яті. Існують реєстратори, що записують інформацію на жорсткий диск 2.5'', однак таких небагато, а в продажу частіше зустрічаються компактні моделі зі слотом для карти пам'яті – формату SD або microSD.

Найчастіше в комплекті з реєстратором карти пам'яті або немає, або вона має непристойно малий для подібного девайса обсяг пам'яті. Відповідно, постає питання вибору відповідної флешки. На що звертати увагу тут? У першу чергу — на клас карти пам'яті, який визначає швидкість запису і читання даних. Сьогодні існує пять класів:

SD Class 2 — (швидкість запису не менше 2 Мбайт / сек) — 13х

SD Class 4 — (швидкість запису не менше 4 Мбайт / сек) — 26х

SD Class 6 — (швидкість запису не менше 6 Мбайт / сек) — 40х

SD Class 10 — (швидкість запису не менше 10 Мбайт / сек) — 66х

SD Class 16 — (швидкість запису не менше 16 Мбайт / сек) — 106х

Для запису відеопотоку в дозволі 1920х1080 при використанні алгоритмів компресії швидкість складає — 24 Мбіт / сек (3 Мбайт / сек), отже, номінально потрібна карта не нижче 4 класу. Проте тести показують, що реальна швидкість при даному дозволі може досягати 50 Мбіт / сек, і тому бажано використовувати карти пам'яті класу не нижче 6.

КЛАС КАРТИ ПАМ'ЯТІ

 

В цій методичці є практичні рекомендації, які є дороговказом в вашій роботі. Тут окреслено межі, які Вам постійно потрібно вдосконалювати.

Отож, вперед!

еще рефераты
Еще работы по информатике