Лекция: Зв'язок діаграм прикордонними дугами

Дуги вузла автоматично переносяться на діаграму декомпозиції, якщо не заборонено перенос дуг. Дуги діаграми декомпозиції, що породжуються вузлом діаграми мають один вільний кінець. Такі дуги називають прикордонними дугами.

Дуги вузла показують, як вхідні дуги перероблюються функцією у вихідні дуги. Прикордонні дуги показують цей процес докладніше.

Кажуть, що на діаграмі декомпозиції реалізується потокова організація даних програми.

Прикордонні дуги на діаграмі декомпозиції позначають мітками, які називають ICOM-кодами. ICOM-код вказує, де у вузла розташована дуга, що помічена ICOM-кодом на діаграмі декомпозиції.

Вхідні прикордонні дуги позначають буквою І (input), вихідні прикордонні дуги позначають буквою О(output), керуючі прикордонні дуги позначають буквою С(control), прикордонні дуги механізми позначають буквою М(mechanism).

Керуючі дуги та дуги механізмів вузла нумерують зліва направо. Вхідні дуги та вихідні дуги вузла нумерують зверху вниз. ICOM-коди дозволяють швидко знайти на вузлі прикордонні дуги діаграми декомпозиції.

На рисунку 1.3 прикордонні дуги: «Користувач», «Вид роботи». Дуга «Користувач» має на вільному кінці ICOM-код С1, це означає, що на вузлі дуга перша керуюча. Дуга «Вид роботи» має на вільному кінці ICOM-код І1, це означає, що на вузлі дуга перша вхідна.

Прикордонні дуги повинні відповідати дугам вузла, завдяки чому модель буде несуперечливою та діаграми пов’язуються в єдине ціле.

Часто на діаграмі декомпозиції застосовують не саму прикордонну дугу, а її деталізації. При цьому на діаграму декомпозиції переноситься сама дуга і вона деталізується.

Але розташування дуги разом з деталізацією лише ускладнює діаграму декомпозиції. Насправді і так ясно за змістом, що деталізується дуга вузла.

Кажуть, що між дугою вузла і її деталізацією є абстрактний зв'язок. Реалізація абстрактного зв’язку між дугами здійснюється через тунелі «( )».

Тунель на кінці дуги, який розташований на грані блоку вузла забороняє перенос на діаграму декомпозиції. Дуги, які породжуються на діаграмі декомпозиції не від її вузла, відмічають на вільному кінці тунелем. Такі дуги не мають ICOM- коду.

Абстрактний зв'язок застосовують для змістових зв’язків: клас-елементи; ціле-частини, тощо. Прикладом дуг з абстрактним зв’язком є дуга «Результати роботи» на діаграмі А-0 і дуги «БД», «Оперативна інформація на екрані», «Звіт на аркушах» на діаграмі А0.

Текст

Кожна діаграма моделі може доповнюватися однією текстовою сторінкою. У тексту розповідають про те, що не можливо відобразити графічно.

еще рефераты
Еще работы по информатике