Лекция: Посилання на чарунку

У формулі може бути вказано посилання на іншу чарунку або діапазони чарунок. Чарунка, яка містить формулу, називається залежною чарункою. Її значення залежить від значення іншої чарунки. Формула може повернути інше значення, якщо змінити чарунку, на яку формула посилається.

Частина формули, що являє собою адресу чарунки та посилання на дану чарунку незалежно від положення формули, називається абсолютним посиланням на чарунку. Абсолютне посилання, окрім номера стовпця та номера рядка, додатково містить символ долара $, наприклад $А$1, $В$1. Абсолютне посилання не змінюється при перенесенні або копіюванні формул у інше місце.

Абсолютне посилання можна також реалізувати, надав конкретній чарунці власне ім’я, наприклад, «сума», «рахунок» тощо. Для цього необхідно виділити потрібну чарунку, а потім у віконці імені чарунки (зверху у лівому куті екрану) замінити адресу на потрібне ім’я.

Якщо положення чарунки вказується відносно активної чарунки (чарунки вводу), то таке посилання називається відносним. У такому випадку положення потрібної чарунки визначається відносною відстанню у рядках та стовпцях до неї від чарунки вводу. При зміні положення чарунки вводу, змінюються і чарунки, з яких беруться дані.

Наприклад,

RC – чарунка вводу (активна чарунка);

RC[-1] -чарунка, що знаходиться зліва від чарунки вводу;

RC[2]– друга праворуч чарунка від чарунки вводу;

R[1]C– чарунка, яка знаходиться знизу від чарунки вводу;

@Примітка При абсолютному посиланні вказується точна адреса чарунки в таблиці, а при відносному посиланні вказується відстань від чарунки вводу.

 

При копіюванні формули, що містить відносні адреси у стилі А1, ці адреси змінюються. При копіюванні чарунки, яка містить поси­лання RC[1] у стилі R1C1, на один рядок вниз, посилання залишається таке саме (продовжує вказувати на одну чарунку праворуч).

Якщо, наприклад, чарунка, що містить посилання А1, копіюється на один рядок вниз, то адреса змінюється на А2. У стилі R1C1 відбувається те ж саме, але адреси чарунок не змінюються, змінюється чарунка, відносно якої вони обчислюється [2].

Щоб посилатися на діапазон чарунок, треба ввести посилання на лівий верхній кут діапазону (натиснути мишку на потрібній чарунці), поставити у формулі двокрапку (:), а потім – посилання на правий нижній кут діапазону. Якщо формула посилається на декілька діапазонів чарунок, то діапазони відокремлюються один від одного знаком “;”, наприклад, (А1: А10; В2: В6; С17).

Можливо посилатися на чарунки, які знаходяться на інших сторінках книги або в інших книгах. Посилання на чарунки інших книг називаються зовнішніми посиланнями. При цьому ім’я файла робочої книги розміщується у квадратних дужках, а ім’я листа відокремлюється від імені чарунки знаком оклику, наприклад, [Book2]Лист1!$С$3.

 

Зовнішнє посилання можна задати також наступним чином:

завантажити книгу, на чарунку якої повинно бути виконано посилання;

виділити чарунку і скопіювати у буфер її зміст;

перейти на книгу, яка повинна містити посилання;

виділити чарунку, у якій буде міститися посилання, та викликати контекстне меню (правою кнопкою мишки);

обрати пункт “Спеціальна вставка”;

у вікні, що з’явилося, натиснути на кнопку “Вставити зв’язок.

 

 

2.3.3 Логічна функція ЯКЩО

Часто у розрахунках використовується логічна функція ЯКЩО, яка працює наступним чином:

 

= ЯКЩО(Умова; виконується одна операція при відповіді “так”; виконується інша операція при відповіді “ні”).

 

Наприклад, у формулі =ЯКЩО(RC[-1]>0;”Плюс”;”Мінус”) виконується перевірка знака числа у сусідній зліва чарунці та в залежності від знаку у поточну чарунку записується текст “Плюс” або “Мінус”

Замість операцій, що виконуються при істинності або фальшивості умови, можна використовувати вкладені функції ЯКЩО.

 

MУвага! Кількість вкладених функцій ЯКЩО не повинна перевищувати 7.

 

 

2.3.4 Функція автоскладання

Функції можна вводити прямо у рядок формул, тобто безпосередньо у чарунку або за допомогою Майстра функцій на стандартній панелі інструментів. Крім того, для зручності роботи виділена функція автоскладання, яку можна викликати за допомогою відповідної кнопки “å” на стандартній панелі. Цю функцію також можна викликати комбінацією клавіш [ALT+=].

 

еще рефераты
Еще работы по информатике