Лекция: Смартфони

Смартфо́ни (з англ. smart — розумний, і англ. phone — телефон) — окрема категорія телефонів, які — на відміну від простих стільникових телефонів — мають більше оперативної пам'яті і власний потужний, як для кишенькових пристроїв процесор, працюють під певною операційною системою. Завдяки таким даним підтримують багато програм, написаних для певної операційної системи.

Смартфони і комунікатори відрізняються від звичайних мобільних телефонів наявністю досить розвиненої операційної системи, відкритої для розробки програмного забезпечення сторонніми розробниками (операційна система звичайних мобільних телефонів закрита для сторонніх розробників). Встановлення додаткових програм дозволяє значно покращити функціональність смартфонів і комунікаторів в порівнянні із звичайними мобільними телефонами.

Найбільш поширені операційні системи та платформи для смартфонів:

Операційна система – це програмне забезпечення, яке працює на телефоні або планшетному ПК й надає змогу переглядати карти, використовувати список справ, здійснювати виклики, відтворювати музику тощо.

Symbian OS. В даний час на базі цієї ОС існують 2 альтернативні платформи: Series 60 (використовується переважно в пристроях Nokia, а також деяких моделях Samsung) і UIQ (використовується в ряді моделей Sony Ericsson і Motorola, в кінці 2008 року подальша розробка платформи припинена). Види Symbian OS: Anna, Maemo, Belle

BlackBerry OS (RIM) — пристрої на цій системі широко використовуються в основному в США, так як спецслужби деяких країн не зацікавлені у використанні цих смартфонів у своїй країні через те, що всі вхідні / вихідні дані шифруються за допомогою AES.

BlackBerry Messenger (BBM) — офіційний месенджер, вбудуваний в смартфони, що дозволяє спілкуватися з усіма користувачами BlackBerry в режимі реального часу. BBM забезпечує шифрування усіх даних за стандартом AES для повноцінного захисту файлів від усіх видів перехоплення.

Посередником між відправником та адресатом є центр мережевих операцій RIM, який і відповідає за кодування і збереження даних. У програмі доступні функції обміну повідомленнями, голосовими замітками, відео, візитівками, файлами та ін. зі знайомими, сортування всіх контактів за категоріями, а також зміна статусу та малюнку профілю.

BlackBerry App World — офіційний сервіс розповсюдження програм і доповнень для телефонів BlackBerry. З App World можна завантажити необхідні додатки та ігри за певну плату, деякі програми розповсюджуються безкоштовно.

iPhone OS — використовується в iPhone, iPod touch, I Pad розробляється Apple на основі Mac OS X. Офіційна підтримка встановлення програм сторонніх розробників з'явилася тільки у версії 2.0 (з допомогою Apple App Store).

App Store містить понад 500 тисяч застосунків для iOS, які були завантажені понад 15 мільярдів разів.

Windows Mobile і Windows CE — компактна ОС компанії Microsoft, випускається з 1996 року, і займає великий сегмент ринку ОС для смартфонів.

Магазин Windows Phone — більше 100 000 додатків (і це число зростає), кожне з яких сертифіковано.

Android — платформа для смартфонів, з відкритим вихідним кодом, що розробляється OHA (група компаній на чолі з Google). Платформа базується на Linux та займає більшу частину ринку тому ми детальніше зупинимось на її розгляді.

Google Play Market -магазин додатків від Google, що дозволяє власникам пристроїв з мобільною операційною системою Android завантажувати і купувати різні додатки, книги, фільми і музику.

Основні переваги Android:

еще рефераты
Еще работы по информатике