Лекция: Медичний прилад ЧЭНС-СКЭНАР

Це — сама повнофункціональна модель з усіх ЧЭНС. Апарат має 4 частоти, режим " частоти, що хитається " (частота імпульсу автоматично плавно збільшується і зменшується), режим «амплітудної модуляції» (переривчастий вплив), а також дозований режим (автоматичне дозування впливу).

 

Рисунок 2.2 — Медичний прилад ЧЭНС-СКЭНАР

 

Прекрасна модель для домашнього користування, хороший помічник для рефлексотерапевта, вертебролога, косметолога, масажиста, спортсмена.

Технічні характеристики:

— частота імпульсів — 14, 60, 90, 320 Гц;

— «хитна частота» — 30...120 Гц;

— амплітудна модуляція (імпульс: пауза) — 3:1 с;

— дозований режим — для будь-яких режимів і їх комбінацій;

— індикація — світлодіодна і звукова.

Вартість приладу біля 6000 грн. Виробник – Україна. Прилад не має підключення до ПК.

 

2.3 Аналізатор-індикатор міліметрових сигналів з ​​біологічно активних точок АИС-ЛИДО

Аналізатор-індикатор міліметрових сигналів з ​​біологічно активних точок АИС-ЛИДО призначений для діагностики захворювань та стану здоров'я шляхом дослідження структури сигналів, випромінюваних органами і системами організму людини, з метою визначення відхилень від структури сигналів, прийнятих за відносну норму (інформаційний гомеостаз).

 

Рисунок 2.3 — Медичний прилад АИС-ЛИДО

 

В діагностичному процесі відбувається виділення модуляційної частоти із спектру відбитої хвилі, її амплітудно-частотний аналіз дозволяє отримати інформацію про стан внутрішнього органу, що пов'язаний з акупунктурною точкою і оцінити стан метаболізму.

В основі інформаційної радіохвильової діагностики лежить наявність власних електромагнітних полів тканин організму, параметри яких змінюються при патології. Прилад терапевтичної дії не має.

Вартість приладу біля 2000 грн. Виробник – Росія. Прилад має підключення до LPT-порту ПК. Без підключення до ПК прилад не функціонує (відсутні індикатори).

 

3 КОНСТРУКЦІЯ ПРИЛАДУ ТА ПРИНЦИП ЙОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ

 

3.1 Конструкція приладу

Пошук і визначення стану біологічно активної точки проводиться за двома її електричним характеристикам — опором і напругою. Дублювання ознак підвищує достовірність ідентифікації БАТ. Індикація цих параметрів проводиться по зміні тону звукового сигналу (для опору) і по зміні значень, що відображаються на 7-сегментному індикаторі (для напруги). Терапевтичні імпульси мають форму, яка використовується в зарубіжних і вітчизняних портативних апаратах такого ж призначення (наприклад, «Perseu», «ЧЭНС»). В приладі передбачене регулювання по частоті проходження імпульсів і їхній потужності. Принципова схема приладу приведена на рис. 3.1, а на рис. 3.2 наведена структурна схема приладу.

«Родзинка» приладу — в його діагностичній частині. Мультивібратор на DD1.1 і DD1.2 є мікро-потужним джерелом діагностичної напруги, його частота залежить від опору між його входами 1, 2 і 5, 6. Частота мультивібратора контролюється за допомогою телефонного капсуля BF1. Зміна величини і полярності напруги між цими ж входами змінює шпаруватість генеруючих імпульсів, що фіксується 7-сегментним індикатором. Парафазний вихід через демпфіруючі розв'язки на DD1.3 і DD1.4 дозволяє отримати двуполярну напругу, що надходить на МС DD3 і з неї на індикатор.

 

 

 

Рисунок 3.2 – Структурна схема приладу

 

Терапевтична частина вирішена традиційно. На елементах DD2.1...DD2.3 зібраний мультивібратор з перебудовою частоти в діапазоні приблизно 2 Гц...2 кГц. Потужність імпульсів залежить від струму, що надходить в первинну обмотку трансформатора Т1. Цей струм регулюється за допомогою змінного резистора R14, який разом з конденсатором С4 утворює диференціювальний ланцюг, що визначає тривалість імпульсу. Високоомний пороговий каскад на DD2.4 працює на підсилювач струму, виконаний на транзисторах VTl, VT2, що навантажений на первинну обмотку I трансформатора T1 з коефіцієнтом трансформації 7...15. Вторинна обмотка II цього трансформатора включена послідовно в ланцюг пацієнта на вході діагностичної частини приладу. Резистор R4 в цьому ж ланцюзі пом'якшує «пекучість» відчуття від лікувальних імпульсів.

Порт В мікроконтролера DD3, крім виведення RB6, здійснює виведення значень сегментів на семисегментні індикатори HG1-HG3. Аноди індикаторів комутуються виведеннями RA0-RA2.

Т.я. вихід мультивібратора противофазний, то в якості детектора застосовано діодний міст. Вихід детектора підключений до одного з входів компаратора (який знаходиться всередині мікроконтролера). До другого входу підключений часоутворюючий ланцюг з ключем на транзисторі для його скидання. У моменти часу, коли ключ закритий відбувається заряд конденсатора ланцюга і, при цьому, зростання напруги на вході компаратора. При цьому в мікроконтролері запущено таймер, для отримання часового інтервалу спрацьовування компаратора. Коли напруги на входах компаратора порівнюються він спрацьовує і фіксується часовий інтервал заряду конденсатора ланцюга. Він буде пропорційний напрузі на виході детектора. Після програмного перерахунку ця напруга виводиться на індикатор.

При підключенні до комп'ютера та встановленні сигналу СОМ-порту DTR в активний стан мікроконтролер припиняє виводити значення на індикатор, а передає їх у комп'ютер.

Лікувальний імпульс на активному електроді («Акт.») двуполярний щодо пасивного електрода («Пас.»). Він складається з позитивного близького до прямокутного імпульсу і гострого негативного імпульсу самоіндукції, спадаючого по експоненті. Обмеження діодом імпульсу струму хоча і використовується в деяких апаратах, але вплив виходить занадто «жорстким» через поляризації БАТ. Оскільки вихідний імпульс не містить постійної складової, то подача лікувальної напруги на вхід вимірювальної частини пристрою досить помірковано порушує її балансування, дозволяючи одночасно відстежувати і діагностичні електричні параметри. Так вдалося поєднати терапію при одночасній безперервній діагностиці стану БАТ.

 

3.2 Елементи, що використані в конструкції

У пристрої використовується вихідний трансформатор. Його параметри не критичні, оскільки їх відхилення легко компенсується при налагодженні приладу. В первинному варіанті для трансформатора був використаний магнітопровід Ш6x6. Обмотка I містить 50 витків дроту діаметром 0,41 мм, обмотка II містить 700 витків дроту діаметром 0,12 мм. Якщо застосовується готовий трансформатор і відомі його моточні дані, доцільно зменшити число витків в його низьковольтній обмотці до отримання коефіцієнта трансформації 10...15 (ця обмотка, як правило, знаходиться зовні, тому відмотати витки можна навіть без розбирання магнітопровода).

Як індикатор HG1-HG3 використовується семисегментний знакоутворюючий індикатор АЛ304Г. Даний індикатор використаний завдяки комбінації ціна/якість. При своїй незначній ціні дані індикатори мають достатньо високу якість. Вони випускаються в 3-х кольорових варіантах світіння: червоний, зелений, синій.

BF1 — телефонний капсуль ВТМ від слухових апаратів.

Мікросхеми DD1 і DD2 — будь-які з серій К561 або К564, в яких міститься достатня кількість інверторів. Транзистори VT1 ​​і VT2 — будь-які кремнієві транзистори малої та середньої потужності відповідної структури.

Всі постійні резистори — будь-які малопотужні (0,125 або 0,25 Вт).

Для більш плавного регулювання змінні резистори R13 і R14 бажано взяти з нелінійними характеристиками: R13 — з логарифмічною характеристикою типу Б (забезпечить прискорення регулювання на низьких частотах і уповільнення — на високих), R14 — з зворотно логарифмічною типу В (забезпечить уповільнення регулювання при малих потужностях імпульсу і прискорення на великих). Зручно використовувати R14 з вимикачем (виключення вібдувається при мінімальній потужності, коли повзунок цього резистора знаходиться у верхньому по схемі положенні). Змінні резистори R2 — СП2-2-0,5, СП2-5-0,5; R13 – СП3-12а; R14 – СП3-4гМ. Резистори R13 і R14 можна взяти з опором меншим до 10 разів, ніж вказано на схемі. При зменшенні опору R13 треба буде в стільки ж разів зменшити опір R10 і R11 і збільшити ємність конденсатора С3. При зменшенні опору R14 треба в стільки ж разів збільшити ємність конденсатора С4.

У якості пасивного електрода можна використати алюмінієвий корпус від електролітичного конденсатора. Підійде будь-який предмет з струмопровідного малоокислого матеріалу, який зручно тримати в руці.

Активний електрод змінний: для точок на вусі — посріблений штир від роз'єму, а для точок на тілі виявився зручним штирьовий коаксіальний роз'єм з нікельованою кулькою на кінці діаметром близько 5 мм. Активні електроди можуть бути виконані і з інших малоокислих матеріалів (аж до вугільних або з струмопровідної гуми). Контактна різниця потенціалів, що виникає при використанні різнорідних матеріалів в активному і пасивному електродах, компенсується балансуванням приладу перед роботою з ним.

Живеться прилад від чотирьох будь-яких акумуляторів з напругою 5 В. При частоті терапевтичних імпульсів, нижче максимальної, прилад споживає струм менше 5 мА, тому з метою безпеки і для зручності роботи переводити його на живлення від мережевого джерела недоцільно.

 

еще рефераты
Еще работы по истории