Лекция: Практичне

1. Законспектувати: Кващук А. Г.Складнопідрядні речення з підрядними допустовими // УМЛШ. – 1975. — № 8. – С. 44-51.

2. Виписати з поданого тексту складнопідрядні підметові та присудкові речення. Проаналізувати їх за структурно-се­мантичною класифікацією, запропонованою 1.1. Слиньком, Н. В. Гуйванюк, М. Ф. Кобияянською.

1. Віддайте мені мову, якою мій народ мене благословив (Л. Костенко). 2. Хто хоче бути вольовою людиною, той не може не побороти в собі невпевненість (М. Хвильовий). 3. В кім юная душа, той не сивіє з горя (П. Тичина). 4. З околиці села видно, як далі, у бік річки, лютує стихія (О. Гончар). 5. Він був точнісінько такий, як ото бачив колись Василько його рисунок на столі в інженера (О, Довженко). 6. Не вин­на ти, що я не маю долі, не ванна ти, що я така нещасна (Л. Українка). 7. Які мама й татко, таке і дитятко (Народна творчість).

3. Виписати складнопідрядні речення. Простежити, які з них є розчленованими, а які нерозчленованими структурами. Проаналізувати за структурно-семантичною класифікацією (запропонованою 1. Р. Вихованцем) нерозчленовані склад­нопідрядні речення.

1. Не хочу я, щоб знов пекла мене війна в журбі {Г, Тю­тюнник). 2. Цього року старожили не бачили різдвяних зір

бо небо стояло в сірій сорочці будня (М. Хвильовий). 3. Де легко під гору, там важко з гори (А. Листопад), 4. Посада директора вимагає неабиякої енергійності, що й зумовило мою відмову від неї (3 часопису). 5. Уже настільки втомлена душа, що їй не допоможе навіть слово (Т. Севернюк). 6. Сон­це сідало за горами, за високими тополями, що стояли на горі (/. Нечуй-Левицький). 7. І сміх і плач — /се рідні два брати, / коли від болю серце рветься (М. Вороний). 8. Немає гірше, як в неволі про волю згадувати (Т. Шевченко

4. Визначити, які з поданих речень є присубстантивно-озна-чальними, предметно-ототожненими, з'ясувальними та які­сно-ототожненими підрядними реченнями. Накреслити схе­ми речень. Зробити повний синтаксичний аналіз одного з'ясувального речення.

1. Казка — це свіжий вітер, який роздмухує вогник дитячої мрії і мови (/. Цюпа). 2. Каліка той, що не здатен предківщиною дорожити (О. Гончар). 3. Бачить хлопчик, як людська робота сходить ще невиданим зелом {М, Рильсь­кий). 4. Не можу пригадать, кого я ждав на вулиці старого міста (Т. Осьмачка), 5. Але все це, зрештою, не таке страшне, яким вважається з першого погляду (Ю Шовкопляс). 6. Го­ре тоді тому, хто зважиться іти через Сиваш, не знаючи бро­дів! (О. Гончар). 7. Яка грушка, така й юшка (Народна твор­чість).

5. Виписати з поданих речень просторово-ототожнені, якіс­но-кількісні підрядні конструкції. Накреслити схеми цих речень. Як такі речення аналізуватимуться за логїко-гра-матичною класифікацією?

1. Де в бронзі треба деспота одлить, / там генії зника­ють як етруски (Л. Костенко). 2.1 скрізь я свій, / куди я не піду (В. Сосюра). 3. Коли копають 'картоплю, / ключ угорі журавлиний / рідною мовою кличе / у невідомі краї (М. Риль­ський). 4. Та ба! не всякий так змудруе, як сам Вергілій намалює (/. Котляревський). 5, Молоді чорняві скрипалі -позакидали назад голови так, що на їх ледве держались шапки (І. Нечуй-Левицький). 6. Хочеться розправлти крила

і полетіти — полетіти аж ген туди, де мріють сиві обрії понад лісами та лугами (В. Речмедін). 7. Коли виїхали за село, потяглися степи аж до самого неба, рівні, довгі та ши­рокі (Г. Григоренко). 8. Сонце стояло високо Й світило так, що майже ніде у дворі не було тіні (М. Вовчок).

6. Перебудувати подані прості речення у складнопідрядніта­ким чином, щоб вони були симетричної та несиметрично! будови і належали до займенниково-кореляційних нероз-членованих речень.

1. І дружбою я дорожу (В. .Бочко). 2. Кожен з них почу­вався галузкою зеленої різдвяної ялинки (М. Вовчок). З, Ду­ша тужить за просторами степу (О. Гончар). 4. По забутих стежках ти приходиш до мене (В. Івасюк). 5. Тільки родина у прикру хвилину / схилить надію тобі на плече (В. Крищен-ко). 6.1 задзвонили над джмелями дзвінкн-дзвіночки лісові (М. Вінграновський). 7. І не хотіла душа тому віри йняти Головко). 8. Були, тут люди вищої краси (В. Олійник).

7. З-поміж поданих речень знайти займенникові- та прислівно-кореляційні складнопідрядні речення. Виконати повний синтаксичний аналіз з'ясувально-об'єктного підрядного ре­чення.

1. Великою вадою, якій я прагнув запобігти, є байду­жість, безпристрасність (В. Сухомяинськіій). 2. … Ох, не та­кою я була й малою, / коли летіла зірка над Сулою (Л.Костенко). 3.1 пам'ятай, що легко над усім буває сплу­тать щирість і підступність (Л. Забашта). 4. Лише тим лю­дина дорожитиме все життя, що далося їй дорогою ціною (В. Сухомлинський). 5. Чим чорніший пар, тим біліша па­ляниця (Народна творчість). 6. Вогонь горить, як в ньому щось згорає (Т. Севернюк). 7. Словам, що блищать чи —, затерті,, не віриш (Т. Севернюк). 8. Той, хто угору йде, не оглядається на скелі і на терни… (М. Подолян).

 

еще рефераты
Еще работы по истории