Лекция: СИРІЯ, ФІНІКІЯ і ПАЛЕСТИНА в СТАРОДАВНІ ЧАСИ

Географічне положення Східного Середземномор'я. Природні умови, клімат, природні багатства. Населення Середземноморського узбережжя в стародавності.

Джерела й історіографія.

Хлібороби і скотарі VIII-IV тис. до н.е. Культура Єрихона. Вплив високорозвинених культур Месопотамії на район Східного Середземномор'я. Прогрес землеробства і ремесел у Ш тис. до н.е. Виникнення міст. Ріст зовнішньоторговельних зв'язків. Ранні державні утворення Ш-П тис. до н.е. у Східному Середземномор'я: Бібл, Алалах, Ебла й ін.

Держава Ямхад, гіксосське племінне об'єднання.

Хетто-єгипетське протиборство і місцеві міста-держави у 2-й половині П тис. до н.е. Угарит. Його соціальна і політична структура. «Народи моря» та їхня роль в історії Східного Середземномор'я. Розквіт Фінікії і Сирії в I тис. до н.е. Бурхливий підйом ремісничих виробництв. Фінікійська торгівля і колонізація в районі Середземноморського басейну. Економічне і політичне значення Тиру і Сидона. Утворення Тиро-Сидонського царства, Дамаське царство в Сирії. Його боротьба із сусідніми державами й Ассирією.

Вторгнення на територію Палестини союзу давньоєврейських племен. Складання в них класового суспільства і держави. Утворення Ізраїльсько-Іудейського царства на рубежі П-I тис. до н.е. Його зовнішня політика при царях Давиді і Соломоні. Розпад його на два царства.

Соціально-економічні відносини в Палестині в I тис. до н.е. Підйом економіки. Форми землеволодіння. Структура суспільства і загострення соціальних протиріч. Пророчий рух.

Культура народів Східного Середземномор'я. Успіхи в розвитку матеріальної і духовної культури. Накопичування знань. Алфавітні системи листа і їхнє поширення. Література. Біблія (Старий Завіт) – пам'ятник сакрального, історичного і художнього характеру. Географічні відкриття фінікійських мореплавців. Синкретичний характер творів мистецтва народів Східного Середземномор'я. Палацеве і храмове будівництво, мистецтво фортифікації. Релігія і міфологія. Шанування сил природи і культ родючості. Збереження первісних вірувань. Виникнення монотеїзму у древніх євреїв. Поширення культури народів Сирії, Фінікії і Палестини в районі Середземномор'я.

 

еще рефераты
Еще работы по истории