Реферат: Геометрична структура форми одягу Силует в одязі

ТЕМА:

ГЕОМЕТРИЧНА СТРУКТУРА ФОРМИ ОДЯГУ. СИЛУЕТ

В ОДЯЗІ

План

1. Визначення поняття “силует”

2. Емоційне сприйняття силуетних форм.

3. Класифікація силуетних форм.

4. Різне зорове сприйняття людини у залежності від силуету.


Силует одягу характеризується приляганням виробу до статури по лінії грудей, стегон, кроєм рукава, висотою та шириною плечей, довжиною виробу та його шириною внизу.

Розвиток і удосконалення різновидів одягу постійно вносять корективи в його силует ні форми. Первісна форма силуету була надзвичайно примітивною так як одяг був некроєний і нешитий, з розвитком цивілізації змінювався і вдосконалювався одяг, а з ним і силует.

Сучасний силует одягає простий, зручний, компактний, багатофункціональний.

Силует може бути: скульптурним та декоративним. Одяг скульптурного силуету повторює форму людського тіла, а декоритивного-відступає від природних форм статури, часто замасковує їх.

Для точнішого характеристики силуету використовують геометричні фігури.

Силует одягу утворюється силуетними. Тобто контурними лініями.

Силуетні лінії визначають рамку виробу, в межах якої розробляється фасон і форма одягу, вони дають узагальнене представлення про форму, не конкретизуючи частості в середині самої форми.

За весь час розвитку одягу було створ»небагато варіантів силуетів, але

їх потрібно звести до основних видів.

ПРЯМИЙ силует — один з самих популярних видів силуетів. По геометричному виду він близький до прямокутника або квадрата, в залежності від співвідношення вертикальних та горизонтальних розмірів. Одяг прямого силуету чудово підходить до всіх типів фігур, так як він добре маскує їх мож­ливі недоліків такому одязі лінія талії не акцентується і горизонталь­ні розміри майже однаковий на всіх рівнях фігури. Одяг прямого силуету може мати м’яку, округлену форму, що визначається пластичними властивостями матеріалів, з яких виготовляємо костюм.

ТАПЕЦЕВИДНИЙ СИЛУЕТ — характерен для розклешеного одягу. По геометрич­ному виду цей силует відповідає трапеції, в якій верхня основа-лінія плечей, а нижня-лінія низа виробу. Чим більш різниця між розмірами них основ, тим білша степень розклешування. В цієї силуетній форми лінія талії такси не підкреслюється.

Одяг трапецевидного силуету з незначним розклешенням донизу зорове робить фігуру більш стрункою, тому така форма може бути рекомендоваана людям повним та невисокого росту. Такий варіант ще має назву «силует А».

НАПІВПРИЛЯГАЮЧИЙ СИЛУЕТ — характеризується помірними пропорціями, ними до природних пропорцій фігури людини. Цей одяг повторю0 форми тіла людини, але не облягає його, володіє достатньою об’ємністю.

Лінія талії тут чітко виражена та розташована на природному місце. Композиції напівприлягаючого костюма не передбачають використання контрастна — співвідношення розмірів та має її окремих частин та елементів будується на принципах нюансу. Така силуетна форма може бути рекомендована людям з різними фігурами та типами тілобудови. Особливо характерний напівприлягаючий силует для верхнього одягу.

ПРИЛЯГАЮЧИЙ СИЛУЕТ – чудово підходить для струнких людей, підкреслює достоїнства їх фігури, ПІД поняттям «прилягаючий силует» мається на увазі дві форми, які прийнято називати «силует-Х» та «пісочний годинник»».

Обидва ці різновиди мають загальні риси: щільно облягають фігуру лиф, акцент на тонку талію, підкреслену конструкцію виробу аби паском.

Однак по своєму геометричному виду вони значно відрізняються. «Силует-Х» нагадує дві трапеції /лиф та спідниця/, з’єднаними між собою малими основами по лінії талії. Такий одяг має за митний контраст між розширеними лініями плечового пояса та низу розклешеною спідницею та тонкою талією.

Одяг «силуета-X» добре підходить високим струнким жінкам. Виріб з силуетом «пісочний годинник» мають маленький облягаючий лиф та вузьку нерозклешону спідницю. Тут міленький об’єм лифа поєднується з маленьким об’ємом спідниці поділеною лінією талії. Цей силует не так активний, як «силует-Х” та краще підходить струнким жінкам невисокого росту, підкреслює їх мініатюрність та перетворює її переваги.

Силуетна форма „овал“ зустрічається рідко. По-суті вона уявляє со­бою модифікацію прямого силуету, але на відміну від останнього має округлу форму плечей та залужену лінію низу виробу. Таким чином най­більш широка частина одягу овального силуету — це область талії та стегон.

Заокруглення плечової лінії може бути досягнуто різними засобами — завдяки конструкції виробу /наприклад покрій реглан або напівреглан/ використання деталей певної форми /на приклад кружний високий комір або широкий комір-стійка/. В одязі такого силуету плечові накладки або зовсім не застосовуються, або мають округлу форму.

Звуження понизу можна отримати за рахунок конструктивних деталей, наприклад виточок, притачного пояса або ж стягнув низ виробу шнуром або гумкою.

Одяг силуету „овал“ не рекомендується для жінок невисокого росту, так як візуально вона „призямляє“ фігуру.

В межах цих розглянутих силуетів можливі різні модифікації. Наприклад одяг може бути вужче або довше, створюючи таким чином більш динамічну активну форму. Або навпаки, при скороченні довжини виробу та розширення його горизонтальних пропорцій одяг набуває статичність, стійкість. Варіації моделей на основ і базової силуетності форми завжди залежать від естетичних та стильових вимог моди.

Моделюючи одяг необхідно пам’ятати, що виразність і цілісність форми одягу досягається лише тоді, коли додержується чіткості силуету, наочності пропорційного поділу статури, ритмічності деталей тощо.

Відповідно до зміни напрямків моди відбувається й зміна силуету. Отже як і мода, силует мінливий.


Література

1. А.І. Черемних “Основи художнього конструювання жіночого одягу” М. 1983.

2. Ф.М. Пармон “Композиція костюма” М. 1985 р.

3. Т.О. Бердник “Моделювання та художне оформлення одягу” Ростов-на-Дону. 2001 р.

4. В.О. Радкевич “Моделювання” 2000 р. Київ.


Контрольні запитання

1. Що називається силуетом?

2. Які види силуетів є в одязі?

3. Назвіть силуети притаманні сучасному одягу?

4. За допомогою яких ліній утворюється силует?

5. В чому полягає естетичне значення ліній? Наведіть приклади.

6. Як силует пов’язаний з формою одягу?

еще рефераты
Еще работы по астрономии