Реферат: Порівняльний внвліз діяльності страхових компаній на ринку україни



--PAGE_BREAK--Виділяють три основні види пенсійних аннуітетів: а) негайний довічний аннуітет; б) відстрочений довічний аннуітет; в) перемінний аннуітет (негайний або відстрочений)
а) Негайний довічний аннуітет. Страхова премія сплачується страхувальником одноразовим платежем, і зобов’язання страховика зі страхової виплати здійснюється негайно із встановленою періодичністю. Варіантом негайного аннуітету є гарантований аннуітет, в якому обумовлюється мінімальний період виплат. Він виплачуватиметься протягом гарантованого строку або всього життя залежно від того, що триватиме довше. Якщо застрахована особа помирає протягом гарантованого періоду, то залишок гарантованої суми буде виплачено спадкоємцям.
б) Відстрочений довічний аннуітет. Страхувальник може сплачувати страхові внески протягом певного періоду або одноразово. Такий варіант передбачає наявність вичікувального періоду між закінченням періоду сплати внесків і початком виплати аннуітетів. Можна встановити право спадкоємця на викупну суму у випадку смерті страхувальника в очікувальний період.
в) Перемінний аннуітет (негайний або відстрочений). Страховик виплачує аннуітети лише протягом певного періоду часу. В договорі обумовлюється строк закінчення виплат. Договір страхування може бути укладено на умовах спільного страхування життя та аннуітет для останнього, хто пережив. Такий поліс зручний для подружніх пар, коли після смерті одного з подружжя виплати зберігаються повністю або незначно зменшуються. Страховики також пропонують аннуітети із зростаючою сумою, аби знизити вплив інфляції. Цей вид страхування користується значною популярністю в розвинених країнах, позаяк є найбільш доступним із найбільш надійних способів забезпеченої пенсії, бонуси за цим видом страхування часто не обкладаються податками, а доходність майже на 2% вища, ніж за іншими вкладеннями. Наприклад, у ФРН 80% населення вважають страхування з виплатою аннуітетів найбільш безпечним способом забезпечення доходу після виходу на пенсію.
1.3 Пенсійне страхування в Україні
Згідно з законодавством України залежно від джерел надходження пенсійних коштів можна виділити три групи договорів пенсійного страхування:
а) договори пенсійного страхування за рахунок коштів накопичувального пенсійного фонду (солідарна система);
б) договори страхування довічної пенсії за рахунок пенсійних коштів учасника недержавного пенсійного фонду;
в) договори пенсійного страхування за рахунок інших джерел фінансування.
а) пенсії за рахунок коштів накопичувального фонду. За рахунок коштів накопичувального фонду, які враховуються на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснюються такі пенсійні виплати: 1) довічна пенсія з встановленим періодом; 2) довічна обумовлена пенсія; 3) довічна пенсія подружжя; 4) одноразова виплата.
Застрахована особа при досягненні пенсійного віку (55 років – жінки, 60 – чоловіки) має право на отримання довічної пенсії або одноразової виплати за рахунок накопичувального фонду, врахованих на її накопичувальному пенсійному рахунку. Страхування і виплата довічної пенсії здійснюється згідно із Законом України «Про страхування» [2] страховою організацією, обраною застрахованою особою. Розмір довічної пенсії розраховується страховою організацією актуарно, виходячи із вартості сплаченого договору страхування довічної пенсії, з урахуванням майбутнього інвестиційного доходу, який забезпечується страховою організацією, витрат, пов’язаних із подальшим інвестуванням зазначених сум, і з урахуванням середньої для чоловіків і жінок величини тривалості життя.
Довічна пенсія зазвичай складається з трьох складових: накопичення капіталу, довічної пенсії і захисту у випадку смерті. Накопичення капіталу проводиться за рахунок щорічних, піврічних або щомісячних платежів. Розмір внесків визначається страховою організацією з урахування бажаної суми майбутньої пенсії, віку і статі майбутнього пенсіонера, а також періодичності, з якою той готовий відкладати гроші на старість. Виплата довічної пенсії здійснюється в строки і в порядку, визначеному договором страхування довічної пенсії. Цей строк зазвичай становить 15-20 років, із настанням якого страхова організація розпочне виплату регулярних виплат, періодичність яких також фіксується в договорі.
У перші роки чинності подібних договорів застрахована особа не може без фінансових втрат достроково отримати кошти від страхової організації. В цьому випадку застрахована особа отримує на руки так звану викупну суму – накопичені заощадження за вирахуванням витрат страхової організації з їх управління. Застрахована особа може в будь-який момент (до початку виплати пенсій) вносити зміни в свої програми: частково змінювати або призупиняти платежі, укласти програму на умовах, за яких саме перед початком виплати пенсій застрахована особа може, виходячи з накопиченої суми, прийняти рішення про розмір пенсійних виплат. І якщо грошей накопичено достатньо багато, то частину з них вона може отримати у вигляді одноразової виплати зразу після виходу на пенсію. І навпаки, якщо грошей недостатньо на достойну пенсію, застрахована особа може зробити одноразову доплату.
За договором довічної пенсії, укладеним з учасником недержавного пенсійного фонду, одноразова виплата застрахованій особі із коштів накопичувального фонду здійснюється територіальним органом пенсійного фонду. Страхові організації, які виплачують довічні пенсії за договорами страхування довічних пенсій, вартість яких була сплачена за рахунок коштів накопичувального фонду, зобов’язані розраховувати, утримувати і перераховувати до бюджету податок із місячних сум цих пенсій (ст. 54 Закону «Про державне пенсійне забезпечення»).
Договір страхування довічної пенсії з коштів накопичувального фонду укладається між застрахованою особою і страховою організацією по досягненні застрахованою особою пенсійного віку (жінки – 55, чоловіки – 60 років). Для укладення цього договору застрахована особа подає страховій організації протягом місяця до досягнення пенсійного віку заяву за формою, встановленою страховою організацією. Застрахована особа повідомляє територіальний орган пенсійного фонду про обрану нею страхову організацію і подає письмову заяву про перерахування коштів для оплати договору страхування довічної пенсії в цю страхову організацію. У випадку відмови застрахованої особи від укладення цього договору, крім випадку відмови у зв’язку з виявленням бажання працювати і отримувати пенсію за віком із більш пізнього строку, територіальний орган пенсійного фонду самостійно укладає договір страхування довічної пенсії із встановленим періодом на користь цієї застрахованої особи і перераховує страховій організації кошти в сумі, врахованій на її накопичувальному пенсійному рахунку. При цьому вартість оплати договору страхування довічної пенсії із встановленим періодом не повинна перевищувати середню вартість оплати договорів страхування цього для осіб відповідного пенсійного віку. Така середня вартість оплати цього виду договорів визначається, виходячи із останньої інформації про вартість оплати такого виду договорів страхування, опублікованих страховими організаціями.
У випадку, якщо договір страхування довічної пенсії не укладено внаслідок смерті застрахованої особи або визнання її безвісно відсутньою або оголошення її померлою, територіальний орган пенсійного фонду приймає заходи з виплати спадкоємцям належних застрахованій особі коштів на її накопичувальному пенсійному рахунку (ст. 55 Закону “Про державне пенсійне страхування”). У випадку, якщо сума належних застрахованій особі на момент придбання права на пенсійних активів не досягає мінімальної суми коштів, необхідної для оплати договору страхування довічної пенсії, визначеної Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг, то ця особа (у а випадку її смерті – члени її сім”ї або спадкоємці) має право на отримання одноразової виплати. За вимогою застрахованої особи одноразова виплата здійснюється у випадку виїзду цієї особи за кордон на постійне місце проживання (ст. 56 Закону «Про державне пенсійне страхування»).
Довічна пенсія із встановленим періодом являє собою щомісячну виплату, яка проводиться протягом життя пенсіонера, але не менше ніж протягом десяти років з дня її призначення. У випадку смерті пенсіонера право на отримання призначеної довічної пенсії протягом встановленого періоду мають спадкоємці, вказані в договорі страхування довічної пенсії або визначені згідно з Цивільним кодексом України.
Довічна обумовлена пенсія – щомісячна виплата, яка здійснюється протя-гом життя пенсіонера. У випадку, якщо загальна сума довічної обумовленої пенсії, яка виплачена пенсіонерові на момент смерті, менша, ніж сума вартості договору страхування довічної пенсії на час його укладення, різниця коштів між зазначеними сумами виплачується спадкоємцям, вказаним у цьому дого-ворі або визначеним згідно з ЦК України.
Довічна пенсія подружжя є щомісячною виплатою, яка здійснюється протягом життя пенсіонера, а після його смерті – його чоловіку (дружині), який (яка) досягли пенсійного віку протягом їх життя.
Застрахована особа має право вільного вибору одного з видів зазначених довічних пенсій. Вид довічної пенсії, обраної застрахованою особою, вказується в договорі страхування довічної пенсії. В цьому договорі також обов’язково вказується рівень інвестиційного доходу, який застосовується для розрахунку обраної довічної пенсії. Страхова організація розраховує розмір довічної пенсії протягом 3-х робочих днів з дня отримання коштів на оплату договору страхування довічної пенсії. Страховій організації забороняється вимагати від застрахованої особи довідку про стан її здоров’я. Дострокове припинення чинності договору страхування довічної пенсії за бажанням сторін забороняється (ст. 57 Закону «Про державне пенсійне страхування»).
б) Пенсії за рахунок коштів недержавного пенсійного забезпечення. За рахунок коштів недержавного пенсійного забезпечення можуть оплачуватися договори страхування довічної пенсії (за рахунок пенсійних коштів учасника недержавного пенсійного фонду), а також договори пенсійного страхування за рахунок інших джерел фінансування. Довічні пенсії (довічні аннуітети) виплачуються учасникам недержавних пенсійних фондів страховими організаціями, з якими ці учасники уклали договір страхування довічної пенсії, за рахунок коштів, перерахованих страховій організації.
Договір страхування довічної пенсії укладається між учасником фонду і страховою організацією згідно із законодавством про страхування, з урахуванням передбачених Законом «Про недержавне пенсійне забезпечення» і пенсійним контрактом, після настання пенсійного віку, визначеного учасником фонду (не більше і не менше десяти років від віку, встановленого для виплати пенсій у солідарній системі).
Для укладення договору страхування довічної пенсії учасник фонду надає страховій організації довідку адміністратора про обсяг належних йому пенсій-них коштів. Учасник фонду повідомляє адміністратору про обрану ним страхову організацію і подає письмові заяву про перерахування в цю страхову організацію належних йому пенсійних коштів. Учасник фонду має право перерахувати в страхову організацію свої пенсійні кошти повністю або частково. Страхова організація розраховує розмір довічної пенсії, який вказується в договорі страхування довічної пенсії, на основі актуарних розрахунків згідно з сумою, визначеною особою, яка укладає договір, і довідкою, виданою адміністратором пенсійного фонду, про наявність у такої особи цієї суми пенсійних коштів.
Страхова організація зобов’язана надати учаснику фонду, з яким укладено договір, письмове повідомлення про надходження грошових коштів від пенсійного фонду та їх розмір протягом семи робочих днів після їх отримання, а також про скоригований розмір довічної пенсії у випадку проведення такого коригування. Пенсійні кошти перераховуються страховій організації в сумі, визначеній у заяві учасника фонду, виходячи із суми, яка врахована на індиві-дуальному пенсійному рахунку учасника фонду на день настання визначеного ним пенсійного віку. У випадку, коли сума пенсійних коштів, що підлягають перерахуванню страховій організації, не досягає розміру мінімальної суми пенсійних накопичень, встановленого Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України, учасник фонду (а у випадку його смерті – спадкоємці) має право отримати належні йому пенсійні кошти як одноразову пенсійну виплату (ст. 62 Закону «Про недержавне пенсійне забезпечення»).
  1.4. Постановка задачі обгрунтування розмірів пенсійних внесків і виплат на основі принципу еквівалентності зобов’язань При укладанні договору про додаткове пенсійне забезпечення вкладник бере на себе зобов'язання сплачувати одноразово або на виплат пенсійні внески. Недержавний пенсійний фонд у свою чергу зобов'язується періодично виплачувати учасникові, на користь якого діє зазначений договір, пенсію у формі грошових виплат довічно або протягом тривалого проміжку часу. Послідовність платежів вкладника і НПФ є по визначенню фінансовими рентами або ануїтетами [28].
Основна задача при завданні параметрів пропонованих Фондом пенсійних схем складається в коректному визначенні (з урахуванням прийнятих обмежень і допущень) розмірів пенсійних внесків і виплат, що дозволяють у наступному виконати узяті Фондом зобов'язання перед вкладниками й учасниками.
Основним принципом, виходячи з якого визначаються розміри пенсійних внесків і виплат, є принцип еквівалентності зобов'язань вкладника і НПФ. У загальному виді цей принцип реалізується прирівнюванням сум очікуваних пенсійних внесків і виплат. Для поточного моменту часу, що відповідає даті укладання договору про додаткове пенсійне забезпечення, ці суми рівні їхній сучасній вартості. Сучасна страхова (актуарная) вартість кожної з розглянутих сум платежів визначається як відповідний їй ануїтет, отриманий з врахуванням дисконтування й імовірностей платежів.
Послідовність платежів для страхової пенсійної схеми має назву страхового ануїтета. У страховому ануїтеті виплата кожної суми не є безумовною, вона визначається настанням визначеної події, наприклад, дожиттям до даного віку. Події такого роду звуться демографічних подій. На основі аналізу демографічних даних методами математичної статистики можна одержати набір статистичних даних про тривалість життя різних груп населення. Виділення груп проводиться за багатьма ознаками, однак, найбільш широке поширення одержали ознаки статі і віку, унаслідок статистичної стійкості відповідних даних. Систематизація статистичних даних про тривалість життя людей у залежності від їхньої статі і віку дозволяє одержати таблиці дожиття, на підставі яких і може бути розрахована імовірність дожиття до будь-якого віку. Імовірності дожиття використовуються при визначенні страхових ануїтетів. Як уже відзначалося вище, для них виплата кожної суми не є безумовною, а визначається настанням визначеної події. Цією подією є дожиття до віку чергового платежу, імовірність якого визначається імовірністю дожиття.
Більш докладно питання, зв'язані з роллю демографічних даних у фінансових розрахунках, розглянуті в роботах, присвячених основам актуарної математики [ ].
Вартість страхового ануїтета або ренти називається також актуарною вартістю, підкреслюючи тим самим імовірний(статистичний) характер розрахунків.
При розрахунках вартості і сум платежів необхідно також враховувати прибутковість операцій по розміщенню активів Фонду. У зв'язку з цим виникає проблема прогнозування на кілька десятків років рівня прибутковості операцій по розміщенню активів Фонду. Ця проблема відноситься, поряд з використанням демографічних даних, до класу допущень і обмежень, прийнятих при рішенні задачі оцінки розмірів пенсійних внесків і виплат.
Математичні співвідношення для визначення розмірів пенсійних внесків і виплат математично описують потоки платежів і балансові співвідношення для змішаних довічних і накопичувальних термінових пенсійних схем [27].
<shapetype id="_x0000_t75" coordsize=«21600,21600» o:spt=«75» o:divferrelative=«t» path=«m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe» filled=«f» stroked=«f»><path o:extrusionok=«f» gradientshapeok=«t» o:connecttype=«rect»><lock v:ext=«edit» aspectratio=«t»><imagedata src=«dopb423913.zip» o:><img width=«546» height=«84» src=«dopb423913.zip» v:shapes="_x0000_i1025">
1.5 Визначення сум пенсійних виплат Сучасна вартість суми пенсійних виплат на початок періоду пенсійних внесків (накопичувального періоду) визначається як сума дисконтованих майбутніх пенсійних виплат. Процес виведення формули (вираження) для розрахунку сучасної вартості суми пенсійних виплат ілюструється діаграмою, представленої на рис.1.1 [27].
У перший рік виплат додаткової пенсії по старості учасникові, що вступив у Фонд у віці t0років і вийшов на пенсію у віці t1 років, Фонд повинний виплатити пенсію в розмірі:
    продолжение
--PAGE_BREAK--
    продолжение
--PAGE_BREAK--<imagedata src=«dopb423937.zip» o:><img width=«437» height=«178» src=«dopb423937.zip» v:shapes="_x0000_i1049">
Рис.3.3 Динаміка рівня страхових виплат в страховій системі України  у 2003 – 2005 роках за даними Держфінпослуг [18]
II. Види страхування
1. Темпи росту валових страхових премій та страхових виплат за видами страхування
1.1 За результатами 9 місяців 2005 року у порівнянні із аналогічним періодом 2004 року зросли премії зі страхування життя (+86%), добровільного особистого страхування (+35%), страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів (+152%) та недержавних обов'язкових видів страхування (+69%). Разом з тим відбулося скорочення премій з майнового страхування (-32%), страхування фінансових ризиків (-51%), добровільного страхування відповідальності (-69%) та державного обов'язкового страхування (-33%).
1.2 За 9 місяців 2005 року у порівнянні із аналогічним періодом 2004 року зросли обсяги виплат з добровільного майнового страхування (+83%), в тому числі виплати зі страхування фінансових ризиків зросли в 2,7 рази. Темп при-росту страхових виплат із добровільного страхування відповідальності склав 11%, з обов'язкових видів недержавного страхування 2% (в тому числі зі стра-хування цивільної відповідальності власників транспортних засобів 47%). В той же час обсяги виплат зі страхування життя зменшились на 28%, з добровіль-ного особистого страхування на 25%, з державного обов'язкового страхування на 31%.
Таблиця 3.1
Показники страхових премій та страхових виплат за видами страхування та фактичні порівняння порівнюючи 9 місяців 2004 та 9 місяців 2005 року
Види страхування
Валові страхові премії
Чисті страхові премії
Валові страхові виплати
Чисті страхові виплати
9 м. 2004р. (млн.грн.)
9 м. 2005р. (млн.грн.)
Приріст за рік (млн. грн.)
9 м. 2004р. (млн.грн.)
9 м. 2005р. (млн.грн.)
Приріст за рік (млн. грн.)
9 м. 2004р. (млн.грн.)
9 м. 2005р. (млн.грн.)
Приріст за рік (млн. грн.)
9 м. 2004р. (млн.грн.)
9 м. 2005р. (млн.грн.)
Приріст за рік (млн. грн.)
1
2
3
4
2
3
4
5
6
7
5
6
7
Cтрахування життя, у тому числі:
122,0
226,4
104,4
122,0
226,4
104,4
8,1
5,8
-2,3
8,1
5,8
-2,3
За договорами пенсійного страхування
42,1
22,2
-19,9
42,1
22,2
-19,9
0,6
0,2
-0,4
0,6
0,2
-0,4
За іншими договорами накопичувального страхування
69,7
183,0
113,3
69,7
183,0
113,3
5,9
2,9
-3,0
5,9
2,9
-3,0
За договорами страхування життя лише на випадок смерті
3,1
9,3
6,2
3,1
9,3
6,2
1,1
1,3
0,2
1,1
1,3
0,2
За іншими договорами страхування життя
7,2
11,9
4,7
7,2
11,9
4,7
0,5
1,4
0,9
0,5
1,4
0,9
Види страхування інші, ніж страхування життя, у тому числі:
13 919,2
9 682,7
-4 236,5
7 204,9
5 200,5
-2 004,4
925,4
1 246,8
321,4
822,5
1 115,7
293,2
Добровільне особисте страхування, у тому числі:
296,8
401,3
104,5
282,4
367,3
84,9
258,5
193,6
-64,9
258,1
181,8
-76,3
страхування від нещасних випадків
71,7
134,7
63,0
62,0
104,6
42,6
129,0
34,7
-94,3
129,0
23,3
-105,7
медичне страхування (безперервне страхування здоров'я)
160,0
188,0
28,0
156,8
186,7
29,9
95,7
120,4
24,7
95,5
120,4
24,9
страхування здоров'я на випадок хвороби
51,8
61,3
9,5
50,6
,925
8,9
25,6
27,9
2,3
25,5
27,7
2,2
страхування медичних витрат
13,3
17,3
4,0
13,0
16,5
3,5
8,2
10,6
2,4
8,1
10,3
2,2
Добровільне майнове страхування, у тому числі:
11 964,6
8 146,9
-3 817,7
6 002,0
3 922,0
-2 080,0
4382,2
880,6
400,4
382,2
765,1
382,9
страхування наземного транспорту (крім залізничного)
576,6
851,5
274,9
480,8
713,6
232,8
242,8
392,4
149,6
217,3
351,4
134,1
страхування вантажів та багажу
869,2
933,9
64,7
450,4
433,7
-16,7
26,0
7,3
-18,7
6,6
7,2
0,6
страхування від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ
1 086,4
900,4
-186,0
663,5
572,6
-90,9
36,1
16,5
-19,6
34,0
15,9
-18,1
страхування кредитів
276,7
447,2
170,5
174,7
335,6
160,9
23,7
12,1
-11,6
23,7
12,1
-11,6
страхування фінансових ризиків
6 887,5
3 397,8
-3 489,7
3 153,2
1 157,9
-1 995,3
134,1
366,6
232,5
84,9
295,3
210,4
Добровільне страхування відповідальності, у тому числі:
1 158,3
358,1
-800,2
479,9
192,8
-287,1
30,6
34,0
3,4
30,3
33,8
3,5
страхування цивільної відповідальності власників наземного транспорту (включаючи відповідальність перевізника)
78,3
40,9
-37,4
60,7
37,4
-23,3
8,5
8,0
-0,5
8,4
7,9
-0,5
страхування відповідальності перед третіми особами (іншої)
1 067,5
310,0
-757,5
410,5
148,7
-261,8
21,6
25,9
4,3
21,5
25,8
4,3
Недержавне обов'язкове страхування, у тому числі:
431,6
731,2
299,6
372,7
6731,2
300,5
92,7
94,9
2,2
88,5
91,3
2,8
особисте страхування від нещасних випадків на транспорті
56,7
52,2
-4,5
45,5
46,8
1,3
1,3
0,9
-0,4
1,2
0,9
-0,3
страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів
181,7
458,1
276,4
458,127
435,7
277,0
581,5
81,5
26,0
52,9
78,7
25,8
авіаційне страхування цивільної авіації
71,9
96,4
24,5
66,0
90,0
24,0
35,1
11,4
-23,7
33,6
10,8
-22,8
страхування відповідальності суб'єктів перевезення небезпечних вантажів на випадок настання негативних наслідків при перевезенні небезпечних вантажів
34,3
30,9
-3,4
28,4
25,5
-2,9
0,0
0,1
0,1
0,0
0,0
0,0
Державне обов'язкове страхування
67,9
45,2
-22,7
67,9
45,2
-22,7
63,4
43,7
-19,7
63,4
43,7
-19,7
ВСЬОГО (всі види страхування)
14 041,2
9 909,1
-4 132,1
7 326,9
5 426,9
-1 900,0
933,5
1 252,6
319,1
830,6
1 7326,95
290,9
Таблиця 3.2
Рівень страхових виплат за видами страхування
Види страхування
Рівень валових виплат за 9 м. 2005 р.
Рівень валових виплат за 9 м. 2004 р.
Рівень виплат фізичним особам за 9 м. 2005 р.*
Рівень виплат фізичним особам за 9 м. 2004 р.*
Рівень чистих виплат за 9 м. 2005 р.**
Рівень чистих виплат за 9 м. 2004 р.**
1
2
3
4
5
6
7
Cтрахування життя
2,5%
6,7%
3,3%
8,5%
2,5%
6,7%
Види страхування інші, ніж страхування життя, у тому числі:
12,9%
6,6%
34,1%
49,7%
21,5%
11,4%
Добровільне особисте страхування
48,2%
87,1%
52,6%
161,3%
49,5%
91,4%
Добровільне майнове страхування
10,8%
4,0%
37,9%
33,5%
19,5%
6,4%
в тому числі страхування фінансових ризиків
10,8%
1,9%
4,6%
26,2%
25,5%
2,7%
Добровільне страхування відповідальності
9,5%
2,6%
25,6%
11,6%
17,5%
6,3%
Недержавне обов'язкове страхування
13,0%
21,5%
16,0%
23,8%
13,6%
23,7%
в тому числі страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів (звичайні та додаткові договори)
17,8%
30,6%
17,3%
29,5%
18,1%
33,3%
Державне обов'язкове страхування
96,8%
93,3%
X
X
96,8%
93,3%
ВСЬОГО (всі види страхування)
12,6%
6,6%
31,2%
45,7%
20,7%
11,3%
*- відношення обсягів виплат страхувальникам-фізичним особам до обсягів премій, одержаних від страхувальників-фізичних осіб
** — відношення обсягу валових виплат за вирахуванням виплат, здійснених перестрахувальникам-резидентам, до обсягу валових премій за вирахуванням премій, належних перестраховикам-резидентам
III. Сформовані страхові резерви
Величина сформованих страхових резервів станом на кінець III кварталу 2005 року становила 5 011,6 млн. грн., що на 2 293,3 млн. грн. менше аналогіч-ного показника на кінець III кварталу 2004 року.
Таблиця 3.3 Сформовані страхові резерви
Станом на 30.09.2004 (млн.грн.)
Станом на 30.09.2005 (млн.грн.)
Приріст %)
Величина сформованих страхових резервів на кінець звітного періоду, із них:
7 304,9
5 011,6
-31%
а) технічних резервів,
7 191,6
4 713,6
-34%
у тому числі резервів збитків
115,4
302,0
+162%
б) резервів із страхування життя
113,3
298,0
+163%
V. Власний капітал та величина активів страховиків
5.1 Станом на 30.09.2005 р. власний капітал страховиків становив 14 164,4 млн. грн., та у порівнянні із аналогічною датою 2004 року цей показник зріс у 1,3 рази. Розподіл страховиків за розміром власного капіталу:30 страховиків мали капітал більше 100 млн.грн.; 40 — від 50 до 100 млн.грн.; 190 — від 10 до 50 млн.грн.; 129 – від 5 до 10 млн. грн.; інші — менше 5 млн. грн. Загальний обсяг сплачених статутних фондів страховиків станом на 30.09.2005 року становив 6_735,8_млн. грн. і порівняно з аналогічною датою 2004 року зріс у 1,4 рази.
<imagedata src=«dopb423938.zip» o:><img width=«300» height=«100» src=«dopb423938.zip» v:shapes="_x0000_i1050">
Рис.3.4 Обсяги сплачених статутних фондів в страховій системі України у 2003 — 2005 роках за даними Держфінпослуг [18]
5.2. Станом на кінець III кварталу 2005 року сукупний розмір активів страховиків (згідно балансів) склав 20 227,0 млн. грн. (1 027,4 млн. грн. — СК «life»* і 19 199,6 млн. грн. — СК «non-life»*); активів, визначених статтею 31 Закону України «Про страхування» — 13 485,0 млн.грн
<img width=«612» height=«36» src=«dopb423939.zip» v:shapes="_x0000_s1026"><imagedata src=«dopb423940.zip» o:><img width=«407» height=«234» src=«dopb423940.zip» v:shapes="_x0000_i1051">
Рис.3.5 Обсяги активів та резервів в страховій системі України у 2003 — 2005 роках за даними Держфінпослуг [18]
Таблиця 3.4 Активи страховиків, визначені статтею 31 Закону України «Про страхування»
Категорії активів, визначені статтею 31 Закону України «Про страхування» для представлення страхових резервів (тис. грн.)
ВСЬОГО ПО РИНКУ / на кінець звітного періоду відповідно до показників форми 1 «Баланс”/
ВСЬОГО ПО СК „non-life“ / на кінець звітного періоду відповідно до показників форми 1 „Баланс”/
ВСЬОГО ПО СК “life» / на кінець звітного періоду відповідно до показників форми 1
«Баланс”/
У тому числі ті, якими представлено з урахуваннямвимог нормативно правових актів
технічні резерви
резерви із страхування життя
ВСЬОГО:
13 485 004,9
12 605 896,3
879 108,6
4 713 551,2
298 002,9
1) грошові кошти на поточних рахунках
1 936 576,4
1 897 569,8
39 006,6
1 477 117,0
39 006,6 1
у тому числі 1.1) в іноземній валюті
101 328,2
100 618,1
710,1
63 751,2
313,3
2) банківські вклади (депозити)
1 785 605,7
1 522 249,2
263 356,4
910 360,3
150 938,6
у тому числі 2.1) в іноземній валюті
125 944,0
91 809,1
34 134,9
72 836,1
15 707,9
3) банківські метали
21 300,8
18 683,1
2 617,7
7 965,2
1 965,21
4) нерухоме майно
370 186,3
345 038,7
25 147,6
120 186,9
10 992,6
5) акції
6 825 553,5
6 378 697,1
446 856,4
985 826,6
51 084,6
6) облігації
191 345,1
155 255,8
36 089,3
23 858,2
14 946,3
7) іпотечні сертифікати
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
8) цінні папери, що емітуються державою
85 077,1
85 077,1
0,0
78 636,7
0,0
9) права вимоги до перестраховиків
2 202 562,3
2 136 547,9
66 014,4
1 092 859,5
48 364,5
у тому числі 9.1) до перестраховиків -нерезидентів
110 934,2
92 473,9
18 460,3
68 746,3
48 344,2
10) інвестиції в економіку України за напрямами, визначеними Кабінетом Міністрів України *, у тому числі:
60 098,7
60 098,7
0,0
14 993,1
0,0
10.2) розвиток інфраструктури туризму;
3 800,0
3 800,0
0,0
0,0
0,0
10.4) перероблення відходів гірничо-металургійного виробництва;
1 485,0
1 485,0
0,0
0,0
0,0
10.5) будівництво житла;
53 337,6
53 337,6
0,0
14 856,0
0,0
10.6) розвиток транспортної інфраструктури, у тому числі будівництво та реконструкція автомобільних доріг;
1 476,1
1 476,1
0,0
137,1
0,0
13) готівка в касі
6 699,0
6 678,8
20,2
1 747,7
120,1
    продолжение
--PAGE_BREAK--

    продолжение
--PAGE_BREAK--

    продолжение
--PAGE_BREAK--






еще рефераты
Еще работы по банку