Реферат: Вплив мобільного телефону на організм людини

--PAGE_BREAK--Звідси рекомендація активним користувачам мобільного зв’язку: купляйте головні гарнітури! Вони не тільки дозволять голові знаходитися у нормальному положенні, а рукам — не втомлюватися але і усунуть джерело випромінювання від голови. Крім цього рекомендації, ще залишаються дві істини, які можна підкреслити з усієї історії про вплив мобільних телефонів на здоров’я: не відволікайтесь на телефонні дзвінки за кермом і… кидайте палити!
3.2 Позиція генерального директора СООО «МобільніТелесистеми».
Як Ви вважаете, чи впливає випромінювання мобільного телефону на здоров’я?
З цього приводу розмови йдуть постійно, однак кількість абонентів сотового зв’язку у світі тільки зростає. Наукових досліджень, які б доводили пряму шкоду мобільного телефону для людини, немає. Та ж мікрохвильова піч випромінює набагато більше, ніж мобільник, і, незважаючи на це, являється предметом обороту у мільйонах галузях. Мобільний телефон інколи може впливати на здоров’е людини, наприклад, у надзвичайних ситуаціях у дорозі, коли викликати швидку чи будь — яку іншу допомогу можна лише з мобільного телефону. Таких випадків, коли люди були врятовані завдяки дзвінку з мобільника, тисячі. Так що мобільний зв’язок може впливати на здоров’я позитивно. [4]

Розділ 4. Хвороби та ушкодження спричинені неправильним використанням мобільного телефону
4.1 Виникнення ракових пухлин.
Спеціалісти Московської медичної академії ім. І.М. Сеченова під керівництвом академіка РАМН Геннадія Румянцева в черговий раз намагались знайти відповідь на питання, чи шкідливі мобільні телефони для здоров'я.
Основним шкідливим фактором мобільних телефонів вважаються високочастотні дециметрового діапазону. Найбільш розповсюджений в Росії стандарт GSM працює на частотах 900, 1800 1 1900 МГц. Найбільш сильне випромінювання мобільника сильно коливаються. Це зв'язано як з самою конструкцією телефону, так і з умовами його використання і віддаленістю абонента від базових станцій. Через таке коливання вченим досить важко спрогнозувати біологічні ефекти телефонного випромінювання, хоча досвід фізіологів говорить про те, що практично будь — який вид випромінювання потенційно небезпечний для здоров'я. Висновок про вплив мобільних телефонів на здоров'я важко зробити ще й тому, що з початку досліджень минуло дуже мало часу, а якісні пухлини, у виникненні яких звинувачують телефони, утворюуться досить довго.
«Більшість вчених оцінюють вплив мобільних телефонів на нервову систему і розвиток якісних пухлин, — говорить Геннадій Румянцев. — Але дані різних дослідницьких колективів дуже різні. Одні вчені не вбачають залежність розвитку пухлин від використання мобільного зв'язку, інші вважають його доведеним. Неоднозначні й результати експерименів, присвячених впливу високочастотних випромінювань на різні здібності людини. Єдиний факт, який не підлягає сумніву — це вплив радіохвиль частоти 900 МГц, який підвищує кровообіг у корі головного мозку. Але цього не достатньо, щоб винести мобільним телефонам остаточний негативний вирок".
Згідно статистиці у 2004 році загальний продаж сотових телефонів сягнула висот — їх було продано близько 650 тисяч. У цілому мобільниками користуються сьогодні приблизно півтора міліарди жителів нашої планети — від дітей до людей похилого віку.
Зростає популярність мобільних телефонів, але накопичуються і наукові дані про наслідки їх використання. Зовсім недавно усіх занепокоїли дані, опубліковані німецькою групою дослідників. Їх експерименти показали: вплив електромагнітних полів, аналогічних за характеристиками тим, які створюються мобільниками, які різко підвищують загрозу пошкодження ДНК і теоретично можуть призвести до переродження клітин у якісні, тобто до зародження пухлин. Правда, вчені сказали, що доказів негативного впливу на здоров’є людини поки що немае, потрібні подальші дослідження.
Англійські вчені б'ють тревогу з іншого приводу: вони стверджують, що діти стали гірше спати через мобільники. Інші беруть їх з собою навіть у ліжко, продовжують посилати один одному СМС — повідомлення і тому гірше засинають, сон дітей більш неспокійний. Лікарі впевнені, що дорослі повинні зменшувати використання сотових телефонів маленькими дітьми.
Обвинувачення в адресу мобільників звучать і в італійськш пресі. Нещодавно там з'явилося нестандартне повідомлення: 14 — літню дівчинку прийшлося госпіталізувати через серйозне запалення сухожиль. Деякий час дівчинка почала скаржитися на постійну біль у великому пальці правої руки, потім палець зовсім перестав рухатися. Лікарі виявили гостре запалення сухожиль, почали докопуватись до причин хвороби. Згодом вони з'ясували: дівчинка щоденно відправляла друзям до ста СМС. Медики попереджують, що такі випадки можуть повторитися, якщо підлітки не зрозуміють, що їх захоплення СМС — повідомленнями небезпечно. Крім того, психологи і педагоги думають, що таке захоплення (так, як і захоплення комп’ютерними іграми) може призвести в хворобливу тягу і породити додаткові неврози. Крім цього постае ще й інша проблема: чи руйнують випромінювання мобілок клітини крові? Проблеми безпеки використання мобільних телефонів постійно зостаються у центрі уваги — як серед користувачів, число яких вже сягае 1 млрд. По всьому світу, так і серед вчених. Не раз з'являлись роботи, де доводилась шкідливість випромінювання мобільних телефонів. Інколи можна було прочитати й інпи твердження. Нові дані, які були отримані
шведськими вченими, безсумнівно, направлять ці дискусії зовсім в інше русло, передає ВВС.
Справа в тому, що усі минулі дослідження розглядали в основному проблему виникнення ракових пухлин із-за пошкодження молекул ДНК, які можуть виникнути у результаті локального нагріву при поглинанні електромагнітних хвиль. Але енергія випромінювання недостатньо висока, щоб визвати розрив хімічних зв’язків, а локальний розігрів також недостатній для проведення хімічної реакції.
Заслуга шведських вчених у тому, що вони розглянули зовсім інший шлях впливу випромінювання на організм, а саме — вплив його на еритроцити (червоні кров’яні тільця). Еритроцити взаемодіють один з одним не посередньо, а через молекули оточуючої їх води, які представляють собою електричні диполи. Була проаналізована теоретична модель такої взаемодії при накладанні зовнішнього електромагнітного поля частотою 850 МГц (типічне значення для мереж мобільного зв’язку). Виявилось, що при такому впливі диполи молекул води вистроюються в одному напрямку, що призводить до збільшення сили взаемодії на 11 порядків величини.
Нагадаємо, що це лиш теоретична можливість, але якщо вона буде підтверджена експериментально, це буде значить, що електромагнітне випромінювання здатне впливати на особливості крові. Збільшення взаємодії між еритроцитами може в кінцевому результаті призвести до збільшення в’язкості крові, що відіб’ється на серцево-судинній системі. На користь запропонованого механізму говорить і нещодавно виявлений вплив геомагнітних невдоволень на взаємодії еритроцитів у крові
4.2 Вивихи частин тіла.
У зв’язку зі збільшенням відправки коротких SMS — повідомлень, люди стали страждати на травми палців рук. У результаті опитування, організованого компанією Virgin Mobile, виявилось, що щоденно жителі Великобританії висилають близько 93,5 мільйонів текстових повідомлень, при цьому 12 % щоденно відправляють 20 SMS, а 10 % — більше 100 SMS у день. Унаслідок монотонних рухів — натискань на кнопки телефона, у прихильників SMS виникають так звані травми від навантажень м’язів, що повторюються (Repetitive Strain Injury – Rsi).
Травми від навантажень м’язів, які повторюються розповсюджені не тільки серед людей, які захоплюються відправкою SMS, але також серед користувачів комп’ютерами. Найбільш частішим симптомом при цьому являється біль у зап’ястях, кистях і пальцях руки у результаті здійснених нею одно образних, рухів, які постійно повторюються чи після тривалого впливу статичного навантаження. По результатам опитування виявилось, що щорічно травми від навантажень м’язів, які повторюються виникають у 3,8 млн. чоловік. За останні п’ять років із-за збільшення SMS число британців, які страждають від болів у зап’ястях і великих пальців рук, збільшилось на 38 %.
Психологи, у свою чергу вважають, що захоплення SMS чи спілкування за допомогою електронної пошти може призвести до проблем при спілкування наодинці. Більше того, зявляюється загроза, що у деяких людей, які зловживають відправкою SMS, може виникнути залежність, подібна до наркотичної.

Розділ5. Вплив ЕМП на організмлюдини
5.1 Головні болі.
Дослідження, проведене Шведським національним інститутом праці і Норвезьким керуванням по захисту від випромінювання, показало, що навіть люди, що використовують телефон менше двох хвилин у день, випробують дискомфорт і побічні ефекти. Дослідження проводилося протягом року на 11 тисячах добровольців. Згідно отриманим даної, 84% користувачів мобільних телефонів почувають при розмові нагрівання шкіри за вухом, а деякі затверджували, що в них спостерігаються опіки. У частини користувачів також случаються провали пам'яті, запаморочення, головний біль і підвищена стомлюваність. Майже чверть опитаних мають проблеми з пам'яттю, половина страждає від головних болей, а близько 65% випробують сонливість. У третини абонентів погіршилася концентрація уваги під час чи відразу після розмови, особливо це було помітно серед інтенсивно використовуючих телефон людей молодше 30 років. Абоненти, що використовують стільникові телефони чотири і більш рази в день, у 3,6 рази частіше скаржилися на головні болі, чим ті, хто робив менш двох дзвоників.
Правда, самі вчені сумніваються в об'єктивності отриманих даних. По-перше, абоненти, що особливо часто використовують телефон, можуть вести менш здоровий спосіб життя. Погане харчування, недолік сну і постійний стрес можуть впливати на і самопочуття. Крім того, оскільки дослідження будувалося на основі суб'єктивних повідомлень абонентів, на результатах міг сказати ефект уселяння. Так, абоненти Норвегії, де небезпека використання мобільного зв'язку широко обговорювався в пресі, у два рази частіше повідомляли про проблеми, чим абоненти зі Швеції, де преса практично не приділяла їй уваги.

5.2 Вплив на нервову систему
Росія, безумовно, країна, де були розпочаті перші експериментальні дослідження по впливу ЕМП на нервову систему. В 1960-1998 рр. були отримані результати оригінальних експериментальних досліджень, в яких було показано негативний вплив ЕМП на нервову систему.
У дослідженнях професора Ю.А. Холодова було установлено пряму дію ЕМП на мозок, на мембрани нейронів, на пам’ять, на умовно-рефлекторну діяльність. Також можливий вплив слабких ЕМП на процеси синтезу в нервових клітинах. Отримані значні зміни імпульсації коркових нейронів, що призводить до порушення інформації, що приймається, у більш складні структури мозку. При впливі ЕМП може розвинутися порушення короткотривалої пам’яті.
На цих підставах можна чекати у людей, що мають контакт з ЕМП малої інтенсивності, схильність до розвитку стресових реакцій.
5.3 Вплив на ендокринну систему та нейрогуморальну реакцію.
Дослідження показали, що при впливі ЕМП, як правило, відбувалося збільшення вмісту адреналіну у крові, активація процесів звертання крові. У працях вчених Росії, ще в 60-ті роки було визначено, що одтнією з систем, раніше і точніше призводить до відповідноі реакції організму на вплив різних факторів навколишнього середовища, являється система гіпоталамусу — гіпофіз — кора нирок. Результати дослідженъ підтвердили це положення.
5.4 Вплив ЕМП на імунну систему.
У наш час накопичено достатньо даних, які вказують на те, що при впливі ЕМП порушуються процеси імуногенеза. Встановлено, що у тих, хто отримує дозу випромінювання ЕМП змінюється характер інфекційного процесу. Є порушення білкового обміну. Спостерігається зниження вмісту альбумінів і підвищення гама-глобулінів у крові. Необхідно брати до уваги те, що ЕМП можуть виступати у якості алергену, викликаючи тяжкі реакції у хворих алергиків при контакті з ЕМП.
5.5 Вплив ЕМП на статеву систему.
Ефекти випромінювання, за думкою вчених, включають: зниження функції сперматогенеза, порушення коефіцієнту народжуваності хлопчиків та дівчаток, зміну менструального циклу, сповільнення ембріонального розвитку. [6]
5.6 Вплив ЕМП на біополе людини.
Сьогодні навряд чи хто-небудь стане заперечувати існування біополя. Повний порядок у структурі біополя є надійний фундамент здоров’я й застава нормального життя людини. У свою чергу, «хвороби біополя» дуже швидко проявляються в нашому тлінному тілі й у всіх аспектах нашого земного життя. Але сьогодні, на жаль, «хворе бюполе» скоріше правило, чим виключення. А причина цього в тім, що воно не може переносити ті навантаження, які випробовує щодня. Особливо сильно воно «страждае» саме тоді, коли ми перебуваемо в так званих патогенних зонах:
— поруч із працюючим телевізором, комп’ютером, СВЧ- піччю;
— у вагоні метро, в автомобілі або в салоні літака;
— у заводському цеху або шахті, поруч із електронними пряладами або силовим устаткуванням;
У таких місцях особливо сильно проявляє себе аномальна польова неелектромагнітна природа. Вона постійно руйнує й без того не дуже гарне біополе сучасної людини, різко скорочуючи природні здатності організму до саморегуляції й самовідновлення.
Уявітъ собі, у якій розгубленості перебувае тіло фізичне, коли біополе активно бореться з бурхливим потоком зовнішніх обур. У сучасних умовах наші польові структури змушені безупинно «латати діри» у своїх захисних єкранах. Виходить, що наш організм безглуздо витрачає останні сили на нескінченну й марну боротьбу з підступним зовнішнім ворогом, наслідки самоочевидні й досить сумні. Апатія, загальна слабість, швидка стомлюваність, головні болі й дурне розташування, неврози й психози, хвороби серця, посудин і суглобів, онкологічні й шлунково – кишкові   захворювання, інсульти й інфаркти – постійні супутники сучасної людини, не говорячи вже про нові хвороби, які сучасній медицині не те що лікувати, але й діагностувати вдається далеко не завжди.
Ослаблений організм більше не здатний без фармпрепаратів адаптуватися до мінливих зовнішніх умов! Це відбуваєтъся тільки тому, що організму просто не вистачає інформаційно-енергетичних ресурсів, тієї самої життевої енергії, з якої східна медицина має справу не одну тисячу років.
Як допомогти сучасній «практично хворій» людині? Як лікуватися? Від чого і як захищатися?
У рішенні цього непростого завдання людей рятує не тільки нові знання й методи зцілення, але й нові інструменти, що допомагають людині забезпечувати повноцінний, енергоінформаційний обмін з навколишнім середовищем.
Такі пристрої нейтралізують й усувають чужорідні інформаційно-енергетичні утворення, які з’являються як у просторі навколо нас, так й у наших польових структурах у результаті впливу аномального інформаційного компонента, що находиться у патогенному випромінюванні будь-якої природи. Внаслідок цього створюється сприятливе для біополя людини середовище, у якому керуючі структури починають функціонувати набагато краще. У результаті організм одержуєі можливість без сторонньої допомоги поступово відновлюватись за рахунок власних механізмів самовідновлення. І в багатьох випадках такий результат досягається без застосування дорогих фармпрепаратів! Крім того, відновлене біополе самостійно й ефективно вирішує завдання по захисту себе й свого хазяїна від псиміазмів і всякої польової погані, що прийнято йменувати псуванням, пристрітом, обмовами й інше. І в цьому проявляється результат розвитку природних здатностей людського організму, реалізація його майже необмежених можливостей. Сьогодні тільки постійна турбота про власне біополе дозволяє людині забезпечити нормальні умови життя у всьому її багатстві й розмаїтності. Безумовно, турботу про своє біополе кожна розсудлива людина повинна здійснювати сама. Практика показала, що постійна взаемодія з такими засобами захисту приводить:
— до поліпшення імунітету й розширенню адаптаційних можливостей організму (у першу чергу, всієї серцево-судинної системи);
— до стабілізації психоемоційного стану й стійкості до психічних навантажень (поліпшується сон, знижується дратівливість);
— до підвищення розумової й фізичної працездатності й витривалості. [5]

Розділ 6. Методи захисту і профілактика захворювань.
6.1 Існуючі методи захисту.
Вчені Оксфордского університету (Великобританія), що займалися дослідженнями з приводу впливу стільникового телефону на людський організм, рекомендують звести до мінімуму використання мобільних телефонів, особливо дітьми. Адже мозок дитини, на відміну від дорослого, продовжує рости. Крім того, дитячий череп тонше і менше, а тому менш здатний захистити мозок від радіохвиль.
    продолжение
--PAGE_BREAK--
еще рефераты
Еще работы по бжд