Реферат: Енергетичний паспорт підприємства. Удосконалення систем тепло- та електропостачання

Зміст

1 Розробка «Положення проматеріальне стимулювання колективів і окремих працівників підприємства заекономію паливно-енергетичних ресурсів

1.1 Загальні відомостіпро розроблення положення про матеріальне стимулювання

1.2 Приклад «Положенняпро матеріальне стимулювання колективів і окремих працівників підприємства заекономію паливно-енергетичних ресурсів»

2 Розроблення«Енергетичного паспорта підприємства»

3 Підготовка бізнес-плану

4 Модернізація системгазо-, тепло-, електро-, повітро – та водопостачання і водовідведення

Cписок використанихджерел


1.Розроблення «Положення про матеріальне стимулювання колективів і окремихпрацівників підприємства за економію паливно-енергетичних ресурсів

 

1.1Загальні відомості про розроблення положення про матеріальне стимулювання

Механізмнормування витрат паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР) на виробництво продукціїзакладено в основу «Положення про матеріальне стимулювання колективів і окремихпрацівників підприємств, організацій та установ за економіюпаливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві», яке затвердженеспільним наказом Держкоменергозбереження та Мінекономіки від 21.06.2000 р.№47/127 [2]. Це Положення розроблене на підставі Закону України «Проенергозбереження» (74/94-ВР) та відповідно до постанови Кабінету МіністрівУкраїни від 15 липня 1997 року №786 (786–97-п) «Про порядок нормування питомихвитрат паливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві».

Метоюданого Положення є посилення творчої та ділової активності працівників ікерівників підприємств, організацій та установ і їх матеріальної зацікавленостів зниженні енергоємності виробництва шляхом раціоналізації використанняпаливно-енергетичних ресурсів [3].

Відповіднодо Положення матерiальне стимулювання за ефективне використання енергоресурсiвздiйснюється шляхом премiювання працiвникiв у межах встановленої частки (30 відсотківвартостi зекономлених купованих енергоресурсiв) вартостi зекономлених ПЕР заздійснення робіт з підвищення ефективності використання ПЕР, впровадженняенергозберiгаючих технологiй, проведення структурної перебудови виробництва,створення i впровадження науково обгрунтованої нормативної бази для ефективноговикористання енергоресурсiв.


1.2Приклад «Положення про матеріальне стимулювання колективів і окремихпрацівників підприємства за економію паливно-енергетичних ресурсів»

ПОГОДЖЕНО

Голова профкому ТОВ «Глухівнафтопродукт»

______________ Г.О. Тупикова

«___»____________ 2010 р.

ЗАТВЕРДЖУЮ

В.О. директора ТОВ «Глухівнафтопродукт»

_____________ В.Г. Пінчук

«____»__________ 2010 р.

ПОЛОЖЕННЯ

проматеріальне стимулювання

колективіві окремих працівників

ТОВ«Глухівнафтопродукт»

заекономію паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР)

1         Загальні положення.

1.1 Положення розроблено на підставі «Положення про матеріальне стимулювання колективів і окремих працівників підприємств, організацій та установ за економію паливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві», затвердженого Наказом Держкоменергозбереження та Мінекономіки №47/127 від 21.06. 2000 року та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 липня 2000 року за №405/4526.

1.2 Положення має на меті посилення творчої та ділової активності працівників ТОВ «Глухівнафтопродукт» і їх матеріальної зацікавленості в питаннях економії ПЕР та їх ефективного використання.

1.3 Положення застосовується для матеріального стимулювання працівників, які забезпечили економію ПЕР і води в результаті:

-          підвищення ефективності використання ПЕР;

-          впровадження енергоощадних заходів, технологій та обладнання;

-          виконання основних напрямків по збереженню тепла, електроенергіїта води, які передбачені в Програмі енергозбереження та раціональноговикористання паливно-енергетичних ресурсів в ТОВ «Глухівнафтопродукт».

2 Матеріальне стимулювання здійснюється за ефективне використання енергоресурсів та впровадження енергощадних заходів (технологій, обладнання) шляхом преміювання працівників у межах встановленої частини вартості зекономлених ПЕР, яка підтверджена бухгалтерською звітністю з використанням допоміжної інформації даних оперативного обліку в підрозділах ТОВ «Глухівнафтопродукт».

2.1 Економія енергоресурсів визначається як різниця між наскрізними базовими і фактичними (звітними) витратами ПЕР та води. Показники лічильників знімаються відповідальною особою, яка призначена наказом по підприємству на протязі 3-х днів по закінченню звітного місяця та заносяться в журнал оперативного обліку з датою та її підписом.

2.2Підставою для матеріального стимулювання є розрахунок зекономлених ПЕР та води,що оформляються економічною службою підприємства, підписується головнименергетиком, головним бухгалтером, головним економістом, державним інспектором зенергозбереження і затверджується директором підприємства.

2.3Перевірка розрахункових даних щодо економії ПЕР та води здійснюється державнимінспектором з енергозбереження.

3 Матеріальне стимулювання може здійснюватись:

3.1 Для колективів окремих підрозділів (служб, відділів і т.ін.) – щомісячно або щоквартально за фактичну економію ПЕР та води, при наявності обгрунтованого підтвердження економії.

3.2 Як правило за економію ПЕР та води нижчепереліченим категоріям працівників:

3.2.1 Електричної енергії:

– електрослюсарі, черговий сторож виробничого блоку;

– черговий сторож адміністративно-побутового корпусу;

– автослюсарі виробничого блоку;

   – оператори АЗС №1 – АЗС №5, АГЗС;

– головний інженер-енергетик підприємства.

3.2.2 Холодної води:

– слюсарі, черговий сторож виробничого блоку;

– черговий сторож адміністративно-побутового блоку.

3.2.3 Теплової енергії:

– механік з ремонту устаткування підприємства.

3.2.4 Стиснутого повітря

– автослюсарі виробничого блоку.

3.2.6 Газу:

– механік з ремонту устаткування підприємства.

3.3 Для окремих працівників за впровадження енергоощадних заходів, технологій та обладнання преміювання може проводитись тільки за наявності економії придбаних палива, електроенергії та інших енергоносіїв у цілому по ТОВ «Глухівнафтопродукт» накопичувальним підсумком за 6 місяців з коригуванням розмірів премії. Якщо за попередні 5 місяців мали місце перевитрати ПЕР, то розмір фонду, який спрямовується на матеріальне стимулювання колективу, підлягає зменшенню на величину, яка відповідає цим перевитратам.

3.3 Матеріальному заохоченню підлягають працівники, які безпосередньо виконали роботи по впровадженню енергозберігаючих заходів.

4         Кошти, використані підприємством для матеріального стимулювання заекономію ПЕР, зараховуються до валових витрат. Загальна сума коштів, щоспрямовуються на матеріальне стимулювання становить 30 відсотків вартостізекономлених придбаних енергоресурсів.

   4.1 З виділених коштів на матеріальне заохочення 15% можуть бутинаправлені на преміювання працівників обслуговуючих служб підприємства таадміністративних працівників.

   4.2 Сума премії, яка виплачується одному працівнику за економіюконкретних видів ПЕР або за впровадження енергоефективних технологій таобладнання граничними розмірами не обмежується.

5         Пропозиції щодо списку осіб на преміювання та розміру премій умежах суми, яка виділяється для преміювання, представляється головнимінженером-енергетиком та затверджується директором підприємства.

6         Директор підприємства може змінити розмір премії, або позбавити їїповністю за невиконання завдання щодо зниження чи перевитрат ПЕР.

7         Термін введення Положення в дію – 1 травня 2010 року.

Головнийінженер-енергетик                                               А.В. Бірюк

Державнийінспектор з енергозбереження                В.В. Бондаренко

Положеннярозглянуто і схвалено на засіданні ревізійної комісії.

Протокол№ _____ від «___» ________________ 2010 року.


2.Розроблення «Енергетичного паспорта підприємства»

Енергетичнийпаспорт промислового споживача паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР) дозволяєотримувати в концентрованому вигляді об’єктивну інформацію про рівень іефективність використання ПЕР на промислових підприємствах, об’єктахпромисловості і житлово-комунального господарства.

Енергетичнийпаспорт підприємства розробляють на основі енергетичного обстеження, щопроводиться з метою оцінки ефективності використання ПЕР, розробки тареалізації енергозберігаючих заходів. Розробку та ведення паспорта забезпечуєспоживач ПЕР.

Об’єктамиенергетичного обстеження є:

–  виробничеобладнання, машини, установки, агрегати, що споживають ПЕР, перетворюютьенергію з одного виду в інший для виробництва продукції, виконання робіт(послуг);

–  технологічніпроцеси, пов’язані з перетворенням і споживанням палива, енергії іенергоносіїв;

–  процеси,пов’язані з витратою ПЕР на допоміжні потреби (освітлення, опалення,вентиляцію).

Відповідальністьза достовірність даних енергетичного паспорта несуть особи, що проводилиенергетичні обстеження, адміністративне керівництво споживача ПЕР. Енергетичнийпаспорт споживача ПЕР має зберігатись на підприємстві, в територіальному органідержавного енергетичного нагляду і в організації, що проводила енергоаудит.

Енергетичнийпаспорт складається з наступних розділів:

–  загальнівідомості про споживача ПЕР;

–  відомості проспоживання ПЕР (загальне споживання енергоносіїв, споживання електроенергії,споживання теплової енергії, споживання котельно-пічного палива, споживаннямоторного палива);

–  відомості проефективність використання ПЕР;

–  заходи зенергозбереження і підвищення ефективності використання ПЕР;

–  висновки.

Заключнийрозділ енергетичного паспорту споживача ПЕР має містити:

–  перелікзафіксованих при обстеженні споживача фактів невиробничих витрат ПЕР іззазначенням їх величин у вартісному і натуральному виразі;

–  пропонованінапрямки підвищення ефективності використання ПЕР з оцінкою економії ПЕР увартісному і натуральному виразі із зазначенням витрат, строків впровадження іокупності;

–  кількісну оцінкузниження рівня невиробничих витрат ПЕР за рахунок впровадження енергозберігаючихзаходів.

Типовіформи енергетичного паспорту промислового споживача ПЕР включають:

–  титульний аркушенергетичного паспорту споживача ПЕР;

–  загальнівідомості про споживача ПЕР, що містять інформацію про найменування, реквізитипідприємства, об’єм виробництва основної і допоміжної продукції, чисельністьперсоналу та інші відомості про підприємство;

–  відомості прозагальне споживання енергоносіїв, що містять інформацію про річне споживання ікомерційний облік споживання всіх видів енергоносіїв, що використовуютьсяспоживачем ПЕР;

–  відомості проспоживання електроенергії, інформацію про трансфор-маторні підстанції,електроприймачі встановленої потужності з короткою енергетичною характеристикоюенергоємного обладнання, інформацію про власне виробництво електричної ітеплової енергії, а також річний баланс споживання електроенергії;

–  відомості проспоживання (виробництво) теплової енергії, що містять інформацію про склад іроботу котелень (котельних агрегатів, що входять до складу власної ТЕС),відомості про технологічне обладнання, що використовує теплову енергію,розрахунково-нормативне споживання теплової енергії, а також річний балансспоживання теплової енергії;

–  відомості проспоживання котельно-пічного і моторного палива, про використання вторинних енергоресурсів,альтернативних палив, відновлюваних джерел енергії, що містять інформацію прохарактеристики паливовикористовуючі агрегати, про використання моторних паливтранспортними засобами та ін., а також баланси споживання котельно-пічного імоторного палива;

–  відомості пропоказники ефективності використання ПЕР, що містять інформацію про питомівитрати ПЕР;

–  відомості проенергозберігаючі заходи, що містіть інформацію про енергоефективні заходи покожному виду ПЕР [4].

Енергетичнийпаспорт ТОВ «Глухівнафтопродукт» розроблено згідно Постановою КабінетуМіністрів України від 15.11. 1995 р. №911 та наказомДержкоменергозбереження України від 8.08.1997 р. №74. Паспорт призначенийдля відображення фактичного складу енергогенеруючого, енергоспоживаючого таенергопостачального обладнання, енергоспоживаючих технологічних процесів,цехів, дільниць, споруд та ін., їхніх характеристик та стану використанняпаливно-енергетичних ресурсів у виробництві, залучення до енергетичного балансувторинних енергетичних ресурсів, поновлюваних та альтернативних джерел енергіїта інших відомостей, які забезпечують можливість аналізу стану енергоспоживанняпідприємства і ефективності використання ПЕР та розробки заходів щодоенергозбереження, розвитку та технічного переозброєння.

Паспортрозроблений для підприємств усіх форм власності і підпорядкування, які повинніскладати звіт по формі №11 МТП Мінстату України та мають річне споживання ПЕРпонад 1000 т (в умовному обчисленні), або споживання 3000 Гкал і більше теплоенергії на рік, або дозволену потужність електроенергії 100 кВт і більше.

Відповідальністьза вірогідність заповнення і своєчасність внесення змін до енергетичногопаспорта покладається на керівника підприємства або іншу посадову особу наказомпо підприємству.

Післязаповнення енергетичний паспорт є документом суворої звітності і підлягаєреєстрації у регіональному відділенні Центральної державної інспекції зенергозбереження. Термін дії паспорта – 5 років. Ступінь секретності документавстановлюється при необхідності підприємством самостійно. Термін зберіганняенергетичного паспорта – 10 років.

Складанняенергетичного паспорта дає можливість одержати загальну характеристикупідприємства за всіма складовими (структура, продукція, займані площі таекономічні показники; повний перелік енергетичного обладнання, обсягиспоживання енергоресурсів та енергетичні баланси; системи енергопостачання тасистеми обліку енергоресурсів та ін) і є відправною точкою для розробкипрограми з енергозбереження.


3.Підготовка бізнес-плану

Бізнес-планявляє собою всебічний опис бізнесу і середовища, в якому він діє, а такожсистеми керування, якої він потребує для досягнення поставлених цілей. Прикладбізнес плану, розробленого для ТОВ «Глухівнафтопродукт» наведено нижче.

Бізнес-пландля ТОВ «Глухівнафтопродукт»

Розділ1 Анотація для керівництва

1.1  Офіційна назвапідприємства – ТОВ «Глухівнафтопродукт»

1.2  Контакти таадреса

Таблиця1 – Контакти та адреса

Контактний посадовець Пінчук В.Г. Посада В.о. директора Адреса м. Глухів, вул. Гоголя буд. 19 А Країна Україна Тел./факс Тел.: 2–24–41

 

1.3  Юридичний статус

[×]Акціонерне підприємство

[]Буде приватизоване

[]Приватна фірма

[]Інше

1.4  Короткий описцілей і основних задач проекту

Убізнес-плані запропоновано два інвестиційні проекти для підприємства ТОВ«Глухівнафтопродукт».

Проект№1 Установка газового пальника в котлі КОЛВІ-ТЕРМОНА КТН 100 СЕ.

Котелмарки КОЛВІ-ТЕРМОНА КТН 100 СЕ призначений для теплопостачання у системахопалення будинків, громадських і виробничих будівель і споруд, в яких в якостітеплоносія використовується вода з мінімальною кількістю солей Са і Мg. Котелрозрахований на використання в системах опалення з вимушеною циркуляцією води.

Котелмає номінальну продуктивність 98 кВт, а його ККД складає не менше 90%.

Газовийпальник дозволить більш ефективно спалювати природній газ і зменшити йогономінальну витрату, яка на даний момент становить 11,4 м3/год.Вибраний пальник комплектується пристроєм керування, пристроєм іонізаційногоконтролю горіння, реле тиску повітря. Вузол впуску повітря для горінняоблицьований звукоізоляційним матеріалом.

Проект№2 Заміна циркуляційного насоса з 3 кВт на 1,5 кВт.

Пропонуєтьсязамінити циркуляційний насос котельної виробничого блоку (котел КОЛВІ-ТЕРМОНАКТН 100 СЕ) на менш потужний, що дасть значну економію у використанніелектроенергії.

1.5  Джерела коштів іїх використання

Даніпро джерела коштів і їх використання для здійснення запропонованих проектів утаблиці 2

Таблиця2 – Джерела коштів і їх використання

Вид коштів Джерела коштів Кошти грн. % Банківський кредит: Місцеві банки 8000 76 Міжнародні банки Інші Акціонерний капітал Місцеві банки Міжнародні банки інші Гранти

Власні кошти претендента

ста

2500 24 Разом 10500 100

 

1.6  Очікуавний термінвпровадження проекту

Тривалістьчасу проектування, закупівлі та установлення устаткування становитиме близькочотирьох місяців.

1.7  Передбачуванадата впровадження проекту

Пропонуєтьсяпочати роботи щодо впровадження проекту з травня 2010 р.

Короткахарактеристика підприємства

Історичнадовідка та характеристика основних фондів підприємства

Товариствоз обмеженою відповідальністю «Глухівнафтопродукт» було зареєстровано 29 липня1997 року №166 Глухівським міськвиконкомом і розташоване за адресою м. Глухіввул. Гоголя, 19А.

Підприємствозаймається зберіганням та реалізацією паливо мастильних матеріалів (бензин,дизпаливо, мастила), які закупаються по оптовим цінам у ТОВ «Бахмачнафтосервіс»,ТОВ «Нафторес» (Київ), ТОВ «Нафтопродукт» (Лебедин), газ (пропан, бутан) –у ТОВ «Промгаз» (Суми) і продає їх вроздріб. Зберігаються нафтопродукти впідземних резервуарах.

Основнимиспоживачами продукції є колгоспи, лісгосп, хлібозавод, районний і міськийвідділи освіти, центральна районна лікарня, інститут луб’яних культур, ЖЕК, приватніпідприємці, населення. У 2008 році було реалізовано 5072,6 тон нафтопродуктівна суму 37611 тис. грн.

Напідприємстві працює 45 чоловік. Вищим органом товариства є збори учасників.Збори учасників самостійно визначають регламент своєї роботи, і скликають помірі необхідності. Товариство очолює директор, який організовує всю діяльністьтовариства виходячи з цілей та завдань передбачених статутом. Ревізійна комісіястворюється зборами учасників, вона здійснює контроль за діяльністю директора.

Енергоємністьпідприємства складає 0,01 кг у.п./грн. Основними використовуваними напідприємстві ПЕР є електрична енергія і природний газ

Іздванадцяти ємностей для зберігання мастила, що знаходяться на територіїпідприємства, нині задіяна лише одна – для дизельного мастила. На підприємствірозташовані десять вертикальних резервуарів для зберігання ПММ різною ємністю(від 215 м3 до 2130 м3). Так як, на даний часнема потреби у заповненні нафтопродуктами таких великих резервуарів, тому йогопідвозять автотранспортом і зливають у підземні резервуари.

СтруктураТОВ «Глухівнафтопродукт» включає головну базу і автозаправні станції – АЗС №1,АЗС №3, АЗС №4, АЗС №5, а також один АГЗП.

Метадіяльності підприємства на наступні п’ять років

Основноюметою діяльності підприємства є збільшення обсягів реалізованих паливомастильних матеріалів. У найближчий час планується закінчення будівництванового АГЗП.

Підприємствомає орієнтовану на ринок стратегію менеджменту і має бажання зберегти репутаціюнадійного постачальника як щодо якості продукції, так і якості обслуговуванняспоживачів.

Описосновних фондів підприємства

Описосновних фондів підприємства наведений у таблиці 3.

Таблиця3 – Опис основних фондів підприємства

Основні фонди Термін експлуатації Характеристика основних фондів Власні/орендовані Земля - - Насосна станція 25 власні Газові котли 7 власні Компресор 10 власні Токарний станок ІА616 10 власні Наземні резервуари для зберігання ПММ 30 власні Ємності для зберігання мастила 30 власні Паливо заправні колонки 15 власні

 

Продукція,послуги ринок

Описпродукції або послуг, які надає підприємство

Підприємствозаймається зберіганням та реалізацією таких паливо мастильних матеріалів, якдизпаливо, бензин марок А76, А92, А95, масла форсовані для карбюраторних ідизельних двигунів, газ пропан-бутан.

Сильністорони підприємства

Автозаправністанції підприємства №1, №3, №5 розташовані практично на околицях міста білявиїзних доріг різних напрямків, а АЗС №4 знаходиться поруч з трасою Москва –Київ. Таке географічне розташування АЗС є зручним для обслуговування більшостінаселення міста і району. У підприємства налагоджені добрі взаємовідносини зтакими великими споживачами паливо мастильних матеріалів, як районні колгоспи,лісгосп, хлібозавод, районний і міський відділи освіти, центральна районналікарня, інститут луб’яних культур, ЖЕК, багато приватних підприємців.

Керівництвопідприємства спрямовує свою роботу на покращення якості обслуговуванняспоживачів на АЗС. Нещодавно на всіх АЗС були встановлені нові сучасніавтозаправні колонки з підземними резервуарами для зберігання паливо мастильнихматеріалів.

Характеристика,географія і місткість ринку

Підприємствозакупає по оптовим цінам нафтопродукти (бензин, дизпаливо, мастила) у ТОВ «Бахмачнафтосервіс»,ТОВ «Нафторес» (Київ), ТОВ «Нафтопродукт» (Лебедин), газ (пропан, бутан) –у ТОВ «Промгаз» (Суми) і продає їх вроздріб. Окрім ТОВ «Глухівнафтопродукт» вмісті працюють ще два такі підприємства – «СВ-Ресурс» і ТОВ «Лада», з якимипідприємство конкурує за місцевий ринок. За останні три роки підприємствозначно збільшило об’єми реалізованої продукції.

Обсягвипуску основної продукції (зберігання та реалізація ПММ) склав у 2008 році5072,6 тон, що у грошовому еквіваленті становить 37611 тис. грн.

Типспоживача

Структураспоживачів залишається відносно стабільною протягом останніх років. Великими інайбільш стабільними споживачами продукції є районні колгоспи, лісгосп,хлібозавод, районний і міський відділи освіти, центральна районна лікарня,інститут луб’яних культур, ЖЕК. Ці покупці відіграють велику роль в реалізаціїнафтопродуктів. Останнім часом підприємству вдалося збільшити на 3% часткутакої категорії споживачів, як місцеве населення.

Станринку продукції в майбутньому

Планується,що в майбутньому основні установи-споживачі паливо мастильних матеріалів незміняться, але збільшиться частка покупців – місцевого населення. Такожпланується збільшення реалізації газу пропан-бутан.

Аналізконкурентів

Часткаринку конкурентів наведена у таблиці 4.

Таблиця 4 – Частка ринку конкурентів

Назва конкурента Назва продукції або послуг конкурента Частка ринку, % «СВ-Ресурс» реалізація ПММ 35 ТОВ «Лада» реалізація ПММ 25

 

Плани на майбутнє

Стратегічніплани підприємства передбачають впровадження інвестиційних проектів, щодозволять йому виробляти якісну продукцію і продавати її за конкурентною ціною.Зараз підприємство добудовує ще один АГЗП. Також плануються заходи по зменшеннюенергоємності продукції, а саме:

– встановленнягазового пальника в котлу виробничого блоку;

– замінаживильних насосів з 3кВт на 1,5 кВт, що дасть можливість зекономити 4 тис. кВтгод/рік електроенергії.

Описінвестиційного проекту

Метарозроблення проекту

Розробкаі впровадження даних проектів буде здійснена з метою зменшення відсотку всобівартості продукції і підвищенні конкурентоспроможності підприємства.

Описінвестиційного проекту

Проект№1:Установка газового пальника в котлі КОЛВІ-ТЕРМОНА КТН 100 СЕ.

Існуючасистема

Дляопалення виробничого блоку встановлений апарат опалювальний КОЛВІ-ТЕРМОНА КТН100 СЕ, призначений для теплопостачання у системах опалення будинків і споруд,в яких в якості теплоносія використовується вода з мінімальною кількістю солейСа і Мg. Номінальна витрата природного газу складає 11,4 м3/год.

Щоденнеспоживання газу котлом в середньому становить 80 м3

Новасистема

Газовийпальник WEISHAUPT WG 40 плавно-двухступіньчатий змодельований змікропроцесорним менеджером горіння дозволить за допомогою регулятора тискувирівняти можливі перепади тиску газу в газопроводі, забезпечить постійний тискі рівномірну витрату газу, що спричинить більш ефективне спалювання природногогазу і дозволить зменшити його номінальну витрату. Вибраний пальниккомплектується пристроєм керування, пристроєм іонізаційного контролю горіння,реле тиску повітря. Вузол впуску повітря для горіння облицьованийзвукоізоляційним матеріалом.

Новасистема дасть можливість зменшити споживання газу на 10%, що становить 8 м3.Але її встановлення спричинить додаткове споживання електроенергії, так як потужністьдвигуна складає 0,42 кВт. Тоді вартість використаної двигуном електроенергії заопалювальний період (180 днів) складе 1272 грн.

Простий термін окупності

Тариф за спожитий газ становить 2617 грн./тис. м3.

Тариф за спожиту електроенергію становить 701 грн/тис. кВт год.

Результати розрахунку простого терміну окупності наведені утаблиці 5.


Таблиця5 – Результати розрахунку простого терміну окупності

Капітальні витрати 8 000 грн. Потенціал енергозбереження

180 днів · 8 м3 · 2617 грн./тис. м3 = 3768 грн

3768–1272 = 2496 грн.

Простий термін окупності 3,2 опалювальні періоди

 

Проект№2. Заміна циркуляційного насосу з 3 кВт на 1,5 кВт.

Існуючасистема

Встановленийциркуляційний насос потужністю 3 кВт. Щоденне споживання електроенергіїстановить 48 кВт (в опалювальний період).

Новасистема

Новасистема дозволить знизити щоденне споживання електроенергії насосом на 50%, щостановить 24 кВт електроенергії. Вартість зекономленої енергії становить 3028грн. за опалювальний період.

Простийтермін окупності

Тарифза спожиту електроенергію становить 701 грн/тис. кВт год

Результатирозрахунку простого терміну окупності наведені у таблиці 6

Таблиця6 – Результати розрахунку простого терміну окупності

Капітальні витрати 2500 грн. Потенціал енергозбереження 180 днів · 24 кВт · 0,701 грн./кВт год = 3028 грн. Простий термін окупності 10 місяців

 

Очікувані обсяги економії ПЕР протягом року

Очікувані обсяги економії ПЕР протягом року наведені у таблиці 7.

Таблиця7 – Очікувані обсяги економії ПЕР протягом року

Очікувані обсяги економії ПЕР Відсоток від поточних витрат споживання ПЕР

газ – 1440 м3 (2496 грн.)

20 електроенергія – 4320 кВт год (3028 грн.) 25

 

Тарифи та обсяги споживання ПЕР

Відомості про тарифи та обсяги споживання ПЕР наведені у таблиці8.

Таблиця 8 – Відомості про тарифи та обсяги споживання ПЕР

Вид ПЕР Споживання у 2007 р. Споживання у 2008 р.

Тариф

у 2008 р.

Вартість річного споживання ПЕР у 2008 р., грн. Електро-енергія 80,3 МВт·год 96,4 МВт·год 701 грн./МВт год 67576 Газ

17,6 тис. м3

14 тис. м3

2617 грн. /тис. м3

36638 Разом 104214

 

Ефективність енергозберігаючих заходів

Енергоекономічний ефект від впровадження ЕЗЗ по кварталахнаведений у таблиці 9.

Таблиця9 – Ефективність енергозберігаючих заходів

Вид ПЕР Квартал 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Електроенергія, МВт-год - - - 9 9 9 9 9 9 9 Вартість енергії, тис. грн. - - - 6,3 6,3 6,3 6,3 6,3 6,3 6,3

Газ, тис. м3

- - - 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4 Вартість газу, тис. грн. - - - 3,6 3,6 3,6 3,6 3,6 3,6 3,6

Термін кредиту

Термін кредиту становить три роки.

Витрати на впровадження енергозберігаючих заходів

Витрати на впровадження ЕЗЗ наведені у таблиці 10.

Таблиця10 – Витрати на впровадження енергозберігаючих заходів

№ проекту Стаття витрат Вартість витрат грн. % Проект №1 Вартість устаткування 5700 71 Проектні роботи 1000 12,5 Монтажні роботи і здавання в експлуатацію 1300 16,5 Разом 8000 100 Проект №2 Вартість устаткування 1550 62 Проектні роботи 350 14 Монтажні роботи і здавання в експлуатацію 600 24 Разом 2500 100

Графік виконання проекту

Графік виконання проекту наведений у таблиці 11.

Таблиця11 – Графік виконання проекту

Етап робіт Очікуваний термін виконання (місяць / рік) Тривалість (місяців) Початок проекту 1 травня 2010 - Проектні роботи травень 2010 0,5 Виділення засобів травень 2010 1 Доставка й уставлення установлення червень 2010 2 Здавання в експлуатацію серпень 2010 - Писання акта про приймання робіт серпень 2010 - Закінчення кредиту 1 травня 2013 36 Закінчення проекту 1 травня 2013 36

 

Додаткова вигода від впровадження інвестиційного проекту

Основна перевага впровадження проекту №1 – це економія енергії.Пальник з частотним перетворювачем здійснює регулювання частоти обертаннявентилятора, а витрата повітря змінюється частотою обертання вентилятора. Необхіднакількість газу визначається регулятором витрати газ/повітря в залежності відтиску на регуляторі.

Фінансова інформація

Загальний аналіз обігових коштів

Аналіз обігових коштів в тис. грн. наведений у таблиці 12.

Таблиця 12 – Обігові кошти

Витрати та ефект від впровадження ЕЗЗ Квартальні грошові надходження, тис. грн. Квартал 1 2 3 4 5 6 … 10 11 12 1. Капітальні витрати 4 3,25 … 2. Ефект від впровадження ЕЗЗ (3) (3) (3) … (3) (3) (3) З. Проектні роботи 1,4 … 14. Монтажні роботи і здавання в експлуатацію 1,9 … 5. Інші витрати - - - - - - - - - - 6. Обіг коштів за квартал 1,4 4 5,15 (3) (3) (3) … (3) (3) (3) 6.1. Плата за кредит - - - - - - … - - - 6.2. Повернення кредиту - - - - - - … - - - 7. Обіг коштів з наростаючим підсумком 1,4 5,4 10,55 7,55 4,55 1,55 … 10,5 (13,5) (16,5)

Джерела фінансування

Джерела фінансування наведені у таблиці 13.

Таблиця 13 – Джерела фінансування

Джерела фінансування Кошти грн. % Кредити місцевих банків 8000 76 Кредити іноземних банків Позикові кошти разом Іноземний акціонерний капітал Власні кошти підприємства 2500 24 Разом 10500 100

Фінансовий баланс підприємства за останнійфінансовий рік

Фінансовий баланс підприємства за останній фінансовий рік у прикладі бізнес-плану ненаводиться у зв'язку з його конфіденційністю.


4 Модернізаціясистем газо-, тепло-, електро-, повітро – та водопостачанняі водовідведення

Модернізаціясистеми електропостачання – встановлення сонячної фотоелектричної системи вадміністративному корпусі.

Кремнієвісонячні модулі APV виробляються з використанням сучасної технології в суворійвідповідності із стандартом IЕС61215. У модулях використовуються елементи зтекстурованою поверхнею і спеціальне скло для зменшення віддзеркалення світла.Антирефлективне покриття синього кольору збільшує поглинання світла забудь-яких погодних умов.

Сонячнібатареї (фотоелектричні панелі) володіють значними потенційними перевагами:

– немають рухомих частин, що значно знижує експлуатаційні витрати;

– термінслужби 20–25 років при стабільних експлуатаційних характеристиках;

– невимагають високої кваліфікації експлуатуючого персоналу;

– ефективновикористовують як пряме так і розсіяне(дифузне) випромінювання;

– придатнідля створення установок практично будь-якої потужності.

Системавключає:

1.Фотоелектричний масив. Набір паралельно-послідовно з'єднаних сонячних панелей,що перетворюють падаюче на них освітлення в постійну напругу. Простороваорієнтація і нахил панелей також, як і падаючі на них тіні від навколишніхпредметів є важливими параметрами дизайну системи.

2. Контролер– перетворює напругу, що поступає від сонячних панелей, у придатну для зарядженняі вмісту акумуляторної батареї.

3.Акумуляторна батарея – один або безліч паралельно-послідовно з'єднаних акумуляторнихблоків (елементів) для створення однієї батареї з необхідною напругою іємністю.

4.Інвертор – конвертор, що перетворює постійну напругу батареї в змінну, придатнудля живлення споживачів.

5.Навантаження – мережа споживачів, що живляться змінною напругою інвертора і, занеобхідності, постійною напругою батареї [5].

Технічніпараметри вибраних фотоелектричних модулів типу APV-180/24M наведені в таблиці4.1.

Таблиця4.1 – Технічні параметри модулі типу APV-180/24M

Параметр Значення Тип елементу

Монокристалічний кремній. 72

шт. по 5’’ (псевдоквадрат)

Розміри (мм) 1585x805x34.5 З’єд. коробка Tyco with 3 bypass diodes IP 65 Довжина кабелів 100 см кожний Тип коннекторів Tyco solarlok Маса, кг 16,2 Захисне скло 4 мм

Річнеспоживання електроенергії адміністративним корпусом складає в середньому8 000 кВт·год, тому пропонується встановити сонячні батареї потужністю 180Вт у кількості 6 штук. Вартість однієї фотоелектричної панелі складає 6200 грн.Загальна вартість сонячної батареї складе – 37200 грн. Враховуючи витрати наустановку системи вартість даного проекту складе приблизно 40 000 грн.

Розрахуємопростий строк окупності проекту. Вартість споживаної адміністративним корпусомелектроенергії за рік складе

8 000кВт·год × 0,701 грн/кВт·год = 5608 грн.

Ток=40 000/5608 = 7,1 року


Списоквикористаних джерел

1. Методичні вказівки докурсової роботи з курсу «Основи енергетичного менеджменту» на тему «Організаційніта економічні аспекти енергоменеджменту на підприємстві. Складання енергетичногобалансу підприємства» / Укладачі:

А.С. Мандрика, С.В.Сапожніков. – Суми: Вид-во СумДУ, 2009. – 34 с.

2. esco-ecosys.narod.ru/2005_5/art30.htm

3. Наказ №47/127 від21.06.2000 «Про затвердження Положення про матеріальне стимулювання колективіві окремих працівників підприємств, організацій та установ за економіюпаливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві»

4. Фокин В.М. Основыэнергосбережения и энергоаудита. – М.: «Издательство Машиностроение — 1», 2006.256 с.

5. www.astoneng.com.ua/uk/products/sunpanels

еще рефераты
Еще работы по физике