Реферат: Тематичні ресторани у сфері туризму

ВСТУП

Актуальність теми. Дослідження тематичних ресторанів на сьогоднішній день є дуже актуальним, зважаючи на стрімкий розвиток сфери туризму, яка є однією з провідних галузей економіки. Туристи стають дедалі вибагливішими у виборі як туристичного маршруту, готелів, місць відпочинку, так і ресторанів, а їх неодмінно треба зацікавити. Отже, постає питання про більш детальний розгляд тематичних ресторанів, які представляють собою не лише заклад харчування, а й місця, які відвідують задля отримання нових яскравих вражень, щоб побачити щось нове і незвичайне. На сьогодні в світі з’являється досить велика кількість подібних закладів, більшість з них являються неповторними і досить вражаючими. Все це приваблює туристів з усього світу: чим незвичніший ресторан, тим більше людей прагнутимуть його відвідати, тому важливо розглянути хоча б найцікавіші та найоригінальніші тематичні ресторани.

Об’єктом дослідження є ресторани.

Предметом дослідження є тематичні ресторани.

Мета дослідження: Оскільки ресторанний бізнес розвивається семимильними кроками, а тема ресторанів розкрита, на нашу думку, недостатньо, варто більш детально дослідити такий різновид ресторанів, як тематичні.

Для досягнення мети були поставлені завдання:

— з’ясувати роль та значення тематичних ресторанів у сфері туризму;

— розглянути тематичні ресторани на прикладах;

— проаналізувати опубліковані джерела з матеріалами на дану тему;

Методологія: Під час написання роботи застосовувались універсальні методи. Метод дедукції використовувався при написанні актуальності теми та предмету дослідження, а метод індукції – у висновках. Задля підведення підсумків використано перехід від конкретного до загального. З числа загальнонаукових методів використовувались спостереження та описовий.

Аналіз джерел: Щодо використаної літератури слід зазначити, що наша тема розкрита недостатньо, тому ми розглянули кілька різнопланових джерел, які надали нам потрібну інформацію. У книзі Егертона-Томаса Крістофера «Ресторанный бизнес. Как открыть и успешно управлять рестораном» ми досить загально познайомилися з тематичними ресторанами та їх призначенням. В статті Платунова Є. «Удивительные рестораны» ми знайшли інформацію про такі заклади, як Cabbages & Condoms і O'Noir Montreal. В Інтернет-джерелах ми найбільш конкретно познайомилися з деякими тематичними ресторанами та їх особливостями.

Структура: Структурно реферат складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків.


РОЗДІЛ І. ТЕМАТИЧНІ РЕСТОРАНИ: ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ, ПРИЗНАЧЕННЯ, МЕТА

Тематичний ресторан прагне створити такий психологічний контекст, в якому гості відчувають не просто комфорт, а відчувають причетність того, що відбувається. Це передається за допомогою інтер'єру, уніформи офіціантів, типу обслуговування, музичного супроводу, ну і звичайно кухні. Чим ретельніше прописані деталі такого «театру», тим більше гість відчуває себе дійовою особою, тим більше задоволення від атмосфери. У тематичному ресторані, поряд з реалізацією основної потреби в їжі, гість реалізує такі потреби, як потреба в враження, іноді — в переживанні ностальгії за минулим.

Деякі вдало функціонуючі ресторани приваблюють увагу гостей не тільки високою якістю їжі. У них в якості дизайну інтер'єру можуть використовуватися, наприклад, моделі машин, велосипедні колеса або навіть сільськогосподарські прилади. Вибір схожих тем для дизайну інтер'єру безмежний. Під час переліку страв в меню вживаються незлічені визначення, на кшталт «дикі гриби, зібрані на світанку».

У ресторанних завсідників просто руки опускаються під час читання подібних меню, складених швидше публіцистами або письменниками, ніж кулінарами. Адже це практично гарантія того, що їжа буде повністю позбавленою смаку. Загалом можна зробити висновок, що чим імпозантніші одяг обслуговуючого персоналу, тим менше гарантій, що вам подадуть шматочок лимона до рибного блюда і тим більше переконаності в тому, що крем збитий не в їдальні, а узятий з простого аерозольного балончика.

Деякі ресторани заманюють публіку, приміром, офіціантами-співаками. Інші запрошують для виступів у їхньому закладі яку-небудь місцеву знаменитість.

Більш оригінальні заклади харчування заглиблюються ще дужче, створюючи щось насправді незвичайне. Наприклад ресторан-домовина, стіни якого прикрашають чорні матерії та поховальні вінки, а офіціанти одягнені, як працівники цвинтарів або ресторан під водою, де під час прийому їжі з вас не будуть зводити очей акули і скати. Також досить цікавими є ресторан для «нудистів». Тобто, заходячи в ресторан, люди роздягаються, сідають на принесену з собою підстилку і таким чином вечеряють. Ці та багато інших вражають туристів своїм різноманіттям та оригінальністю, штовхаючи їх не лише на подорожі заради розваг та відвідування історико-культурних пам’яток, але й на подорожі заради того, щоб відвідати один з цих закладів харчування.


РОЗДІЛ ІІ. ТЕМАТИЧНІ РЕСТОРАНИ З ОРИГІНАЛЬНОЮ ІДЕЙНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ОБСЛУГОВУВАННЯ

2.1 Ресторан «Сabbages & Сondoms»

Це єдиний ресторан у світі, присвячений контролю народжуваності. Замість традиційних жувальних гумок наприкінці обіду ресторан пропонує своїм гостям «гумки» іншого роду — презервативи. Слоган цього закладу стверджує: «Наша їжа гарантовано не викликає вагітності». Меню включає в себе такі страви, як «гострий презервативний салат» (насправді не що інше, як смажена шанхайська локшина зі спеціями). Ресторан є спонсором Асоціації з контролю народжуваності і розвитку спільноти.

Розглянемо один з незвичайніших ресторанів, вірніше навіть мережу ресторанів «Cabbages & Condoms», що в перекладі з англійської мови означає «Капуста і Презервативи». Таку назву в Таїланді, цій країні орхідей і сапфірів, вибрано не випадково, адже зараз країна активно бореться за збільшення народжуваності і пропагує безпечний секс з метою попередження ВІЛ. Ось саме таке завдання і поставило перед собою цей заклад.

У ресторані «Cabbages & Condoms» відвідувачів не тільки годуватимуть самими смачними стравами від шеф-кухаря, але і на додаток познайомлять один з одним, так би мовити, для дотримання державних інтересів.

Як стає зрозумілим з назви — головною прикрасою мережі ресторанів є сотні і навіть тисячі різнокольорових виробів з латексу. Цікаво, що офіціанти, коли розносять коктейлі, надягають на голову презерватив. (дод. 2) А ось таке поєднання як презервативи та капуста обрано не випадково. Адже капуста в Таїланді дуже популярний продукт харчування.


2.2. Кафе «Служниця» (Maid Cafe)

Японія вже кілька десятків років експортує автомобілі та електроніку на Захід. Не так давно і японська культура, на чолі з Покемоном і персонажами аніме теж кинулася в тому ж напрямку. Успіх цього походу дав привід деяким компаніям перейняти найбільш оригінальні риси японської культури і посадити її паростки на своєму комерційному грунті.

Мейд-кафе (кафе, в яких обслуговуючий персонал виглядає і веде себе як слуги і служниці) у Японії повиростали як гриби, з тих пір, як в 1998 році відкрився перший такий заклад. Як з'ясувалося, багато людей відчувають себе більш задоволеними після спілкування з раболіпними офіціантками а-ля аніме, ніж з персоналом у звичайному цивільному одязі. Таких людей прозвали «Отаку». Нещодавно таке мейд-кафе виникло і в Канаді.

Фішкою цих закладів є не меню, а сервіс. Це ціла мережа закладів, створених спеціально для любителів спокусливих аніме служниць. Червоно-біле коротка сукня покоївки, чіпець, акуратні туфельки і чорні шкарпетки дівчат не залишать байдужими не тільки прихильників японських анімаційних фільмів, але й тих, хто ними зовсім не захоплюється. Дівчата в мультиковому вбранні з рюшами будуть називати вас «пан» і гладити по голові, а також запропонують почистити вам вуха. Правда при цьому ресторан відомий абсолютно нецікавим і невиправдано дорогим меню.

В кафе подається японська їжа, а плазмовий телевізор демонструє концертні записи китайських співаків.

Іноді в мейд-кафе проводяться і концерти. Це саме той випадок, коли дивитися на публіку вдвічі цікавіше, ніж на сцену. Дорослі чоловіки щасливо розмахують іграшковими «лазерними» мечами, а хтось навіть прийшов у костюмі гібрида Дарт Вейдера і Залізного Дроворуба.

Мейд-кафе перетворилися на справжню манію, чергову золоту лихоманку японського бізнесу. Репортажі з мейд-кафе показують по телебаченню. Колись на Акіхабара з'явилося перше мейд-кафе — зараз десятки кафе конкурують один з одним.


РОЗДІЛ ІІІ. ТЕМАТИЧНІ РЕСТОРАНИ, ЯКІ СПИРАЮТЬСЯ НА ОСОБЛИВУ ОБСТАНОВКУ ТА АТМОСФЕРУ

3.1 Підводний ресторан «Ithaa»

Перший у світі підводний ресторан існує на Мальдівах. Дизайнерами підводного ресторану стала одна з новозеландських фірм. Для того, щоб гості опинилися віч-на-віч з підводним світом, була використана акваріумна технологія. Відмінна риса «Ітха» — закруглені і прозорі акрилові стіни і дах, що дозволяє спостерігати за різноманітною живністю, що грає на просторах коралового рифу.

Мало хто з відвідувачів може утриматися від захоплених вигуків, коли прямо перед ними починають свій хоровод коралові рибки надзвичайно строкатих кольорів. В даний час на коралах вирощують унікальний підводний сад, який також повинен сподобається відвідувачам. Не прозора тільки підлога — під нею приховані важливі комунікації. Другою гідністю ресторану є його інтимність і домашня обстановка, які створюються завдяки тому, що зал ресторану розрахований всього на 14 осіб. (дод. 1)

Розташований ресторанний зал на глибині 5 метрів нижче рівня моря. Потрапити до нього можна, пройшовши по дерев'яному настилу і спустившись гвинтовими сходами, вхід до нього знаходиться в залі іншого, але вже наземного ресторану під назвою Sunset Grill, з якого в підводний світ ведуть дерев'яні сходи.

Вечеря в морському царстві дійсно залишиться одним з найяскравіших вражень подорожі, а якщо ще вдасться сфотографуватися на фоні однієї зі стін подібного закладу, то і друзям буде, чим похвалитися. До речі, в перекладі з місцевої мови Ithaa означає «перлина».


3.2 Ресторан «O'Noir Montreal»

O'Noir Montreal — «темний» ресторан… Інтер'єри ресторану виконані в темних барвах, а зустрічають і проводжають гостей до столиків офіціанти в приладах нічного бачення. На території ресторану заборонені запальнички, мобільні телефони та інша ілюмінація. Перший подібний заклад відкрився в 1999 році в Цюріху, з тих пір ідея стала настільки популярною, що сьогодні втемну повечеряти можна майже в будь-якій країні світу — Франції, Німеччини, Англії, Канаді, США, Росії, Австралії, Китаї… А в Канаді ще і зі сліпими офіціантами ...

Головне в ресторані — це ті смакові відчуття, які отримує людина при споживанні їжі. Іноді будь-яка атмосфера може здатися чимось зайвим. Саме так справи йдуть в мережі ресторанів O'Noir Montreal.

Концепція даного ресторану одночасно проста і складна. Відвідувачі їдять у цілковитій темряві. Тобто все приміщення ресторану оповите повною темрявою. Весь процес поглинання їжі проходить в непроглядній пітьмі, завдяки чому можна зосередитися на тих смакових відчуттях, які супроводжують прийом їжі.

В цілому, виходить досить цікавий заклад. Єдине, що з комфортом тут не надто просто — незручно.

Половина обслуговуючого персоналу — сліпі офіціанти. Мета — соціальна реабілітація сліпих людей, яким неможливо повернути зір. Сенсорне відчуття від їжі в темряві відрізняється від звичайного сприйняття. Наприклад, смак овочів відчувається гостріше, а біла риба стає позбавленою смаку. Кухарі та інший обслуговуючий персонал ресторану — звичайні люди. У ресторані не тільки пропонують їжу, а й влаштовують музичні вечори та дегустацію вин.


ВИСНОВКИ

В ході роботи автор розглянув тематичні ресторани на прикладі чотирьох найцікавіших — Cabbages & Condoms, Maid Cafe, Ithaa, O'Noir Montreal. Ми з’ясували роль та значення тематичних ресторанів у сфері туризму (всі подібні заклади сприяють розвитку туризму в світі, придають місцям відпочинку екзотики), особливості таких закладів харчування, проаналізували опубліковані джерела з матеріалами на дану тему.

Людей завжди приваблює щось незвичайне, оригінальне, нетрадиційне. Тематичні ресторани – це саме ті заклади, які можуть задовольнити не лише голод, а й жагу до отримання нових відчуттів. Вони прагнуть створити таку атмосферу, в якій гості відчувають не просто комфорт, а й причетність до того, що відбувається, опиняючись в самому вихорі подій.

Отже, тематичні ресторани відіграють значну роль в громадському житті загалом та розвитку туризму зокрема.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Моисеева Н. Любители острых ощущений // Вокруг света. – 2008. — № 11 (2818). – С. 10-13.

2. Платунов Е. Удивительные рестораны // Міжнародний туризм. – 2008. – С. 19-20. — №1.

3. Эгертон-Томас К. Ресторанный бизнес. Как открыть и успешно управлять рестораном. – М.: РосКонсульт, 1999. – С. 55-56.

4. vz.ru/columns/2007/8/29/104005.html

5. www.lookatme.ru/flows/eda/posts/63651-samyie-neobchnyie-restoranyi-mira

6. rosinox.ru/articles/14.htm

7. www.kedem.ru/voyaj/restaurant/20090731-rest/

еще рефераты
Еще работы по физкультуре и спорту