Реферат: Електроенргетика України

Електроенергетика -галузь промисловості , що виробляє і транспортує електроенергію , забезпечує нею споживачів.

Електроенергетика,є базовою галуззю економіки України. Порівняно з іншими галузями промисловості вона працює найбільш стабільно, хоч знизила випуск продукції за останні десять років на одну третину. Особливо різко скоротилося електро споживання в промисловості, будівництві, тобто в галузях, що зазнали найбільшого спаду виробництва. При цьому відбувалися зміни в структурі енергетики – частка виробництва атомними станціями зросла.

Електроенергетичний потенціал України значний. Галузь восновному задовольняє потреби України.

Провідне місце у виробництві електроенергії належить тепловим електростанціям (50% загального виробництва електроенергії в Україні).далі йдуть атомні(42%)і гідроелектростанції (8%).У розрахунку на одного жителя України за рік виробляється близько 4 тис. кВт/ год електроенергії.

Електроенергетика в Україні­­-велике і багатогалузеве господарство. До її складу входить крім теплових (ТЕС) атомних (АЕС) і гідроелектростанцій (ГЕС).велике господарство електромережі якому зайнято значно більше працівників. Ніж на всіх електростанціях разом.

Теплові електростанції . В Україні працює багато великих і середніх теплових електростанцій в усіх регіонах. Найбільшими з поміж них є Запорізька, Криворізька-2, Зміївська(Харківська область).Бурштинська(Івано-Франківська область).Ладижинська(Вінницька область). Придніпровська (Дніпропетровська область). Старобешівська(Донецька область). Трипільська(Київська область).

Здебільшого великі ТЕС виробляють крім електроенергії ще й тепло для опалення міст.Такі електростанції називають теплоелектроцентралями (ТЕЦ).Найпотужнішими серед них є Київська

ТЕЦ-6, Харківська ТЕЦ­­­­­-5, Одеська та ін.На цих станціях за рахунок паралельного виробництва тепла значно підвищується ефективність виробництва і раціонально використовується паливо.

Теплові електростанції переважно споживають донецьке вугілля і частково горючий та мазут.Електростанції і теплоцентралі західної частини України (Бурштинська, Добротвірська та ін.)

Восновному споживають львівско-волинске паливо.

ТЕС є найбільшими забрудниками довкіля.Наприклад одна з найпотужніших в Україні Буршинська

Станція викинула в 1999р. В атмосферу близько 120тис.тон шкідливих речовин. Це значно більше, ніж усі види атмосферного забруднення Києва і Київської області.

Атомні електростанції . В Україні працює чотири потужні електростанції-у західній і центральній її частинах.Це Запорізька(м.Енергодар).Південноукраїнська(м.Південноукраїньк).Хмельницька

(м.Нетішин)і Рівненська(м.Кузнецовськ).П’ята, Чорнобильська, була закрита у 2000р.Найпотужнішою

серед них є ЗапорізькаАЕС, на яку припадає близько 20% всього виробництва електроенергії України.АЕС працюють на вітчизняному (51%)і привізному з Російської Федерації діоксиді урану.

Усі АЕС споруджувались без належного наукового обґрунтування, а питання про місце її розташування вирішували центральні органи колишнього СРСР. Тому нині є питання з безпекою станцій.

На атомних станціях України працює 16 і будується 5 реакторів. Як уже зазначалося, на атомні станції припадає 42% загального виробництва електроенергії. Це високій показник, але не найвищій у світі показник. Наприклад, у Литві він становить 86%, у Франції-76%. У багатьох краї­нах не планується нарощувати нових потужностей на АЕС.

В Україні зосереджено 5% усіх атомних електростанцій світу. Це приблизно стільки, як у Великобританії, Канаді чи Швеції, трохи менше, ніж у Росії.

Подальший розвиток атомної енергетики залежатиме від багатьох причин, зокрема від того, коли будуть вводитися в експлуатацію близькі до завершення будівництва другий блок Хмельницької і четвертий блок Рівненської АЕС, і, нарешті, слід остаточно вирішити питання доцільність спорудження нових атомних електростанцій в Україні взагалі.

Гідро електростанції посідають порівняно незначне місце в електроенергетиці України. Можливість спорудження нових електростанцій у країні обмежені. Певний інтерес має освоєння гідроенергоресурсів Карпатськіх і Кримських гір, а також окремих невеликих річок.

Основний обсяг виробництва гідро електроенергії дає каскад дніпровських ГЕС: Київська, Канівська, Кременчуцька, Дніпродзержинська, Дніпрогес і Каховка.

Працює також Дністровська ГЕС і Дністровська гідро акумулятивна станція ( ГАЕС ).Остання, коли споживання електроенергії скорочується ( наприклад, вночі), перекачує воду з нижнього басейна у верхній, тобто накопичує (акумулює) воду, а в пікових навантажень перетворює енергію цієї води в електричну, пропускаючи воду через турбіни. В результаті виробляється більше електроенергії(за такою системою працює також Київська гідроелектростанція).

Потреба гідро акумулятивних і гідравлічних електростанціях, які працювали б у час найбільшого споживання електроенергії (у так звані години „пік”, дефіцит у ній різко зростає), в Україні збільшується.Передбачається завершити спорудження Дністровської ГАЕС-2, а також двох електростанцій поблизу Південноукраїнської атомної електростанції: Ташлицької ГАЕС, що буде використовувати води Ташлицького водосховища (басейн Південного Бугу), і Олександрівської ГЕС.Передбачено реконструювати дніпровські гідроелектростанції, що значно збільшить їх потужність.

У гірському районі Закарпаття споруджено середню за потужністю Теребле-Ріцьку ГЕС.

В Україні почали працювати електростанції та установки на нетрадиційних джерелах енергії-сонячному випромінюванні, вітрі. Це тільки п’яток зародження нової енергетики, яка, за оцінками фахівців, має значні перспективи. Вивчається можливість використання енергії морських хвиль, тепла землі та інших джерел.

еще рефераты
Еще работы по историческим личностям