Реферат: Оцінка вартості підприємства

--PAGE_BREAK--1.
3

Специфічні проблеми оцінки вартості підприємства

Показники зіставляються з аналогічними нормативними або фактичними показниками конкурентів, що дає змогу оцінити індивідуальний рівень конкурентоспроможності потенціалу підприємства за економічними стандартами.Відносно встановленого рівня конкурентоспроможності потенціалу підприємства залежно від глобалізації цілей дослідження будується матриця конкурентоспроможності потенціалу підприємства (МКПП), у якій відображаються відносні величини вибраних стандартів (індикаторів) і їхнє відсотково-бальне вираження.

Приклад:

Оцінити конкурентоспроможність підприємства згідно індикаторного методу. Дані наведені в таблиці 1.3.1.
Таблиця 1.3.1

Матриця конкурентоспроможності потенціалу підприємства



Для галузевого стандарту загальний коефіцієнт конкурентоспроможності потенціалу підприємства буде дорівнювати:

Цей коефіцієнт показує, що загальна конкурентоспроможність потенціалу підприємства нижча від галузевого стандарту на 13%

Метод експертних оцінок.Цей метод можна використовувати як один з варіантів оцінки конкурентоспроможності потенціалу підприємства. Слід зауважити, що цю методику розроблено з урахуванням таких основних моментів: підприємство є малим;

підприємство виробляє один вид продукції.

Алгоритм використання методу експертних оцінок є таким:

— обираються піддослідні підприємства;

— для експертизи залучаються фахівців підприємств (директори, заступники директорів з виробництва, заступники директорів з економіки, комерційні директори, маркетологи), фахівців роздрібної торгової мережі, основних оптових клієнтів;

— усім експертам пропонують заповнити анкету з питаннями щодо конкурентоспроможності потенціалу підприємств і результати обробки заносять до підсумкової таблиці, за допомогою якої порівнюють отримані результати.

Загальний показник конкурентоспроможності потенціалу підприємства дорівнюватиме середньостатистичній сумі зважених числових показників за кожною з груп. Найбільш конкурентоспроможним буде підприємство, яке набрало найбільший бал.
1.4 Чинники, які впливають на оцінку вартості підприємства та знижують ефективність роботи підприємства

До групи принципів, які пов'язані з ринковим середовищем, входять: залежність, відповідність, попит і пропонування, конкуренція, змінювання.

Залежність. Вартість потенціалу підприємства формується під впливом множини різноманітних факторів, серед яких особливу роль відіграє його місцезнаходження. Якість останнього визначається, насамперед, відповідністю фізичних параметрів земельної ділянки підприємства регіональній системі землекористування та його віддаленістю від ринкової інфраструктури. Разом ці дві важливі характеристики становлять статус, чи економічне місцеположення підприємства.

Відповідність. За інших однакових умов потенціал підприємства, яке найвищою мірою відповідає містобудівним, екологічним, ринковим та іншим стандартним нормам і загальнопоширеним тенденціям землекористування, має найвищу вартість.

Попит і пропонування. На вартість потенціалу підприємства великий вплив справляє співвідношення між попитом і пропонуванням. Коли останні збалансовані, а потенціал підприємства використовується якнайліпше і найефективніше, ринкова ціна підприємства, як правило, відображує вартість (витрати) його створення.

Конкуренція. Сутність даного принципу полягає в тому, що ціни на об'єкти оцінювання складаються під впливом постійного суперництва між суб'єктами ринку, які прагнуть отримувати максимальні прибутки. Це вирівнює дохідність інвестицій у різних сегментах конкурентного ринку і дає можливість об'єктивно визначити ринкову вартість підприємств. Принцип конкуренції також застерігає від урахування надприбутків за оцінювання підприємств-монополістів, бо це спотворює їхню ринкову вартість.

Змінювання. Цей принцип передбачає під час оцінювання вартості потенціалу підприємства та його складових урахування можливих змін їх функціонування внаслідок трансформації економічних, соціальних і юридичних умов, а також впливу регіональних і локальних факторів. Принцип найліпшого і найефективнішого використання є синтезуючим принципом оцінки вартості потенціалу підприємства. Як системоутворювальний елемент він інтегрує загальний вплив усіх раніше названих принципів і означає, що з можливих варіантів використання потенціалу підприємства буде вибрано той, за якого найповніше реалізуються функціональні можливості всіх складових потенціалу і забезпечується їх максимальна результативність.




2. АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА.
Вартісна оцінка ефективності діяльності підприємств. Подальша реалізація стратегії економічного розвитку України в загальносвітовому глобалізаційному напрямку багатьох економічних процесів, підвищення конкурентноздатності власної економіки – не могла не відбитися і на діяльності українських підприємств харчової промисловості.

Харчова промисловість в останні роки займає одну із лідируючих позицій по темпам промислового розвитку, залученню різноманітних інвестиційних ресурсів. На це є свої як об’єктивні так і суб’єктивні причини. Серед безлічі підгалузей харчової промисловсті в останній час найбільшу увагу, як інвесторів так і управлінців різних рівнів, притягує розвиток пиво-безалкогольної галузі, яка в останній час засвідчує продовження свого динамічного розвитку отриманого в конці 90-х років минулого століття. Цей динамізм проявляється в здатності проведення ефективної господарської діяльності кожним підприємством галузі.

Потенційна здатність підприємства досягати свою місію у зазначеній перспективі найчастіше ототожнюється з його ефективністю або продуктивністю виробництва при тенденції зниження витрат суспільної праці на виробництво продукції. Для виконання цілей забезпечення ефективної діяльності будь-якого суб’єкта підприємництва реалізуються відповідні управлінські рішення. А такі рішення ґрунтуються на системі комплексних показників оцінки ефективності функціонування структурних підрозділів підприємницької структури. В сучасній управлінській дійсності українських підприємств все гостріше постає питання розробки нового механізму управління ефективністю, який би дозволяв оцінювати діяльність підприємства в довгостроковій перспективі з врахуванням вартісно-економічних аспектів бізнесу.

Сучасні підходи до здійснення управління передбачають орієнтування всіх учасників та зацікавлених сторін підприємницької діяльності на максимізацію вартості фірми. Це приносить вигоди як власникам та інвесторам так і його працівникам. Дана наукова проблематика розглядається багатьма авторами серед яких можна виділити праці Ф. Моділь’яні, А. Раппапорта, М. Міллера, Е. Фама, У. Шарпа, Б. Стюарта, Д. Янга, С. Вівера, А. Расказова, М. Осіпова, А. Грязнова, Д. Просянкіна, Ю. Волкова та інші.

Вартість підприємства (бізнесу)поступово стає критерієм оцінки ефективності його функціонування. Динамічне збільшення вартості суб’єкта бізнесової діяльності відбувається під впливом конкретних функцій управління його вартістю на основі комплексного врахування всіх аспектів системи управління ефективністю бізнесу. Тільки зростання вартості підприємства є загальною метою та критерієм ефективності для всіх учасників діяльності бізнесу і співпадає з їх різносторонніми інтересами.

Одним з найвідоміших і перевірених практикою західних компаній підходів є метод управління вартістю, заснований на управлінні економічною доданою вартістю (EconomicValueAdded, Eva). Саме висвітлення практичного застосування на підприємствах харчової промисловості в українській дійсності осноположних моментів доної теорії і ставилось за мету в цій статті.

В багатьох випадках традиційний аналіз фінансових коефіцієнтів хоча і оцінює певні сфери діяльності підприємства, але всю цю систему коефіцієнтів важко звести до одного універсального показника ефективності. Ми спробували розрахувати такий універсальний абсолютний показник ефективності – економічна додана вартість (EVA) для деяких підприємств представників пиво-безалкогольної галузі України. Слід зазначити, що безричаговий коефіцієнт β рівня систематичного ризику інвестування в підприємства харчової промисловості було взято для російської економіки станом на 2004 рік з [4]. Передбачається, що він не дуже відрізняється від українських реалій на протязі 2001-2004 років. Це дуже важливий показник, оскільки він характеризує ризик інвестування в певну галузь. В розвинутих країнах цей показник розраховується фондовими біржами централізовано і публікується у відкритих джерелах і оновлюється майже щохвилинно, оскільки для інвесторів він дуже важливий. В ідеальному випадку кожне підприємство має свій коефіцієнт β, оскільки кожне підприємство унікальне і має свій рівень ризиків. Для українських підприємств цей показник досить точно розрахувати неможливо через нерозвиненість фондового ринку. Залишається лише брати його приблизне значення і відкорегувати на фінансовий важіль підприємства.Ця неефективність показує, що у підприємства відсутнє зростання вартості бізнесу; підприємство неефективно використовує наявний капітал; капітал не забезпечує навіть норму повернення на вкладений капітал, яка встановлена власником та не приносить додаткового доходу (доданої вартості). Підприємство було неспроможним створити додану вартість бізнесу, так як дохідність капіталу інвестора (власника), отримана підприємством за період, була менша вимагаємої ним бар’єрної ставки дохідності – підприємство отримало дохідність значно меншу, ніж ту на яку сподівався інвестор (власник). І все це незважаючи на наявність у даного підприємства чистого прибутку за результатами бухгалтерської звітності. Таким чином, за аналізовані роки підприємство ВАТ «А» працювало гірше, ніж інші підприємства з аналогічним рівнем систематичного ризику діяльності. Протягом цих років ВАТ «А» є непривабливим для інвесторів, оскільки для них є алтернатива більш прибуткової можливості вкладення свого капіталу з налогічним рівнем ризику. Основною причиною, що призвела до від’ємного значення показника економічної доданої вартості стала тенденція до збільшення абсолютних витрат на власний капитал (оскільки його обсяг значно збільшився), а через низьку рентабельність активів чистий прибуток підприємства виявився меншим за витрат на капітал. Тобто, наявність чистого прибутку і стандартного розуміння «прибутковість діяльності» не завжди характеризує бізнесову дяльність підприємства як ефективну, спрямовану на збільшення вартості бізнесу. Ефективність будь-якої бізнесової дяльності ширше ніж просте розуміння прибутковості, і саме на нівелювання цього стеріотипу покликано використання більш ширшого ніж ефективність (прибутковість) узагальнюючого показника – економічна додана вартість. Розрахунки і для інших підприємств пиво-безалкогольної галузі підтвердили справедливість використання поряд з традиційними показниками ефективності більш глобального і комплексного – показника економічної доданої вартості.Вартість бізнесуяк оціночний критерій дозволяє уникнути помилок при аналізі його діяльності. З ростом вартості фірми збільшується капітал, вкладений у неї акціонерами, що дозволяє одержати доход від перепродажу приналежних їм акцій.Наріжним каменем загальної системи управління ефективністю є механізми виміру та оцінки ефективності діяльності підприємства за критерієм – вартість підприємства (бізнесу) як інтегрованого показника між двома синонімальними поняттями ефективність бізнесу та ефективність управління цим бізнесом. При комплексному підході до управління вартістю фірмивиконуються наступні взаємопов’язані сукупності робіт:

•                    побудова бізнес-моделі підприємства;

•                    виявлення чинників, що впливають на вартість суб’єкта підприємництва;

•                    вибір алгоритму розрахунку і оцінки вартості підприємства;

•                    розробка системи показників оцінки діяльності підрозділів і працівників фірми;

•                    моніторинг і актуалізація бізнес-моделі підприємства.

Комплексність управління ефективністю направлена на якісне поліпшення всіх стратегічних та оперативних рішень на різних рівнях управління за рахунок концентрації зусиль усіх учасників бізнес-процесів на ключових факторах створення вартості бізнесу та управління ними.
2.1

Загальна характеристика харчової діяльності підприємства


Товариство з обмеженою відповідальністю «Солодкий рай» (далі по тексту роботи — ТОВ «Солодкий рай») є приватним підприємством харчової промисловості, основною діяльністю якого є виробництво кондитерських, борошняних і хлібобулочних виробів, і їх подальша реалізація. В даний час Підприємство є юридичною особою зі всіма правами, має власне майно, самостійний звітний баланс, розрахункові рахунки в банках, а свою діяльність здійснює на основі цивільного законодавства України і інших нормативно-правових актів. ТОВ «Солодкий рай» створено індивідуальним підприємством на основі приватної власності без обмеження терміну діяльності. Вищестоящого органу Підприємство не має, а його засновниками є фізичні особи. Засновницьким документом є Статут, вимоги якого обов'язкові для виконання всіма органами Підприємства і його працівниками. Підприємство ТОВ «Солодкий рай» має друк з своїм найменуванням на українськіймові і вказівкою на місце його знаходження, також має штампи і бланки з своїм найменуванням, власну емблему, зареєстрований товарний знак і інші засоби візуальної ідентифікації. Головною метою здійснюваної діяльності ТОВ «Солодкий рай» є отримання прибутку, при цьому діяльність направлена на задоволення потреби населення в кондитерських, борошняних і хлібобулочних виробах і максимальне насичення ринку своєю продукцією. ТОВ «Солодкий рай» проводить наступні види продукції: кондитерські вироби (20 найменувань); борошняні і хлібобулочні вироби (25 найменувань), вироби відрізняються високою якістю і користуються заслуженим попитом у населення. Керівництво Підприємства в своїй діяльності орієнтується на вивчення потреби і запитів споживачів і як одна з своїх головних задач вважає — підвищення якості вироблюваної продукції. Підприємство ТОВ «Солодкий рай» поставляє свою продукцію в магазини, а також інші міста і райони України. Для реалізації мети виробничої діяльності підприємство ТОВ «Солодкий рай» здійснює наступні види діяльності:

·                   виробництво і реалізація кондитерських виробів;

·                   виробництво і реалізація борошняних виробів;

·                   виробництво і реалізація хлібобулочної продукції;

·                   торгово-закупівельна діяльність (у тому числі і оптова торгівля);

·                   комерційна, посередницька діяльності;

·                   організація громадського харчування (їдальня);

·                   переробка сільськогосподарської продукції;

·                   транспортні і інші комерційні послуги;

·                   надання інших видів платних послуг населенню.

В перспективі на майбутнє (найближчі 2-3 роки) ТОВ «Солодкий рай» припускає розширити асортимент продукції і послуг, що надаються, що випускається, населенню а також прагнути поліпшення якості продукції, що випускається, шляхом зміни якості своєї матеріально-сировинної бази.

Підприємство ТОВ «Солодкий рай» складається з наступних основних і допоміжних цехів і виробничих ділянок: пекарня; склад сировини, готової продукції; холодильник; магазин; гараж; адміністративна будівля.ТОВ «Солодкий рай» знаходиться на ринку вже більше 8 років і встигло себе зарекомендувати, як добрий виробник кондитерських і борошняних виробів, знайшло свій круг покупців.Виходячи з концептуальних положень сучасного менеджменту, оцінку фінансового та економічного становища організації проводять на основі аналізу статистичної звітності, з використанням наступних показників: обсяг продукції в порівняльних та діючих цінах поточного року; дохід від реалізації продукції; чистий дохід (виручка) від реалізації продукції; собівартість реалізованої продукції; валовий прибуток; прибуток від операційної та звичайної діяльності; надзвичайні доходи; чистий прибуток; власний капітал; дебіторська і кредиторська заборгованість тощо. Крім цих абсолютних показників, які вивчають в динаміці, аналізу підлягають і наступні відносні показники: частка сертифікованої продукції в обсязі продукції та частка поставок сертифікованої продукції на експорт у вартості сертифікованої продукції; рентабельність реалізованої продукції тощо. Зростання частки сертифікованої продукції є ознакою підвищення конкурентноздатності продукції, обов'язковим компонентом якої є якість, що задовольняє потреби споживача. Показники руху робочої сили або свідчать про прихильність керівництва організації політиці звільнень, або про його прагнення забезпечити зростання зайнятості. Для забезпечення ефективного управління необхідну внутрішню інформацію менеджери одержують з різних джерел. Використовують, зокрема, статистичну звітність, опитування тощо.Завдання будь-якої організації, яка займається бізнесом, є створення певних товарів або послуг і це завдання відображається в таких цілях, як рентабельність або прибутковість і продуктивність або ефективність. Першочерговим питанням є забезпечення стабільного доходу. Однак коли ця межа досягнута, забезпечення економічної ефективності і стримування витрат стає цілком досяжною паралельною метою. Тепер рідко коли завдання організації визначається термінами прибутку. Вважається, що завдання організації повинні обертатися навколо потреб споживача. Відомо, як сильно впливає на продуктивність якість, яка є важливим елементом витратного компоненту. Отже, можна сказати, що якість товарів або послуг, прибуток, зайнятість населення відносяться до позитивних результатів діяльності підприємств.
    продолжение
--PAGE_BREAK--2.2 
Основні показники діяльності за 2007-2008 р.р.

Основними джерелами даних для аналізу фінансового стану господарства є бухгалтерський баланс і річний звіт (форма №1), приведений в табл.3.1. Зведений баланс підприємства харчової промислововості ТОВ Солодкий рай за станом на 1 січня2008(в гривнях) табл. 3.1.



АКТИВ

Код

рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1

2

3

4

I. Необоротні активи

 

231248

262623

Нематеріальні активи:

 





залишкова вартість

010

109617

110518

первісна вартість

011

340964

373141

накопичена амортизація

012





Незавершене будівництво

020

2

234

Основні засоби:

 





залишкова вартість

030





первісна вартість

031

2

236

знос

032

( )

( 2 )

Довгострокові фінансові інвестиції:

 





які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств

040

2299

7005

інші фінансові інвестиції

045

1001

3000

Довгострокова дебіторська заборгованість

050





Відстрочені податкові активи

060





Інші необоротні активи

070





Усього за розділом I

080





II. Оборотні активи

 





Запаси:

 





виробничі запаси

100

6030

23101

тварини на вирощуванні та відгодівлі

110





незавершене виробництво

120





готова продукція

130





товари

140

9972

86118

Векселі одержані

150





Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:

 





чиста реалізаційна вартість

160





первісна вартість

161





резерв сумнівних боргів

162

( )

( )

Дебіторська заборгованість за розрахунками:

 





з бюджетом

170





за виданими авансами

180





з нарахованих доходів

190





із внутрішніх розрахунків

200





Інша поточна дебіторська заборгованість

210





Поточні фінансові інвестиції

220





Грошові кошти та їх еквіваленти:

 





в національній валюті

230





в іноземній валюті

240





Інші оборотні активи

250





Усього за розділом II

260

17938

122242

III. Витрати майбутніх періодів

270





Баланс

280







ПАСИВ

Код

рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1

2

3

4

I. Власний капітал

 





Статутний капітал

300





Пайовий капітал

310





Додатковий вкладений капітал

320

936

1556

Інший додатковий капітал

330





Резервний капітал

340





Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

350





Неоплачений капітал

360

( )

( )

Вилучений капітал

370

( )

( )

Усього за розділом I

380





II. Забезпечення наступних витрат і платежів

 





Забезпечення виплат персоналу

400

219

421

Інші забезпечення

410





Цільове фінансування

420





Усього за розділом II

430





III. Довгострокові зобов'язання

 





Довгострокові кредити банків

440





Інші довгострокові фінансові зобов'язання

450





Відстрочені податкові зобов'язання

460





Інші довгострокові зобов'язання

470





Усього за розділом III

480





IV. Поточні зобов'язання

 





Короткострокові кредити банків

500





Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями

510





Векселі видані

520





Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

530





Поточні зобов'язання за розрахунками:

 





 з одержаних авансів

540





 з бюджетом

550

270

53594

 з позабюджетних платежів

560

20156

14363

 зі страхування

570

501

10

 з оплати праці

580

28601

456662

 з учасниками

590





 із внутрішніх розрахунків

600

270

53594

Інші поточні зобов'язання

610





Усього за розділом IV

620

127107

624537

V. Доходи майбутніх періодів

630





Баланс

640

379595

1082925



Загальна оцінка стану засобів підприємства

В бухгалтерському балансі загальна сума, а також підсумки по окремих розділах відображають вартість засобів, що знаходяться у розпорядженні підприємства, і джерела їх формування. Баланс дозволяє визначити загальну вартість майна підприємства, а також величини оборотних і внеоборотных активів. Реальна оцінка активів і пасивів балансу необхідна банку для підтвердження кредитоспроможності підприємства, якому надається кредит, а також підприємствам, вступаючим в економічні взаємостосунки. Особливо важливою є оцінка фінансових можливостей партнера, коли встає питання про надання йому комерційних кредитів або відстрочення платежів і т.д. Як видно з балансу, на кінець року вартість засобів у розпорядженні підприємства складала 1082925 грн. Ця сума збільшилася за рік на 1082925 -379595 = 703330 грн., або на 185,3%інтенсивному режимі використовування власних засобів. До того ж за рік збільшився коефіцієнт співвідношення вказаних джерел.

В даний час ТОВ «Солодкий рай» ніяких фінансових труднощів не випробовує знаходиться на високій стадії ділової активності і «твердо стоїть на ногах». Все це підтверджується високими показниками розмірів виробництва Підприємства




Таблиця 1 — Розміри виробництва ТОВ «Солодкий рай»

Показник

2007 рік

2008 рік

2008/2007, %

1

3

4

5

Вартість товарної продукції, тис. грн. (форма № 2, стор. 010)



4151

4627

111,5

Середньорічна чисельність працівників, чол. (штатний розклад)

105

101

96,2

Середньорічна вартість основних фундацій, тис. грн. (Гл. книга, сч.01,02)

1929

1949

101,0



Розглядаючи показники, розміри виробництва підприємства харчової промисловості ТОВ «Солодкий рай», що відображають, можна сказати наступне. Вартість товарної продукції Підприємства в 2008році склала 462 тис. грн, тобто відбулося збільшення даного показника в порівнянні з базисним 2007роком на 11,5% (+476 тис грн). Таким чином, спостерігається позитивна тенденція підвищення випуску товарної продукції. Середньорічна чисельність працівників на підприємстві на кінець 2008року склала 101 чол., що в порівнянні з 2007роком на 3,8 % менше (- 4 чол.). Що стосується стану основних засобів на підприємстві, то їх середньорічна вартість в 2008році склала 194 тис грн., в порівнянні з базисним роком спостерігається зростання вартості основних засобів на 1%. Ці два чинники (зменшення чисельності робочої сили і збільшення вартості основних фундацій) можна пояснити тим, що в ТОВ «Солодкий рай» в 2008році відбулася модернізація основного виробничого устаткування, в результаті якої були механізовані деякі процеси, раніше що виконувалися уручну — тому відбувся той, що вивільняється робочої сили.В цілому за ці два роки підприємство ТОВ «Солодкий рай» має добру тенденцію до подальшого розширення розмірів свого виробництва, про що говорить проведена модернізація, а також збільшення випуску товарної продукції. Це ж підтверджується і високими фінансовими результатами Підприємства, отриманими за 2007-2008рр. (див. таблиця 2).


Таблиця 2 — Фінансові результати ТОВ «Солодкий рай»[]

Показник

2007 рік

2008рік

2008/2007, %

1

2

3

4

Виручка від продажу продукції, тис. грн. (стор. 010 ф. № 2)



4151

4627

111,5

Собівартість проданої продукції, тис. грн. (стор. 020 ф. № 2)

1779

2277

128,0

Валовий прибуток = Виручка — Собівартість, тис. грн. (стор. 029 ф. № 2)



2372

2350

99,1

у тому числі прибуток від продажу, тис. грн. (стор. 050 ф. № 2).



2316

2288

98,8



Розглянувши показники приведеної таблиці, можна зробити наступні висновки. Виручка від продажу всієї кондитерської, борошняної і хлібобулочної продукції, в ТОВ «Солодкий рай» в 2008році склала 462 тис грн., що в порівнянні з 2007роком на 11,5 % більше. Ця зміна пояснюється розширенням ринку збуту продукції і збільшенням об'єму продажів. Відповідно відбулося збільшення собівартості проданої продукції, в 2008році вона склала 2277 тыс.руб., що в порівнянні з 2007роком на 28 % більше. Ця зміна відбулася за рахунок збільшення вартості сировини і за рахунок збільшення об'ємів виробництва підприємства Що стосується прибутку від продажу, то в 2008році на підприємстві ТОВ «Солодкий рай» прибуток від продажу продукції (робіт, послуг) склав 228 тис грн., в порівняння з 2007роком, коли прибуток від продажів був рівний 231 тис грнвідбулося деяке зниження суми прибутку на 1,2%.В цілому можна відзначити, що в аналізованому періоді (2007-2008 рр.) підприємство харчової промисловості ТОВ «Солодкий рай» одержувало стабільний дохід від продажу кондитерської, борошняної і хлібобулочної продукції (інших робіт і послуг) у вигляді прибутку. Тобто і саме підприємство ТОВ «Солодкий рай» в даному періоді є прибутковим. Контроль і оперативне керівництво виробничої і іншою діяльністю підприємства ТОВ «Солодкий рай» здійснює Генеральний директор даного підприємства, рішенням і наказам якого підкоряються абсолютно всі працівники даного суспільства (див. малюнок 1). Вища ланка управління підприємства ТОВ «Солодкий рай», яке складають Генеральний директор, заступник директора, комерційний директор і головний бухгалтер, затверджують і здійснюють плановий розрахунок доцільності випуску і подальшого просування на ринку нової продукції (послуг) і несуть відповідальність за отримані результати від планової роботи, за фінансові результати від упровадження і просування на ринку нового товару.
    продолжение
--PAGE_BREAK--
еще рефераты
Еще работы по мировой экономике