Реферат: Виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури

ІНСТИТУТ ПРОБЛЕМ ВИХОВАННЯ

АКАДЕМІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДРАЧЕНКО ВІКТОРІЯ ВАСИЛІВНА

УДК 37.034-053.6:7(15)

ВИХОВАННЯ МОРАЛЬНО-ЦІННІСНИХ

ОРІЄНТАЦІЙ ПІДЛІТКІВ ЗАСОБАМИ ТВОРІВ СВІТОВОЇ

ХУДОЖНЬОЇ КУЛЬТУРИ

13.00.07 – теорія і методика виховання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Київ 200 8


Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті проблем виховання Академії педагогічних наук України.

Науковий керівник: доктор педагогічних наук, професор

Миропольська Наталія Євгенівна

Інститут проблем виховання АПН України,

головний науковий співробітник лабораторії

естетичного виховання.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Щолоков а Ольг а Пилипівн а

Національний педагогічний університет

імені М.П.Драгоманова, МОН України,

завідувач кафедри фортепіанного виконавства

і світової художньої культури;

кандидат педагогічних наук,

старший науковий співробітник,

Чорн а Катерин а Іванівн а

Інститут проблем виховання АПН України,

завідувач лабораторії морально-етичного виховання.

Захист відбудеться ”22квітня 2008 року о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.454.01 в Інституті проблем виховання АПН України за адресою: 04060 м. Київ, вул. М.Берлинського, 9 (зал засідань).

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Інституту проблем виховання АПН України (04060 м. Київ, вул. М.Берлинського, 9).

Автореферат розіслано ”21березня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.М.Масол

Загальна характеристика роботи

Актуальність та ступінь дослідженості теми. Інтеграція України в європейське і світове співтовариство передбачає розвиток особистості, її духовної культури. Якраз цим визначаються основні напрями модернізації сучасного навчально-виховного процесу. Одним із таких важливих напрямів є розвиток гуманістичних морально-ціннісних орієнтацій підростаючого покоління.

Напрями державної політики у цій галузі сформульовані в Законах України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”. Державна національна програма “Освіта”(Україна ХХІ століття) пріоритетними у навчально-виховному процесі школи визнає гуманізацію та гуманітаризацію системи освіти, що має сприяти вихованню і розвитку духовної культури підростаючого покоління. Основні шляхи вирішення проблем освіти і виховання накреслено в Національній доктрині розвитку освіти України у ХХІ столітті та Національній програмі виховання дітей та учнівської молоді в Україні.

Визнання пріоритету морально-духовного розвитку особистості спрямовує виховні системи на пошук удосконалення шляхів оновлення змісту і технологій виховання. Основним змістом процесу виховання стає залучення особистості до створеної людством системи гуманістичних моральних цінностей, сприяння становленню її сутнісних сил, творчої активності, власного високоморального життєтворення.

Аналіз наукових джерел засвідчив, що вивчення різноманітних параметрів морально-ціннісних орієнтацій молоді проводилося значною кількістю науковців. Сутність та структура етично-моральних цінностей у сучасній вітчизняній системі виховання обґрунтовані в роботах Т.Аболіної, О.Вишневського, Е.Корнієнко, М.Красовицького, О.Сухомлинської. Концептуальні засади виховання гуманістичних цінностей учнів сформульовано І.Бехом, Н.Ганнусенко, К.Чорною. О.Киричук і В.Киричук з’ясовували чинники впливу довкілля на розвиток духовних цінностей і ціннісних орієнтацій учнів; В.Костів вивчав моральні цінності як компонент системи внутрішньої ціннісно-нормативної регуляції особистості. Процес становлення і розвитку моральних цінностей старших підлітків і студентської молоді став предметом дослідження Г.Іванової, О.Рудіної. Вплив колективу на цей процес обґрунтували М.Казакіна, Е.Помиткін. Особливості морального розвитку особистості та механізми формування моральних цінностей і ціннісних орієнтацій розкрито у працях І.Беха, В.Галузяка, А.Донцова, В.Тюріної, Є.Научитель.

Важливим засобом у цьому процесі виступає духовно-культурна спадщина людства і художня культура зокрема. Методологічні та теоретичні засади виховання моральних цінностей і ціннісних орієнтацій засобами творів світової культури закладено в працях М.Бахтіна, В.Біблера, Л.Виготського, М.Кагана, Д.Лихачова, О.Мелік-Пашаєва, Л.Столовича та ін. Так, М.Бахтін, В.Біблер, М.Каган обґрунтовують концепції активної діяльності людини в культурному просторі, а Д.Лихачов, Л.Столович та В.Сухомлинський наголошують на сутності художньої культури як специфічної форми відображення морально-ціннісного досвіду людства у його суспільній свідомості. Особливості виховання школярів засобами різних видів мистецтва висвітлено і в психологічних дослідженнях (І.Кон, Є.Крупник, О.Леонтьєв, В.Петрушин та ін).

У педагогічних дослідженнях В.Верба, Д.Кабалевського, В.Кан-Каліка, Є.Квятковського, Л.Масол, Н.Миропольської, Б.Неменського, О.Ростовського, О.Рудницької, Г.Шевченко, А.Щербо, О.Щолокової, Б.Юсова викладено концептуальні положення і методичні рекомендації щодо естетичного виховання учнів у школі. Твори мистецтва, на думку цих авторів, збагачують свідомість учнів прикладами високого гуманізму і морально-ціннісного досвіду життєтворчості людства.

Вивчення й аналіз теорії і практики морально-ціннісного виховання у загальноосвітній школі дають можливість констатувати існування певних суперечностей між актуальністю потреби розвитку морально-ціннісних орієнтацій підростаючого покоління та реальними труднощами соціального, психологічного і педагогічного характеру. В умовах сучасного суспільства виникає важлива педагогічна проблема: навколишнє соціальне і культурне життя не дає стимулів до виявлення морально-ціннісного досвіду, а навпаки, часто породжує жорстокість, зневіру, нетерпимість. Гостро відчувається необхідність перегляду основних засад, форм і методів морального розвитку особистості у загальноосвітній школі.

Відсутність чітко визначених шляхів вирішення цієї проблеми у навчально-виховному процесі сучасної школи пов’язана з недостатньою розробленістю у теорії і методиці питань структури і змісту морально-ціннісних орієнтацій. У більшості наукових праць представлено виховну роботу з учнями старшого підліткового віку, а молодші підлітки часто залишаються поза увагою науковців. Перевага у виховній роботі надається методам інтелектуально-усвідомленого виховного впливу мистецтва, водночас механізми власне естетичного (почуттєвого) впливу творів художньої культури, який є ключовим у процесі розвитку морально-ціннісних орієнтацій підлітків, висвітлено недостатньо. Здійснені дослідження спрямовують на формування інтересу до морально-етичних знань, мотивацію засвоєння культурно-ціннісного досвіду людства, але в них недостатньо висвітлено емоційно-мотиваційну та діяльнісно-поведінкову складові як ознаки зрілості особистості, показники високої міри її соціальності, які, власне, і становлять зміст “орієнтацій”.

Наявність означених суперечностей, актуальність цієї проблеми, її важливість для теорії і недостатній рівень розробленості щодо практики виховання обумовили вибір теми дослідження: “Виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури” .

Зв язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження спрямоване на реалізацію Національної програми виховання дітей та учнівської молоді в Україні (2004 – 2013 р.р.) і є частиною комплексної програми дослідження лабораторії естетичного виховання Інституту проблем виховання АПН України за проблемою: “Методичне забезпечення змісту мистецької освіти та естетичного виховання в загальноосвітній школі” (№0103U001165). Дослідження виконано відповідно до Державного стандарту загальної середньої освіти в галузі “Естетична культура”. Тему дослідження затверджено на засіданні Вченої ради Інституту проблем виховання АПН України (протокол № 3 від 28.03.2002 р.) і узгоджено в Раді з координації наукових досліджень у галузі педагогіки і психології в Україні (протокол № 5 від 14 травня 2002 р.).

Мета дослідження – теоретично обґрунтувати й експериментально перевірити педагогічні умови виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури.

Вихідною для дослідження стала гіпотеза про те, що виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури здійснюватиметься ефективніше за впровадження визначених умов виховання морально-ціннісних орієнтацій та технології їх реалізації у виховному процесі:

— утвердження в школі культуротворчого підходу до виховання підлітків з урахуванням провідних потреб цього віку;

— удосконалення структури та змісту виховної роботи на уроках гуманітарно-естетичного та суспільствознавчого циклів з метою використання художніх творів емоційно насиченого духовно-морального змісту, забезпечення і практичне втілення педагогічних механізмів виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків;

— урахування специфіки та виховних можливостей творів художньої культури в організації активної діяльності підлітків, спрямованої на виховання морально-ціннісних орієнтацій.

Досягнення поставленої мети й перевірка гіпотези передбачали вирішення такихзавдань дослідження :

1. Проаналізувати філософсько-культурологічні та психолого-педагогічні аспекти проблеми виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури.

2. Визначити структуру морально-ціннісних орієнтацій учнів підліткового віку, критерії, показники і рівні їх вихованості.

3. Обґрунтувати педагогічні умови виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури.

4. Розробити модель технології виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури і перевірити її ефективність.

5. Обґрунтувати й експериментально дослідити виховний потенціал методів, прийомів, репродуктивно-творчих та проблемних завдань, складених на матеріалі творів світової художньої культури, їх вплив на виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків.

Об єкт дослідження – процес морально-естетичного виховання підлітків.

Предмет дослідження – педагогічні умови виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури.

Теоретичною основою дослідження є: основні положення філософської антропології, аксіології та психології про психо-соціальну сутність особистості, її цінності і ціннісні орієнтації (Т.Аболіна, О.Дробницький, М.Каган, Д.Леонтьєв, В.Лутай, В.Малахов, В.Мясищев, С.Рубінштейн, Л.Столович, О.Сухомлинська, В.Ядов); концепція виховання гуманістичних цінностей учнів (І.Бех, Н.Ганнусенко, К.Чорна); концепції активної культуротворчої діяльності як основи розвитку особистості (М.Бахтін, В.Біблер, Л.Божович, Л.Виготський, І.Зязюн, Н.Миропольська, І.Кон, Г.Костюк, О.Леонтьєв, В.Роменець, К.Ушинський, Б.Юсов); теорія особистісно орієнтованої художньої освіти, спрямованої на розкриття самоцінності людської особистості (Д.Кабалевський, Л.Масол, Б.Неменський, О.Ростовський, О.Рудницька, В.Сухомлинський, Г.Тарасенко, Г.Шевченко, А.Щербо, О.Щолокова); теоретико-методологічні положення про організацію навчально-виховного процесу в закладах освіти (Ю.Бабанський, А.Бойко, Л.Карамушка, О.Киричук).

Методи дослідження теоретичні: аналіз наукових джерел з проблеми дослідження, нормативних і програмних документів, порівняння, систематизація, класифікація, узагальнення здобутих теоретичних та експериментальних даних з метою вивчення сутності, структури та особливостей виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків, розкриття механізму застосування творів світової художньої культури у вихованні морально-ціннісних орієнтацій; емпіричні: методи педагогічної діагностики (цілеспрямоване і систематичне спостереження, бесіди, тестування, анкетування, творчі завдання, проективні методики), констатувальний і формувальний педагогічні експерименти, проведені з метою виявлення, обґрунтування і перевірки ефективності педагогічних умов виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури; статистичні: методи математичної статистики, графічний аналіз.

Експериментальна база дослідження. Експериментальні дослідження проводились на базі загальноосвітніх шкіл № 31 та № 35 м.Вінниці, приватної гімназії гуманітарного профілю “Дельфін” м.Вінниці, приватної школи „Перспектива” м.Луганська, комплексу неперервної освіти „Школа „Ейдос” м.Запоріжжя, Вендичанської ЗОШ Могилів-Подільського р-ну Вінницької області. В експерименті було задіяно 918 учнів міських і сільських шкіл.

Наукова новизна і теоретичне значення дослідження полягає у тому, що вперше здобуто експериментальні дані, які підтверджують ефективність визначених і науково обґрунтованих педагогічних умов виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури, основна ідея яких полягає в організації сприятливого культуротворчого середовища для оволодіння кожним учнем морально-духовним досвідом людства; здійснено методичне забезпечення використання виховного потенціалу творів світової художньої культури як важливого механізму трансформації цінності у ціннісну орієнтацію учнів загальноосвітньої школи; уточнено поняття „морально-ціннісні орієнтації”; розроблено модель технології виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури; удосконалено інструментарій вивчення і критерії визначення рівнів вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків; дістало подальшого розвитку удосконалення системи форм і методів виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків на матеріалі творів світової художньої культури.

Практичне значення дослідження полягає у з’ясуванні на основі масової шкільної практики стану вихованості морально-ціннісних орієнтацій сучасних підлітків; в апробації педагогічних умов виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури; у впровадженні відповідної умовам особистісно орієнтованої технології виховання. Дотримання означених педагогічних умов дає змогу реалізувати комплексний вплив на виховання учнів, побудувати міжособистісне діалогічне спілкування з вихованцями, досягти особистісно-творчого рівня засвоєння підлітками морального-ціннісного досвіду людства. Результати дослідження можуть бути використані у навчально-виховному процесі загальноосвітніх шкіл, гімназій; в організації позакласної та позашкільної роботи з підлітками, у підготовці підручників, посібників та у методичній роботі з проблем виховання.

Впровадження результатів дослідження. Основні положення, висновки й рекомендації, розроблені на основі узагальнення дослідницьких матеріалів, упроваджено в практику роботи Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників (довідка № 843 від 12.10.2007р.), загальноосвітньої школи міста Вінниці № 35 (довідка № 152 від 13.04.2007р.), гуманітарної гімназії „Дельфін” м.Вінниці (довідка № 204 від 19.09.2007р.), Вендичанської ЗОШ Вінницької області (довідка № 124 від 6.04.2007р.).

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації доповідалися та обговорювалися на міжнародній науково-практичній конференції “Науковий потенціал світу” (м.Дніпропетровськ, 2004), Всеукраїнських науково-практичних конференціях “Актуальні проблеми формування творчої особистості вчителя” (м.Вінниця, 2001р.), “Сучасні тенденції та пріоритети виховання” (м.Київ, 2004р.), “Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді” (м.Київ, 2005р.), Ювілейній звітній науковій конференції Інституту проблем виховання АПН України (м.Київ, 2007р.), на засіданнях лабораторії естетичного виховання Інституту проблем виховання АПН України, на семінарах і методичних об’єднаннях директорів, учителів, класних керівників м.Вінниці та шляхом публікації наукових робіт, у яких відображено основні теоретичні і практичні положення дисертації.

Публікації. Результати дисертаційного дослідження відображено у 8 публікаціях автора, з них 5 – у фахових виданнях, затверджених ВАК України.

С труктура д исертаці ї зумовлена логікою дослідження і складається зі вступу, трьох розділів, висновків до кожного розділу та загальних висновків, списку використаних джерел з 190 позицій. Загальний обсяг становить 221 сторінку друкованого тексту, з них 175 сторінок основного тексту. Робота містить 9 таблиць, 7 рисунків, 4 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дослідження, визначено науковий апарат дисертації, розкрито теоретико-методологічну основу, наукову новизну, теоретичне і практичне значення роботи, подано відомості про вірогідність результатів і їх апробацію.

У першому розділі„Теоретичні засади виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури” – здійснено аналіз понятійного змісту існуючих наукових поглядів на сутність і особливості морально-ціннісних орієнтацій підлітків, виділено найважливіші структурні компоненти морально-ціннісних орієнтацій, їхні функціональні значення у соціумі й індивідуальній свідомості, розкрито особливості світової художньої культури як важливого чинника розвитку морально-ціннісних орієнтацій підлітків.

На основі узагальнення результатів аналізу філософсько-естетичних і психолого-педагогічних праць (Т.Аболіна, М.Каган, А.Комарова, Г.Костюк, Д.Леонтьєв, О.Леонтьєв, В.Ядов) було визначено, що морально-ціннісні орієнтації – це поняття, яке відображає спрямованість особистості на засвоєння гуманістичних моральних цінностей суспільства, які регулюють поведінку людини в усіх сферах її суспільного життя й орієнтацію на них у процесі задоволення своїх потреб. Відзначено, що морально-ціннісні орієнтації є одним із найважливіших елементів структури особистості, оскільки в них сконцентровано виражені суб’єктивні ставлення особистості до об’єктивних рівнів її буття, які зумовлюють спрямованість її соціальної поведінки. Вони істотно впливають на стиль мислення і життя індивіда, перебіг емоційних і мотиваційних процесів, а також формування інтересів особистості. Виховання людини в цілому можна розглядати як керування становленням або зміною її ціннісних орієнтацій. Надзвичайно важливим у цьому процесі є спрямування підростаючої молоді до загальнолюдських гуманістичних моральних цінностей.

Обґрунтовано, що зміст і характеристики феномена „морально-ціннісна орієнтація особистості”, визначається базовими категоріями „цінність”, „моральна цінність”, „ціннісна орієнтація”. Враховуючи, що предметом нашого дослідження є пошук педагогічних умов удосконалення процесу виховання гуманістичних морально-ціннісних орієнтацій підлітків, на основі новітніх наукових праць було розкрито особливості їх формування, функціонування й ієрархічної структури.

Враховуючи феноменологію духовного становлення і самовизначення особистості в культурному просторі, розроблену М.Бахтіним, В.Біблером, Л.Виготським, М.Каганом, О.Канарським, О.Леонтьєвим, обґрунтовано вплив творів світової художньої культури на розвиток морально-ціннісних орієнтацій підлітків. Особливості та проблеми виховання особистості засобами творів світової художньої культури розкрито у працях Л.Масол, Н.Миропольської, О.Комаровської, Б.Неменського, С.Ничкало, О.Ростовського, О.Рудницької, Г.Шевченко, А.Щербо, О.Щолокової. Опираючись на концептуальні положення і методичні рекомендації щодо естетичного виховання учнівської молоді, на основі праць цих науковців визначено, що твори світової художньої культури акумулюють і зберігають системи цінностей, ціннісних пріоритетів суспільства, виражаючи таким чином потреби суспільства у поширенні й функціонуванні моральних цінностей. У той же час, твір мистецтва як духовний феномен виражає субстанціональні властивості морально-ціннісної сфери особистості як у своїй предметній структурі, так і в функціональних значеннях, через які художня творчість входить у духовну культуру особистості, відкриває можливість осягнення особистісних смислів і оцінок іншої людини, виконуючи при цьому роль внутрішнього джерела її розвитку і регулятора зовнішньої поведінки.

На засадах культуротворчих концепцій мистецтва (В.Діденко, В.Малахов, Л.Масол, В.Панченко, В.Толстих), які доводять здатність людини у художній діяльності не тільки пізнавати, відображати об’єктивну реальність, а й продуктивно діяти в системі культури, впливати на всі сфери духовного буття людини, проаналізовано основні компоненти морально-ціннісних орієнтацій і механізм їх засвоєння засобами творів художньої культури.

Враховуючи особливості морально-ціннісного розвитку та сприйняття художніх творів учнями молодшого підліткового віку, визначено такі основні компоненти морально-ціннісних орієнтацій підлітків: когнітивний – як система засвоєння особистістю „соціальних знань”: понять, правил, оцінок, норм, переконань, поглядів, вірувань, цінностей; емоційно-мотиваційний – включає мотивацію, особистісний сенс цінності, який викликає і закріплює в учнів позитивні емоції, інтерес, бажання і як наслідок формує стійке прагнення дотримуватися певних норм і правил; діяльнісний – фіксує готовність практично діяти у напрямі того ставлення до об’єктів, яке пов’язане з когнітивним і емоційним компонентами та сукупністю відповідних прийомів діяльності, уміннями і навичками.

Виявлено характерологічні якості учнів підліткового віку, на основі яких формуються морально-ціннісні орієнтації: потреба у соціальній взаємодії, розширення кола інтересів, інтенсивність процесів ідентифікації і самореалізації.

У другому розділі„Стан вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків” було визначено основні параметри діагностування стану вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків; організовано і здійснено педагогічне діагностування й аналіз рівнів вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури.

Критеріями і показниками вихованості морально-ціннісних орієнтацій визначено: когнітивний (розуміння сутнісної ідеї і змісту основних моральних цінностей; розуміння їх відображення в творах мистецтва; наявність уявлень і понять про морально-ціннісні орієнтації особистості; загальна морально-ціннісна ерудиція учнів; морально-ціннісний тезаурус (активний фонд спеціальних знань); знання про основи моральних стосунків між людьми; знання практичного характеру – адекватної певним умовам та обставинам поведінки, зображеної у художніх творах у зіставленні їх з особистим життєвим досвідом); емоційно-мотиваційний (наявність емоційного ставлення, вираженого в особистісному осмисленні певної моральної цінності; глибина емоційної оцінки й обґрунтованість емоційних моральних суджень; адекватне емпатійне сприйняття цінностей, почуттів та емоцій, відображених у творах мистецтва, їх особистісне переживання та осмислення; рефлексія – наявність самороздумів, самооцінки, самоінтерпретації власної моральної культури у зіставленні її з морально-ціннісним досвідом минулого та сучасного суспільства; потреба у самооцінці, саморозвитку та самовдосконаленні; критичність думок, переживань, вчинків; морально-етична та естетична мотивація вчинків як вираження моральних потреб підлітка (адаптація – індивідуалізація – інтеграція); інтерес до вивчення морально-ціннісного досвіду людства, відображеного у творах світової культури; прагнення до збагачення власного емоційно-естетичного і морального досвіду у художньо-творчій діяльності); діяльнісний (уміння знаходити прояви морально-ціннісних орієнтацій людей у художніх творах та в повсякденній дійсності; уміння аналізувати моральні цінності, відображені в художніх творах, пов’язувати їх з конкретно-історичними соціальними умовами і власним життєвим досвідом; уміння і навички морально-етичної поведінки, дотримання їх у повсякденному житті; морально-ціннісна зорієнтованість міжособистісного спілкування, здатність відстоювати власні моральні переконання; сприяння побудові партнерських стосунків з людьми на основі моральних норм поведінки, протидія аморальним проявам у навколишній дійсності).

У процесі констатувального експерименту за допомогою бесід, тестів, анкетування, ранжування, методу незакінчених речень, моральних дилем, само- та взаємохарактеристик, творів-роздумів з урахуванням розбіжностей морально-ціннісного розвитку підлітків за наведеними вище критеріями і показниками було визначено наявність у них рівнів вихованості морально-ціннісних орієнтацій: індиферентно-репродуктивного, емоційно усвідомленого і активно-творчого.

Результати констатувального експерименту засвідчили недостатній рівень розвитку морально-ціннісних орієнтацій підлітків. Так, за результатами діагностики, 20% учнів, залучених до експерименту, знаходяться на індиферентно-репродуктивному (низькому) рівні вихованості морально-ціннісних орієнтацій, 63% учнів – на емоційно усвідомленому (середньому) рівні і тільки 17% підлітків володіють високим, активно-творчим рівнем вихованості морально-ціннісних орієнтацій.

Серед причин, які зумовили цей рівень, можна визначити такі: ціннісне спрямування виховання часто є продекларованим, але на практиці не реалізованим; недостатня кількість навчальних годин на предмети суспільствознавчого і мистецького циклів; акцентування педагогічних завдань на розвиток інтелекту в школі і суспільстві, яке часто призводить до заміни сприймання художніх творів їх “вивченням”, внаслідок чого нівелюється емоційний вплив художнього образу; недостатня реалізація зазначеного у навчальних програмах предметів світоглядного аспекту й орієнтації на морально-духовні та культурні цінності; зміст предметів часто звужується до освоєння певних „технічних” навичок; часто не враховується вікова специфіка психологічного розвитку підлітків; практично відсутній діяльнісний підхід, не здійснюється засвоєння та перенесення на себе ціннісного змісту творів, не враховуються принципи особистісного підходу.

Складність природи цінностей зумовлює складність передачі їх підростаючому поколінню, особливо щодо переконання молоді у необхідності опанування і визнання моральних цінностей обов’язковими для наслідування у житті. Суперечності аксіологічного, психологічного і педагогічного характеру вимагають необхідності визначення умов ефективності виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків.

У третьому розділі „Процес виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури” визначено педагогічні умови ефективності виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків; розроблено модель особистісно орієнтованої виховної технології відповідно до педагогічних умов виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури; представлено перебіг експерименту та результати апробації дослідної роботи; здійснено аналіз результатів формувального експерименту.

Науково обґрунтовано педагогічні умови забезпечення ефективності процесу виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури: утвердження в школі культуротворчого підходу до процесу виховання підлітків з урахуванням провідних потреб цього віку; удосконалення структури і змісту виховної роботи на уроках гуманітарно-естетичного та суспільствознавчого циклів; забезпечення і практичне втілення педагогічних механізмів виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків; урахування специфіки та виховних можливостей творів світової художньої культури в організації активної діяльності підлітків, спрямованої на виховання ціннісних орієнтацій; впровадження діалогічної суб’єкт-суб’єктної моделі взаємодії підлітків і дорослих в урочній і позаурочній діяльності.

Моделюванню технології виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури передувало дослідження науково-методичної і програмної літератури, професійної діяльності вчителів та рівнів вихованості морально-ціннісних орієнтацій учнів 5-6-х класів, яке засвідчило, що навчально-виховна система школи недостатньо реалізує морально-ціннісний потенціал, закладений у творах світової художньої культури.

Мета експериментальної роботи передбачала створення особистісно орієнтованої технології виховання гуманістичних морально-ціннісних орієнтацій у підлітків засобами творів світової художньої культури на основі дотримання визначених педагогічних умов, що реалізується в контексті гуманізації міжособистісних відносин учасників педагогічного процесу, індивідуалізації й активізації навчально-виховної діяльності на уроках суспільствознавчого і гуманітарно-естетичного циклів (етики, історії, української літератури, зарубіжної літератури, музичного мистецтва) та у позаурочній діяльності.

У процесі розробки технології виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової культури було поставлено завдання, спрямовані на: виховання позитивних уявлень, понять, оцінок, переконань щодо гуманістичних моральних цінностей; розвиток, поглиблення й узагальнення знань про морально-ціннісні значення явищ навколишнього світу і моральні стосунки між людьми, їх художнє сприйняття й осмислення; засвоєння сутнісної ідеї та змісту цінностей добра, свободи, справедливості, милосердя, поваги, терпимості, дружби, щирості, любові та ін.; виховання і розвиток відповідних вищим моральним цінностям таких моральних якостей, як доброзичливість, чуйність, чесність, правдивість, працелюбність, справедливість, гідність, милосердя та ін.; виховання стійкого глибоко емоційного ставлення і особистісного осмислення моральних цінностей, втілених у художніх творах і навколишній дійсності; розвиток мотивів моральної поведінки від корисливо-егоїстичних до морально-духовних суспільно значущих на прикладах із художніх творів, життя та творчості видатних особистостей; виховання орієнтації на необхідність духовної самореалізації у світі та втілення моральних ідеалів і цінностей у власній художньо-творчій діяльності; розвиток умінь і навичок морально-творчої взаємодії з навколишнім світом; виховання самоповаги і поваги до різних думок, переживань, вчинків; розвиток умінь і навичок партнерського спілкування та побудови відносин на основі моральних норм поведінки.

Процес виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової культури проходив поетапно. Згодом, у процесі роботи, кожен з попередніх етапів продовжувався під час наступних як напрям виховної взаємодії.

Пізнавально-цілеутворювальний етап полягав у розвитку моральних понять, потреб і бажань, співставленні виявлених у художніх творах моральних цінностей із власною системою цінностей; моделюванні навчально-виховних проектів морально-ціннісного спрямування; плануванні і проектуванні виховних впливів на морально-ціннісні орієнтації підлітків засобами творів світової художньої культури. Мотиваційний етап забезпечував виховання моральної свідомості і мотивів у вигляді гуманістичних моральних норм, ідеалів і цілей, моральних цінностей, моральних емоцій і почуттів, моральних бажань, потреб і переконань. Поведінково-перетворювальний етап проявлявся у включенні у свідомість підлітка моральних цінностей, засвоєних у процесі “спілкування” з творами художньої культури, у вихованні здатності до морально-вольової саморегуляції вчинків відповідно до власних морально-ціннісних орієнтацій та стимулюванні морального вибору підлітків у практичній діяльності.

Модель педагогічної технології виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків представлено нижче (рис.1).

У результаті дослідження теоретично обґрунтовано й експериментально перевірено ефективність відповідних педагогічним умовам змісту, форм і методів виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків. Сутність процесу виховання відображено в організації основних етапів і напрямів роботи: пізнавально-цілеутворювального, мотиваційного і поведінково-перетворювального. Змістову складову процесу становить система завдань репродуктивно-творчого (керовані дискусії, інтелектуальні аукціони, мозкові штурми тощо) і проблемного характеру (ситуації морального вибору, соціальні ролі, вирішення моральних дилем, тренінгові вправи), яка включає загальнолюдські моральні цінності, втілені у творах світової художньої культури.




Основними методами виховного впливу були: інформаційно-пізнавальні, проблемно-дискусійні, сюжетно-рольові та комунікативні ігри, діяльнісно-практичні, інтегративні, методи рефлексії, вмовляння, виховання прикладом, методи вправляння та колективного впливу.

Формувальний експеримент, спрямований на виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури, проводився нами в період з 2002 по 2007 навчальний рік. Експериментальна група складалася з 224 учнів 5-6 класів, контрольна – з 238 учнів 5-6 класів. Контрольна й експериментальна групи мали практично однакові вихідні рівні вихованості морально-ціннісних орієнтацій, приблизно однакову успішність і ставлення до навчання. Навчання у контрольній групі здійснювалося за державними програмами і підручниками з навчальних предметів. В експериментальній групі навчально-виховний компонент ЗОШ було доповнено авторським навчальним матеріалом (тексти, моральні дилеми та ін.) на уроках суспільствознавчого, гуманітарно-естетичного циклів, у позаурочній і позакласній діяльності, що дало можливість створити оптимальні умови для виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури.

Під час проведення формувального експерименту найбільш ефективними були методи опосередкованого опанування цінностей і відповідні форми виховного впливу: інформаційно-пізнавальні (диспути, керовані дискусії, інтелектуальні аукціони, ринги); сюжетно-рольові та комунікативні ігри (“урок-мандрівка”, “урок-експедиція”, “конференція науковців”, “рада старійшин”, “суд”, “картинна галерея”, “у майстерні художника”); проблемно-дискусійні (бесіда, міжрольове спілкування, міжособистісне спілкування, “сократівський діалог”, “поліфонічний діалог”, “внутрішній діалог”, доручення, творчі завдання, задачі, моральні дилеми); діяльнісно-практичні (твори-роздуми, проблемні твори, акції, групи милосердя, тренінги); інтегративні (клуби, творчі виховні проекти); методи рефлексії, сугестії, методи психодрами і символдрами, прогнозування і моделювання моральних вчинків.

Результати формувального експерименту довели позитивні зрушення в рівнях морально-ціннісних орієнтацій підлітків. На кінець експерименту 9,3% підлітків знаходяться на індиферентно-репродуктивному рівні вихованості, 41,2% – на емоційно усвідомленому і 49,6 % учнів володіють активно-творчим рівнем вихованості морально-ціннісних орієнтацій. Найбільш значущими досягненнями дослідницької роботи є якісна трансформація смислозначущого ціннісного потенціалу мистецтва в реальні форми партнерських стосунків підлітків, їх моральної взаємодії і життєтворчості. Значне підвищення рівнів вихованості і статистично підтверджена тенденція до їх зростання дають підстави сподіватися на позитивну перспективу життєвого самовизначення підлітків і їхньої морально орієнтованої майбутньої лінії поведінки.

Порівняльну динаміку змін вихованості морально-ціннісних орієнтацій зображено в таблиці 1.

Таблиця 1

Порівняльна характеристика рівнів вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків (у %)

Критерії вихованості морально-ціннісних орієнтацій

Рівні

вихованості морально-ціннісних орієнтацій

П’яті класи

Шості класи

Експерим. (106)

Контр. (118)

Експерим. (118)

Контр. (120)

К-сть

%

К-сть

%

К-сть

%

К-сть

%

Когнітивний

Індиферентно-репродуктивний

9

8,5

16

13,6

10

8,5

12

10

Емоційно усвідомлений

37

34,9

77

65,3

38

32,2

75

62,5

Активно-творчий

60

56,6

25

21,1

70

59,3

33

27,5


Емоційно-мотиваційний

Індиферентно-репродуктивний

9

7,6

17

14,4

7

5,9

16

13,3

Емоційно усвідомлений

49

46,2

79

67

52

44,1

82

68,3

Активно-творчий

49

46,2

22

18,6

59

50

22

18,4

Діяльнісний

Індиферентно-репродуктивний

15

14,1

31

26,3

13

11

28

23,3

Емоційно усвідомлений

48

45,3

82

69,5

52

44,1

75

62,5

Активно-творчий

43

40,6

5

4,2

53

44,9

17

14,2

Таким чином, формувальний експеримент підтвердив ефективність запропонованого змісту роботи на уроках гуманітарно-естетичного циклу з виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків шляхом педагогічно доцільного використання творів національної і зарубіжної художньої культури в організації особистісно орієнтованої технології виховання.

ВИСНОВКИ

1. Здійснений аналіз філософської, педагогічної, психологічної і мистецтвознавчої літератури з проблем виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засвідчив, що у працях сучасних учених приділено значну увагу означеному питанню, але не вироблено єдиного підходу до розуміння цієї дефініції, її природи, структури і понятійного апарату. На основі аналізу базових понять дослідження конкретизовано, що морально-ціннісні орієнтації особистості – спрямованість особистості на засвоєння гуманістичних моральних цінностей суспільства, які регулюють поведінку людини в усіх сферах її суспільного життя і орієнтація на них у процесі задоволення своїх потреб. Моральні цінності виконують роль орієнтирів і відповідних регуляторів поведінки і діяльності людини в предметній і соціальній дійсності.

Обґрунтовано вплив художньої культури на виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків. Розкрито закономірності та функціональні властивості художніх творів, які відкривають можливість осягнення особистісних смислів й оцінок іншої людини як необхідної передумови діалогічного спілкування та культуротворчого розвитку особистості. Визначено механізм трансформації смислозначущого ціннісного потенціалу мистецтва в морально-ціннісні орієнтації підлітків.

2. Встановлено, що основними структурними компонентами морально-ціннісних орієнтацій є когнітивний, емоційно-мотиваційний і діяльнісний, що проявляються в комплексних моральних якостях: людяності, толерантності, порядності, відповідальності, щирості, чуйності, справедливості та чесності, рівень розвитку яких свідчить про морально-ціннісну вихованість підлітка.

На основі змісту морально-ціннісних орієнтацій та особливостей художньої культури як засобу морально-ціннісного розвитку розроблено критерії і показники рівнів вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків.

Відповідно до критеріїв і показників визначено рівні вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків: індиферентно-репродуктивний, емоційно усвідомлений і активно-творчий. Здійснено аналіз причин і суперечностей низького рівня морально-ціннісної вихованості підлітків, на подолання цих недоліків було спрямовано формувальний етап експериментального дослідження.

3. Педагогічними умовами забезпечення ефективності процесу виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури визначено такі:

- утвердження в школі культуротворчого підходу до процесу виховання підлітків з урахуванням провідних потреб цього віку;

- удосконалення структури і змісту виховної роботи на уроках гуманітарно-естетичного та суспільствознавчого циклів; забезпечення і практичне втілення педагогічних механізмів виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків;

- урахування специфіки та виховних можливостей творів світової художньої культури в організації активної діяльності підлітків, спрямованої на виховання ціннісних орієнтацій;

- організація впровадження діалогічної суб’єкт-суб’єктної моделі взаємодії підлітків і дорослих в урочній і позаурочній діяльності.

4. З урахуванням необхідності морально-ціннісного виховання підлітків та основних педагогічних умов ефективності такого впливу розроблено особистісно орієнтовану технологію виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків як обґрунтовану в логічній послідовності виховну систему, яка реалізується в процесі спілкування учнів з творами світової художньої культури на уроках суспільствознавчого і гуманітарно-естетичного циклів та в позакласній діяльності.

5. Експериментальна апробація запропонованої особистісно орієнтованої технології засвідчила ефективність виховного потенціалу методів, прийомів, репродуктивно-творчих та проблемних завдань, складених на матеріалі творів світової художньої культури, їх вплив на виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків. У порівнянні з результатами констатувального експерименту за всіма визначеними критеріями рівень вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків значно підвищився. Кількість учнів з активно-творчим рівнем збільшилася на 32%, з індиферентно-репродуктивним рівнем зменшилася на 11%, значна частина підлітків з емоційно усвідомленого рівня піднялась до активно-творчого – 18%. Підвищення рівнів вихованості, статистично підтверджена тенденція до їх зростання та якісні зміни у морально-естетичній вихованості підлітків дають надію на позитивну перспективу життєвого самовизначення підлітків та їхньої майбутньої морально орієнтованої лінії поведінки.

Завершена дисертаційна робота не вичерпує розгляд складної і багатогранної проблеми виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури. Актуальним залишається пошук шляхів піднесення морально-духовної і художньо-естетичної культури школярів різних вікових груп, запобігання негативним впливам соціуму в умовах навчально-виховного процесу загальноосвітніх шкіл, здійснення науково-методичного забезпечення модернізації системи освіти на всіх рівнях, розвиток духовності, професіоналізму та морально-художньої компетентності педагогів як вихователів морально-ціннісних орієнтацій особистості.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Драченко В.В. Категорія “ціннісні орієнтації” як предмет наукового дослідження // Теоретичні питання освіти та виховання: Зб. наук. праць Київського державного лінгвістичного університету. – Вип. 13. – К., 2000. – С.104-107.

2. Драченко В.В. “Діалог культур” у художньому вихованні школярів // Наук. записки Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського. – Серія: Педагогіка і психологія. – Вип. 3. – Вінниця, 2000. – С. 108-112.

3. Драченко В.В. Психолого-педагогічні особливості міжособистісного творчого спілкування вчителя та учня // Актуальні проблеми формування творчої особистості вчителя початкових класів: Зб. матеріалів другої Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Вінниця, 2001. – С. 95-99.

4. Драченко В.В. Психолого-педагогічні умови виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків // Науковий потенціал світу 2004: Зб. матеріалів першої міжнародної науково-практичної конференції. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 108-110.

5. Драченко В.В. Світова художня культура як чинник виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді: Зб. наук. праць Інституту проблем виховання АПН України. – Вип. 6. – К., 2004. – С. 236-241.

6. Драченко В.В. Психолого-педагогічні умови виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами світової художньої культури // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді: Зб. наук. праць Інституту проблем виховання АПН України. – Вип. 8. – К., 2005. – С. 86-91.

7. Драченко В.В. Перші кроки у світ культури // Уроки світової художньої культури в школі: Зб. наук.-мет. праць / Авт. колектив під кер. А.Б.Щербо. – Вінниця: ВДПУ-“Вінниця”, 2004. – С. 211-219.

8. Драченко В.В. Процес виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами світової художньої культури // Педагогіка і психологія. – 2007. – №2. – С. 89-97.

АНОТАЦІЯ

Драченко В.В. Виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.07 – теорія і методика виховання. – Інститут проблем виховання АПН України, Київ, 2008.

У дисертації досліджено процес виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків, проаналізовано сучасний стан теорії та практики морально-ціннісного виховання, розкрито сутність і зміст виховання морально-ціннісних орієнтацій засобами творів світової художньої культури. Визначено компоненти, критерії та рівні вихованості морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури. Обґрунтовано й експериментально перевірено педагогічні умови виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури: утвердження в школі культуротворчого підходу до процесу виховання підлітків; удосконалення структури та змісту виховної роботи на уроках гуманітарно-естетичного циклу; забезпечення механізмів виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків; урахування виховних можливостей художніх творів в організації діяльності підлітків.

Розроблено модель педагогічної технології виховання морально-ціннісних орієнтацій підлітків засобами творів світової художньої культури на уроках гуманітарно-художнього циклу та в позаурочній виховній діяльності, впровадження якої засвідчило її ефективність.

Ключові слова: гуманістичні моральні цінності, морально-ціннісні орієнтації, морально-естетичне виховання, переживання, особистісне осмислення, твір світової художньої культури.

АННОТАЦИЯ

Драченко В.В. Воспитание морально-ценностных ориентаций подростков средствами призведений мировой художественной культуры. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.07 – теория и методика воспитания. – Институт проблем воспитания АПН Украины, Киев, 2008.

В исследовании обоснована актуальность проблемы современной педагогической теории и практики – воспитания морально-ценностных ориентаций подростков средствами призведений мировой художественной культуры. Это связано с потребностью воспитания личности с высоким уровнем морально-этической культуры и жизненных ценностей.

На основе анализа базовых понятий исследования выяснено и уточнено, что морально-ценностные ориентации – установка личности на усвоение гуманистических моральних ценностей общества, которые регулируют поведение человека во всех сферах его общественной жизни и ориентация на них в процессе удовлетворения своих потребностей. Морально-ценностные ориентации – один из самих важних и глубинных элементов структуры личности, в котором выражены субъективные отношения личности к объективным реальностям ее жизни, обуславливающие ее социальную деятельность. Воспитанность морально-ценностных ориентаций подростков содержит такие компоненты: когнитивный, эмоционально-мотивационный, деятельносный, которые проявляются в ориентации на моральные качества человечности, порядочности, ответственности, искренности, справедливости, чесности, любви.

Комплексная методика диагностики воспитанности морально-ценностных ориентаций позволила определить состояние морально-ценностного развития подростков, критерии, показатели и уровни сформированности у них морально-ценностных ориентаций (индифферентно-репродуктивный, эмоционально осознанный, активно творческий).

В ходе исследования установлены и експериментально проверены педагогические условия воспитания морально-ценностных ориентаций подростков средствами призведений мировой художественной культуры: применение культуротворческого подхода к процессу воспитания подростков с учетом основных возрастных потребностей; усовершенствование структуры и содержания воспитательной работы на уроках гуманитарно-эстетического цикла; обеспечение и практическое воплощение педагогических механизмов воспитания морально-ценностных ориентаций подростков; использование специфики и воспитательных возможностей призведений мировой художественной культуры в организации активной деятельности подростков, направленной на воспитание ценностных ориентаций; внедрение диалогической модели взаимодействия детей и взрослых в урочной и внеурочной деятельности.

В диссертации обоснована технологическая модель воспитания морально-ценностных ориентаций подростков средствами призведений мировой художественной культуры, которая отражает основные составляющие этого процесса. Она предусматривает личностное переживание и осмысление ценностного потенциала художественных произведений и обуславливает трансформацию общественно значимых гуманистических моральных ценностей в морально-ценностные ориентации подростков.

Реализация на практике обоснованных условий воспитания морально-ценностных ориентаций и разработанной модели делает возможным улучшение методической подготовки учителей, усовершенствование их профессиональных умений и навыков и способствует повышению эффективности морально-ценностного и эстетического воспитания подростков. Основные положення и рекомендации исследования использованы в учебно-воспитательном процессе учителями общеобразовательных школ на уроках и в организации внеурочной воспитательной работы.

Результаты формирующего эксперимента свидетельствуют о позитивном влиянии разработанных педагогических условий и соответствующей технологии воспитания морально-ценностных ориентаций подростков средствами призведений мировой художественной культуры на учебно-воспитательный процесс общеобразовательной школы. Это подтверждают и сравнительные данные, полученные в процессе замеров результатов экспериментальной работы.

Ключевые слова: гуманистические моральные ценности, морально-ценностные ориентации, морально-эстетическое воспитание, переживание, личностное осмысление, произведение мировой художественной культуры.

ANNOTATION

Drachenko V.V. Development of moral orientations among teenagers by the means of education through the world art masterpieces. – Manuscript.

Thesis for a Candidate Degree in Pedagogical Sciences on speciality 13.00.07 – Theory and Methods of Education – Institute of problems education APS of Ukraine, Kyiv, 2008.

The thesis investigates the present-day problem of contemporary pedagogical theory and practice – the development of moral and aesthetical values among teenagers by means of the world art masterpieces. The level of elaboration of moral aesthetic value scale of pupils in modern schools as well as the criteria of defining the children’s moral and aesthetical orientations (cognitive, emotionally-motivational, functionally active) have been determined. Their indexes and levels, such as: indifferently reproductive, emotionally perceptive, creative have been outlined.

The analysis of pedagogical, philosophical and aesthetical literature and also literature on fine arts, as well as the practical experience and its generalization allowed to outline and verify the pedagogical conditions of development of moral and aesthetic values among teenagers by the means of education through the world art masterpieces.

The method of development of moral and aesthetic values among teenagers by the means of education through the world art masterpieces has been applied in extracurricular educational activities. This method is based on one’s individual feelings and understanding of the works of art; it provides for the transformation of common socially important moral values into moral and aesthetic values of a teenager.

The results of the research show that the methods of development of moral and aesthetic values among teenagers by the means of education through the world art masterpieces applied in school education process favored the positive dynamics of numerical and qualitative figures of the teenagers’ moral orientations.

Key words: humanistic moral values, moral and aesthetic orientations, moral and aesthetic education, feeling, individual understanding, the world art masterpiece.

еще рефераты
Еще работы по педагогике