Реферат: Психолого-педагогічний супровід учня з особливими потребами. Використання моделі інклюзивної освіти

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ

ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

ДЕРЖАВНИЙ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

БАРВІНКІВСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ АГРАРНИЙ ЛІЦЕЙ

Доповідь на тему:

Психолого-педагогічний супровід учня з особливими потребами. Використання моделі інклюзивної освіти

Підготувала:

Практичний психолог

Шимоліна Ольга Григорівна

2010 рік


План доповіді:

1. Якісний аналіз психолого-педагогічного супроводу учнів Барвінківського професійного аграрного ліцею, які мають психофізичні особливості.

2. Сутність інклюзивної освіти.

3.Створення необхідних умов для навчання та виховання учнів з психофізичними особливостями.

4. Психологічна допомога учням з особливими потребами, адаптація та підтримка з боку батьків.

1. Якісний аналіз психолого-педагогічного супроводу учнів Барвінківського професійного аграрного ліцею, які мають психофізичні особливості

Як свідчить практика передових європейських країн, більшість дітей з особливостями психофізичного розвитку може навчатися у загальноосвітніх навчальних закладах за умови використання моделі інклюзивної освіти.

В Барвінківському професійному аграрному ліцеї є також учні, які відносяться до даної категорії. На сьогодні кількість їх складає 7 учнів. З них:

2 – мають хворобу цукрового діабету і знаходяться на інвалідній групі;

1 – має хворобу бронхіальної астми ІІ ступеня;

2 – мають хворобу органів зору і знаходяться на інвалідній групі;

2 – мають інвалідність з дитинства.

Ці учні знаходяться постійно під наглядом лікарів, отримують медичну допомогу в разі потреби.

В ліцеї учні з особливими потребами також знаходяться під спостереженням класних керівників, майстрів в/н, а також психологічної служби ліцею. Практичний психолог веде статистику учнів з особливими потребами, має в наявності індивідуально-психологічні картки на учнів, де фіксується вся інформація стосовно психологічного стану учнів, особливостей поведінки, рівня тривожності тощо. З цими учнями проводяться бесіди, корекційно-розвивальні заняття, направлені на адаптацію та модифікацію учнів з особливими потребами до навчання у ліцеї.

2. Сутність інклюзивної освіти

Сутністю інклюзивної освіти є навчання учнів з особливими потребами за умови пристосування освітнього простору до до індивідуальних особливостей дітей, надання якісних освітніх послуг таким учням. Навчання зазначеної категорії учнів передбачає використання особистісно орієнтованих підходів у навчально — виховному процесі, застосування індивідуальних, групових форм роботи, враховуючи вплив різних видів розладів і хвороб на процес навчання. Пріоритетними напрямами роботи є сприяння соціальному. Емоційному та когнітивному розвитку кожного з учнів, з тим, щоб вони відчували себе непотворними, повноцінними учасниками суспільного життя.

Варто підкреслити, що у більшості країн Західної Європи освітня політика вже тривалий час зорієнтована на практичне втілення інклюзивної форми навчання, принцип якої – освіта для всіх без винятку. Як свідчать науково-педагогічні джерела, паростки інклюзиву в Україні з’явилися ще у 90-х роках ХХ століття. Ініціаторами починання були громадські організації. Матеріали Саламанкської декларації і програми щодо навчання дітей з особливими освітніми потребами “інклюзивне навчання” визначають як систему освітніх послуг в умовах загальноосвітнього закладу, що базується на принципі забезпечення основоположного права дітей на освіту та права навчатися за місцем проживання” [3]. Документ “Міжнародні консультації з питань раннього навчання дітей з особливими освітніми потребами” зазначає, що “інтеграція визначається як зусилля, спрямовані на введення дітей у регулярний освітній простір. Інклюзія – це політика і процес, які дають змогу всім дітям брати участь у всіх програмах”.

3.Створення необхідних умов для навчання та виховання учнів з психофізичними особливостями

Як же створити необхідні умови для навчання та повноцінного розвитку учнів з особливими потребами?

Необхідно мати чітке уявлення про рівень розвитку учня, його актуальні та потенційні можливості, потреби та життєві орієнтації. Психологу потрібні не просто загальні знання про дитину, а конкретні, визначені, які б дали можливість відповісти на запитання, чи є сприятливим дане оточення для навчання та розвитку такої дитини, а якщо ні, то в чому причина. Якщо ми не в змозі усунути цю причину, ми її повинні нівелювати.

Важливим фактором для наших учнів є те, що в ліцеї вони не просто навчаються, отримують середню освіту, а й здобувають навички для майбутньої професії, яку обрали під час вступу до навчального закладу.

Тому нам вдвічі складніше — необхідно не тільки усунути причини, які заважають учням навчатися, а й вияснити. Чи не стануть вони на заваді до отримання професії.

Супровід – це система професійної діяльності психолога, мета якої (як влучно про це сказала канд… психол. наук М.Бітянова) не в тому, щоб „зазирнути” у внутрішній світ дитини, дізнатись, як він влаштований, її взаємини зі світом, а в тому, щоб організувати співпрацю з нею, спрямовану на самопізнання, пошук шляхів саморегуляції внутрішнім світом і системою стосунків. Суть психологічної діяльності полягає в супроводі учня в процесі його навчання, що дає можливість впровадити психологічну діяльність навчально-виховну педагогічну систему. Стає можливим об’єднання мети психологічної та педагогічної практики і фокусування на головному – на особливості учня.

Завдання психолога – допомогти налагодити взаємодію дитини, шо має проблеми розвитку, з усіма учасниками навчально-виховного процесу.

Таким чином, супровід розглядається як цілісна діяльність, командна взаємодія (викладачів, майстрів в/н, вихователів, батьків. Практичного психолога, медпрацівника).

4. Психологічна допомога учням з особливими потребами, адаптація та підтримка з боку батьків.

Незважаючи на певні досягнення вітчизняної науки та практики, традиційні підходи до розв’язання проблем соціалізації та навчання дітей-сиріт і дітей з вадами розвитку не характеризуються системністю, наступністю, ефективністю і потребують кардинальних змін. У зв’язку з цим набула особливої актуальності потреба в системі соціальної реабілітації, адаптації та психолого-педагогічного супроводу дітей-сиріт і дітей з обмеженими можливостями. Педагогічний аспект має дуже велике значення для всього процесу реабілітації, для успішної інтеграції дитини в суспільство. У процесі навчання й виховання відбувається соціалізація особистості, накопичення нею життєвого досвіду, знань, підготовка до активної участі у всіх сферах діяльності. Отже, важливим напрямом роботи в системі спеціальної освіти є її взаємодія зі сферами охорони здоров’я та соціального забезпечення. Саме так працюють управління освіти і науки Харківщини. Нас чекає серйозна і відповідальна робота. До кожної знедоленої дитини ми маємо ставитися, як до власної.

При підготовці фахівців до роботи з дітьми з особливими потребами передбачено вивчення курсу “Основи корекційної педагогіки”. Педагогічні працівники повинні отримати відповідну курсову підготовку, а батьки дітей зазначеної категорії – консультативну допомогу. Крім того, затверджено базовий перелік корекційних засобів навчання та реабілітаційного обладнання для спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів, класів або груп. Також видано нові за змістом та структурою навчальні програми для дітей з особливими потребами.

еще рефераты
Еще работы по педагогике