Реферат: Україна канада


http://www.zakon.at.ua/



Реферат на тему:


МІЖНАРОДНІ СТОСУНКИ

УКРАЇНА – КАНАДА

“Визнання Канадою незалежності України та невдовзі прийняте рішення про встановлення дипломатичних відносин стали для України історичними подіями, оскільки вони без перебільшення відкрили нашій державі шлях до світового співтовариства.”, зазначається в посланні Президента України Леоніда Кучми адресованому Генерал-губернатору Канади Адрієн Кларксон з нагоди десятої річниці встановлення дипломатичних відносин між двома країнами, яке оприлюднив Посол України в Канаді Юрій Щербак 30 січня ц.р. на “Українському вечорі”, що проходив в Національному архіві Канади за ініціативи Посольства України в Канаді.

Ця непересічна подія викликала широкий розголос в політичному та суспільно-громадському житті Канади. У центральному залі Національного архіву зібралось біля 400 гостей, серед яких члени Парламенту, відомі політики, представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Канаді, журналісти, члени української громади. Увазі гостей було запропоновано виставку, яка відображає десятилітню історію українсько-канадських дипломатичних відносин, а також унікальні документи з історії УНР, перегляд документального фільму про Україну, її економічний, науковий та творчий доробок, традиції і обряди. Учасники урочистостей мали змогу ознайомитись з українським пісенним і танцювальним мистецтвом. На завершення було організовано прийняття.

Виступаючи перед поважною аудиторією Посол Юрій Щербак акцентував увагу присутніх на тому, як гордо і упевнено пройшла Україна нелегкий шлях випробувань та викликів за десять років, що минули. У своїй промові він торкнувся історії розвитку двосторонніх українсько-канадських відносин, економічного, наукового та гуманітарного співробітництва між двома країнами, необхідності активізації двосторонньої співпраці у всіх сферах, важливої ролі української громади Канади в суспільно-політичному житті обох країн.

Державний секретар з питань Центральної, Східної Європи та Близького Сходу Гер Нутсен підчас своєї промови висловив глибоке задоволення високим рівнем співробітництва та динамікою відносин між обома країнами.

Він наголосив на важливості підписаної в Києві Декларації про подальший розвиток відносин особливого партнерства між Україною та Канадою.

Голова парламентської групи дружби “Канада -Україна” Уолт Ластівка в своїй промові наголосив, що значення цих урочистостей як для України так і Канади важко переоцінити. Він зачитав присутнім вітальне звернення віце-прем’єр-міністра Канади Джона Менлі, в якій зокрема зазначається, що перед Україною і Канадою постають спільні завдання – розбудова й нарощування економічного співробітництва, обмін досвідом і культурною спадщиною, подальше утвердження демократичних принципів і норм, забезпечення глобальної безпеки та попередження й боротьба з тероризмом.

Директор Національного архіву Канади Іан Вілсон виголосив вітання колишнього міністра закордонних справ Канади Барбари Макдугал, яка стояла біля витоків українсько-канадських дипломатичних відносин, а також прем’єр-міністра провінції Онтаріо Майка Харріса.

Святкування 10-ї річниці встановлення українсько-канадських дипломатичних відносин відзначалось на найвищому рівні. Окрім Президента України, свої привітання керівництву Канади з цієї нагоди надіслали Прем’єр-міністр України Анатолій Кінах та Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко.

Тісні зв’язки між Україною та Канадою відбуваються по багатьох напрямках:

- економічна співпрацю;

- культурна;

- екологічна тощо.


^ Екологічне співробітництво.

Лише за минулий рік товарообіг між Україною і Канадою збільшився майже в два рази, досягши 83 млн. доларів США. Причому український експорт в Канаду збільшився за рік на 170 %. Таку позитивну динаміку співпраці між обома країнами відзначено на сьогоднішній (22 лютого) зустрічі Віце-прем’єр-міністра Михайла Гладія з послом Канади в Україні Дереком Фрейзером. Названі успіхи стали оптимістичним тлом для обговорення сторонами порядку денного четвертого засідання Українсько-Канадської міжурядової економічної комісії, яка відбудеться в середині травня ц.р. в Оттаві (Канада).

Передбачається, що на засіданні Комісії будуть розглянуті пропозиції щодо розширення співробітництва в сільському господарстві, промисловості, будівництві, енергетиці та нафтогазовому секторі.

Сторони погодилися, що за умов нинішнього прискорення радикальних реформ в Україні традиційні українсько-канадські зв’язки поповнюються все новими формами. Зокрема, Канадське агентство міжнародного розвитку здійснює в Україні ряд проектів в сфері поглиблення демократичного ладу, підвищення ролі місцевих громад, економічного прогнозування. Канада вносить значний вклад у процес закриття Чорнобильської АЕС та вирішення інших важливих екологічних і соціальних проблем України.

Михайло Гладій, як голова української частини Комісії, поінформував високого гостя про рішучі кроки в реформуванні сільського господарства України на основі приватної власності.

Вперше за багато років валова продукція сільського господарства не знизилася, а зросла на 7,6%, в тому числі в рослинництві - на 18%. Завдяки запровадженню ринкових механізмів аграрна галузь України зменшила збитки в десять разів. Тому для фінансового зміцнення галузі важливо запозичити досвід Канади щодо створення кредитних спілок для підтримки селянських і фермерських господарств, а також системи довгострокового іпотечного кредитування, розвитку інфраструктури ринку землі. Ринковим перетворенням в сільському господарстві України сприяє успішне здійснення спільного проекту розвитку м’ясного скотарства і кормовиробництва (СТЕП).

На зустрічі було узгоджено інші пропозиції, що сприятимуть взаємовигідному співробітництву між Україною і Канадою.


^ Екологічне співробітництво

Уряд Канади через Канадське агентство міжнародного розвитку (КАМР) надає фінансову допомогу для виконання канадсько-української програми екологічного співробітництва (КУПЕС) у 1999 – 2002 рр. Ця Програма ґрунтується на положеннях Меморандуму між Урядом України та Урядом Канади про співробітництво з питань зміни клімату, включаючи заходи, що проводяться спільно, підписаного 28 січня 1999 року. КУПЕС здійснюється під керівництвом Інституту державного управління Канади.

Метою Програми є підтримка і сприяння процесу переходу України до ринкової економіки шляхом поліпшення діяльності з охорони навколишнього природного середовища. Програма спрямована на підсилення потенціалу в Україні у вирішенні питань, пов’язаних із зміною клімату. Діяльність за Програмою включає такі основні напрямки:

допомога у розробці Національної системи інвентаризації викидів парникових газів в Україні;

допомога у розробці адміністративної та управлінської структури з питань зміни клімату в Україні;

допомога у розробці адміністративних та законодавчих норм для реалізації проектів спільного впровадження і визначення галузей та окремих підприємств української промисловості, які можуть представляти особливий інтерес для канадських компаній щодо розробки та реалізації проектів спільного впровадження.

^ Цілі програми включають:

посилення можливостей України щодо виконання вимог Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та Кіотського протоколу до неї;

допомога у розробці управлінської структури з питань зміни клімату в Україні;

сприяння створенню ефективної організаційної інфраструктури для підтримки розвитку ініціатив із реалізації запровадження “гнучкого механізму спільного впровадження відповідно до Кіотського протоколу;

сприяння реалізації канадсько-українських проектів спільного впровадження, спрямованих на зменшення викидів парникових газів;

розвиток довготривалих контактів між установами приватного та державного секторів економіки Канади та України, які працюють у сферах охорони довкілля та енергетики та координація діяльності з іншими країнами, а також міжнародними агенціями, які беруть участь у діяльності, пов’язаній з екологією та зміною клімату.

Діяльність за Програмою спрямовує Спільний Українсько – Канадський Комітет Управління Програмою (КУП). КУП діє за підтримки Українського Підкомітету Управління Програмою та Канадського Технічного Дорадчого Комітету. Українська сторона відіграє суттєву роль в управлінні Програмою завдяки участі у діяльності Українського підкомітету. Проекти в рамках Програми виконуються українськими установами, організаціями та спеціалістами.


^ Культурні зв’язки.

На території Канади проживає не одна тисяча колишніх українців, або вихідців з України. Українська діаспора в Канаді досить суттєва і сильно дбає про своє духовне та історичне коріння. Тому між Україною та Канадою досить звичним є явище проведення різноманітних виставок, зустрічей та концертів наших громадян в Канаді.

Канадська діаспора досить тісно і плідно допомагає Україні у виданні патріотичних книг, періодики тощо. Канадська діаспора видає україномовні журнали та газети, підтримує українські благодійні фонди тощо.
еще рефераты
Еще работы по разное