Реферат: Реферат на тему: Нервова система людини


Реферат на тему:

Нервова система людини


Нервова система людини подібна на сітку проводів, команди по яким поступають із мозку. Таким чином здійснюється зв'язок з кожною частиною тіла. Мозок є своєрідним центром такої системи. Команди із мозку через нервові волокна поступають назовні внаслідок чого виникає сміх, збуджується апетит та ін.

Через спеціальні ділянки нервової системи мозок одержує інформацію про все, що відбувається з організмом. Спинний мозок розміщений в хребті і об'єднує в собі нервові стовбури подібно тому, як телеграфний кабель об'єднує в собі всі проводи.

Ця нервова система називається Центральною нервовою системою (ЦНС). Вона відповідає за всі наші усвідомлені дії і за відповідні реакції на зовнішні подразнення.

Але, як вам відомо, тіло може здійснювати і підсвідомі дії. Деякі життєво важдиві органи повинні діяти, хоча свідомість не приймає в цьому участі. Наприклад травлення і дихання здійснюється автоматично і незалежно. Серцебиття також є автоматичною дією.

Ці та інші неусвідомлені дії здійснюються автоматично, регулюються другою нервовою системою-перефиричною. Вона не контролюється свідомістю. Вона пропускає через себе імпульси, які йдуть від ЦНС.

Периферична нервова система.

Периферична нервова система складається із волокон чутливих (аферентних), які передають імпульс до ЦНС, а від ЦНС імпульси передаються по еферентним волокнам до того органу, який повинен відповідати на подразнення.

Напевне, ви усвідомлюєте, що в цій системі постійно відбувається цілий ряд автоматичних реакцій, які контролюють такі процеси як травлення, дихання і кровообіг. А керує роботою цих органів Вегетативна нервова система (ВНС). Імпульси передаються по вегетативним нервовим волокнам, які є парасимпатичні і симпатичні. Ці волокна іннервують ті ж самі органи, але цікаво те, що ефекти виникають при цьому протилежні. Це допомагає нашому організму зберігати збалансований стан. А ще ці волокна перериваються в гангліях. І тому волокно, яке йде від ЦНС до гангілій називається прегангліонарним, а яке йде від гангілій до робочих органів постгангліонарним.

Імпульси не можуть перестрибувати через крихітні щілини між клітинами, вони переходять через них хімічним шляхом. На закінченнях нервових волокон знаходяться везикули, в яких знаходяться хімічні передатчики – медіатори. Коли наступає збудження, медіатори виходять із везикул. Вони пересікають щілину, яка називається синапсом, і попадають на слідуючі клітини. А медіатори називаються Ацетилхоміном і Норадренаміном.

Якщо імпульси передаються по парасимпатичним нервовим волокнам, то послаблюється робота серця, судини розширються, артеріальний тиск (AT) знижується, м'язи внутрішніх органів скорочуються (виникають спазми),зменшується внутріочний тиск, секреція залоз збільшується. А якщо імпульсипередаються по симпатичним нервовим волокнам, то як ви, напевне здогадалися, все буде навпаки.

Але не завжди в нашому організмі всі процеси зрівноважені. Сили медіаторів бувають нерівні. І в цьому випадку на допомогу приходять рятівники нашого організму, які починають діяти подібно або протилежно до того чи іншого медіатора. Рятівників, які діють подібно до медіаторів називають Міметиками, а які пригнічуюють їх дію - Блокаторами. Але на цьому їх назви не закінчуються. О як їх багато ! І зараз ми в цьому переконаємося.

Знову повернемось до Ацетилхоліну .і Норадреналіну. Родичами Ацетилохдюйіну є Холіноміметики, а Норадреналіну - Адреноміметики. Місцем дії Холіноміметиків є холінорецептори. Якщо Холіноміметики подразнюють м-холінорецептори, то вони називаються М-Холіноміметиками, а якщо подразнюють-холінорецептори, то називаються Н-Холіноміметриками. М-холірецептори люблять лише одне місце і живуть лише в клітинах органів біля парасимпатичних нервових волокон. А ось Н-Холірецептори люблять різні місця - це і вегетативні ганглії, і синокаротидна зона, наднирники і нервово-м'язові синапси.

Якщо збуджувати м-холінорецептори, як ви думаєте по яким волокнам побіжать імпульси? Звичайно по парасимпатичним. А чому ?

Тому що біля них знаходяться ці рецептори і звичайно,імпульси від них будуть передаватись по парасимпатичних нервовим волокнам. Тому м-холіноміметики приходять на допомогу до тих у кого глаукома чи атонія. А щоб зрозуміти чому?

пояснимо причину цих хвороб. Можливо ви і чули, що частіше люди ртаршого віку хворіють глаукомою, а причина цьому - підвищений внутріочний тиск. А атонія - це коли м'язи внутрішніх органів розслаблені, т.б. вони не скорочуються. І якщо ви уважно все читали, то зможете пояснити причину застосування м-холіноміметииків. Пам'ятаєте, - при., проходженні імпульсів по парасимпатичним нервовим волокнам внутріочний тиск зменшується, а м'язи внутрішніх органів скорочуються. Ось ми і розкрили причину цьому. А тепер залишилось нам назвати цих героїв, ними є Пілокарпіну гідрохлорид, Ацеклідин, Тімолол.

Не менш важливу роботу виконують і Н-Холіноміметики: Цитітон і Лообеліну гідрохлорид. Вони збуджують центр дихання рефлекторно, починаючи свою дію з н-холінорецепторів, які знаходяться в синокаротидній зоні.

А також як завжди в житті є дія і протидія. Так і в цьому випадку протидією до Холіноміметиків є Холіноблокатори. Як видно з назви,, вони блокують м- і н-холінорецептори, тому і називаються відповідно М-Холіноблокаторами і Н-Холіноблокаторами.

При блокуванні м-холінорецепторів, а ви вже знаєте, де вони знаходяться, імпульси від рецепторів вже не будуть передаватися по парасимпатичним нервовим волокнам , і буде переважати симпатична передача. Тому група М-Холіноблокаторів: Атропіну сульфат. Скополаміну гідробромід, Пластифіліну гідротартат і їх синтетичний брат – Мета цин та інші корисні при бронхіальній астмі, причиною якої є спазм м'язів бронхів, виразці шлунка (підвищена секреція), брадикардії (зменшення частоти серцевих скорочень), кольках ниркових, печінкових, та ін., тобто при сильних спазмах м'язів цих органів.

Проте потрібно пам'ятати, що в ніякому разі не можна М-Холіноблокатори використовувати при глаукомі. А ви подумайте, чому ?

Якщо М-Холіноблокаторам характерні симпатичні зміни, Н-Холіноблокатори проявляють складнішу дію. По-перше вони поділяються на гангліоблокатори і міорелаксанти. Цей поділ залежить від місця знаходження блокованих н-холірецепторів. Так, гангліоблокатори блокують н-холінорецептори вегетативних ганглій, синокаротидної зони і наднирників. Міоелаксанти (міом'язи, релаксація -розслаблення) або їх ще називають курареподібними (назва походить від назви отрути кураре, яка проявляю таку ж дію), так ці речовини блокують н-холінорецептори в нервово-м'язових синапсах, т.б. в сполученнях між закінченням нервового волокна і клітинами скелетних м'язів, внаслідок блокування цих рецепторів збудження з нерва на клітини скелетних м'язів яне пердаються і вони розслабляються.

А якщо м'язи розслаблені (маістенія) їх потрібно скорочувати, т.б. навпаки збуджуввати н-холінорецептори нервово-м'язових синапсів і цю роль виконують Антихоліностеразні засоби (Прозерін, Галантаміну пдробромід).

Тепер повернемося до гангліоблокаторів. Гангліоблокатори, блокуючи н-холінорецептори симпатичних і парасимпатичних ганглій будуть проявляти відповідно парасимпатичні і симпатичні ефекти. Якщо блокуються н-холінорецептори симпатичних ганглій. які знаходяться на симпатичних нервових волокнах ,то блокується симпатична передача і переважає парасимпатична на кровоносін судини, тому AT понижується і ці засоби ефективні при гіпертонічній хворобі. А при блокуванні н-холінорецепторів парасимпатичних ганглій (які знаходяться на парасимпатичних нервових волокнах) блокується парасимпатична передача і переважає симпатична на залози (секреція зменшується) і м'язи внутрішніх органів (м'язи розслаблюються), тому відповідно вони корисні при виразці шлунка і кольках.

Гангліооблокаторів є багато, назвемо деякі з них: Бензогексоній, Пентамін, Пірилен, Темехін, Камфоній.

Поки ,що ми говоримо лише за засоби, дія яких пов'зана з ацетилхоліном . Потрібно згадати і за адренергічну іннервацію, яка здійснюється за допомогою Норадреналіу.

Ці герої збуджують або блокують адренорецептори, тому відповідно їх називають Адреноміметиками або Адреноблокаторами. Адренорецептори є різні адреннорецептори, тому і герої називають α -Адреноміметики і β-Адреноблокаторами і т.д. При збудженні адреннорецепторів завжди спостерігається симпатичний ефект, а при блокуванні - парасимпатичний.

При гіпотонії (шок, колапс), т.б. пониженому AT на допомогу приходять - Адреноміметики (мезатон), тому, що збуджуючи α-адренорецептори, які знаходяться в кровоносних судинах спостерігається симпатичний ефект, т.б.

судини звужуються і AT підвищується. Крім того дякуючи звуженню судин,

знімаються запальні процеси слизової носа, що використовуються при риніті.

Напевно, всі ці засоби вам відомі, бо більшість з вас використовували краплі Нафтизину, Санорину, Галазоліну.

Відома вам хвороба бронхіальна астма. Для її лікування будемо користуватися згаданим вже М-Холіноблокатороми. Але крім М-Холіноблокаторів можна використовувати іншу групу — це р -Андреноміметики, в цьому випадку необхідний ефект досягається при дії на інші рецептори р2 - адренорецептори, і для одержання симпатичного ефекту їх потрібно збуджувати, а роблять це — Ізадрин, Сальбутамол, Алупент, Фенотерол. Хоча Ізадрин дешо від них відрізняється, бо збуджує ще і pi -адренорецептори, які знаходяться в серці, викликаючи тахікардію (збільшення частоти скорочення серця)

Є засоби і змішаної дії. Чому їх так можна назвати? А тому, що вони діють на а-, рі-, р2- адренорецептори.

Важливим інколи засобом перешої допомоги є Адреналіну гідгрохлорид, , який збуджує всі адренорецептори Застосовують його при анафілактичному шоці. Про цю хворобу ми ще не згадували. А супроводжується вона спазмом бронхів і різким пониженням AT. Крім того Адреналін збільшує кількість цукру в крові, тому можна застосувати при гліпоглікемії (пониження цукру в крові). А при яких ще захворюваннях його можна використовувати? Подумайте.

Але є засоби, які підсилюють приступ бронхіальної астми. Що це означає? А те, що вони корисні при інших хворобах, наприклад, при тахіаритміях (дуже часте скорочення серцевого м'язу), стенокардії ( коли не вистачає кисню для роботи серця), а ось бронхи вони звужують. Виходячи з цього в якому випадку їх не можна використовувати? Звичайно, при бронхіальній астмі. Таку дію проявляють р- Андреноблокатори: Анаприлін, Віскен, Аміодарон та ін.


^ ФАРМАКОЛОГІЧНІ ГРУПИ ПРЕПАРАТІВ.

М-Холіноміметики

Pilocarpini hydrochloridum

Aceclidum

Timololum (ArutittSol)

2. Н-Холіноміметики

Cytitonum

Lobelini hydrochhoridum

3. Антихолінестеразні засоби.

Physostigmini salicylas

Gyalantamini hydrobromidum

Proserinum

Stephaglabrini sulfas

4. М-Холіноблокатори.

Atropini sulfas

Tinctura Belladonnae

Extractum Belladonnae siccum

Scopolamini hydrobromidum

Methacinum

Aerozolum "Ephatinum"

5. Гангліоблокатори.

Benzohexonium

Pentaminum

Pachycarpini hydroiodidum

Camphonium

Pirilenum

Temechinum

Hygronium

Arfonadum

6. α- Адреноміметики

Mesatonum

Naphthyzinum

Halazolinum

7. β -Адреноміметики

Isadrinum

Salbutamolum

Fenoterolum

Alupent

8. α і β -Адреноміметики

Noradrenalini hydrotartras

Adrenalin! hydrochloridum

9. Симпатоміметики

Ephedrini hydrochloridum

10. а-Адреноблокатори.

Phentolamini hydrochloridum

Tropaphenum

Pyrroxanum

Dihydroergotaminum

Prazosinum

11. (З- Адреноблокатори.

Anaprilinum

Trasicor

Cordaronum

12. Симпатоміметики

Octadinum

Raunatinum

Reserpinum


13. Міорелаксанти.

Tubocurarini chloridum

Mellictinum Dithylinum

Dioxonium

^ Терапевтичний вказівник
1. Глаукома.

Pilocarpini hydrochloridum

Aceclidinum

Physostigmini salicylas

Proserinum

2. Атонія ШКГ сечового міхура.

Aceclidinum Proserinum

Galanthamini hydrobromidum

3. Параліч, міастенія.

Proserinum

Galanthamini hydrobromidum

4. Бронхіальна астма.

Atropini sulfas

Methacinum

Platyphyllini hydrotortras

Scopolamini hydrobromidum

Aerozolum "Ephatinum"

Isadrinum

Salbutamolum

Fenoterolum

Alupent

Ephedrini hydrochloridum

5. Виразка шлунка.

Atropini sulfas

Scopolamini hydrobromidum

Methacinum

Platyphyllini hydrotartras

Benzohexonium

Pentaminum

Pirilenum

Camphonium

6. Брадікардія.

Atropini sulfas

Platyphyllini hydrotartras

Scopolamini hydrobromidum

Methacinum Isadrinum

7. Кольки.

Atropini sulfas

Platyphyllini hydrotartras

Methacinum

Scopolamini hydrobromidum

Benzohexonium

Pentaminum

Camphonium

Temechinum

Pirilenum

8. Дослідження очного дна.

Atropini sulfas

Platyphyllini hydrotartras

Scopolamini hydrobromidum

9. Гіпертонічна хвороба.

Benzohexonium

Pentaminum

Temechinum

Pirilenum

Camphonium

Phentolamini hydrochloridum

Prazosinum

Tropaphenum

Pyrrxanum

Dinydroergotaminum

Anaprilinum,

Сordaronum

Octadinum

10. Хвороба Рейна.

Phentolamini hydrochloridum

Prazosinum Tropaphenum

Octadinum

Reserpinum

Raunatinum

11. Гіпотонія.

Mesatonum

Noradrenaline hydrotartras

Adrenalin! hydrochloridum

12. Стенокардія.

Anaprilium

Cordaronum

Trasicor

13. Тахікардія.

Anaprilium

Cordaronum

Trasicor

14. Риніти.

Naphthyiinum

Sanorinum

Halazolinum

15. Травми.

Tubocuran chloridum

Mfllictinum

Dithylinum

Dioxonium

еще рефераты
Еще работы по разное