Реферат: Реферат з бжд аналіз статистичних даних з безпеки


Реферат з БЖД

АНАЛІЗ СТАТИСТИЧНИХ ДАНИХ З БЕЗПЕКИ.

За останнi п'ять рокiв в цiлому по Українi кiлькiсть дорожнiх пригод зменшилась на 9%, загиблих в них людей на 0.1% i травмованих - на 9%, тобто було зареєстровано на 3.4 тис. автоаварiй менше, уникло тяжких травм майже 3.8 тис. чоловiк. Так, якщо в 1997 роцi було скоєно 37944 дорожньо-транспортних пригод, в яких загинуло 5988 i поранено 41964 чоловiк, то за 2001 рiк цi показники склали вiдповiдно 34541 ДТП, 5984 чоловiк загиблих i 38196 - травмованих.

За минулий рiк на територiї країни сталося 34541 дорожньо-транспортнi пригоди, в минулому 2000 р. - 33339

Внаслiдок ДТП  загинуло 5984 чоловiк та 38196 поранено. В минулому роцi - 5185 та 36636 вiдповiдно.


^ ДЕРЖАВТОIНСПЕКЦIЯ СТУРБОВАНА АВАРIЙНIСТЮ НА ПАСАЖИРСЬКОМУ АВТОТРАНСПОРТI

Аналiз аварiйностi на пасажирському автотранспортi свiдчить, що протягом останнiх двох рокiв загострився стан дорожньо-транспортного травматизму на цьому автотранспортi. Не став виключенням i поточний рiк. За 8 мiсяцiв 2002 року з вини водiїв автобусiв вже скоєно 297 дорожньо-транспортних пригод, в яких загинуло 49 та поранено 443 чоловiк. Кiлькiсть ДТП зросло на 3.5%, а число загиблих та травмованих людей збiльшилась вiдповiдно на 44 i 10,2 вiдсотки. Скоєно ряд резонансних дорожнiх пригод, якi мали тяжкi наслiдки. У 10 таких пригодах загинуло 19 i травмовано 78 чоловiк. Особливе занепокоєння викликає стан дорожньо-транспортної дисциплiни на пасажирському автотранспортi приватних власникiв. У поточному роцi з вини водiїв приватних автобусiв сталося 193 (+15.6%) ДТП, в яких 34 (+100%) чоловiки загинули i 298 (+22.6%) поранено, а питома вага становить 65% вiд всiх пригод на цьому автотранспортi.

Аналiз вказаних пригод свiдчить, що значна частина перевiзникiв працює без лiцензiй, дозволiв конкурсних комiтетiв на перевезення пасажирiв, паспортiв маршрутiв, погоджених схем та розкладiв руху. Технiчний та санiтарний стан транспортних засобiв не вiдповiдає вимогам правил, норм i стандартiв iз забезпечення безпеки дорожнього руху. Медичний огляд та iнструктаж водiїв з питань безпеки руху перед виїздом на маршрути не проводяться. Пiд час роботи на маршрутi водiями грубо порушуються Правила надання послуг пасажирського автомобiльного транспорту, затвердженi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 лютого 1997 р. № 176, та Правила дорожнього руху України. Все це призводить до створення аварiйних ситуацiй та скоєння дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслiдками. Крiм цього, власниками автобусiв та мiкроавтобусiв самовiльно, без дозволу ДАI та iнших уповноважених органiзацiй, проводиться переобладнання рухомого складу (встановлюються додатковi мiсця для сидiння та iншi), для перевезення пасажирiв на вiдстань 500 км i бiльше перевiзниками, нерiдко, використовується лише один водiй, а не два, як того вимагають Правила надання послуг пасажирського автотранспорту, при цьому водiями не дотримується режим працi i вiдпочинку, що призводить до їх перевтоми та скоєння ДТП з тяжкими наслiдками. Наприклад, 14.08.2002р. на автодорозi Херсон-Сiмферополь приблизно о 02 годинi ночi водiй мiкроавтобуса Мерседес Бенц виїхав на смугу зустрiчного руху та скоїв зiткнення з вантажним автомобiлем МАЗ-504. У результатi дорожньої пригоди 6 чоловiк загинуло i 12 отримали тяжкi травми. Попередньою перевiркою встановлено, що водiй, здiйснюючи рейс з м. Чернiвцi до Сiмферополя та у зворотньому напрямку, знаходився за кермом понад 30 годин без вiдпочинку, автобус не був забезпечений двома водiями. Крiм цього, у водiя був вiдсутнiй шляховий лист, схема маршруту та розклад руху, а термiн дiї лiцензiйної картки на транспортний засiб закiнчився у березнi п.р.

З метою активiзацiї роботи щодо забезпечення безпеки пасажирських перевезень автотранспортом МВС спiльно з Мiнтрансом України пiдготовлено наказ вiд 14.06.2002р. № 574/390, яким передбачено проведення спiльних дiй з цього питання. Пiд час проведення спiльних заходiв тiльки у липнi п.р. перевiрено 32 тис. автобусiв, в т.ч. 13.8 тис. приватних власникiв, при цьому було виявлено 3395 автобусiв, якi експлуатувалися з технiчними несправностями, що також призводить до скоєння дорожнiх пригод. Наприклад, 11.09.2002р. в м. Вiнницi через технiчну несправнiсть маршрутного мiкроавтобуса Мерседес, що належить приватному пiдприємцю, сталося загорання в його салонi, в результатi чого отримала опiки пасажирка.

Виявлено 3660 порушень ПДР, допущених водiями автобусiв, в т.ч. 62 факти керування транспортними засобами у нетверезому станi, 128 - керування автобусами без категорiї "Д", 725 - використання автобусiв на постiйних маршрутах без вiдповiдних. документiв (дозволiв, лiцензiй, схем маршрутiв i т.i.), 989 - переобладнання автобусiв з порушення чинних вимог.

Враховуючи такий стан з аварiйнiстю на пасажирському автотранспортi, Державтоiнспекцiєю i надалi будуть вживатися заходи щодо посилення контролю за здiйсненням пасажирських перевезень на маршрутах.
еще рефераты
Еще работы по разное