Реферат: Реферат на тему: Господарство Бразилії




Реферат

на тему:
Господарство Бразилії
У постколоніальний період у традиційній структурі господарства Бразилії відбулися значні зміни - країна стала на шлях індустріалізації. Промисловий розвиток в державі розпочався з галузей легкої і харчової промисловості.

Бразилія володіє значним промисловим потенціалом. Його основу становлять такі галузі важкої промисловості, як гірничовидобувна, нафтовидобувна і нафтопереробна, чорна і кольорова металургія, машинобудування та ін. У 80-х роках XX ст. в Бразилії виникли наукомісткі галузі виробництва - радіотехніка, мікроелектроніка, біотехнологія, аерокосмічна промисловість.

За виробництвом багатьох видів промислової продукції вона входить до першої десятки країн світу. У світовому рейтингу виробників промислової продукції Бразилія посідає за випуском суден третє місце, тракторів - п'яте, автомобілів - сьоме, верстатів - десяте.

Гірничорудна промисловість. Найбільше значення в країні має видобуток залізної руди, марганцю, бокситів, олова і золота. За цими видами корисних копалин Бразилія входить до першої десятки країн світу.

Бразилія займає друге місце в світі за видобутком залізної руди (Мінас-Жерайс). Недавно в країні почали освоювати найбільш перспективну високоякісну залізну руду в районі Каражасу.

Бразилія входить до числа головних світових виробників олова. Головні райони видобутку знаходяться в штатах Рондонія і Каражас. Близько половини видобутого олова споживається на внутрішньому ринку.

Переважно для потреб внутрішнього ринку видобувають боксити, мідь, свинець, цинк, нікель, золото. Видобуток руд кольорових металів в Бразилії контролюють іноземні компанії.

Видобуток золота в країні наближається до 100 т в рік. Головні райони видобутку - штати Пара, Гояс і Мінас-Жерайс.

Бразилія є важливим продуцентом та експортером алмазів і напівдорогоцінного каміння. Головний район їх видобутку — штат Мату-ґросу. Найбільшими імпортерами напівдорогоцінного каміння є Японія, США, Німеччина.

Паливна промисловість. Серед паливних галузей країни провідне місце займає нафтова промисловість. За видобутком нафти Бразилія займає третє місце в Латинській Америці. Видобуток природного газу в Бразилії зовсім не забезпечує власних потреб.

Кам'яне вугілля Бразилія видобуває 7,2 млн. т за рік. Основні його запаси зосереджені в штатах Ріу-Гранді-ду-Сул, Санта-Катаріна. Коксівне вугілля країна імпортує.

Енергетика. В електроенергетиці країни різко переважає гідроенергетика, на частку якої припадає понад 95 % усього виробництва електроенергії. Енергетика Бразилії не задовольняє потреб країни.

Чорна металургія Бразилії працює на власній залізній руді і привізному коксівному вугіллі. Країна входить до числа найбільших продуцентів експортерів чорних металів в Латинській Америці.

За виробництвом сталі Бразилія посідає сьоме місце в світі. Половину загального виробництва чорних металів споживають на внутрішньому ринку, решту — експортують. Майже всі підприємства чорної металургії Бразилії розташовані на південному сході країни. Найбільшим виробником і експортером чорних мегалів є штат Мінас-Жерайс.

Кольорова металургія Бразилії виробляє олово, алюміній, мідь, свинець, цинк і нікель. Виробництво кольорових металів не забезпечує внутрішніх потреб, тому значну їх частину імпортують.

Найбільше розвинена алюмінієва промисловість. Бразилія увійшла до числа найбільших світових виробників (6-е місце у світі) і експортерів алюмінію. Щорічно виробляють 1,2-1,3 млн. т алюмінію.

У машинобудуванні провідне місце належить транспортному, перш за все автомобілебудуванню, це Сан-Паулу, штат Мінас-Жерайс.

Авіабудівна промисловість - одна з провідних галузей транспортного машинобудування. В країні налагоджено випуск пасажирських, сільськогосподарських, військових і військовотранспортних літаків. Половина від загального виробництва літаків експортується. За цим показником Бразилія займає шосте місце в світі. Експортує їх у 30 країн світу - Латинської Америки, Європи, Африки, в т. ч. у США.

Суднобудівна промисловість країни спеціалізується в основному на виробництві балкерів (для експорту залізної руди), нафторудовозів і танкерів. Крім суднобудівної промисловості, у Бразилії добре розвинена судноремонтна галузь, за потужностями якої вона займає перше місце в регіоні. Найбільший центр суднобудівної і судноремонтної промисловості - Ріо-де-Жанейро.

За останні десятиліття у Бразилії зросло виробництво засобів виробництва. За випуском верстатів вона займає дев'яте в світі. Важливе значення у випуску продукції цієї галузі мають фірми Німеччини, а також США, Італії, Франції. Освоєння нових технологій дало змогу випускати найсучасніші засоби виробництва, в т.ч. верстати з числовим програмним управлінням.

Хімічна промисловість повністю контролюється іноземним капіталом і виробляє всі види продукції: соду, кислоти, барвники, азотні і фосфатні добрива, синтетичні волокна, пластмаси тощо.

Нафтопереробна промисловість. Понад 2/3 потужностей нафтопереробних заводів зосереджені на Південному Сході. Нафтопереробні заводи працюють в основному на привізній нафті.

Харчова промисловість працює на власній сировині. Деякі галузі: цукрова, м'ясна, тютюнова і олійна — мають експортне значення. За виробництвом цукру Бразилія займає друге місце в світі (після Індії).

Сільське господарство Бразилії може задовольняти основні потреби населення в продуктах харчування, крім пшениці. За обсягом аграрного експорту країна поступається тільки США і Франції. Бразилія - важливий постачальник на світовий ринок кави (1-е місце), какао (5-е місце), цукрової тростини (2-е місце), бавовни, тютюну (3-є місце), апельсинів (1-е місце), бананів (2-е місце).

У структурі сільського господарства переважає рослинництво ( 2/3 вартості сільськогосподарської продукції). Спеціалізація сільського господарства визначається вирощуванням експортних культур - кави, какао, бавовнику, цукрової тростини і сої.

У структурі посівних площ домінують продовольчі культури - кукурудза, рис, пшениця, квасоля і маніок. Їх вирощують на невеликих ділянках на всій території країни. Головна зернова культура - кукурудза. Головний виробник зернових — штат Парана.

Головна експортна культура Бразилії – кава, перше місце у світі - 25 % світового виробництва.

За виробництвом какао Бразилія посідає друге місце в світі. Майже всі плантації какао зосереджені в штаті Байя.

На тваринництво припадає третина вартості сільськогосподарської продукції. Провідні галузі — розведення ВРХ, свинарство і вівчарство.

У країні переважає екстенсивно-пасовищне м'ясне скотарство. Бразилія має друге за кількістю голів ВРХ і коней стадо в світі.

На півдні Бразилії розвивається вівчарство м'ясо-шерстяного напрямку. Головна продукція його експорту - шерсть.

Зовнішньоекономічні зв'язки. На регіональному ринку країна виступає головним постачальником продукції машинобудування і промислових товарів. Провідну роль відіграє експорт автомобілів і запасних частин до них, в основному на ринок Аргентини. В останні роки Бразилія експортує технологічні лінії, навіть цілі підприємства. Крім того, вона займає п'яте місце в світі за вартістю експорту продукції військової промисловості. Технології і продукція військової техніки експортуються в основному в країни Африки та Близького Сходу.

Вагомі позиції займає Бразилія на світових ринках мінеральної сировини і металів - залізної і марганцевої руд, олова і чорних металів. В останні роки країна закріпилася на новому ринку металів - алюмінію.

У світовій торгівлі Бразилія продовжує залишатися важливим експортером сільськогосподарської сировини і продовольчих товарів - кави, цукру, какао, бананів, сої, яблук і винограду. На Бразилію припадає 1/3 світового експорту апельсинового соку.
еще рефераты
Еще работы по разное