Реферат: Філософія футбольного туриста. Євро-2012


Miнiстерство освiти i науки в Українi

Київський унiверситет туризму, економiки i права


Реферат

на тему: Філософія футбольного туриста. Євро-2012

з предмету: Філософія


Виконав:

Студент групи 23-ЮФд

Донець В.В.


Київ - 2009

План


1. Вступ

2. Основна частина:

- З історії Чемпіонату Європи;

- Україна «Євро-2012»;

- Правовий аспект;

3. Висновок;

4. Використана література


Вступ

Якщо Ви фанат футболу і не представляєте свого життя без нього, або просто патріот власної Батьківщини і вважаєте що маєте підтримати свою країну на такому важливому спортивному дійстві, як Чемпіонат Європи з футболу, то Ви не можете пропустити «Євро 2012», котре відбудеться в Україні та Польщі у 2012 році. 18 квітня 2007 року, президент УЄФА Мішель Платіні повідомив нових володарів «Євро-2012».

Дана подія буде відбуватись на території двох країн: Польщі та України. Для того щоб ваше перебування та відпочинок та вболівання за свою країну були як умога якіснішими і залиши як умога більше позитивних вражень не тільки від матчів чемпіонату, а й від країн господарів необхідно також знати деякі мінімальні, однак дуже необхідні відомості про країну вашого перебування. Особливо це стосується тих осіб котрі раніше не відвідували дані країни, або взагалі не мають досвіду таких поїздок. Ці знання також допоможуть уникнути певних казусів та проблем під час вашого перебування в країнах володарях.


З історії Чемпіонату Європи

Чемпіонат Європи з футболу (англ. UEFA European Championship) — головне змагання національних збірних що проводиться під патронатом УЄФА. Змагання проходять кожні 4 роки починаючи з 1960 і чергуються з Чемпіонатом світу. До 1968 Чемпіонат Європи носив назву "Національний Європейський кубок", а тоді був змінений на сьогодні нам відому.


В листопад в 1954 році на зібрання в Копенгагені було прийнято рішення з приводу підготовки першого чемпіонату Європи. Пропозиції з проведення першого континентального турніру для національних збірних команд мали бути підготовлені до першого конгресу УЄФА, який мав відбутися в березні 1955 року в місті Вена. Однак через певні дискусії рішення не було прийняте і дане питання перенесли на розгляд через рік.

Через рік у 1956 році на конгресі УЄФА, котрий пройшов у Лісабоні, було затверджено нових розробників проекту. Було вибрано кубковий варіант турніру і розроблено план дій. Кваліфікаційні матчі провести з серпня 1958 року до березня 1959 року, 1/8 фіналу — з квітня до листопаду 1959 року, 1/4 фіналу — з листопада 1959 року до травня 1960 року, після чого провести заключний фінальний турнір чотирьох найкращих команд в період з 15 червня и 15 липня 1960 року.

Однак з початку деякі країни висловились проти проведення даного футбольного чемпіонату. 4 червня 1958 року була остання спроба не допустити проведення «Євро-1960», її авторами були делегації Великої Британії та ФРН. Делегації в черговий раз підняли дискусію з приводу доцільності проведення даного змагання. Однак голосування поставило всі крапки над «і» 15-7 на користь проведення чемпіонату Європи.

6 червня 1958 року в Стокгольмі відбулося жеребкування першого кола Кубка Європейських Націй.


До 1976 року тільки 4 команди могли прийняти участь в фінальній частині турніру, з 1980 року їх кількість була звільна до 8, а в 1996 році було визначена остаточна кількість учасників – 16 збірних.


Перший фінал був проведений в Парижі між СРСР та Югославією. Перемогу завоювала збірна команда СРСР, забивши переможний м’яч в додатковий час.


В 1964 році змагання трохи було зіпсоване політикою: збірна Греції відмовилась грати зі збірною Албанії. Фінальна частина проходила в Іспанії, де іспанська збірна виграла свій перший чемпіонат, обігравши СРСР.


В 1968 році була змінена назва турніру, Національний Європейський кубок отримав назву Європейський Чемпіонат по футболу УЄФА, а також був змінений формат проведення турніру. Чемпіоном стала Італія.


«Євро» 1972 року зберегло той же формат та кількість учасників. Фінал проходив в Бельгії, збірна команда ФРН стала чемпіоном обігравши СРСР.


У фіналі 1976 року, який відбувся у Югославії, перемогла збірна Чехословаччини, обігравши ФРН.


В 1980 році УЄФА ввела новий формат чемпіонату. До фінальної частини допускалось вже 8 команд, а не 4 як раніше. Перемогу святкувала команда ФРН.


Однак вже в 1984 році формат турніру був знову трохи змінений. Франція приймала вдруге фінал, цього разу французи виграли домашній чемпіонат.


Чемпіонат 1988 року проходив в Західній Німеччині, формат проведення турніру був проведений за аналогією з 1984 роком. Перемогу здобула команда Голландії.


В 1992 році фінал проходив у Швеції. Збірна Данії, замінив Югославію на «Євро-1992», спромоглась виграти чемпіонат, обігравши у фіналі Німеччину.


Після розпаду СРСР і Югославії виникло безліч збірних, готових прийняти участь в Чемпіонаті Європи. Тепер 48 команд приймало участь в розіграші європейського трофея. В чемпіонаті 1996 року, котрий був проведений в Англії, був введений новий формат турніру. Команда Німеччини виграла в фінальному матчі проти команди Чехії.


В 2000 році вперше один чемпіонат Європи приймали одразу 2 країни — Бельгія й Голландія. В фінальному матчі перемогу здобула збірна Франції.


В 2004 році замість «золотого голу» ввели правило «срібного голу». Чемпіонами стали греки.


В 2008 році Чемпіонат Європи, також приймали дві країни: Швейцарія і Австрія. Кубок чемпіонату виграла збірна Іспанії.


В 2012 буде 14-тий за рахунком Чемпіонат Європи і 3-ій чемпіонат котрий має не одноосібну країну володаря, а декілька країн проведення. До цього спільно проводили чемпіонати Нідерланди та Бельгія у 2000 році, Австрія та Швейцарія у 2008 році.

З 2016 року формат Чемпіонату Європи буде змінений. Склад учасників збільшиться до 24 команд.


Україна «Євро-2012»

Для кращого проведення і забезпечення даного дійства Кабінетом Міністрів України згідно з Указом Президента України N 389/2007 від 8 травня 2007 року «Про забезпечення підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу» було сформовано Організаційний комітет з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Відповідно до Указу, Кабінетом Міністрів України розроблено План заходів на 2007 – 2012 роки щодо підготовки та проведення в Україні фінального турніру Чемпіонату Європи 2012 року з футболу. У цьому плані передбачено, зокрема:

– вирішення питання щодо прискорення будівництва, реконструкції, упорядкування стадіонів, інших об'єктів фізкультурно-спортивної індустрії та інфраструктури в містах Дніпропетровську, Донецьку, Києві, Львові, Одесі та Харкові з метою приведення таких об'єктів у відповідність із технічними характеристиками світового рівня та введення в експлуатацію до 2010 року;

– забезпечення додержання вимог законодавства з питань інтелектуальної власності під час підготовки та проведення Євро–2012;

– забезпечення належного функціонування транспортної мережі, аеропортів, збільшення обсягів та поліпшення якості транспортних послуг;

– розроблення комплексу заходів з розвитку туризму на 2008 – 2012 роки з метою створення сприятливих умов для задоволення потреб вболівальників під час проведення Євро–2012;

– забезпечення безпеки та охорони громадського порядку в містах Дніпропетровську, Донецьку, Києві, Львові, Одесі та Харкові;

– фінансування відповідних заходів за рахунок коштів Державного бюджету України та інших джерел, не заборонених законодавством.

У зв’язку з тим що дана подія буде проведена двома країнами також було зроблені кроки у спільній співпраці України і Польщі. 28 березня 2008 року було підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про співробітництво під час організації фінального турніру Чемпіонату Європи з футболу УЄФА ЄВРО 2012. Угода була затверджена Україною 23 липня 2008 року, набравши чинності з 13.08.2008 р.

Як зазначалося в тексті Угоди, Кабінет Міністрів України і Уряд Республіки Польща, беручи до уваги, що фінальний турнір Чемпіонату Європи з футболу УЄФА ЄВРО 2012, який має відбутися на території держав сторін, є подією суспільно вагомою, загальнонаціональною, а також що він має для обох держав суттєве політичне, економічне значення, прагнучи створити належні умови для проведення ЄВРО 2012, враховуючи положення Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво, укладеного у Варшаві 18 травня 1992 року, домовились, зокрема, про наступне:

1. Сторони сприятимуть розвитку взаємовигідного співробітництва з метою належної підготовки і проведення ЄВРО 2012 у відповідності із національним законодавством держав Сторін.

2. Співробітництво, що буде реалізовуватись в рамках цієї Угоди, буде спрямоване на:

1) забезпечення відповідної організаційної взаємодії між Сторонами,

2) поліпшення умов переміщення осіб, транспортних засобів, вантажів, товарів та іншого майна через кордон між державами Сторін на час підготовки та проведення ЄВРО 2012,

3) розбудову на потреби ЄВРО 2012 спортивної, готельної, транспортної, телекомунікаційної та митної інфраструктури,

4) забезпечення безпеки, належного медичного обслуговування та реалізації міжнародних зобов'язань у сфері боротьби з допінгом під час проведення ЄВРО 2012,

5) забезпечення належної передачі інформації в рамках підготовки та проведення ЄВРО 2012,

6) налагодження взаємодії держав Сторін з метою залучення міжнародних інвестиційних ресурсів для створення інфраструктури, необхідної для успішного проведення ЄВРО 2012,

7) інтенсифікацію суспільно-культурного співробітництва,

8) зміцнення співробітництва між містами-господарями ЄВРО 2012 держав Сторін.

Статтею 2 цієї Угоди було започатковане утворення Українсько-Польського Комітету у справах підготовки та проведення ЄВРО 2012, а також в рамках Комітету постійних міжнародних робочих груп, для забезпечення організаційної взаємодії між сторонами

Сторони призначили відповідальними за виконання положень цієї Угоди та координуючими діяльність в рамках цієї Угоди такі уповноважені органи держав Сторін:

– від Кабінету Міністрів України - Національне агентство України з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу,

– від Уряду Республіки Польща - Міністерство спорту і туризму Республіки Польща.

Перше засідання Українсько-Польського Комітету у справах підготовки та проведення ЄВРО 2012 відбулося 14 липня у Варшаві. Друге – 19 вересня 2008 року в Києві за участю Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко та Голови Ради Міністрів Республіки Польща Дональда Туска.

А також була створена 23 квітня 2008 року у Львові мерами українських та польських міст – Рада міст Євро-2012, яка координуватиме процес підготовки до футбольного турніру. На початку діяльності ради її очолили мер Львова і президент Варшави.

У присутності Президента України Віктора Ющенка відбулась урочиста церемонія підписання декларації про створення відповідної Ради. Згідно з документом, Рада діятиме на постійній основі і засідатиме не менш як двічі на рік протягом 2008-2009 років і не менш як 4 рази на рік протягом 2010-2012 років.

Як зазначено у декларації, завданням Ради має стати координація дій українських та польських міст під час підготовки до Євро-2012, обмін досвідом, взаємна підтримка і спільне відстоювання інтересів міст у відносинах із центральною владою та УЄФА.

Рада обиратиме співголів - по одному з польської та української сторін - на кожному засіданні. Керівники міст вирішили, що наступне засідання Ради відбудеться у жовтні 2008 року у Варшаві.

Документ підписали з польської сторони: від Варшави – Анджей Цудак, від Вроцлава - Мачєй Блуй, від Хожува - Ян Міхалік, від Гданська – Анджей Трояновскі, від Кракова - Вєслав Старовіч, від Познані - Мачєй Франкєвіч.

З української сторони документ підписали: від Львова - Андрій Садовий, від Одеси - Михайло Кучук, від Дніпропетровська - Іван Куліченко, від Донецька - Микола Волков, від Харкова - Михайло Добкін, від Києва – Анатолій Голубченко.


Правовий аспект

Для убезпечення себе від негативних випадків під час чемпіонату кожен турист має знати основні нормативні акти котрі регулюють його статус, права та обов’язки.

Іноземці(особи, які не перебувають у громадянстві України і є громадянами (підданими) іншої держави або держав) мають знати два основний нормативно-правових актів для того щоб потрапити до України: З А К О Н У К Р А Ї Н И «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», та П О С Т А Н О В У КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 29 грудня 1995 р. N 1074 «Про Правила в'їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію». А також мати певне загальне уявлення про систему законодавства України.

Багато юристів стверджують що ближче до «Євро 2012» будуть розроблені певні закони котрі спростять перебування футбольного туриста в Україні на період чемпіонату.


Висновок

На даному етапі в Україні проводиться впровадження та реалізація запланованих проектів, які мають відчутно поліпшити перебування іноземного туриста на Чемпіонаті Європи 2012 року. Всі затримки та казуси з цього питання поступово вирішаться і Україна на достойному рівні, який гідний європейської держави, підготує та проведе дане спортивне змагання.


Використана література


ресурси Уніан(www.unian.net);

З А К О Н У К Р А Ї Н И «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»;

П О С Т А Н О В А КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 29 грудня 1995 р. N 1074 «Про Правила в'їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію»;

Указ Президента України N 389/2007 від 8 травня 2007 року «Про забезпечення підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу»;

http://uk.wikipedia.org/wiki/Чемпіонат_Європи_з_футболу
еще рефераты
Еще работы по разное