Реферат: Реферат до деклараційного патенту на корисну модель №4464


Реферат до деклараційного патенту на корисну модель №4464


Автори: доцент кафедри „Технології відновлення авіаційної техніки” національного авіаційного університету, (ТВАТ НАУ)м. Київ, Свирид М.М., пошукач кафедри „Технологіїя відновлення авіаційної техніки” національного авіаційного університету (ТВАТ НАУ) м.Запоріжжя Ошур Н.В., доцент кафедри „Деталей машин і підйомно-транспортних механізмів” Запорізького національного технічного університету (ДМ і ПТМ ЗНТУ) Волков Г.П.


МПК С23С 8/ 68


СКЛАД ДЛЯ БОРОНІКЕЛЮВАННЯ СТАЛЕВИХ ВИРОБІВ

Корисна модель відноситься до хіміко-термічної обробки, зокрема, до технології поверхневого зміцнення, і може застосовуватися в машинобудуванні для підвищення експлуатаційних властивостей деталей машин.

В основу корисної моделі поставлено завдання створення складу шихти, що дозволить одержати комплексні покриття на основі бора, які мають високу твердість, корозійну й абразивну стійкість, а також скоротити час обробки виробів. При цьому виключаються затрати на виготовлення монобориду нікелю.

Вирішення цього завдання досягається запропонуванням складу для боронікелювання сталевих виробів, що вміщує аморфний бор, окис алюмінію, який відрізняється тим, що він додатково містить нікель, оксид хрому (III), алюміній, фтористий натрій, при такому співвідношенні компонентів, мас. % :

бор аморфний 13...15

нікель 8...12

фтористий натрій 3...5

оксид хрому (III) 14...16

алюміній 6...4

окис алюмінію решта.

Пропонований склад шихти дозволяє розширити область застосування процесу самопоширюваного високотемпературного синтезу, а також відрізняється підвищенням технологічної продуктивності у 1,25 раза та технічною ефективністю. При цьому показники зносостійкості в 1,4 раза перевищують показники аналогічних покрить, отриманих в ізотермічних умовах.
еще рефераты
Еще работы по разное