Реферат: Реферат на тему: "Модем & internet"



Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5


Реферат на тему:


“Модем & internet”


Виконав: учень 11-Б класу ЗОШ №5

Войтович Тарас


м. Дрогобич, 2005 р.


ЗМІСТ


1. Вступ.................................................................................................................3


2. Що таке модем і як він працює.....................................................................4


3. Міжнародні стандарти модемів.....................................................................5


4. Модем як засіб спілкування між комп'ютерами..........................................6

4.1. Послуги...............................................................................................6

4.1.1. Передача файлів..............................................................................6

4.1.2. Електронні дошки оголошень.......................................................6

4.1.3. Електронна пошта..........................................................................6


5. Висновок.........................................................................................................7


1. ВСТУП


Рідка серйозна ділова людина, професійний програміст або системний оператор може уявити собі повноцінну роботу без використання такого потужного, оперативного й зручного сполучення як звичайна телефонна лінія, модем і комп’ютерна мережа. У той час як перші дві складові всього лише технічна сторона нової організації інформаційного обміну між користувачами, комп'ютерна мережа - це та глобальна ідея, що поєднує розрізнених власників комп'ютерів й модемів, що систематизує й управляє хаотично пропонованими вимогами й запитами по швидкому інформаційному обслуговуванню, моментальною обробкою комерційних пропозицій, послугами особистої конфіденційної переписки й т.д. і т.п. Зараз, в умовах багаторазово зростаючих щороку інформаційних потоків, уже практично неможливо уявити чітку взаємодію банківських структур, торговельних і посередницьких фірм, державних установ й інших організацій без сучасної обчислювальної техніки й комп'ютерних мереж. В противному випадку довелося б містити гігантський штат оброблювачів паперових документів і кур'єрів, причому надійність й швидкість функціонування такої системи однаково була б значно нижча надаваною модемним зв'язком і комп'ютерними мережами. Але ж кожна хвилина затримки в пересиланні важливих інформаційних повідомлень може вилитися в досить відчутні грошові втрати й іміджеві крахи.

Без модему немислима система електронних комунікацій. Цей пристрій дозволяє включитися в захоплюючий, а сьогодні, використовуючи останні винаходи світу телекомунікацій, уже й просто життєво необхідний, світ інформаційних потоків, електронних баз даних, електронної пошти, електронних довідників, електронних дощок оголошень і багато чого іншого. Можливості одержання й обміну інформацією за допомогою модемів уже сьогодні важко переоцінити, а те, що чекає нас завтра, ми не можемо собі навіть уявити. Електронний лист, посланий по електронній пошті в будь-яку точку земної кулі, дійде до адресата менше, ніж за дві години. Ми можемо помістити яке-небудь оголошення або рекламу в систему телеконференції вашої мережі електронної пошти й цю інформацію через добу довідається увесь світ ( якщо, звичайно, цього дуже захотіти ). За допомогою модему можна, наприклад, з Москви підключитися прямо до сервера в Нью-Йорку й працювати з інформаційними базами даних, які він містить. Нарешті, ми можемо послати факс. Уже сьогодні ні одна солідна брокерська контора не може обійтися без оперативного одержання й передачі інформації з використанням комп'ютерних каналів зв'язку й, як наслідок, модемів.


^ 2. ЩО ТАКЕ МОДЕМ І ЯК ВІН ПРАЦЮЄ


Коли комп'ютер використовується для обміну інформацією по телефонній мережі, необхідний пристрій, що може прийняти сигнал з телефонної мережі й перетворити його в цифрову інформацію. На виході цього пристрою інформація піддається Модуляції, а на вході Демодуляції, звідси й назва МОДЕМ. Призначення модему полягає в заміні сигналу, що надходить з комп'ютера (сполучення нулів й одиниць), електричним сигналом із частотою, що відповідає робочому діапазону телефонної лінії. Акустичний канал цієї лінії модем розділяє на смуги низкою й високою частотою. Смуга низької частоти застосовується для передачі даних, а смуга високої частоти - для прийому. Використовується багато способів кодування інформації, найбільш відомими з яких є метод FSK (Frequency Shift Keying) для швидкості передачі до 300 бод (бод - одиниця швидкості передачі інформації, рівний 1 біт/с) і метод PSK(Phase Shift Keying) для більше швидких модемів, з швидкістю передачі до 2400 бод.

FSK використовує чотири виділені частоти. При передачі інформації сигнал частотою 1070 Гц інтеpпpетується як логічний нуль, а сигнал частотою 1270 Гц - як логічна одиниця.

При прийомі нуль відповідає сигналу 2025 Гц, а одиниця - 2225 Гц.

PSK використовує дві частоти: для передачі даних - 2400 Гц, для прийому - 1200 Гц. Дані передаються по двох бітах, при цьому кодування здійснюється за рахунок зрушення фази сигналу. Використовуються наступні зрушення фази для кодуванні: 0 градусів для сполучення бітів 00, 90 градусів для 01, 180 градусів для 10, 270 градусів для 11.

Існують також й інші види модуляції (DPSK, QAM, TCM).

Модем виконується або у вигляді зовнішнього пристрою, яке одним виходом приєднується до телефонної лінії, а другим до стандартного COM-порту комп’ютера ( роз’єм RS232 по рекомендації CCITT V.24), або у вигляді звичайної друкованої плати, яка встановлюється на загальну шину комп’ютера. Внутрішні варіанти модемів можуть бути пристосовані як до звичайного ISA, так і до PCI шин.

Контpолеp модему - це, як правило, спеціалізований мікpокомп’ютеp типу SC1107 або SC1108, який містить восьмиpозpядне АЛУ, ПЗУ в 8 Кбайт, ОЗУ 128 байт, таймер, командний pегістp, контpолеp пеpеpивань, стік, поpт вводу/виводу.

Якщо плата модему приєднана до системної шини ПК, то застосовується "паралельний" контpолеp SC1107. Якщо ж плата працює з комп’ютером через RS232, то використається "послідовний" контpолеp SC1108. У деяких конструкціях роль контролера виконує процесор 8031 із зовнішнім ПЗУ (i2732, 2764) і мікросхемою 74LS373.


^ 3. МІЖНАРОДНІ СТАHДАРТИ МОДЕМІВ


Найбільше застосування отримали так звані HAYES-сумісні модеми, по імені фіpми-виробника одного з перших модемів. Такі модеми використовують AT-команди (від англійського слова ATtention ), сумісні з Hayes Smartmodem.

Крім стандартного для всіх Hayes-сумісних модемів набору команд кожен виробник окремо пропонує користувачу широкий спектр специфічних команд, що мають силу лише в моделях цієї фірми (наприклад, USRobotics, Rockwell, ZyXEL й т.п.).

Крім сумісності по набору команд модем повинен відповідати якому-небудь стандарту передачі інформації по телефонних лініях. Такими стандартами є рекомендації МККТТ (міжнародний консультативний комітет з телеграфії й телефонії, фpан. CCITT ( Comite Consultatie International Telegraphique et Telephonique ).

Модеми, що відповідають стандартам для швидкості до 2400 бод, можуть вільно обмінюватися інформацією.

Найбільш поширеними й дешевими є протокол HST (High Speed Transfer ), pозpоблений фірмою USRobotics ще в кінці 80-х років. Існують різновидності цього протоколу:

H96, H14, H16, H19, H21, H28, різниця яких полягає лише в швидкості передачі інформації, яка відповідно складає 9600, 14400, 16800, 19200, 21600 й 28800 бод. Завдяки дешевизні, широким можливостям модернізації й високим перешкодостійкості й швидкісним даним пpотоколу HST користувачі застосовують широко відомі моделі USRobotics, такі як Sportster, Worldport, Courier.

Широке застосування отримали також модеми фірми ZyXEL, оснащені специфічним протоколом ZYX, що дає можливість передачі даних зі швидкістю 19200 бод повним дуплексом. Більшу популярність модеми ZyXEL придбали на початку 90-х років винятково через неприступність для вітчизняного користувача других марок модемів. Головний їхній недолік – висока ціна, яка відлякує широке коло користувачів.

Менш розповсюджені, досить дорогі, але які мають сильний і стійкий сигнал, здатні ігнорувати навіть захисні фільтри, що ставляться на АТС, щоб уникнути безкоштовного користування модемами. Це модеми фірми Telebit маpки TrailBlazer і знаменитий протокол PEP (Packet Ensemble Protocol).

Практично всі високошвидкісні модеми сумісні з менш швидкими стандартами.


^ 4. МОДЕМ ЯК ЗАСІБ ЗВ'ЯЗКУ МІЖ КОМП'ЮТЕРАМИ


Якщо на одному комп'ютері працюють хоча б два людини, то у них вже виникає бажання використати цей комп'ютер для обміну інформацією одне з одним. На більших машинах, якими користуються одночасно десятки, а то й сотні людей, для цього передбачені спеціальні програми, що дозволяють користувачам передавати повідомлення один одному, а адміністраторові – сповіщати користувачів про новини в системі.


4.1. ПОСЛУГИ


^ 4.1.1. ПЕРЕДАЧА ФАЙЛІВ


Якщо ми хочемо оперативно передати якийсь файл нашому другові або співробітнику у Владивостоці, то можна це зробити двома способами. Хтось зволіє записати цей файл на дискету, купити квиток на літак, найняти КУР'ЄРА й доручити йому доставити цю дискету по такій-то адресі. А хтось розумно вирішить придбати модем марки COURIER фірми USRobotics й у лічені хвилини, використовуючи телефонну лінію, передати всю необхідну інформацію у Владивосток. Для цього, крім телефонної лінії, необхідно мати лише комп'ютер і найпростішу комунікаційну програму.


^ 4.1.2. ЕЛЕКТРОHHІ ДОШКИ ОГОЛОШЕНЬ


Друга, не менш важлива послуга, складається у використанні з допомогою модему так званих електронних дощок оголошень (Bulletin Board System, надалі BBS). Фізично вони являють собою досить потужний ПК, як правило IBM-сумісний, на базі 486 або Pentium процесора, зі спеціальним програмним забезпеченням (Maximus, Remote Access, PCBoard й ін.), що через модем підключений до звичайної телефонної мережі. Вузол BBS містить велику кількість корисних програмних продуктів самого різного напрямку, логічно розбитих по тематиці. Працюючи в системі в режимі on-line, ми можемо ознайомитися зі списком пpопонуваних файлів й "перекачати" на свій комп’ютер все, що нас зацікавило.


^ 4.1.3. ЕЛЕКТРОHHА ПОШТА


Третя, найбільш цікава і зручна послуга - електронна пошта. Це найбільш універсальний засіб комп’ютерного спілкування. Вона дозволяє пересилати повідомлення (файли, інформацію) практично з будь-якої машини на будь-яку, тому що більшість відомих ПК, які працюють в різних системах, її підтримують.

Електронна пошта - це глобальна мережа передачі повідомлень, де можуть поєднуватися комп’ютери самих різноманітних конфігурацій.

По мірі розвитку мережі й самих модемів, виникли й розвились Файлові Конфеpенції (File-Echo Conference), де в якості елементарних одиниць виступали не повідомлення, а, як уже говорилося вище, файли. Правда, щоденний потік (Traffic) у таких конференціях становить від одного до декількох мегабайтів у день, але існуючі на даний момент потужності модемів дозволяють підтримувати їх без особливих на те зусиль.


5. ВИСНОВОК


Хтось сказав: "Якщо ви думаєте, що утворення дорогого – попробуйте неуцтво". На мій, та й не тільки на мій погляд, кожній людині потрібно постійно намагатися пізнавати нове, найбільше досконале й перспективне. У межах електронного бізнесу можна знайти небагато додатків, які розвивалися б так швидко, як ті, що пов'язані з передачею даних: перегляд даних, електронна передача фондів, офіс майбутнього, домашні комп'ютери, розподілена обробка даних, електронний обмін даними (служба EDI) і так далі. Ще п'ять років тому говорили, що модеми незабаром умруть, тому що зв'язок стане повністю цифровий. Однак вважаємо, що модеми ще послужать довго.


еще рефераты
Еще работы по разное