Реферат: Реферат на тему: " Клеопатра"




Реферат на тему:


“Клеопатра”


План:



Введення

Таємниця Великої Клеопатри

2.2. Зовнішність Клеопатри

2.2. Родина Клеопатри

2.3. Особисте життя Клеопатри

2.4 Клеопатра і Цезар

2.5. Антоній і Клеопатра

2.6. Смерть Клеопатри

Висновок

Список використаної літератури
































Введення

Клеопатра - велика цариця Стародавності. Про неї було сказано дуже багато і ще не менше буде сказано. Особистість досить спірна і разноплановая. У моєму рефераті я постаралася відобразити найбільш цікаві факти з життя цариці.

Моя робота складається із шести частин. У першій частині, що я назвала "Зовнішність Клеопатри", розповідається про те, як виглядала Клеопатра, що вона носила, як вона поводилася з людьми.

Другий розділ мого реферату, що названий "Родина Клеопатри", розповідається про відносини в родині Птолемеев. У Клеопатри були дуже складні відносини з усіма членами родини, адже вона була безжаліслива до тих, хто заважав їй на шляху до трону. Вона займалася самоосвітою, щоб бути здатної і гідної царської корони. Благо для цього в неї була маса можливостей, адже в родини була сама величезна бібліотека на світі, про долю якої я теж розповідаю в цій частині.

Третя частина зветься "Особисте життя Клеопатри". Існує думка, що Клеопатра була жінкою легкого поводження. Вона дуже любила чоловіків, але іноді жорстоко розправлялася з неугодними. До того ж, вона дозволила собі родити сина від самого Гаю Юлія Цезаря. Про те, як сприйняли це в Римі і Греції, я і розповідаю в цій частині.

"Клеопатра і Цезар" - це назва четвертого розділу мого реферату. За назвою можна зрозуміти, що в цій частині мова йтиме про відносини Клеопатри і Цезаря, результатом чого стало народження сина Цезариона. Зв'язком у їхньому союзі була не любов, а звичайний розрахунок. Що з цього вийшло і розповідає четверта частина.

П'ята частина названа мною "Антоній і Клеопатра". Після смерті Цезаря Клеопатра стала коханкою римського диктатора Марка Антонія. Їхній союз згодом теж ставав банальним розрахунком. За допомогою Антонія Клеопатра врятувала і себе і Єгипет. Від чого і чому, розповідається в цій частині.

Заключна глава моєї роботи зветься "Смерть Клеопатри". Не важко догадатися, що мова в ній піде про останні події в житті цариці і про те, як вона загинула. Цариця убиває себе, тому що не може перенести втрата коханої людини, Марка Антонія. Та й відношення жителів Рима до неї було далеке не дружнім. Клеопатра зважується на запеклий крок і убиває себе.

Мій реферат містить висновок, у якому я роблю загальний висновок по даній темі. Крім того, у висновку я виражаю свою думку з питань, розкритим у моєму рефераті.

Реферат постачений списком літератури, якою я користалася при написанні цього реферату.


Чудо світла - Олександрійський маяк на Фаросі усе ще світил. Видний на сто миль у відкритому морі, він начебто мару притягав у порт Евнос чужоземні кораблі – усі різномовні торговці збиралися тут. У придворній академії Мусейон на царській платні діяли славнозвісні вчені і поети світу.

Тут жила Клеопатра, обраниця богів. Принаймні, такий себе вважала: їй призначено бути над людьми з їх дрібними мерзенностями і радостями. Вона належить богині Ізіді, Клеопатра - її ока і її тіло на землі. Але боги не мають право на слабості, їхнє призначення - панувати і карати. Цьому Клеопатру учила вся історія її сімейства Птолемеїв, греків з Македонії, яким з волі випадка дісталася корона фараонів.

Кожна цариця в династії Птолемеїв звалася, так що скоріше це навіть не ім'я, а титул. І кожна Клеопатра була замужем за власним братом і правила з ним спільно - так веліла традиція фараонів, перейнята Птолемеями. Сама богиня Ізіда була одружена з братом, богом Озирисом. Вона і благословила кровозмішення царів.

Хоча і колишніх царицях були досить славні - наприклад, Клеопатра ІІ нещадною війною проти чоловіка-брата Птолемея VІІІ, а Клеопатра ІІІ - проти власних синів Птолемея ІX і Птолемея X, - але в історію вони не ввійшли, тому як занадто повсякденні були їхнього діяння по тим запеклим часам.

Слава Клеопатри VІІ не тільки перевершила батьківську, але і всіх інших Птолемеїв, включаючи Птолемея Сотера І, що вицарапали Єгипет при поділі завоювань Олександра Македонського і, що присовокупили до украденої країни величезні території, силою відняті в таких же греків-вояків, як і він, що начепили на себе африканські корони. На той час, коли єгипетська корона дісталася Клеопатрі, Птолемеї устигли втратити майже всі завойовані землі. Клеопатра усе поверне назад. Не силоміць зброї. Утрачені землі широким жестом подарує їй улюблений римський диктатор Антоній. Завдяки зусиллям Клеопатри Єгипет довше всіх грецьких царств на півночі Африки залишиться самостійним.

А в підсумку вона втратить усі - і Єгипет, і життя в додачу. Смерть Клеопатри, падіння Єгипту, кінець Римської республіки і початок Римської імперії - усі збіглося. Учені вважають це історичною закономірністю. Уся кипуча діяльність Клеопатри по порятунку Єгипту був даремною.


Зовнішність Клеопатри


Краса цієї жінки була не тою, що зветься незрівнянної й уражає з першого погляду; зате звертання її відрізнялося непереборною принадністю, і тому її вигляд, що сполучався з рідкою переконливістю мов, з величезною чарівністю, що протягала в кожнім слові, у кожнім русі, накрепко урізався в душу. Самі звуки її голосу пестили і радували слух.

Плутарх: На відміну від легенди про незвичайну красу єгипетської цариці, Клеопатра не мала красиву зовнішність. Клеопатра не комплексувала з приводу надто нежіночого горбатого носа і хижо загостреного підборіддя. Характерні риси свого царственого профілю вона відчеканила на державних монетах. А поводилася з такою природною впевненістю у власні чари, що ніхто з чоловіків уже не змів у них сумніватися. З чоловіками не підлещувалася, але без нестатку не була зарозумілої, з розумним співрозмовником говорила, як з рівним, а дурню не намагалася пояснити, що він дурень.

Її грецькі хітони, пеплоси і гіматії, у які вона вдягалася, начебто б нагадували всі інші на інших жінках, але на Клеопатрі будь-які убрання по привабливості могли суперничати з одіяннями наложниць гарему.

Отут Клеопатра відрізнялася винахідливістю. Додайте сюди вишукані зачіски: складні пучки, переплетені стрічками з золота і парчі і перлових ниток, увінчані діадемою.

А запах! Їй були відомі такі ароматичні мазі і креми, такі неймовірні парфуми, запах яких обволікав свідомість чоловіка не гірше алкоголю. Збірник парфумерних рецептів Клеопатри якимсь дивом дійшов до наших днів. Не інакше як із благословення богині Ізіди.

^ Родина Клеопатри

Клеопатра була не просто улюбленою дочкою пануючого Птолемея XІ, але що куди важливіше - його старшою дочкою, першою спадкоємицею корони. Правда, існувала й інша, більш старша дочка, теж Клеопатра, але, слава богу, вчасно вмерла - за кілька років до своєї можливої коронації. Одну з дочок, перекірливу Береніку, що вступила в змову проти батька, Птолемею довелося страчувати. Зі стратою Береніки в Клеопатри не залишилося конкуренток, крім останньої сестрички Арсіної. Та помітно програвала Клеопатрі в розумі, що, щоправда, лише збільшувало її амбіції. Щодо Арсіної в Клеопатри не було ілюзій: усадить ніж у спину, аби залізти на трон. Що ж до братів, те Клеопатра не приймала їх у розрахунок: Діонису було десять, а Неотеросу всего дев'ять років.

Батько, Птолемей XІ, за свою любов до гри на флейті презирливо прозваний у народі Авлет ("флейтист"), переживав не кращі часи. Скарбниця була порожня, він заборгував римським менялам і навіть був змушений продати найважливішу посаду скарбника римському лихварю! На правах улюбленої дочки Клеопатра сунула свій зацікавлений горбатий ніс у державні справи, допомагаючи тату рахувати борги, приймати послів і лагодити розправи над негідними підданими єгиптянами, що постійно бунтували, незадоволені тим, що в себе ж на батьківщині виявилися в самому нижчому стані - навіть нижче персів і євреїв. Один раз у самій Олександрії спалахнуло таке повстання, що Авлету довелося рятуватися втечею з країни під захист римських легіонів. Доля і саме життя Клеопатри зависли на тоненькій ниточці: при дворі вистачало претендентів на загублену корону. Врятував Авлета і повернув йому трон молодий командуючий римського легіону Марк Антоній. Той самий Марк Антоній, що стане улюбленим цариці Клеопатри, про їх складуть легенди, і Шекспір увічнить їхню любов. Але поки Антоній не підозрював про існування Клеопатри і зажадав, щоб Авлет за порятунок виплатив Риму величезний гонорар у десять талантів, а таких грошей у царя не було.

Що до Клеопатри, то вона мало думала про любов, більше про корону - усього лише маленький золотий обруч з литою змійкою, а скільки в ньому влади! У цариці Клеопатра готувалася ґрунтовно: читала філософів і літописи воєн. Більше всього її займали іноземні книги. Клеопатра учила мови. Коли прийшла настав час вести переговори з послами і царями, вона вже знала десять мов, у тому числі арабську, яку ніхто не поважав. Колись нікому з Птолемеев у голову б не прийшло говорити мовою чорні! А Клеопатра щебетала, як пташка, чим до сліз розчулювала слуг-єгиптян. По Олександрії пішла поголоска про принцесу, що знає арабський.

Їй повезло з бібліотекою - самої величезної на світі, у сімсот тисяч книг. Єгипет володів абсолютною монополією на виготовлення папірусу, і всі книги, які тільки існували у світі, були зібрані отут - в Олександрійській бібліотеці.

Бібліотека згорить під час так називаної олександрійської війни, ознаменувавши грандіозним пожарищем закінчення мирної теоретичної підготовки цариці і її перехід до нещадної військово-політичної практики.

^ Особисте життя Клеопатри

Однак в історії вона залишилася не завдяки своїм військово-політичним діянням. Добрі обивателі знають Клеопатру як найбільшу гулящу античних часів. Ефектним ярликом Клеопатра зобов'язана навіть не сучасним шукачам голої правди, а богобоязливим історикам християнського періоду.

До введення християнства жінки користалися практично рівними сексуальними правами з чоловіками. Але саме жінки не виявилися осторонь при поширенні християнства, що знищило як велелюбних античних богів, так і особисте право жінок на самовизначення.

Можливо, усі так і відбувалося, як пише Пушкін у "Єгипетських ночах", і після ночі любові цариця Клеопатра, верховна жриця богині Ізіди, покровительки любові і сексуальних насолод, дійсно страчувала своїх коханців. Так вимагав культ богині Ізіди. Боги не можуть без жертв.

Існують слухи, що сексуальне життя Клеопатра вела з дванадцяти років. Навіть якщо так і було, ніхто в ту екзотичну епоху не здивувався і не засудив.

Але хоч і були вільні погляди на секс у ту епоху, Клеопатру ще при житті вважали гулящої, як у Греції, так і в Римі. Справа в політиці. Грецьким патріотам не подобалося, що своїх коханців Клеопатра знаходить винятково в Римі - яке зрадництво! Римський же плебс не любив царицю за те, що самозванка родила сина від самого Гая Юлія Цезаря і посмітила назвати його Цезаріоном. У Цезаря не було спадкоємців, а виходить, єгипетський вилупок міг стати наступним правителем Рима! Коли ж Цезаря, як худобу, закололи змовники, Клеопатру зненавиділи ще більше: вона заманила до себе в постіль спадкоємця Цезаря, Марка Антонія, і той подарував їй завойовані Римом царства. Ненависть юрби до Клеопатри допомогла Октавіану знищити свого єдиного суперника Антонія, стати одноособовим правителем і тепер уже назавжди заткнути рот римській голоті з її республіканської демократії.

^ Клеопатра і Цезар

Головну славу Клеопатрі принесли три коханці - усі могутні політичні діячі Рима: Гней Помпей, прозваний Великим, слідом його суперник у боротьбі за владу - сам Гай Юлій Цезар, і завершує список спадкоємець Цезаря на вершині влади Марк Антоній. Але, як не дивно це звучить, Клеопатра не вибирала коханців, доля взагалі не надавала їй вибору, крім одного - між життям і смертю.

Смерть завжди, немов жалобний шлейф, який би чарівне убрання ні надягла Клеопатра, тяглася за нею по п'ятах. Після пишного похорону Авлета, по його заповіті, Клеопатра стала дружиною малолітнього брата Діониса, що був оголошений царем Птолемеем XІІ, а вона - царівною Єгипту Клеопатрою VІІ. Ніяких інтимних відношенні з ним у неї, звичайно, бути не могло: що за чоловік з десятилітнього хлопчиська? А от як цар, їй здавалося, він був ідеальний: правити Єгиптом Клеопатра бажала самоособисто.

Клеопатрі йшов вісімнадцятий рік - увесь світ лежав у її ніг, і увесь світ був проти її. Не устигла вона примірити корону зі змійкою, як смерть у принизливому обличчі євнуха безшумною тінню лягла в неї за спиною. Євнух Потін, наставник братика Діоніса, проводир палацевої опозиції, тихої сапой правил країною від імені сопливого хлопчиська. Заодно з євнухом був і командуючий єгипетської армії Ахілл. А в арсеналі Клеопатри мався лише один засіб - жіноча зваба. Але на євнухів цей засіб не діє.

Вона звернулася по допомогу до Помпею Великого. Завдяки римській протекції, тільки і залишилася в живих. Тепер, якби змовники її убили, вони б дали Помпею привід увести свої легіони, перетворивши Єгипет у римську провінцію. В палаці Птолемеїв між Потином і Клеопатрою установилося що вимотує, напружене, три роки триваюче вижидання: кому першому випаде шанс знищити суперника? Шанс випав євнуху - але Клеопатрі удалося його переграти.

Вона угадала перемогу Цезаря над її заступником Помпеем, таємно бігла з палацу в розташування частин єгипетської армії, що стояли в границі із Сирією, і - утрачати їй уже було чогось - оголосила війну брату Діонісу. Помпей біг в Олександрію, але не встиг зійти з корабля, як його відразу, на очах у дружини і дітей, що стояли на палубі, заколов кинджалом один з легіонерів Ахілла. Від імені пануючого Птолемея XІІ забальзамована голова Помпея на блюді була піднесена Цезарю, що приплив слідом. Цезар з відразою відвернувся.

Зовсім не загорненої, немов подарунок, у розкішний перський килим, як про тім говорить легенда, з'явилася молода цариця до Цезаря. Не сюрприз і не сексуальну розвагу замислила Клеопатра - попросту рятувала своє життя. З'явися вона відкрито в місті, Клеопатру б відразу убили. А упакування, у якій уночі її доставили Цезарю, було звичайним грубим мішком.

Не варто перебільшувати, вважаючи, начебто вона піймала Цезаря на гачок. Не через пристрасть до Клеопатри Цезар вплутався в Олександрійську війну, у якій ледве було сам не програв. Інтриган і хитрун, Цезар узяв сторону Клеопатри, тому що йому був потрібний надійний союзник у його війні з римським сенатом. А союз із Клеопатрою, законною царицею, усе-таки був надійніше, ніж з підлим властолюбним євнухом. Що до Клеопатри, то життя і зараз пропонувала їй тільки один вибір - Цезаря. І вона, не барячись, його зробила.

Ах, любов спізніла - пояснюють літописці дивне поводження Цезаря, що віддається бенкетам, у той час як його війна з Римом ще не кінчена. Він не залишає Клеопатру не тому, що їй так хочеться. Такий розрахунок Цезаря. Що чекає його в Римі? Боягузлива ненависть сенату і кинджали змовників? Поки ще Рим не дозрів для Цезаря. Коли ж його година проб'є, його відпочилі в Єгипті і легіони, що рвуться в бій, з легкістю добудуть перемогу. Заодно, як жирну кісту, він кинув юрбі завойоване їм Боспоро-Понтийское царство. А Марк Антоній, народний трибун у Римі (поки і не думає про те, що незабаром випадок перетворить його, далеко не першої людини, у спадкоємця Цезаря, як у Римі, так і на царственому ложі Клеопатри), подбає, щоб фраза Цезаря: "Прийшов, побачив, переміг" облетіла усіх. І на плечах захопленого плебсу Цезар в'їде в Рим.

Ставши повновладним правителем, Цезар офіційно оголосив Клеопатру "іншому римського народу". У ті часи замість орденів удостоювали статуями і погруддями, і Цезар повелів - проігнорувавши невдоволення сенаторів, - установити позолочене погруддя Клеопатри в храмі Венери. Як це ні дивно, він зберігся до наших днів: очевидно, настільки некрасива Клеопатра у своїй скульптурній копії, що римляне вирішили залишити її для нащадків - як глузування.

Клеопатра з'явилася в Рим, вразивши зевак пишністю звиті, оселилася в кращому палаці в аристократичному районі Сади Цезаря, улаштовувала царські прийоми, зводячи з розуму вигадливими убраннями римських модниць. Вона привезла із собою не тільки фальшивого чоловіка Птолемея, але і сина Цезаріона, що було сприйнято сенатом як принизливий ляпас. Натяк читався ясно: Клеопатра мріяла, що коли-небудь її син стане першою людиною Рима. Але не пройшло і року, як Цезар був убитий сенаторами, а з ним загинула і мрія.

^ Антоній і Клеопатра

У 1892 році в Олександрії археологи знайшли уламок колосальної подвійної статуї, створеної майже дві тисячі років тому. Відновити її не удалося: бог відає, куди поділися інші частини скульптури? Зважаючи на все, монумент зруйнували люди і розкидали камені, де потрапило; залишилася тільки ця величезна кам'яна брила. Учені змогли лише визначити, що статуя зображувала єгипетську царицю Клеопатру і її коханця, римського диктатора Марка Антонія. Обоє покінчили із собою під час захоплення Олександрії римськими легіонерами Октавіана. Упустивши можливість їх страчувати, переможці страчували статую. Вільям Шекспір побудує в їхню честь куди більш міцний пам'ятник - поетичну драму "Антоній і Клеопатра".

Що б не говорили вчені про історичну неминучість падіння Єгипту, усе-таки прав був Шекспіре, що вважав, що провиною усьому була любов. Царі не мають права любити. Вони правлять, покуда залишаються бездушними знаряддями влади в руках богів. Але ледь допускають до себе любов, як перетворюються в простих смертних - утрачають влада, і валяться їхні царства.

Перша зустріч Клеопатри з Антонієм відбулася не по її волі. Улюбленець юрби, бражник і забіяка Антоній, якого по помилці не убили змовники заодно з Цезарем (вояк, а не політик; від Антонія не буде шкоди, раз його хазяїн Цезар умер), зненацька для сенату улаштував таку смуту, що вбивцям Цезаря довелося рятуватися з Рима втечею. Сімдесят сенаторів були страчені, у їхньому числі знаменитий Цицерон. Брут і Кассій, що очолили змову, покінчили із собою, кинувшись на свої мечі, коли їхні армії були розбиті Антонієм. Тепер Антоній вершив суд над царями і правителями, що допомагали змовникам. Клеопатра виявилася в чорному списку і була викликана на розправу в Клікію, де засідав Антоній.

Клеопатра майстерно відрежисувала зустріч -виставу соблазну Антонія (далеко не святого, а, навпроти, великого любителя жінок) був приречений на успіх. "Клеопатра поплила нагору по Кідну на турі з визолоченою кормою, пурпурними вітрилами і посрібленими веслами, що рухалися під наспів флейти, що струнко сполучався зі свистом сопілок і брязканням кіфар. Цариця спочивала під розшитим золотим покровом в уборі Афродіти, якою її зображують живописці, а по обох сторони ложа стояли хлопчики з опахалами, начебто ероти на картинках. Подібним же чином і найкрасивіші рабині були переодягнені нереїдами і харитами і стояли хто в кормових весел, хто в канатів. Чудові пахощі восходили з незліченних купальниц і розтікалися по берегах. Юрби людей проводжали туру по обох сторони ріки", - описує прибуття Клеопатри Плутарх. Юрба з ринкової площі, де на троні чекав обвинувачену Антоній, кинулася до ріки на пристань подивитися на царицю. Клеопатра ж, не сходя на берег, відправила Антонію запрошення на бенкет у його честь. Антоній не міг відмовити.

Клеопатра святкувала перемогу: вона врятувала і себе і Єгипет. А Антоній святкував перемогу над жінкою - і якою жінкою, царицею! Обоє вважали себе переможцями друг над іншому, і свято продовжувалося: Антонію кинулися слідом за Клеопатрою в Олександрію - а там небачені бенкети і забави. Часто по ночах, переодягши простолюдинами, Антоній і Клеопатра валандалися по вулицях Олександрії, пристаючи до перехожих і турбуючи сон обивателів. Бувало, Антонія міцно били. Але незабаром александрійці розкрили інкогніто царствених ледарів, і веселий безтурботний римлянин навіть придбав популярність.

Ні Клеопатра, ні Антоній ще не підозрювали, що вони обоє - переможені, обоє потрапилися в ту саму фатальну мережу. Їм це стане ясно тільки після довгої розлуки. Як ні привільно жилося Антонію в Олександрії, йому довелося повертатися в Рим: його дружина Фульвія і його рідний брат Люций, об'єднавшись, спробували захопити в Римі владу, але їхня армія була розбита Октавіаном, тоді ще союзником Антонія. Фульвія гине, брат полонений. На довівши непричетності до змови і заради ще більшого скріплення союзу з Октавіаном, Антоній дає згоду на страті неугодних Октавіану родичів, включаючи брата, і жениться на сестрі Октавіана, Октавії. Звістка про новий шлюб Антонія збудила в Клеопатрі ревнощі, який вона від себе не очікувала. Цариця навіть послала в Рим шпигуна, щоб той вивідав усе про Октавію. Вперше в цариці Клеопатри з'явилася суперниця!

Антоній прожив у Римі кілька років, поки йому не довелося відправитися в черговий військовий похід проти парфян. Знаходячись у Сирії, він викликав Клеопатру до себе - і пропав. Не здобувши нової слави у війні з парфянами, Антоній жив в Олександрії, усе більше перетворюючись з римського полководця в єгипетського царя. Антоній офіційно заявив про свій розрив з Октавією, тим самим, кинувши виклик Октавіану. Тепер вони вороги. Від Клеопатри в нього народилися двойняшки - хлопчик Олександр і дівчинка Клеопатра, - а також син Птолемей. Антоній, подібно своєму попереднику Цезарю, відкрито визнав їх своїми дітьми.

Апогеєм його падіння історики вважають урочисте свято в Олександрії, на якому Антоній, сидячи на золотому троні посередині міської площі в оточенні всіх дітей, включаючи сина Цезаря Цезаріона, прилюдно оголосив про розділ своїх володінь. Клеопатру він проголосив царицею Єгипту, Кіпру і Південної Сирії при уряді її старшого сина Цезаріона. Держава Птолемеїв відновлювалася в первісному обсязі - до чого так прагнула Клеопатра. Своєму старшому сину від Клеопатри, Олександрові, Антоній обіцяв віддати Вірменію, Мідію і Парфію, а молодшому, Птолемею, залишив Сирію і Палестину.

Апогей нерозсудливості любові. Царства не коштують нічого - Антоній широким жестом кидає їх до ніг улюбленої. Безумець, тим самим він оголосив війну Риму: "Нехай загине вся імперія, для мене ти - увесь світ". Але Клеопатра поводиться не розумніше Антонія; вона приймає дарунок, немов сліпа, не бачить, як закипає до неї ненависть у Римі, що от-от вулкан вибухне і заюшить сталева лава римських легіонів...

^ Смерть Клеопатри

Антоній програв війну: обплутаний любов'ю меч позбавився колишньої разючої сили. Та й то меч минає серце, і Антоній довго і болісно умирає від утрати крові.

Через кілька днів відбулися пишний похорон Антонія. Октавіан не перешкоджав виконанню обряду і навіть наказав доставити усе, що цариця рахує потрібним, для додання блиску жалобної церемонії.

Ще колись, ридаючи в усипальниці над умираючим Антонієм, Клеопатра роздряпала собі груди й обличчя. На місці подряпин утворилися виразки, піднявся жар. Вона була рада цьому, тому що задумала під приводом хвороби відмовитися від їжі й у такий спосіб розстатися з життям. Але Октавіан пригрозив убити її дітей, якщо вона не припинить голодування. Погроза подіяла негайно.

Незабаром Октавіан сам відвідав царицю. Коли він ввійшов у покої, цариця, незачесана, у легкій туніці відпочивала на низькому ложі. Останній раз він бачив Клеопатру шістнадцять років тому в Римі. Тоді цариця навіть не звернула уваги на хлопчика, від якого зараз залежала її доля. Після недовгої розмови їхня бесіда закінчилася.

Незабаром деякий римлянин, таємний шанувальник Клеопатри, повідомив її, що близько від'їзд із Єгипту: через три дні її з дітьми відправлять у Рим. Царська родина повинна буде прикрасити тріумф переможця. Тоді Клеопатра прийняла остаточне рішення.

Рано ранком, з дозволу Октавіана, цариця відправилася на могилу Антонія. Вона поклала квіти, довго плакала і скаржилася на свою долю; із усіх нещасть, які випали на її частку, самим тяжкої було те, що їй довелося прожити кілька днів без Антонія. І от тепер він, римлянин, спочиває в єгипетській землі, а вона, цариця Єгипту, буде похована в далекій Італії!

Повернувши в палац, Клеопатра веліла приготувати собі купання і з'їла вишуканий обід. У той же час у ворота палацу ввійшов якийсь селянин з кошиком. Вартові запитали його, що він несе. Селянин відкрив кошик і показав прекрасні смокви. Солдати подивувалися їхній величині, а він, сміючись, дозволив їм узяти по кілька штук і пройшов у покои цариці.

Після обіду Клеопатра села писати лист. Закінчивши, вона запечатала його і веліла віддати Октавіану. Потім вона відіслала всіх слуг і залишилася тільки з двома рабинями, тими самими, котрі ховалися з нею в усипальниці.

Глянувши на лист, Октавіан підхопився і хотів негайно бігти до цариці. У листі містилося прохання Клеопатри про те, щоб її останки були поховані поруч з могилою Антонія...

Коли послані Октавіаном люди прибігли до покоям Клеопатри, вони знайшли двери замкненими. Їх довелося зламати. І тоді побачили Клеопатру, що нерухомо лежить на позолоченому ложі. На ній були розкішні царські одяги. Одна з рабинь, Ирада, лежала на підлоги в ніг своєї пані, а інша, Хармион, що ще трималася на ногах, поправляла діадему на голові цариці. У них на очах, вона звалила намертво.

Таємницю своєї смерті три жінки віднесли в могилу. На лівому плечі Клеопатри були виявлені дві ранки, схожі на сліди зміїних укусів, але змій у кімнаті не знайшли.

Якщо Клеопатра умерла від укусу змії, то в цьому можна доглянути глибокий символічний зміст. Испокон століть корону фараонів прикрашало зображення змія-аспіда. Змія була емблемою царської влади. У єгипетських культах змію зв'язували також з богом сонця Ра. Вважалося, що укус змії дає безсмертя і прилучає людини до богів.

Похорон цариці були гідні останньої представниці великої династії, що правила Єгиптом протягом трьох сторіч. Останки Клеопатри погребли поруч з могилою Антонія, а неподалік поховали її вірних рабинь.


Висновок

Життя Клеопатри було складної, але цікавої. Я спробувала постежити самі цікаві моменти з життя цариці Клеопатри XІІ.

Ця цариця - куртизанка, злий геній Єгипту, хитра, жорстока, легкодуха і підступна, що будувала своє благополуччя на нещастях інших, зрештою, неминуче повинна була загинути, заплутавши в мережах власних інтриг. Але її фатальна краса, що коштувала життя Юлію Цезарю й Антонію, краса, який древні не могли не поклонятися, створила хтивої Птоломеянке стараннями поетів, не завжди згодних з істиною, немеркнучу пам'ять. "Зупинися, чужоземець, - говорить, наприклад, одна з подібних поетичних епіграм, - воззрі на стоящую тут Клеопатру, низринутую ревнивою долею, а не часом у похмурі чертоги Плутона! Венера возвеличила її красу, Мінерва наділила мудрістю; Муза навчила поезії і музиці, щоб вона могла злити свої песнопения зі звучними акордами ліри! Нехай жадібна могила сховала молодість і красу, нехай чудове тіло перетворене в порох, цнотливість твого життя, про Клеопатра, служить кращим свідченням незаплямованої чистоти твоєї душі!"... Насправді ж розпусна єгиптянка зобов'язана безсмертям тільки трагічній розв'язці свого зв'язку з Марком Антонієм, що створив з коханців Ромео і Джульетту античного світу, дотепер захопливих поетів і художників.

І на закінчення мого реферату я хочу процитувати оду римського поета Горация, що стала дійсно безсмертним пам'ятником. Цю оду він склав відразу після падіння Олександрії і смерті цариці - повідомлення про цих дві події дійшли до Рима майже одночасно. Красномовніше, ніж усі документи, і убедительнее, чим висновки істориків, свідчить вона, як сильні були в римському суспільстві антиєгипетські настрої і страх перед Клеопатрою. Але, оспівуючи торжество перемоги, ода разом з тим відплачує належне величі переможеної.


Список використаної літератури:


1. Белоусов Р.С. Приватне життя знаменитостей: Збори рідких випадків, любовних історій, курйозів, слухів. - Москва: Олімп, 1999.

2. Іванов Л. Л. Чудові жінки з найдавніших часів до наших днів. - Екатеринбург: Уральський робітник, 1992.

3. Кравчук А., Сільський Б. Чудовисько долі: життя і смерть Клеопатри. - Санкт-Петербург: Лениздат, 1996.

4. Що непам'ятає Н. Таємниці тисячоріч Т10. Збірник. - Москва: Всесвітній слідопит, 1997.

5. Що непам'ятає Н. Таємниці тисячоріч Т14. Збірник. - Москва: Всесвітній слідопит, 1997.

6. Нефедов С.А. Історія, подана як роман: Сучасний підручник для школярів і захоплююче читання для дорослих. - Москва: ВЛАДОС, 1996.

7. Паневин К.В. Історія Древнього Рима. - Санкт-Петербург: Полігон, 1998.

8. Прохоров А.М. Радянський енциклопедичний словник. - Москва: Радянська енциклопедія, 1985.
еще рефераты
Еще работы по разное