Реферат: Реферат на тему: Жиророзчинні вітаміни. Хімічний склад мікроорганізмів







РЕФЕРАТ
на тему:

Жиророзчинні вітаміни. Хімічний склад мікроорганізмів


Жиророзчинні вітаміни

Вітамін А (ретинол). Найбільш специфічною функцією віта­міну А є його участь у процесах зору (фоторецепція). Фото­чутливий пігмент родопсин, який розміщений на зовнішньому сегменті паличок сітківки (які відповідають за сутінковий зір) людини, містить окисну форму вітаміну А-ретиналь. Раннім симптомом авітамінозу А є ослаблення темнової адаптації.

Добова потреба в пантотеновій кислоті дорослої людини становить 5—10 мг.

Основними джерелами пантотенової кислоти є печінка (6,8 мг на 100 г), дріжджі (4,2 мг на 100 г), жовтки яєць, хліб житній (0,6 мг на 100 г), зелені овочеві рослини (0,3—0,8 мг на 100 г).

Фолат (вітамін Вс). У харчових продуктах фолат знаходиться переважно в неактивній формі. Перетворення зв'язаної форми на біологічно активну відбувається в процесі травлення їжі під впливом ферментів тонкої кишки (кон'югази). Звільнена кон'ю-газами травних соків вільна форма фолату (птероілглутамінова кислота) всмоктується в тонкій кишці і використовується організмом. До похідних форм фолату відносяться фолінова кислота (цйтроворум-фактор та лейковорін). Для перетворення фолату на цйтроворум-фактор необхідна аскорбінова кислота. Вітамін В стимулює перетворення фолату в печінці на діючу форму лейковорін.

Основою біологічної дії фолату є участь його в побудові пор­фірину та геміну крові, чим і зумовлена його антианемічна дія.

Дефіцит фолату є найпоширенішою формою вітамінної недостатності. Здебільшого він зустрічається серед людей похилого віку та хворих на алкоголізм, у вагітних та матерів, які годують груддю дітей, а також при деяких захворюваннях різної етіології. Біохімічні функції фолату дуже різноманітні і пов'язані з участю його в процесах біосинтезу нуклеїнових кислот, реакціях метилювання та обміну амінокислот.

Потреба організму в піридоксині прямо залежить від рівня споживання білка. Вона збільшується при вагітності та лактації, опроміненні іонізую­чою радіацією, при серцевій недостатності. Джерелом віта­міну В6 є продукти тваринного і рослинного походження (печін­ка, дріжджі, зернові продукти, бобові, фрукти, овочі).

^ Вітамін РР (ніацин). Основне фізіологічне значення вітаміну РР визначається його роллю в окисно-відновних процесах як носія електронів. Він входить до складу двох коферментів (НАД і НАДН) дегідрогеназ.

У природних умовах вітамін РР зустрічається у двох формах: нікотинова кислота і нікотинамід. В організмі людини вітамін РР утворюється з амінокислоти триптофану (1 мг з 60 мг триптофану).

При нестачі вітаміну РР виникає захворювання на пелагру (від італ. pellagra — шершава шкіра), яке характеризується запаленням шкіри, шлунково-кишкового каналу, ураженням центральної нервової системи. Симптомами цього захворю­вання є запалення шкіри (дерматит; мал. 10) обличчя та інших відкритих ділянок тіла, які зазнають сонячного опромінення, порушення чутливості шкіри, підвищена збудливість, адинамія, порушення координації рухів (атаксія), психози (в тяжких випадках можлива недоумкуватість — деменція), а також порушення секреції шлункового соку і стійкий пронос (діарея), відсутність сосочків на язиці.

Пелагра виникає при одноманітному харчуванні кукурудзою, яка містить вітамін РР у зв'язаному стані, та при дефіциті аміно­кислоти триптофану, яка є важливим джерелом цього вітаміну. Хронічні захворювання кишок можуть бути причиною розвитку ендогенного РР-гіповітамінозу.

Основними джерелами вітаміну РР є дріжджі, крупи, хліб грубого помелу, висівки, бобові, субпродукти, м'ясо, риба, а також деякі овочі та сухі гриби.

При дефіциті вітаміну Bg в організмі виникають глибокі пору­шення білкового обміну, які виявляються у запаленні шкіри (дерматит), м'язовій слабкості, підвищеній збудливості, випадан­ні волосся, відсутності апетиту, нудоті, блюванні. Інколи вини­кають припадки (у дітей), анемія, зниження імунітету, депресія, неврити. Це захворювання нагадує запалення шкіри (дерматит) при пелагрі, але не піддається лікуванню вітаміном PP. Харак­терним для дефіциту вітаміну В6 є навколорогівкова ін'єкція судин (мал. 9).

Ознаки гіповітамінозу В6 зустрічаються у хворих, які прий­мають лікувальні препарати — антагоністи піридоксину, у алкоголіків, а також у жінок, які приймають протизаплідні препарати. Причинами розвитку недостатності піридоксину можуть бути хронічні захворювання шлунково-кишкового каналу, спадкові дефекти у функціонуванні піридоксин-залежних ферментів (гомоцистинурія, цистатіонурія, спадкова ксантуренурія, піридоксинзалежна анемія).

Потреба дорослої людини у вітаміні В6 становить 2,5 — З мг на добу. Забезпеченість визначають за вмістом 4-пі-ридоксинової кислоти в добовій сечі (норма 3—5 мг), піридоксину в крові (норма 100 мкг/л) та сироватці крові (норма 70 мкг/л). Для виявлення недостатності вітаміну В певне значення має також збільшення вмісту ксантуренової кисло­ти в сечі після навантаження триптофаном (більш як на 50 мг за добу).

Будь-яких зовнішніх проявів або симптомів і негативно впли­вають на працездатність, загальний тонус організму та його стійкість проти різних негативних факторів. При прихованій вітамінній недостатності подовжується період видужання після перенесеного захворювання. Недостатність вітамінів, особливо В6, В12, фолату, часто супроводжується анемією.

Гіпервітаміноз — комплекс порушень, які виникають вна­слідок надмірного введення вітамінів в організм. Відомі А- та D-гіпервітамінози харчового походження.

^ Хімічний склад мікроорганізмів

Під фізіологією мікроорганізмів розуміють хімічний склад мікроб­ної клітини і різні процеси, пов'язані з її життєдіяльністю.

Мікробні клітини майже цілком складаються з води (біля 80 %). Лише 20 % вмісту клітини припадає на сухі речовини. Якщо їх прийня­ти за 100 %, то хімічний склад клітини буде такий: вуглецю - 46-50 %. кисню - 30, водню - 6-7, азоту - 7-14, мінеральних речовин - 2-14 %. До мінеральних речовин належать фосфор, калій, натрій, магній, сірка, кальцій, хлор, залізо, цинк, бор, хром та інші.

Усе необхідне клітина одержує разом з білками, жирами, вуглево­дами та іншими речовинами, якими вона живиться.

Ферменти - специфічні білки, що присутні у всіх живих клітинах і виконують функції біологічних каталізаторів. Завдяки ним реалізу­ється генетична інформація і здійснюються процеси обміну речовин і енергії в живих організмах. Ферменти бувають простими або склад­ними білками; останні з білковими компонентами містять небілкову частину - кофермент.

Білки- високомолекулярні органічні сполуки із залишків амінокис­лот. Вони грають найважливішу роль у життєдіяльності клітин, вико­нуючи функції побудови, розвитку і обміну речовин, передавання спад­кових ознак.

Гниття - процес розкладу білків (схему наведено вище) і білко­вих речовин з утворенням продуктів розкладу і неприємного запаху внаслідок життєдіяльності гнильних бактерій.

Практичне значення гниття може бути позитивним і негативним. Позитивним є те, що цей процес забезпечує кругообіг речовин у при­роді, а негативним - псування білкововмісних продуктів. Найбільш поширеними гнильними бактеріями є картопляна (Bacillus mesente-ricus) і сінна палички (Bacillus subtilis).

Вуглеводи - група органічних природних сполук загальної форму­ли С„ (ІЬО),„. Розрізняють прості вуглеводи - моносахариди, або са­хари (глюкоза, фруктоза), і складні - полісахариди, які поділяють на низькомолекулярні - дисахариди (сахароза, лактоза) і високомолекулярні (крохмаль, клітковина).

Вуглеводи вважаються енергетичним матеріалом. Завдяки їм у клі­тині здійснюються процеси утворення і перетворення енергії.

Жири - органічні сполуки, складні ефіри гліцерину й жирних кис­лот, природні продукти рослинного або тваринного походження. їх застосовують у медицині (риб'ячий жир, рицинова й хаульмугрова олії, масло-какао тощо), у техніці (ворвань, лляна, конопляна, бавов­няна олії), у виробництві мила і гліцерину.

Жири - це так звані резервні (запасні) речовини. Жири - важливе джерело енергії організму.

Мінеральні речовини потрібні в невеликій кількості, але за їх від­сутності виникають різні зміни в життєдіяльності клітин. їх умовно можна поділити на структурні, метаболічні та каталітичні. За участю мінеральних елементів забезпечується ряд життєво важливих процесів. Це стосується насамперед підтримання певних фізико-хімічних констант - осмотичного тиску, кислотно-лужної рівноваги, процесів збудження та гальмування, каталітичної активності ферментів тощо.
еще рефераты
Еще работы по разное