Реферат: Реферат циклу наукових праць



РЕФЕРАТ

циклу наукових праць

"Створення нових флуоресцентних мітчиків і зондів
для медико-біологічних досліджень"


Представлений цикл наукових праць присвячено розробці, синтезу, дослідженню та практичному застосуванню флуоресцентних мітчиків і зондів — органічних барвників, які ковалентно або нековалентно зв'язуються з біологічними об'єктами, такими як протеїни, клітини, олігонуклеотиди, ДНК тощо та здатні поглинати та випромінювати світло. Флуоресцентні мітчики і зонди широко використовуються в сучасних біологічних дослідженнях, клінічних аналізах, в імунології, молекулярній біології, фармакологічних дослідженнях та багатьох інших медико-біологічних застосуваннях.

Широкий спектр досліджуваних біологічних об'єктів, кількість яких постійно збільшується, потребує створення нових мітчиків і зондів, чутливих до певного біоаналіту, а також точних, швидких і чутливих методів детекції та візуалізації біооб'єктів.

Головними недоліками більшості з існуючих флуоресцентних мітчиків і зондів є їх низький квантовий вихід, невелика фотостабільність, низькі коефіцієнти екстинкції та недостатня чутливість до сполук, що досліджуються.

Серед факторів, які можуть заважати аналізам та вимірюванням, основаним на реєстрації флуоресценції, треба відзначити власну абсорбцію та флуоресценцію біологічних речовин у короткохвильовій області спектру. Ця власна флуоресценція біологічної речовини знижується при збільшенні довжини хвилі та стає зовсім незначною в спектральній області після 600 нм. Тому барвники саме з червоним та ближнім інфрачервоним (БІЧ) випромінюванням найкращим чином підходять в якості флуорофорів для зондування в біологічних системах. Доступ­ність діодних лазерів як дешевих джерел світла в цьому спектральному діапазоні також сприяє вико­рис­танню таких барвників. Крім того, довгохвильове випромінювання краще проникає в тканини, що робить збудження більш довгими хвилями більш привабливим для флуоресцентних вимірювань in-vivo, наприклад, при зондуванні крізь шкіру або в цільній крові.

Іншим заважаючим фактором реєстрації флуоресценції в медико-біологічних дослідженнях є великий розмір біомолекул, що призводить до значного світлорозсіяння, і в результаті до поганої відтворюваності результатів експерименту (діагностики). Надзвичайно важливим є відтворюваність аналізів у високопродуктивному скринінгу (high throughput screening, HTS) і при клінічній діагностиці. Відтворюваність аналізу може бути визначена тим, наcкільки отриманий сигнал є стійким до поміх у реальному скринінговому експерименті. Зменшити кількість несприятливих помилково позитивних та помилково негативних результатів можливо за допомогою реєстрації не інтенсивності, а часів гасіння флуоресценції (fluorescence lifetime, FLT). FLT-спектроскопія має певні переваги у порівнянні зі звичайною флуоресцентною спектроскопією. FLT не залежить від ефекту внутрішнього фільтру (включаючи фонове поглинання), розсіювання світла або автофлуоресценції, тобто всіх ключових заважаючих факторів, що можуть бути спричинені самими сполуками. FLT можна класифікувати як найбільш стійкий до поміх гомогенний метод серед інших методів, заснованих на вимірюванні різних параметрів флуоресценції. Цей тип аналізу однаково добре працює як на великих біомолекулах або клітинах (що особливо важливо для моніторингу бактеріального забруднення), так і на малих молекулах, зв’язування яких супроводжується змінами часів гасіння флуоресценції.

Незважаючи на вищезгадані переваги, час гасіння флуоресценції — це параметр, який є ще недостатньо дослідженим для його використання у медико-біологічних аналізах. Можливо, що це сталося через відсутність даних про часи гасіння флуоресценції різних класів флуоресцентних сполук та через обмежену кількість відомих флуорофорів, особливо у довгохвильовому діапазоні, що змінюють часи гасіння при зв'язуванні з біомолекулами.

Головною метою роботи було створення нових флуоресцентних мітчиків і зондів, зокрема тих, що поглинають і випромінюють у червоній та БІЧ області, які мають підвищену яскравість світіння, високу хімічну та фотохімічну стабільність, а також розробка методів їх застосування у медико-біологічних дослідженнях і клінічній діагностиці, зокрема методів, заснованих на вимірюванні часів гасіння флуоресценції.

Для досягнення цієї мети вирішувалися завдання по виявленню класів органічних сполук, які можуть бути використані як прототипи флуоресцентних мітчиків і зондів, встановлювалися закономірності щодо зв'язку між фотофізичними властивостями та молекулярною будовою хімічних сполук, вдосконалювалися властивості флуоресцентних маркерів для підвищення чутливості аналізів і розроблялися протоколи практичного використання створених мітчиків і зондів.

^ Наукова новизна одержаних результатів

Вперше синтезовано, досліджено та впроваджено у медико-біологічні дослідження та клінічну діагностику нові флуоресцентні зонди та мітчики на основі моно- та поліметинціанінових барвників, похідних нафталевої кислоти, моносквараїнів та сквараїнових барвників, в яких атом кисню циклобутенонового фрагменту замі­ще­но різними групами. Отримані зонди і мітчики перекривають спектральну область від блакитної до БІЧ, мають вищу яскравість світіння та кращу фото- і фотохімічну стабільність.

Інша інновація відноситься до розробки FLT-чутливих флуоресцентних мітчиків і зондів. За їх використання розроблено новітні методи аналізу біомолекул, контролю хімічного та бактеріального забруднення середовища і високопродуктивного скринінгу (HTS), засновані на вимірюванні часу життя флуоресценції (FLT). Ці аналізи є більш надійними та точними, у порівнянні із класичними флуоресцентними методами аналізів.

Встановлено більш високу реакційну здатність моносквараїнів у порів­нян­ні з квадратною кислотою та дибутилскваратом, що надало можливості вперше синтезувати сквараїнові барвники з бензоксазольним, 5 арил-1,3-окса­золь­ним і 5 арил-1,3,4-оксадіазольним фрагментами та розширити спектральний діапазон сквараїнових барвників.

З використанням нанотехнологій проведено інкапсуляцію водорозчинних сквараїнових барвників у поліамідний захисний цикл, що дозволило створити більш яскраві та у десятки разів фотохімічно більш стабільні мітчики, у порівнянні з комерційними аналогами та вихідними барвниками.

Вперше знайдено реакцію фотоіндукованого гідролізу тіосквараїнів в оксо­сквараїни, яка дозволила створювати флуоресцентні матеріали з підвище­ною стабільністю спек­т­раль­них характеристик до дії світла.

Виявлено структурні фрагменти, наявність яких у молекулах флуоресцент­них зондів сприяє їх зв’язуванню з відповідними біомолекулами.

Уперше запропоновано модель комплексу ціаніновий барвник/фіб­риляр­ний альфа-синуклеїн (білок, що накопичується у вигляді фібрил при хворобі Паркінсона) та показано можливість застосування ціанінових барвників для кількісної оцінки процесу фібрилоутворення альфа-синуклеїну in vitro, що дає можливість проводити пошук потенціальних інгібіторів процесу фібрило­генезу — ліків проти хвороби Паркінсона.

^ Практична значимість полягає у розробці і створенні нових флуоресцентних барвників, зондів і мітчиків, що можна використовувати у експериментальних методиках, які базуються на вимірюванні інтен­сивностей та часів життя флуоресценції. Розроблені мітчики і зонди серій Square, Seta і SeTau мають більш яскраве світіння і фотостабільність у порівнянні з комерційно доступними аналогами, такими як Cy5 і Alexa Fluor 647, які широко використовуються для медико-біологічних досліджень. Наприклад, барвник SeTau-665 має вдвічі більшу яскравість та більш ніж у 12 разів кращу фотостабільність, ніж його комерційні аналоги. Розроблені барв­ни­ки успішно пройшли апробацію в Інституті молекулярної біології і генетики НАН України (Київ), Інституті проблем кріобіології і кріомедицини НАН України (Харків) та у закордонних компаніях SETA Bio­Medicals (США), PerkinElmer, Inc. (США), Agilent (США), Tecan (Австрія), Rea­Metrix, Inc. (США), Dako (Данія), Luminex Corp. (США), LJL Biosystems (США), Molecular Devices (США), ISS (США), Avanti Polar Lipids, Inc. (США), Edinburgh Instruments (Велико­бри­та­нія), Becton Dickinson (США), Pierce Bio­te­ch­nology (США), Glen Research Corp. (США) та ін. Розроблені матеріали та методи їх синтезу захищені патентами та використовуються на практиці. Барвники цих серій практично застосовують для аналізу та кількісного визна­чення протеїнів, у імунологічних дослідженнях як то оцінка взаємодії антиген/антитіло, в гібридизаційному аналізі, заснованому на взаємодії компле­мен­тар­них пар олігонуклеотидів, для одержання біологічних зображень методом флуоресцент­ної мікроскопії та при вирішенні інших медико-біологічних завдань.

^ Опис основних науково–технічних результатів

Розроблено новітні зонди і мітчики з покрашеними флуоресцентними та фотохімічними властивостями для вирішення актуальних медико-біологічних завдань, такі як імуно- і гібридизаційний аналіз, якісне та кількісне визначення протеїнів різної природи, нуклеїнових кислот, нативних та агрегованих у фібрили білків, вивчення протеїн-ліпідної взаємодії та структури мембран, візуалізація біологічних об'єктів за допомогою флуоресцентної мікроскопії та ін.

Новітні флуоресцентні зонди і мітчики cтворено на основі нових класів поліметинових барвників (ціанінів (^ 1), біс-поліметинів (2), моносквараїнів (3) і сквараїнів (4)), наноінкапсульо­ва­них системах (5) та похідних нафталевої кислоти (6). Деякі з них вже використовуються у практиці і вони комерційно доступні під назвами Square, Seta і SeTau.







1

2

3







4

5

6


Нові флуоресцентні зонди і мітчики серій ^ Square, Seta і SeTau мають певні переваги у порівнянні зі звичайними поліметинами, такими як відомі комерційно доступні барвники Cy5TM, Cy5.5TM та AlexaTM (Таблиця 1). Розроблені барвники випромінюють в області 600–800 нм та збуджуються не тільки червоними лазерами (як їх аналоги Cy5TM та AlexaTM), але також нещодавно створеними синіми діодними лазерами, синіми світло-діодами (LEDs) та ультрафіолетовим світлом. Поглинання цих барвників можна легко налаштувати на довжини хвиль доступних джерел світлового збудження. Нові барвники мають високу фотостабільність, що є особливо важливою характеристикою при отриманні біологічних зображень, низьку схильність до агрегації у водних середовищах та високі квантові виходи (до 65%) при зв'язуванні з протеїнами. Розроблені барвники мають високі коефіцієнти екстинкції, що досягають 265,000 М–1см–1. На відміну від звичайних поліметинів, ці флуоресцентні маркери мають низькі квантові виходи та короткі часи життя флуоресценції (FLT) у водних середовищах, але при зв'язуванні з протеїнами їх яскравість значно зростає, а також спостерігається зростання часів життя флуоресценції у 5 разів (до 3 нс). У той же час, типові часи життя флуоресценції комерційних зондів Cy5TM та AlexaTM знаходяться у 1 нс діапазоні, що обмежує їхнє використання у методиках, заснованих на вимірюванні поляризації світла. Нові сполуки також перетворено на pH-чутливі зонди і мітчики, що успішно були використані для дослідження мікрооточення біологічних клітин та мембран. Нові трейсери можна застосовувати не тільки як флуоресцентні зонди та реакційні мітчики, але і як ефективні гасителі, або так звані "темні акцептори", що широко використовуються у методах флуоресцентного резонансного переносу енергії (Fluorescence resonance energy transfer, FRET). Нові розроблені довгохвильові барвники гідрофобного типу можна використовувати як класифікаційні барвники для мікросфер, що є необхідними для створення суспензійних мікроматриць. Таким чином, нові трейсери мають широкі можливості для застосування у широковживаних флуоресцентних технологіях (інтенсивність, поляризація, FRET та FLT).


Таблиця 1

^ Порівняльна характеристика розробленого нами мітчика Seta-640-di-NHS з комерційно доступними барниками Cy5 та Alexa Fluor 647

Характеристика

Розроблений нами мітчик
Seta-640-di-NHS

Invitrogen
(Molecular Probes)
Alexa Fluor 647

GE Healthcare
(Amersham)
Cy5 NHS ester

Довжина хвилі поглинання / люмінесценції

648 / 656 нм

650 / 668 нм

648 / 664 нм

Квантовий вихід
BSA кон'югата

65%

42%

25%

Час життя флуоресценції (вільний барвник / кон'югат з протеїном)

0.7 / 3.0 нс

1.1 / 1.2 нс

1.0 / 1.2 нс

Придатність для аналізів заснованих на вимірюван-ні поляризації та FLT

Так

Ні

Ні

Фотостабільність

90%

80%

60%

Ціна

125 USD/ 1 мг
2500 USD / 50 мг

212 USD / 1 мг
4300 USD / 50 мг

222 USD / 1 мг
4455 USD / 50 мг


Розроблено методи та методики синтезу нових червоних та БІЧ барвників на основі заміщених у цикл сквараїнах, біс-поліметинах та наноінкапсульованих сквараїнах, а також зондів, мітчиків, кон'югатів барвників з біомолекулами. Отримано дані щодо реакційної здатності похідних квадратної кислоти та біс-індоленіну.

Вирішено наукові завдання щодо з'ясування закономірностей перебігу реакцій похідних квадратної кислоти з C-, N- и S-нуклеофілами — CH-кисло­та­ми, гетероциклічними азотвмісними метиленовими основами, ціанамідом і тіонуючими агентами. Розроблено препаративні методи синтезу сквараїнових і моносквараїнових барвників, у том числі з заміщеним циклобутеноновим атомом кисню.

Встановлено, що препаративним методом синтезу заміщених сквараїнів є кон­ден­са­ція 1 замі­щених моносквараїнів або 3 заміщених 4 оксо-1-цикло­бутен-1-олатів від­по­відно з одним або двома екві­валентами гетероциклічних метиленових основ. Реакції 1,2 ди­тіо­­квадратної та тетра­тіо­квадратної кислот з гетероцикліч­ни­­ми метиленовими основами є загальним методом синтезу монотіо- і дитіо­сква­ра­їнів, що на відміну від прямого тіону­вання оксосквараїнів дозволяє синте­зувати практично важливі тіосквараїни з карбоксильними групами. 1,3-Ди­тіо­­квад­рат­на кислота реагує переважно по атомах сірки та утворює оксосквараїни.

Четвертинні солі 2 метилбензоксазолу, 2 ме­тил-5-арил-1,3-окса­­золів і 2 метил-5-арил-1,3,4-оксадіазолів не реагують з квадратною кислотою, дибутилскваратом і 3 заміщеними 4-оксо-1-цикло­бу­тен-1-олата­ми, але конденсуються з моносквараїнами та 1 замі­щеними моносква­раїнами, що дозволило вперше синтезувати сквараїни з азоль­ними фрагментами.

Розроблено синтетичні методи та одержано систематичні ряди біс-ціанінових, біс-стирилових, біс-сквараїнових та "мономерних" гідрофобних та водорозчинних поліметинових барвників на основі центросиметричного бензодіпіроленіну. Кватернізований бензодіпіроленін реагує з ароматичними та гетероароматичними альдегідами та активованими моносквараїнами з утворенням біс-стирилових, біс-триметинових та біс-сквараїнових барвників.

Знайдено унікальний метод суттєвого поліпшення фотофізичних властивостей сквараїнових барвників шляхом їх введення у ротаксанову систему 5. Надзвичайно суттєве поліпшення спектральних і фотофізичних характеристик досягається завдяки 3D просторовому захисту центрального сквараїнового флуорофору від негативного впливу мікросередовища.

Досліджено спектральні, фотофізичні та біофізичні характеристики синтезованих нових барвників, трейсерів та кон'югатів. Отримано дані стосовно взаємозв’язку між дослідженими характеристиками розроблених сполук та їх молекулярною будовою.

Сквараїни і моносквараїни є ефективними барвниками і люмінофо­рами, що перекривають спектральний діапазон від зеленої до ближньої ІЧ області. Вони мають високі коефіцієнти екстинкції (до 265000 M–1см–1) і квантові виходи флуоресценції (до 80%) у неполярних і слабополярних розчинниках. Заміщення циклобутенонового атому кисню приводить до довгохвильового зсуву максимумів поглинання та флуоресценції. У залежності від будови термі­наль­них гетероциклів довгохвильовий зсув збільшується в ряду: 5 арил-1,3,4-окса­діазол < 5 арил-1,3-окса­зол < бензоксазол < індоленін < бензтіазол < 5 нітроіндоленін. Сквараїни з заміщеним циклобутеноновим атомом кисню, на відміну від відкритоланцюгових ціанінів та оксосквараїнів, мають короткохвильову смугу поглинання, пов'язану з електронними переходами на централь­ному фрагменті. Це робить їх придатними для збудження не тільки червоними, але ще й синіми та ультрафіолетовими джерелами світла, що розширює можливості пра­к­тичного використання нових сквараї­нів як у медико-біоло­гіч­них дослідженнях, так і в новіт­ніх оптич­них носіях інфор­мації, що працюють з синіми лазерними діодами.

Квантові виходи і часи життя флуоресценції сквараїнів у водних середовищах, як правило, нижчі, ніж для ціанінів з відкритим ланцюгом. Але на відміну від відкритоланцюгових ціанінів ці характеристики значно зростають при ковалентному та нековалентному зв'язуванні з біологічними макромолекулами. Збільшення кількості сульфогруп призводить до зростання квантових виходів та часів життя флуоресценції сквараїнів та їх кон'югатів з протеїнами. Константи стабільності нековалентних комплексів, що описують спорідненість барвників до протеїнів, зростають в ряду: оксо- < тіо- < диціано­метиленові сквараїни та знижуються зі збільшенням кількості сульфогруп в молекулі.

Сквараїнові барвники більш стійкі до дії світла, ніж відповідні ціаніни з відкритим ланцюгом. Тіосквараїни у процесі фотогідролізу перетворюються на оксосквараїни, що мають більш яскраве світіння. Це дозволяє використовувати їх для створення матеріалів з високою фотостабільністю спектральних характеристик у процесі експлуатації.

Утворення сквараїн-ротаксанової системи збільшує квантові виходи, часи життя флуоресценції, фото- і хемо-стабільність. Так, перетворення сквараїнів у відповідні ротаксани збільшує квантові виходи у 1.5–8.3 рази, часи життя флуоресценції у 1.3–1.5 разів і фотостабільність до 50 разів. Хімічна стабільність зростає у тисячі разів. Ці збільшення стають ще вагомішими у кон'югаті з імуноглобуліном G (IgG), утвореному при ковалентному зв'язуванні сквараїн-ротаксану з протеїном.

Середні часи життя флуоресценції сквараїнів збільшуються у декілька разів при ковалентному зв'язуванні з сироватковим альбуміном бика (БСА). Це підвищення є більш значним (у 8.7–14.1 разів) для моно-сульфованих барвників, ніж для дисульфованих (в 3.9–6.0 разів). Ковалентне зв'язування з протеїном супроводжується зсувом фазового кута понад 20–40 градусів (у залежності від частоти модуляції). Це свідчить про те, що розроблені барвники надзвичайно добре підходять як мітчики для аналізів зі зчитуванням часу життя флуоресценції.

^ Розроблено біоаналітичні тести, що демонструють потенційну придатність нових барвників та кон'югатів для практичного використання.

Ряд сквараїнів та похідних нафталевої кислоти було запропоновано як високоефективні зонди для визначення білків, а виявлені закономірності структура/функція для досліджених барвників можуть бути використані у подальшій розробці чутливих флуоресцентних зондів для флуоресцентної детекції білків. Встановлено похідні, які найкращим чином підходять для кіль­кіс­­но­го визначення БСА, у присутності якого збіль­шу­ють ін­тенсив­ність випромінювання від­повідно до 190 раз, для аналізу сироваткового аль­бу­міну людини (ЛСА), овальбуміну та яєчного аві­дину. Так, бензотіазолові та бензоселеназолові сквараїнові барвники, що містять N-етилові кінцеві групи, виявили значну чутливість до ЛСА та можуть бути запропоновані для специфічної детекції ЛСА. Використання деяких із бензтіазолових барвників дає змогу кількісно визначати ЛСА в діапазоні концентрацій від 0.2 до 500 мг/мл, що відповідає рівню чутливості комерційно доступних барвників для визначення білків, таких як CBB і Pyrogallol Red Protein. Диціанометиленові похідні сквараїнів були успішно застосовані для дослід­жен­ня ме­­м­бран­них процесів у клі­ти­нах.

Розробка барвників, що взаємодіють із дволанцюговими (дл) ділянками ДНК, є актуальною для ряду сучасних діагностичних і дослідницьких методик, таких як синтез комплементарних ДНК (кДНК) для створення бібліотек, очистка ДНК-фрагментів для субклонування, моніторингу перебігу реакції ампліфікації та визначення наявності ДНК під час виготовлення лікарських препаратів.

Розробка барвників, що взаємодіють із ДНК за борозенковим механізмом, є одним зі шляхів отримання зондів, високо специфічних до длДНК. Відомо, що для ціанінів борозенковий механізм взаємодії переважає у випадку барвників із більш ніж однією метиновою групою в поліметиновому ланцюгу. Нами було показано, що триметинові ціаніни, молекули яких мають серповидну форму, є ефективними флуоресцентними зондами, що взаємодіють із длДНК за борозенковим механізмом, та демонструють високу селективність до длДНК порівняно з РНК. Окрім того, продемонстровано можливість створення високо специфічних до длДНК зондів шляхом модифікації циклопентанової чи циклогексанової групи в поліметиновому ланцюгу пентаметинового ціанінового барвника.

Розробка барвників для флуоресцентної детекції бета-складчастих білкових структур, які вважають ознаками ряду нейродегенеративних розладів, є новим актуальним напрямком досліджень. На сьогоднішній день існує обмежена кількість барвників, що селективно взаємодіють з агрегованою формою протеїнів, крім того, більшість із цих барвників не є універсальними для використання у різних експериментальних системах.

Уперше на основі ціанінових барвників нами було розроблено нові флуоресцентні зонди для специфічної детекції амілоїдних фібрил in vitro і запропоновано модель зв’язування ціанінів із фібрилами -синуклеїну (АСН), які є маркерами хвороби Паркінсона. Зокрема, було з'ясовано, що моно- та триметинціанінові барвники у присутності фібрил  лактоглобуліну та АСН підвищують інтенсивність флуоресценції у 10–100 разів, тоді як додавання агрегованого у фібрили білка майже не впливало на інтенсивність випромінен­ня пента-, гептаметинціанінів і сквараїнів. Встановлено, що наявність у гетерозалишках ціанінових барвників стирильних, амінних, метиламінних чи диметиламінних замісників і метильного заміснику в -положенні триметинціанінів сприяє їх зв’язуванню з фібрилярними білками. Виявлені залежності між здатністю барвників специфічно підвищувати інтенсивність флуоресценції у присутності фібрилярних білків та їх хімічною структурою є важливими для розробки нових чутливих зондів для визначення амілоїду.

Встановлено, що монометинціаніновий барвник ^ Т-284 і триметинціанін SH-516 можна використовувати для кількісного визначення фібрилярного АСН та дослідження процесу фібрилоутворення АСН in vitro. Лінійний діапазон детекції агрегованого білка становив 1.5-19 мкг/мл (Т 284) і 1.5 28 мкг/мл (SH-516). Визначено константи зв’язування барвник/фібрила -синуклеїну (Кзв) для ціанінів Т-284 (~1.8×106 М-1) і SH-516 (~1.5×106 M-1). Обидва барвники T-284 і SH-516 мали високу відтворюваність результатів у серії проведених експериментів, тоді як для широко вживаний для визначеня амілоїдних утворень барвника Тіофлавіна Т відтворюваність результатів була суттєво нижчою. Показано можливість практичного застосування цих барвників для флуоресцентного визначення не лише фібрилярного  синуклеїну, а й агрегованого у фібрили інсуліну та лізоциму.

Хороший рівень чутливості та висока відтворюваність результатів, що притаманні цим барвникам роблять можливою розробку на їх основі флуорометричних методів моніторингу процесів фібрилоутворення. Такі методи в подальшому можуть бути адаптовані для скринінгових систем для пошуку потенціальних інгібіторів процесу фібрилогенезу.

Запропоновано концепцію, рекомендації та пропозиції щодо дизайну, синтезу та використання поліпшених барвників, зондів, мітчиків та кон'югатів у медико-біологічних дослідженнях та інших оптичних методах.

Одержані результати щодо реакційної здатнос­ті, спрямованості реакцій, хімічних та фотофізичних властивостей можуть бути рекомендовані до використання науковими закладами при одержанні нових сполук із заданими властивостями, насамперед, органічних барвників, люмі­нофорів і матеріалів на їх основі, при розробці методів їх синтезу, а також при викладанні у ВУЗах та університетах загальних учбових курсів та спецкурсів з синтетичної та теорети­ч­­ної органічної хімії і молекулярної спектроскопії. Результати роботи можуть використовуватися хімічними, фізичними, біологічними та медицинськими факультетами університетів, а також організаціями, що займаються розробкою, одержанням, дослідженням та застосуванням органічних барвників і люмінофорів, особливо для медико-біологічних використань. Отримані мітчики і зонди можуть використовуватися науковими та клінічними лабораторіями, що розробляють та застосовують медико-біологічні тест-системи на основі барвників і люмінофорів.

публікаціЇ

До циклу праць включено 54 публікації, з них 25 статей (20 у зарубіжних виданнях, які реферуються і 5 у вітчизняних виданнях), ^ 3 міжнародні патенти по процедурі PCT та 3 патенти США і 23 тези доповідей у збірниках матеріалів 18 з’їздів і конференцій, що вийшли друком з 2002 по 2009 роки. Кількість реферованих публікацій, що містяться в базі даних SCOPUS, складає 21, а загальний індекс їх цитування — 87, сумарний імпакт-фактор цих робіт сягає майже 40. Деякі роботи, що ввійшли до циклу праць "Створення нових флуоресцентних мітчиків і зондів для медико-біологічних досліджень", а також індекси їх цитування в базі даних SCOPUS та імпакт-фактори журналів наведені у таблиці 2.

Таблиця 2

Імпакт-фактори та індекси цитування у базі даних SCOPUS обраних робіт, що ввійшли до циклу праць "Створення нових флуоресцентних мітчиків і зондів для медико-біологічних досліджень"

№ з/п

Назва праці

Імпакт-фактор

Індекс цитування



Tatarets A.L., Fedyunyayeva I.A., Dyubko T.S., Povrozin Ye.A., Doroshenko A.O., Terpetschnig E.A., Patsenker L.D. Synthesis of water-soluble, ring-substituted squaraine dyes and their evaluation as fluorescent probes and labels // Analytica Chimica Acta. – 2006. – Vol. 570, Iss. 2. – P. 214–223.

2.894

16



Tatarets A.L., Fedyu­nyaeva I.A., Terpetsch­nig E., Patsenker L.D. Synthesis of Novel Squaraine Dyes and Their Intermediates // Dyes and Pigments. – 2005. – Vol. 64, № 2. – P. 125–134.

1.694

14



Volkova K.D., Kovalska V.B., Tatarets A.L., Patsenker L.D., Kryvorotenko D.V., Yarmoluk S.M. Spectroscopic study of squaraines as protein-sensitive fluorescent dyes // Dyes and Pigments. – 2007. – Vol. 72. – P. 285–292.

2.796

11



Kovalska V.B., Volkova K.D., Losytskyy M.Yu., Tolmachev O.I., Balanda A.O., Yarmoluk S.M. 6,6’-Disubstituted benzothiazole trimethine cyanines – new fluorescent dyes for DNA detection // Spectrochim. Acta A. – 2006. – Vol. 65. – P. 271–277.

1.511

9



Ioffe V.M., Gorbenko G.P., Domanov Ye.A., Tatarets A.L., Patsenker L.D., Terpetsching E.A., Dyubko T.S. A New Fluorescent Squaraine Probe for the Measurement of Membrane Polarity // Journal of Fluorescence. – 2006. – Vol. 16, №. 1. – P. 47–52.

2.61

5



Volkova K.D., Kovalska V.B., Balanda A.O., Losytskyy M.Yu., Golub A.G., Vermeij R.J., Subramaniam V., Tolmachev O.I., Yarmoluk S.M. Specific fluorescent detection of fibrillar alpha-synuclein using mono- and trimethine cyanine dyes // Bioorg. Med. Chem. – 2008. – Vol. 16, № 3. – P. 1452–1459.

3.075

3



Ye.A. Povrozin, L.I. Markova, A.L. Tatarets, V.I. Sidorov, E.A. Terpetschnig, L.D. Patsenker. Dual Ratiometric NIR Fluorescent Label For Measurement of pH // Analytical Biochemistry. – 2009. – V. 390 – P.136–140.

3.088

1




в. о. м.н.с. відділу органічних люмінофо­рів та барвників ДНУ «НТК «Інститут монокристалів» НАН України, к.х.н.



А.Л. Татарець

аспірант ДНУ «НТК «Інститут монокристалів» НАН України



Є.А. Поврозін

аспірант ДНУ «НТК «Інститут монокристалів» НАН України



О.П. Клочко

м.н.с. відділу комбінаторної хімії, Інститут молекулярної біології та генетики НАН України, к.б.н.


К.Д. Волкова


еще рефераты
Еще работы по разное