Реферат: Відпуск лікарських засобів та виробів медичного призначення з аптек, що підлягають предметно-кількісному обліку в аптеках І лікувально-профілактичних закладах


Назва реферату: Особливості виписування рецептів на отруйні, сильнодіючі, наркотичні, психотропні лікарські засоби
Розділ: Медицина

Особливості виписування рецептів на отруйні, сильнодіючі, наркотичні, психотропні лікарські засоби

ПЛАН

І. Відпуск лікарських засобів та виробів медичного призначення з аптек, що підлягають предметно-кількісному обліку в аптеках і лікувально-профілактичних закладах.

ІІ. Право виписування лікарських засобів на рецептах встановленої форми, що містять отруйні, сильнодіючі і наркотичні речовини.

ІІІ. Правила і терміни зберігання рецептів в аптечних закладах.

ІV. Порядок обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в державних і комунальних закладах охорони здоров’я України наказ МОЗ №356 від 18.12.97 р.

V. Правила відпуску наркотичних, психотропних лікарських засобів і прекурсорів з аптечних складів, а також бланків Ф-3.

І. Всі лікарські засоби, за винятком наведених у “Переліку лікарських засобів, що дозволені до відпуску без рецепта лікаря” затверджено наказом № 117 від 30.06.1994 р. і доповнення наказ №172 від 20.09.95 р. повинні відпускатися з аптек тільки за рецептами встановлених форм.

Забороняється відпускати прописані в рецепті отруйні, наркотичні і сильнодіючі лікарські засоби не у складі виготовленої лікарської форми. При виписуванні лікарем отруйного, сильнодіючого наркотичного засобу, доза якого перевищує одноразовий прийом і рецепт відповідно не оформлений, відпускається половина дози, що виписана в рецепті.

Всі лікарські засоби відпускаються за рецептами (крім переліку, що дозволяє відпуск без рецепта). Ф-1, Ф-2, Ф-3 на рецептурних бланках Ф-2 і Ф-3 дозволяється виписувати тільки одне найменування лікарського засобу. А на бланку Ф-1 можна виписати не більше трьох найменувань. Лікарі лікувально-профілактичних закладів у порядку передбаченому наказом № 117 від 30.06.94 р. при наявності відповідних показань, зобов’язані виписувати хворим рецепти на лікарські засоби, завірені своїм підписом і особисто печаткою. В рецепті вказується латинська назва препарату із зазначенням дози препарату, порядку вживання, віку хворого, порядку оплати. В окремих випадках рецепт завіряється печаткою медичного закладу. На рецептурних бланках Ф-2 лікарські засоби виписуються групі хворих, що мають право на безплатне або пільгове придбання лікарських засобів, а також лікарські засоби, що мають одурманюючу властивість за переліком МОЗ наказу № 117 від 30.06.94 р. і підлягають предметно-кількісному обліку (циклодол, клофелін, ефедрин гідрохлорид, фенобарбітал і т.д.).

Бланк рецепту Ф-3 передбачений для виписування наркотичних і психотропних лікарських препаратів передбачених переліком МОЗ за наказом № 172 від 20.09.95 р., а також за Переліком наркотичних лікарських засобів у чистому вигляді або в суміші індиферентними речовинами, затверджених наказом №117 від 30.06.94 р.

Всі інші лікарські засоби, що знаходяться на предметно-кількісному обліку, а тому числі, етиловий спирт, виписується на рецептурному бланку Ф-1. Рецепти для виписування лікарських засобів на пільгових умовах або безплатно дозволяється виписувати лікарям державних закладів охорони здоров’я, лікарям інших закладів, котрі мають відповідні кошти на оплату рецептів.

Рецепти виписуються в одному примірнику. При виписуванні рецепта з наркотичними лікарськими засобами на пільгових умовах або безплатно поряд з виписуванням рецепта на бланку Ф-3 виписується додатково рецепт на бланку Ф-2. Зазвичай лікарі записують рецепт з отруйними, сильнодіючими, наркотичними, психотропними речовинами після огляду хворого і обов’язкового запису про призначення даного засобу в медичній амбулаторній картці, або картці стаціонарного хворого. Лікарські засоби, що недозволені до медичного застосування в Україні виписувати забороняється.

ІІ. Лікарські засоби, о містять наркотичні психотропні речовини, а також суміші з індиферентними речовинами дозволяється виписувати лікарям, які працюють у державних закладах охорони здоров’я. Назва наркотичних, психотропних і отруйних лікарських препаратів (Перелік затверджений наказом № 117 від 30.06.94 р.) пишуться на початку рецепта, а слідуючи інгредієнти після цього. В кінці рецепта повинно чітко бути написано доза, частота і час прийому. Наркотичні, психотропні лікарські засоби, а також етоцин табл., фепранон, пахікарпінугідройодид, в чистому виді, або в суміші виписуються на рецептурних бланках Ф-3 і додатково підписуються керівником закладу охорони здоров’я, або його заступником по медичній частині і завіряються печаткою закладу охорони здоров’я. Рецепти на таблетки кодтерпін, алнагон і таблетки від кашлю складу: трави термопсису 0,02, кодеїну 0,01 натрію гідрокарбонату 0,2, кореню солодки в порошку 0,2 та лікарські препарати, до складу яких входять: отруйні лікарські засоби списку “А”, кодеїн, кофеїну фосфат, етилморфіну гідрохлорид, етамінал натрію, барбаміл, ефедрину гідро хлорид в суміші з іншими лікарськими препаратами, снотворні, нейролептичні, антидепресивні, анаболічні засоби, стероїдні гормони, транквілізатори, клофелін, настойка заманихи, виписуються на рецептурних бланках Ф-1, додатково завіряється печаткою закладу охорони здоров’я “Для рецептів”.

Лікарські засоби виписані на бланках Ф-2, додатково завіряються печаткою “Для рецептів”. При виписування отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів, які внесені до списку “А” чи “Б”, в дозах, що перевищують вищий одноразовий прийом, лікар зобов’язаний написати дозу цього засобу прописом і поставити знак оклику. При медичних показаннях лікарі мають право виписувати рецепти на етиловий спирт в суміші з іншими лікарськими речовинами, або в чистому вигляді в кількості 150.0. Хворим на цукровий діабет та онкохворим, що самостійно проводять ін’єкції, виписується до 100,0 етилового спирту безплатно на місяць. Понад цю норму хворим на цукровий діабет, рецепти на етиловий спирт виписуються за повну вартість.

Забороняється виписувати амбулаторним хворим рецепти на ефір медичний для наркозу (в чистому вигляді) хлоретил, каліпсол, та інші лікарські засоби для наркозу. Не дозволяється в одному рецепті виписувати більшу кількість лікарських засобів ніж вказано в таблиці.

Назва лікарського препарату

Гранично допустима для відпуску кількість препарату на один рецепт

Алнагон

20 таблеток

Барбаміл

2,0

Кодеїн

0,2

Табл. “Коддтепін”

20 табл.

Тбл. від кашлю:

Трава термопсису 0,02

Кодеїну 0,01

Натрію гідрокарбонату 0,2

Кореня солодки в порошку 0,2

20 табл.

Пахікарпіну гідройодид

1,2

Снотворні препарати

10-12 табл.

Фепранон 0,025

50 драже

Ефедріну гідрохлорид

0,6

Естоцин табл.

12 табл.

Етамінал натрію

1,0

Етил морфіну гудрохлорид

0,2

У випадку надходження цих препаратів в оригінальних упаковках, що містять більшу кількість таблеток від вказаною норми відпуску, дозволяється виписувати в рецепті І упаковку, але не більше 50 таблеток.

В очних краплях і мазях етил-морфін гідро хлорид може виписуватись в кількості до 1,0 з обов’язковою вказівкою лікаря на рецепті “За спеціальним призначенням” завіреним підписом та особистою печаткою лікаря і печаткою закладу охорони здоров’я “Для рецептів”.

Рецепти на лікарські засоби, що містять фенобарбітал, етамінал натрію, барбітал натрію в суміші з іншими лікарськими речовинами, для хворих з затяжними і хронічними захворюваннями, можуть виписуватись на рецептурному бланку Ф-2 на курс лікування до 1 місяця з обов’язковою вказівкою лікаря “За спеціальним призначенням”, завіреною підписом і особистою печаткою лікаря і лікувального закладу.

При виписуванні хронічним хворим рецептів на лікарські засоби дозволяється встановлювати термін дії рецепта в межах до 1 року, за винятком:

а) лікарські засоби, що підлягають предметно-кількісному обліку;

б) що відпускаються безплатно та пільгових умовах;

в) анаболічних стероїдів, що містять отруйні речовини списку “А” (крім тих, що застосовуються для лікування глаукоми і катаракти).

При виписуванні таких рецептів лікар зобов’язаний зробити вказівку “Хронічному хворому”, зазначити термін дії рецепта та періодичні відпуску по ньому ліки (щотижня, щомісяця і т.д.), завірити вказівку своїм підписом та особистою печаткою.

Дозволяється виписувати рецепти на очні краплі та інші препарати з коротким терміном дії, що вживаються протягом тривалого періоду одно моментно в кількості необхідні для проведення лікування протягом 1 місяця (Безплатний чи пільговий відпуск), за винятком наркотичних, анаболічних стероїдів і тих, що мають одурманюючу дію.

Дозволяється виписувати лікарські засоби хворим на цукровий діабет, бронхіальну астму, онкохворим та гематологічно хворим, туберкульоз, важкі захворювання шкіри у випадку (відрядження, відпустки і т.д.).

Лікарські засоби для потреб лікарських закладів виписуються на формах вимог, що затверджені наказом МОЗ при наявності штампа, печатки і підпису керівника лікувального закладу.

На отруйні, наркотичні лікарські засоби, етиловий спирт вимоги виписуються окремо від інших лікарських засобів. У вимогах повинно бути вказано найменування відділення, дозування, концентрація етилового спирту, а також призначення лікарського засобу (внутрішнє, для ін’єкцій, очні краплі і т.д.).

Зубні лікарі можуть виписувати вимоги на такі отруйні і сильнодіючі речовини, що застосовуються в стоматологічному кабінеті (без права видачі пацієнтам на руки):

адреналіну гідро хлорид (р-н 0,1% в амп.);

азотна кислота (у чистому вигляді);

амілнітрит (амп.);

йодоформ (порошок, паста, емульсія);

кофеїн бензоат натрію (амп.);

кокаїну гідро хлорид (паста);

миш’яковистий ангідрид (паста з вмістом до 50%);

новокаїн (у чистому вигляді р-н до 4% в амп.);

срібла нітрат (в кристалах і розчинах);

фенол (у чистому вигляді і суміші);

хлороформ;

хлор етил (амп.);

ефір медичний.

ІІІ. Правила відпуску лікарських засобів з аптек наказ № 117 від 30.06.94 р. і в розвиток наказу № 117 наказ №172 від 20.09.95 р. Всі лікарські форми за винятком “Переліку лікарських засобів, що дозволені на відпуск без рецепта”, повинні відпускатися з аптек тільки за рецептами встановлених форм. Отруйні, наркотичні та сильнодіючі речовини заборонено відпускати не у складі виготовленої лікарської форми. Наркотичні, психотропні, що відпускаються на бланках Ф-3 – відпускаються з аптек прикріплених для цих цілей до територіальних лікувально-профілактичних закладів. Етил морфіну гідро хлорид, колеїнофосфат, етамінал натрію, барбаміл в суміші з іншими лікарськими засобами відпускається аптекам в межах міста, сільського адміністративного району за рецептами лікувально-профілактичних закладів розміщених на їх території.

Рецепти на лікарські засоби, виписані на бланках Ф-3 дійсні протягом 5-ти днів. Перераховані в п.15 Правил – 10 днів, а всі інші протягом 2-х місяців з дня виписання рецепта. Залишаються і зберігаються в аптеці рецепти на наркотичні лікарські засоби, що підлягають предметно-кількісному обліку і ті, що відпущені безплатно або на пільгових умовах. Рецепти на всі інші лікарські засоби повертаються хворим.

Рецепти на очні краплі, масть Пілокарпінові повертаються хворому і ліки за ними можуть відпускатися протягом 1 року. Рецепт на відпущені лікарські засоби зберігається в аптеках не враховуючи поточного року протягом:

5 років – на наркотичні лікарські засоби, що виписані на бланках Ф-3;

3 років – на лікарські засоби, відпущені безплатно чи на пільгових умовах;

1 року – препарати, що підлягають предметно-кількісному обліку (за винятком наркотичних, анаболічні стероїди);

1 місяця – на всі інші препарати.

По закінченні терміну зберігання рецепти знищуються в установленому порядку.

ІV. Цей порядок обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в державних і комунальних закладах охорони здоров’я України регламентується наказом МОЗ № 356 від 18.12.97 р.

Діяльність проводиться у сфері обігу психотропних лікарських препаратів, та речовин списку № 2 таблиці ІІ та списку №2 таблиці ІІІ, наркотичних лікарських засобів, а також прекурсорів списку №1 таблиці ІV, які належать до відповідної категорії згідно з “Переліком наркотичних заходів психотропних речовин їх аналогів і прекурсорів, що підлягають спеціальному контролю. Відповідно до чинного законодавства”.

Заклади охорони здоров’я ведуть діяльність пов’язано з виготовленням в аптеках, придбанням, ввезенням, вивезенням, зберіганням, розподілом, перевезенням, торгівлею, обліком, прописуванням і використанням наркотичних засобів і психотропних речовин та прекурсорів.

Відповідальність за дотримання встановлених цим порядком правил виготовленням в аптеках, правил придбання і реалізації, обліку, прописуванні і використанні наркотичних і психотропних лікарських засобів та прекурсорів списку №1 таблиці ІV Переліку, а також спеціальних бланків Ф-3 – несуть перші керівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Всі документи з надходження і відпуску наркотичних і психотропних лікарських засобів і бланків Ф-3 та прекурсорів списку №1 таблиці ІV Переліку, повинні зберігатися в умовах, що гарантують їх повну збереженість протягом 5 років не враховуючи поточного, у матеріально-відповідальних осіб призначених наказом керівника закладу.

Реєстраційні журнали, в яких здійснюється предметно-кількісний облік вищезазначених лікарських засобів, повинні зберігатися протягом 10 років після внесення до них останнього запису, в кімнаті для зберігання даних засобів. Згідно з вимогою статті №18 Закону України “Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів”, в місцях зберігання вищезгаданих лікарських заходів повинні проводитися щоквартальні інвентаризації наркотичних, психотропних лікарських засобів та прекурсорів.

V. З аптечного складу лише для медичних цілей, відпускаються наркотичні і психотропні лікарські засоби, прекурсори списку №1 таблиці ІV Переліку для державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Науково-дослідним установам, закладам вищої освіти, системи охорони здоров’я, що не мають лікарняних ліжок, відпуск з аптечних складів вище згадуваних лікарських засобів здійснюється за наявності письмового дозволу, Комітету.

З аптечних складів наркотичні і психотропні лікарські засоби, прекурсори списку №1 таблиці ІV Переліку та спецбланки Ф-3 повинні відпускатися в такі державні та комунальні заклади охорони здоров’я де обладнані спеціальні кімнати згідно з Типовими вимовами.

Відпуск вищезгаданих речовин повинен проводитися за вимогами – замовленнями встановленої форми підписаними керівником відповідного закладу.

Спецбланки Ф-3 повинні відпускатися лише державним та комунальним закладам охорони здоров’я лікарі, яких мають право виписувати рецепти на вищезгадані лікарські засоби.

Всі вимоги-замовлення на наркотичні, психотропні, прекурсори списку №1 таблиці ІV Переліку і бланки Ф-3 виписуються окремо від інших лікарських форм.

ЛІТЕРАТУРА

Нормативні акти з організації роботи аптечних установ та фармацевтичних підприємств. Ч.2. Запоріжжя 1992 р.

“Юридичні аспекти фармації” , Збірник нормативно-правових актів станом на 10 лютого 2001 року. Харків 2001 р.
еще рефераты
Еще работы по разное