Реферат: Міністерство освіти І науки України Здолбунівська гімназія Тренінг по зняттю агресивності у молодших підлітків


Міністерство освіти і науки України

Здолбунівська гімназія


Тренінг по зняттю агресивності у молодших підлітків.


Підготувала: психолог Здолбунівської гімназії

Іванова Наталія Валеріївна


Здолбунів 2010


І. Характер та функції занять

Сценарій занять, що складається з 14 зустрічей, являє собою змодельовані ігри, розваги, цілеспрямовані бесіди і т. д. Це навчальні ситуації, підтекстом яких є корекція агресивності учасників.

Заняття будуються на врахуванні попереднього досвіду дитини, задоволенні емоційних потреб і введенні нових форм поведінки, нових видів пізнавальної діяльності.

II. Принципи

Схвалення.

Партнерства.

Існування норм.

III. Мета

Головна мета - формування у дітей бажання активно впливати на особисту поведінку:

а) створення мотивації для участі у заняттях (налагодження контактів,
зняття психічної напруги, усвідомлення атмосфери взаємодовіри);

б) оволодіння основними навичками контактів з іншими учасниками
занять;

в) вміння модифікувати особисту поведінку в ситуаціях, що викликають
агресію.

^ IV. Правила взаємовідносин у групі

Бути активним.

Бути щирим.

Довіряти іншим.

Висловлюватись по черзі.

Слухати не перебиваючи.

Звертатись по імені.

Взаємодопомога - один за всіх і всі за одного.

"Тут і зараз".

Все, що тут відбувається, залишається між нами.



Заняття 1 Мета: формувати відчуття безпеки, доброзичливості і схвалення у учасників.

1. Знайомство

Ведучий збирає учасників у коло і пропонує гру "Давайте познайомимось ближче".

Умови гри: кожен учасник по черзі називає своє ім'я, коротка розповідь про те, що йому відомо про це ім'я, подобається воно йому чи ні, хто його так назвав, чи знає видатних людей, що носять таке ж ім'я, назвати одну рису характеру, яка на його думку, найбільш притаманна людині з таким ім'ям і має відношення до нього, знову повторює своє ім'я. Сусід повторює ім'я попереднього учасника і представляє своє ім'я. Наступний повторює ім'я попередніх учасників і презентує своє.

Можливий обмін думками і враженнями між учасниками щодо інформації про імена, особливо між тими, хто має однакові імена.

Кожен з учасників на заготовлених паперових картках пише своє ім'я і рису характеру, яку він обрав.

2. Віче

Ведучий пояснює ціль занять. Прийняття чи відміна рішень.

"Я хочу запропонувати вам збиратися 2 рази на тижні і проводити разом вільний час. Під час наших занять ми можемо краще пізнати себе та один одного; свої сильні сторони. Я знаю, що в кожного вони є, але кожному хочеться краще себе зрозуміти, можливо змінити в собі те, що не подобається. Думаю, в цьому ми зможемо допомогти один одному. Згода".

На знак згоди діти піднімають витягнутий великий палець вгору і вигукують "Так".

^ 3. Гра "Групове інтерв'ю"

Учасники сидять в колі. Ведучий задає питання, на які всі по черзі відповідають.

Наприклад: Який колір тобі подобається найбільше? Куди б ти хотів поїхати на канікули? Який предмет тобі подобається найбільше? Що ти робиш в неділю вранці? Чи є в тебе друг, як його звати? Коли тобі буває сумно? Коли радісно?

(Варіант. Після відповіді на будь-яке питання ведучий ставить групі зустрічне питання. -Який колір подобається Сашкові (Людмилі, Олі...), вказує кому відповідати. При правильній відповіді діти підносять великий палець вгору, якщо ні - вниз. Відповідає інший (вказаний ведучим) учасник. До правильної відповіді.

Питання можуть стосуватись інтересів, звичок, смаку, радості, суму і т. д.

^ 4. Гра "Гордіїв вузол"

Всі стають в коло, закривши очі, витягнувши руки вперед. По команді кожен ловить обидві руки будь-якого учасника. Очі відкривають і, призначений ведучим учасник, починає розпутувати вузол.

^ 5. Гра "По запитанню ведучому"

Діти задають по одному питанню ведучому, на які він відповідає.

6. Гра "Мій символ"

Кожен з учасників на папері зображає символ свого імені (себе). Презентація символу обговорення: що сподобалось учасникам, в чому оригінальність, який елемент взяли б собі, щирі вітання і оплески.

^ 7. Бесіда в колі

Обговорення своїх відчуттів, переживань, вражень від заняття.

8. Підсумкове обговорення
"Сьогодні на занятті я себе відчув..."

^ 9. Прощання. "Струм"

Всі стоять у колі. Ведучий включає струм: стискає руку сусіда, той свого сусіда і "струм" проходить по всьому колу і повертається до ведучого.

Діти вітають один одного, потискують руки, дякують за проведений час.


Заняття 2

Мета: знайомство-завоювання довіри. Створення атмосфери доброзичливості та відвертості. Прийняття правил участі в заняттях.

1. Вітання

"Моя рука - в наших руках".

Діти стають обличчям один до одного, протягують руку вперед і кладучи долоні одна на одну, ніжно стискуючи.

Потім вітають один одного, потискуючи руки, словами "Радий тебе бачити тут і зараз".

^ 2. Релаксаційна вправа

Діти сидять на стільцях. Ноги зімкнуті, підняті на пальчиках. Руки зігнуті, притиснуті до грудної клітки, тулуб нахилений до ніг, голова нахилена до колін. Ведучий просить учасників з повною концентрацією уваги напружити м'язи обличчя, ніг, живота, шиї, сідниць, рук. Таке свідоме і сконцентроване напруження утримується до ЗО секунд. Після цього ведучий просить свідомо розслабити і випрямити все тіло. Релаксація. Спершись на спинку крісла, свідомо розслабити все тіло. Перехід в позицію "сидячи". Вправу можна повторити.

^ Обговорення набутого досвіду: "Я відчував...", "Я зрозумів...", "Мені було...". Увага звертається на усвідомлення напруження і впливу свідомості на процес розслаблення і досягнення позитивного стану.

3. Гра

Діти сидять у колі. М'яч у руках одного з гравців, він називає ім'я будь-якого учасника і обережно, але швидко кидає йому м'яч. Той, в свою чергу, називає ім'я іншого і кидає йому м'яч. Якщо м'яч падає, всі учасники плетуть в долоні і вигукують підбадьорюючі слова.

Після гри діти діляться своїми відчуттями і враженнями.

^ 4. Гра в парах "Гармонія"

Учасник А затуляє очі пов'язкою. Учасник Б може рухатись лише на одній нозі (другу можна підв'язати). Учасник А веде учасника Б по заданому маршруту з перепонами (крісло, коло, книги). Учасник Б дає словесні підказки учаснику А. І так вони проходять весь маршрут, підтримуючи один одного. За порушення правил чи втрату рівноваги пара отримує штрафне очко. Перед проходом кожної пари перепони на маршруті змінюються.

Обговорення. Партнери розповідають один одному, яка поведінка допомогла їм пройти цей шлях ("Мені допомогли твої...").

^ Загальний висновок. Що допомагає подолати труднощі.

Формування пар. Заготовлена потрібна кількість пар різних кольорових смужок. Діти не дивлячись, виймають їх з ящичка і шукають відповідного партнера.

Обов'язкова умова - привітання один одного і побажання "щасливої дороги" .

^ 5. Гра "Чий голос"

Діти довільно розміщуються в кімнаті. Хтось один стає в куток і повертається спиною до інших. По команді ведучого, призначений учасник виголошує умовний пароль ("Я тут", "Весна", "Школа"). Той, хто в куточку, має відгадати чий це голос. Потім його місце займає інший.

Обговорення. Діти розповідають про свої враження і відчуття під час гри.

6. Віче

Визначення правил поведінки на заняттях. Ведучий запитує, які правила поведінки потрібно ввести, щоб всі могли почувати себе краще. Стимулює до висловлювання, сам пропонує правила. Кожне правило приймається після обговорення шляхом голосування (піднятий вгору великий палець). Правила записуються і вивішуються у кімнаті.

^ 7. Домашнє завдання

Ведучий дає кожному учаснику листок, на якому молоком написана позитивна інформація про нього. Текст можна прочитати дома. Для цього потрібно потримати листок над свічкою, слідкуючи, щоб листок не згорів.

^ 8. Прощання "Струм". Подяки


Заняття 3

Мета: Обмін позитивною інформацією, тренування концентрації на собі та на інших.

1. Вітання "Моя рука - в наших руках"

2. Гра "Чиє це?"

Кожен з учасників кладе якусь річ в ящичок так, щоб ніхто не бачив. Потім ведучий дістає по одному предмету і запитує: "Кому це належить?" Всі відгадують. (Власник називає інше ім'я). Хто відгадав - пояснює свої догадки.

^ 3. Вправа "Разом можна більше"

Кожен учасник вибирає собі довільно місце. Стоять прямо, п'ятки разом, носочки розведені. Потрібно, не відриваючи ніг від підлоги, нахилятись у різні боки. Кожен перевіряє, наскільки він зміг нахилитись, щоб не впасти.

Обговорення. ("Що ти відчував?", "В чому трудність?", "Чого не вистачало?").

Далі діти розбиваються на пари і повторюють вправу, підтримуючи один одного.

Обговорення. ("Що ви відчували?", "В якому випадку ви могли нахилитись нижче?", "Чому?", "Що ти відчував, коли поряд з тобою товариш?", "Порівняйте свої враження", "Що ти хочеш сказати своєму партнерові?").

Висновок. Прислів'я "І нитка, скручена втричі, не скоро рветься".

^ 4. Невербальна інсценізація

Учасники отримують від ведучого картки, в яких написано, що треба зобразити. Потім кожен показує свою сценку-пантоміму. Глядачі мають вірно відгадати, про що йдеться мова.

Приклади тем: "Мені сумно", "Я загубив гроші", "В мене болить зуб", "Я щасливий" і т. д.

^ 5. Гра "Збір на газеті"

Всі учасники діляться на дві команди. Кожна група повинна повністю поміститися на газеті, що лежить на підлозі.

Обговорення. "В чому складність?", "Завдяки чому вам це вдалось?", "Які риси треба проявити, щоб виконати це складне завдання?".

^ 6. Гра "Я ціную в тобі..."

Діти мають стільки листочків паперу, скільки учасників. Кожен пише всім "послання любові", що складається з речення, яке починається так: "Я ціную в тобі...". Написавши, кладе під ноги того, кому написав. Після того, як всі закінчать, кожен піднімає листочки з під ніг і, за бажанням учасників, зачитує вголос. Висновок ведучого.

Прощання. Струм. Подяка


Заняття 4

Мета: Усвідомлення емоційного життя, концентрація на собі, чуттєве сприйняття.

^ 1. Вітання. "Моя рука - в наших руках"

2. Бесіда в колі "Що відчувають люди"

Питання. "Які відчуття бувають у людей?". Діти називають, а ведучий записує в першій особі. Приклад: "Я задоволений", "Я сумний", "Я боюсь" і т. д.

Потім кожен учасник закінчує почате таким чином речення і вибирає наступного учасника і почуття.

Обговорення. "Що ти відчував, промовляючи це твердження?", "Який стан краще: мажорний чи мінорний?", "Чи залежить твій стан від того, що ти подумав?", "Чи залежить твій стан від відношення оточуючих?".

Висновок. Прислів'я "Не роби іншому того, що не хочеш, щоб робили тобі".

^ 3. Збір на газеті

4. Вправа "Уявна подорож"

Учасники зручно розміщуються в кріслах, закривають очі. Ведучий просить сконцентрувати увагу на диханні. Потім дає установку: "Нехай твоя уява без перешкод подорожує де завгодно. Що ти бачиш? Скажи, якщо з'явиться чітка картинка". Ведучий повинен досягти виразної вербалізації, наприклад: "Я бачу...", "Я уявляю собі...".

Обговорення. "Які почуття, емоції ти пережив, уявляючи?", "Чи змінилось твоє дихання? Як?"

Висновок. Вплив уяви на відчуття.

5. Гра "Що це означає?"

Ведучий демонструє табличку з написаними назвами почуттів.



задоволення

незадоволення

злість

стомленість

здивування

сором

радість

полегшення

гнів

нетерплячість

втіха

смуток

^ Бесіда в колі. Ведучий просить учасників пояснити, як вони розуміють ці слова. Потім, за вибором дитини, ведучий просить зобразити одне з відчуттів в статичній позі ("пам'ятник") або в рухові. Інші вгадують, яке почуття зображено.

^ 6. Вправа "Що я чую"

Учасники сидять у кріслах, у зручній позі, закривши очі. Ведучий: "Уважно вслухайтесь в оточуючі вас звуки. Який звук самий голосний? Який самий тихий? Який найбільш віддалений?" Потім ведучий, тихо рухаючись по кімнаті, створює 4 звуки: плеск в долоні, шелест газети, шархання ніг, плямкання. Діти відкривають очі і записують звуки в порядку їх звучання. Записи перевіряють.

^ Повторення вправи. Попередня умова - вслухайтесь в звуки, запам'ятайте їх, щоб потім записати. Звуки змінюємо.

Обговорення. Які звуки було легше запам'ятати і чому?

7. Віче

^ Обговорення теми "Значення відчуттів у житті людини"

Що передує відчуттям? (уява, думки, установки, вплив оточення). Яке значення має усвідомлення відчуттів?

^ Золоте правило: "Не роби іншому того, чого не хочеш, щоб робили тобі".

Прощання. "Струм". Подяка

Заняття 5

Мета: Усвідомлення емоцій, ієрархізація буденних ситуацій, провокуючих агресію.

^ 1. Привітання "Моя рука - в наших руках"

2. Вправа "Напиши псалом"

Я............

Я не ... , не ... , не ... .

Блаженний той, хто .,.,...,....

Він схожий на ............

Нечестивий той, хто

Він схожий на ............

Бог обирає ... , ... , ... .

Бог не обирає ... , ... , ... .

Потім кожен учасник зачитує свій твір. Діти обмінюються враженнями.

^ 3. Гра "Слон"

Всі стоять у колі. Ведучий швидко називає ім'я учасника, що буде виконувати роль слона. Наприклад: "Оля - слон", "Саша - слон" і т. д. Названий учасник витягує праву руку вперед, а лівою доторкується до свого носа. Сусіди з обох сторін швидко доставляють "слонові" вуха (повертаються до слона, однією рукою достаючи до його плеча, другою до стегна). Усі інші весь час плескають у долоні у заданому темпі.

Обговорення. Які почуття та емоції виникали під час гри? (слони, вуха, мисливці). Чи виникло почуття переживання про інших?

^ 4. Гра "Як часто я відчуваю..."

Учасники сидять на своїх місцях, кожен з них отримує таблички:



почуття

дуже рідко

рідко

50/50

часто

дуже часто

злість
















неприємність
















задоволення
















гнів
















радість
















страх
















Учасники заповнюють табличку, ставлячи хрестики у відповідній графі.

Обговорення. Наскільки було важко виконувати завдання? В чому полягала складність? Як розпізнати почуття?

^ Домашнє завдання. До наступного заняття простежити за своїми відчуттями (на вибір - 2). Написати це відчуття на листочку і тоді, коли воно з'являтиметься, відмітити X. Ввечері підвести підсумки.

^ 5. Збір на газеті

6. Віче

Ведучий починає розмову: "В житті кожної людини виникають ситуації, які її нервують, злять так сильно, що хочеться когось обізвати або вдарити. Наприклад, я більше всього злюсь, коли... (з особистого досвіду). Чи бувають у вас такі ситуації вдома, у дворі, в школі? Чи можемо ми про це поговорити?". Ведучий наштовхує учасників на розмову. Визначаються побутові ситуації, які найчастіше викликають негативні почуття. Встановлюється ієрархія цих ситуацій (шляхом голосування). Всі повідомлення занотовуються.

Увага! Не формулювати оцінок, критичних зауважень, коментарів.

Прощання. "Струм". Подяка

Заняття 6 Мета: активізація знань про моральні норми

1. Привітання

2. Гра "збір на газеті"

Варіант гри: виконати 3 умови:

1) торкатись газети;

2) один одного;

3) повітря.
Виконує вся група.

Обговорення. Чи важко було виконати це завдання? У чому складність? Що допомогло? Хто перший здогадався? Прослідкувати розвиток розв'язання задачі.

^ 3. Бесіда про спостереження за собою

Ведучий повертається до домашнього завдання, учасники по черзі завершують речення: "Мені вдалось..."

Обговорення результатів спостереження, які виникали труднощі, і які досягнення. Ведучий знову пропонує вибрати 2 почуття і спостерігати за ними до наступного заняття.

^ 4. Гра "Хто перший дістане предмет"

Група ділиться на 2 команди (за вибором кольорових паперів - сині і зелені).

Завдання: Дістати предмет, що знаходиться на відстані. Для цього необхідно утворити "живий ланцюг", закріплений з однієї сторони, наприклад, до ручки дверей. Відстань до предмета більша за довжину "ланцюга", так що необхідно використати інші засоби - руки, ноги, тулуб.

^ 5. Конкурс "Чи знаєш ти правила дорожнього руху?"

Учасники поділяються на 2 команди по 3 чоловіки, інші - експерти. Ведучий кожній групі пропонує 3 питання: "Що означає цей знак Ө ? "Чи можна переходити дорогу на жовте світло?", "Яка максимальна швидкість допустима в місті?".

^ Бесіда в колі. Чи регулюють такі ж "правила руху" суспільну поведінку? Ведучий запрошує до обговорення, приводить конкретні приклади, ілюструє самі прості норми спілкування. ("Допоможи слабшому", "Поступись місцем слабшому", "Не штовхайся в дверях").

^ 6. Етюд "Ситуація"

Учасники діляться на 2 команди. Кожна з них отримує від ведучого листок з описаною ситуацією, яку треба інсценувати. Завдання глядачів: визначити норму, порушену "героями" ситуації.

а) Сашко ішов додому. На вулиці до нього підійшли хлопці і почали вимагати гроші, не
пропускаючи його. Сашко злякався, але грошей їм не дав. Тоді вони побили його і забрали гроші.

б) Хлопці 5-го класу хотіли пограти у футбол, але спортивну площадку вже зайняли учні з
6-го класу. Не дивлячись на прохання п'ятикласників, вони не покидали поля. Тоді п'ятикласники
стали їм заважати, кидаючи грудки і каміння. Шестикласники, звичайно, кинули гру і почали
бійку.

^ Бесіда в колі. Яка норма була порушена "героями" ситуації?

Виведення загального правила "Не чини зла іншому".

Обговорення. Ведучий просить привести приклади ситуацій, що порушують цю норму.

7. Комплімент

Всі учасники поділяються на 4 команди, за "сліпим" вибором заданих кольорових карток. Кожен отримує по 3 листочки і пише учасникам своєї групи комплімент, закінчуючи речення: "При вирішенні сьогоднішніх питань мені в тобі сподобалось ..."

^ Прощання. "Струм". Подяка



Заняття 7

Мета: активація чуттєвого сприйняття заборони. Суб'єктивізація заборони. Попередження наслідків агресивної поведінки.

Обладнання: розповіді з заняття №6, крейда, тексти ролей до інсценізації, рівна кількість синіх і зелених карток для поділу на команди, рольові картки для гри.

^ 1. Привітання. "Моя рука - в наших руках"
Особисті вітання, побажання приємно провести час.

2. Гра "Прокурор"

Учасники гри сидять у колі. Ведучий виконує роль "Прокурора". Він стає по центру і звертається до одного з гравців: "З цього моменту тобі не дозволяється відповідати на питання, які я буду ставити. Це буде робити твій сусід зліва. Тобі не можна нічого стверджувати, заперечувати, посміхатись або якимсь чином спілкуватись зі мною чи товаришами. Також не можна використовувати слова "так" і "ні". Зрозумів?"

Прокурор задає питання в притаманному для нього стилі. Основою для запитань є ситуації, розглянуті на попередньому занятті.

Примірний перелік питань:

1. Ти був на вулиці, коли Сашко повертався зі школи додому? 2. Друзі з тобою були? 3. Хто це був? 4. Ти вимагав у Сашка гроші? 5 Хто ще вимагав у нього гроші? 6. Хто перший вдарив Сашка?

Ведучий швидко задає питання, вказуючи на гравця, що грає роль "підозрюваного" (при цьому маємо пам'ятати, що відповідає товариш зліва). Як правило, діти забуваються і таким чином виходять з гри.

Гру можна повторити і "прокурором" призначити когось із дітей, використовуючи другу ситуацію з завдання №6 попереднього заняття.

Обговорення в колі. Діти обмінюються своїми враженнями, переживаннями під час гри.

Можливі запитання:

1. Чи легко було виконати умову - мовчати? 2. Що легше: мовчати чи відповідати за когось? 3. Що ти при цьому відчував, які думки з'являлись?

3. Гра "Болото"

На підлозі маємо 2 кола діаметром у декілька кроків (це болото). В кожному з кіл малюємо декілька маленьких кілець діаметром в крок. Всі гравці діляться на 2 команди шляхом "сліпого" вибору кольорових карток і стають по периметру намальованих кіл, беруться за руки. Команди рухаються то в одну, то в іншу сторону по периметру "болота". Пересікати лінію заборонено. Під час руху деякі учасники намагаються затягнути один одного в "болото". Врятуватися можна, стрибнувши на "мостик" - маленькі кола, а з "мостика" - стрибнути за "болото", втиснувшись в ланцюжок гравців, що рухаються.

Втягнутий отримує штрафне очко.

Обговорення: діти обмінюються своїми враженнями.

Можливі запитання:

1. Що ти відчував, коли до тебе примінили примус? 2. Що ти відчував, вштовхуючи товариша в "болото"? . Як ти почувався на мостику?

4. Інсценізація "Суд"

Гравці шляхом жеребкування обирають ролі: прокурора, адвоката, присяжних, звинуваченого, експерта, потерпілого і т. д. Суд проводиться за правилами справжнього суду. Роль судді грає ведучий. Після вироку суддя задає питання присяжним: Чи поводив себе звинувачений порушуючи принцип "не чини зло іншому", чи міг він діяти інакше?

Сценарії:

1. Миколі 11 років. Однокласник весь час ображав його, називав поганими словами, розповсюджував
наклепи, нищив зошити, олівці... Микола довго терпів, але йому було дуже боляче, гнів наростав.
Одного разу Микола непомітно пробрався в роздягальню і знищив улюблену куртку однокласника,
порізавши її гострим предметом.

2. Михайлик, учень 6-го класу, приїздив до школи на велосипеді, який залишав у роздягальні. Одного
разу хтось проколов йому камери. Друзі сказали, що це зробив Петро. Розлючений Михайлик
накинувся на Петра на спортивному майдані і жорстоко побив його.

(можливі інші варіанти)

^ 5. Гра "Змійка"

Учасники діляться на дві команди. В кімнаті розставлені стільці довільно. Діти тримають один одного на рівні стегон, перший витягує руки вперед, очі закриті у всіх, крім останнього, який і керує курсом змії, руками направляючі сусіда в безпечному напрямку. Цей напрямок передається до першого учасника іншими і так вони рухаються, минаючи перешкоди і уникаючи зіткнення. Через певний проміжок часу або після зіткнення змінюють положення у ланцюжку.

Обговорення: Діти діляться враженнями та відчуттями; з'ясовують труднощі і ті моменти чи дії учасників, що допомогли у виконанні вправи.

6. Віче

Всі учасники сидять у колі. Ведучий концентрує увагу на принципі поведінки "Хто копає яму іншому, той сам в неї попаде". Просить дітей згадати і записати прислів'я на цю тему. На вічі виноситься вирок подібній поведінці (діти зачитують прислів'я і згоду чи не згоду, виражають повернутим вгору або вниз великим пальцем).

^ Прощання. "Струм". Подяка

Заняття 8

Мета: тренувати сприйняття норми. Підготовка до розбору ситуацій, що провокують агресію. Підготовка до виконання аутоінструкції.

Обладнання: збірка прислів'їв, листочки з виписаними іменами, склянка з водою.

^ 1. Привітання "Моя рука - в наших руках"

2. Гра "Хто я?"

Ведучий кожному з учасників закріплює на спині листок з ім'ям відомих людей чи персонажів, казкових чи справжніх (наприклад: Наполеон, Шерлок Холмс, Червона Шапочка, Білосніжка, Юрій Гагарін і т. д.).

Діти, рухаючись по кімнаті, намагаються відгадати, хто вони, задаючи питання один одному. Хто відгадує - закріплює листок з іменем на груди, не припиняє гри і допомагає товаришам.

^ 3. Імпровізація прислів'я

Учасники довільно утворюють пари і у формі пантоміми інсценують задані прислів'я. Інші мають відгадати, про що йде мова і назвати дане прислів'я, наприклад: "Хто підніме меч, від меча і загине, "не копай яму іншому, бо сам в неї попадеш", "Не роби іншому того, чого не бажаєш собі" і т. д.

Потім діти в групах малюють плакати з прислів'ями, які будуть використані надалі.

^ 4. Вправа "Сороконіжка"

Усі учасники стають у коло, праве плече повертають до центру, зближаються так, щоб доторкнутись один до одного. Потім тримаючи руки на стегнах сусіда, згинають коліна до того моменту, коли відчують, що впираються в коліна один одного. Таким чином, вся група сама себе підтримує.

Обговорення. Діти розповідають про свої враження.

^ 5. Розмова у колі

Ведучий повертається до гри "Суд". В розмові діти висловлюють свої враження від пережитих ролей, аналізують емоційні стани, що виникали під час гри. Далі за допомогою таблички фіксують стани і мотиви поведінки героїв.



Що відчуває ображений

Які бажання виникають

Мотив

Що відчуває жертва

Що робить жертва

Злість

Помсти

Образа

Страх

Захищається
















Учасники разом роблять висновки.

^ 6. Гра "Робот хоче пити"

Гра проводиться в парах. Один з них - "робот", другий - "конструктор". "Робот" хоче пити, але не може, тому що в нього не закладена ця програма. Завдання "конструктору" -програмування дії "робота" шляхом точного визначення операцій, що дозволять "роботу" випити воду зі склянки. Наприклад: встань, відведи ліву ногу в сторону, пристав праву, витягни ліву руку вперед і т. д. "Робот" реагує тільки на команди "конструктора" і точно їх виконує. Зміна ролей.

Обговорення. Враження. В чому складність виконання ролей? Яку роль виконувати легше?

^ Прощання. "Струм". Подяка



Заняття 9

Мета: Відпрацювання особистих стандартів поведінки, здатність розрізняти суб'єкт поведінки, емоційного сприйняття і намірів - я чи він почуває, я чи він хоче, я чи він зробив.

^ 1. Привітання. "Моя рука - в наших руках"

2. Гра "Сітка безпеки"

Група стає в чергу. Два гравці стають напроти черги - вони виконують роль "сітки безпеки". Гравці рухаються вперед (швидко чи повільно) з зав'язаними очима в бік сітки. Завдання сітки: перехопити найближчого до того, як він зіткнеться зі стіною.

Обговорення. Діти діляться враженнями від переживань.

^ 3. Складання сюжету

Учасники розділяються на 4 групи. Кожна з них отримує листок з темою розповіді, але з різними завданнями. Тема: "Сашко побив Петрика після контрольної роботи з математики". Завдання для груп:

1 скласти сюжет до підтеми - "Що робив Сашко після контрольної роботи з математики";

2 - "Що зробив Петрик під час контрольної роботи";

3 - "Що Сашко хотів від свого товариша";

4 - "Що відчував Сашко". Сюжет зачитується повністю, потім іде інсценізація. Вибір ролей довільний. Виконавці ролей описують словесно свої дії, потім імітують їх. Автор дійства весь час перериває це дійство і зупиняється на емоційних станах чи відчуттях гравців-героїв.

^ 4. Розмова у колі

Діти дають оцінку поведінці Сашка з точки зору Сашка, Петрика, загальних норм поведінки. Після закінчення обговорення кожен з учасників займає своє місце і подумки уявляє собі всю ту ситуацію, складає свою особисту оцінку поведінки Сашка. Робить записи.

Прощання. "Струм". Подяки



Заняття 10

Мета: формулювання особистої проблеми. Укладення договору.

^ 1. Вітання. "Моя рука - в наших руках"

2. Гра "Баланс"

Своєрідна "мозкова атака": всі учасники по черзі обговорюють ситуації з попередніх занять. Йде підсумок результатів даних ситуацій, рахують втрати негативних поведінок героїв, діляться набутим досвідом. Після обговорення кожен закінчує речення: "Я усвідомив, що..."

^ 3. Гра "Тінь"

Кожен учасник обирає собі пару. Один є "тінню" другого. "Тінь" повторює всі рухи іншого. Обговорення. Діти діляться набутим досвідом, звертають увагу на різницю у сприйнятті почуттів "тіні" і активного суб'єкта.

^ 4. Інсценізація імпровізації

Всі учасники поділяються на 3 команди. Кожна з них отримує тему імпровізації - "непорозуміння", "сварка", "бійка". Завдання: в імпровізації ситуації є обов'язковим введення речень, написаних на листочках, що дає ведучий. Приклади речень: "Швидко втрачаю терпіння", "Цікаво, чи зумію я володіти собою", "Хочу повестись розумно", "Задумуюсь, що мені зробити" і т. д. Через деякий час групи демонструють свої сценки.

Обговорення. Формулювання особистої проблеми: "Моя проблема - це..."

^ 5. Розмова у колі

Ведучий намагається підштовхнути учасників до розмови, щоб вони сформулювали свою проблему і виявили бажання змінити свою поведінку. Наприклад: "З наших розмов я зрозумів, що досить часто зустрічаються такі ситуації, в яких ви поводите себе агресивно по відношенню до своїх товаришів, батьків, вчителів. Я вірно зрозумів? (запитує по колу). У мене складається таке враження, що ви поводите себе агресивно проти своєї волі. Але я вагаюсь, чи вірно зрозумів (раунд - відповіді) Мені цікаво, в даних ситуаціях ви задоволені собою чи тривожитесь? Хто що може сказати?" Раунд - відповіді по колу. При цьому формулюється особиста проблема. Наприклад: "Я дуже швидко дратуюсь, хочу змінити свою поведінку, але не можу подолати свій гнів, злість, роздратування". Далі ведучий визначає, чи є подібні проблеми ще у когось. Визначають інші проблеми. Усі записують свою проблему на листочок паперу.

^ 6. Укладення угоди

Ведучий "Я зрозумів, що ваша проблема перш за все в тому, що вам важко чинити згідно своєї волі. Я замислююсь, чи можемо ми допомогти собі в подоланні цієї проблеми. Хтось хоче допомогти собі, працюючи над собою (раунд - відповіді). У мене є пропозиція. Хто з вас хотів би вкласти зі мною угоду? Пропоную такий варіант. "Я, ..., не хочу більше своєю поведінкою завдавати іншим зло і викликати страждання. Зобов'язуюсь сам собі розпочати роботу над собою". Текст угоди завершується підписом автора і вибраного ним свідка.

Прощання. "Струм". Подяка



Заняття 11 Тема: Розробка аутотренінгу. Вправа на самоспостереження.

^ 1. Привітання. "Моя рука - в наших руках"

2. Гра "Уява в тиші"

Всі учасники сидять на кріслах в довільній позі з закритими очима. Ведучий просить і чекає повної тиші. Після досягнення повної тиші, ведучий просить звернути увагу на те, що навколо тихо і спокійно. Слухають тишу. Через хвилину ведучий пропонує дати вільний хід думкам і почати розмову з собою подумки. Попереджає, що він буде доторкуватись до когось рукою. Той, до кого доторкнеться, повинен вийти в центр кола і голосно або тихо швидко або повільно повторити вголос свою останню думку і повернутись на своє місце. Гра продовжується, доки всі учасники не побувають у центрі кола.

^ 3. Гра "Дзеркало"

Ведучий просить 5-6 чоловік вийти з кімнати, іншим пояснює умови гри. Коли один з учасників ввійде до кімнати, тоді хтось з присутніх почне повторювати його рухи. Той, хто увійшов, повинен визначити, що тут відбувається. Відгадавши,сідає на своє місце. Заходить наступний. Гра продовжується за тим же правилом.

^ 4. Утворення ситуації в уяві — "Чортик"

Учасники сидять у колі, перед ними листочки паперу, поділені на 2 частини. На одній частині надпис "Чортик", на другій - "Ангел-охоронець". Ведучий просить закрити очі і уявити задану ситуацію: "Згадай, коли ти останній раз дратувався, втратив над собою контроль і причинив комусь зло". Через деякий час: "Згадай, що ти тоді подумки говорив собі, що говорив тобі твій "Чортик"? В кожному з нас сидить такий "Чортик", який підбурює нас зробити щось погане або пережити якусь неприємність. Згадай, на що він тебе наштовхував, що говорив. Згадавши, запиши ці слова на лівій стороні листочка під назвою "Чортик". Розбір вправи.

^ 5. Гра "Стіна сліпих"

Учасники діляться на 2 команди. Одна з них стає в ряд на відстані 2 кроки один від одного. Очі зав'язані, руки витягнуті вперед. Друга команда намагається проникнути через утворену таким чином стіну.

^ 6. Гра "Ангел-охоронець"

Діти знову сидять у колі, очі закриті. Ведучий повертає учасників до гри "Чортик": "А зараз згадай, що говорив тобі Ангел-охоронець під час останньої неприємної ситуації. Умовляв тебе? Закликав до чогось? Якщо ні, то уяви, що Ангел-охоронець міг би сказати тобі в даній ситуації. Як ти знаєш, він покликаний охороняти нас від неприємностей, захищати. Мабуть щось говорив? Згадавши, запиши ці слова у праву колонку".

Обговорення. Діти діляться своїм досвідом, розповідають про враження і відчуття. Роблять висновки.

^ 7. Гра "Стіна сліпих" зі зміною ролей

8. Презентація зразка аутотренінгу

Ведучий: "Помічено, що люди можуть допомогти собі, проговорюючи і аналізуючи вголос ситуації, стан. Таким чином, вони можуть полегшити свої страждання, втамувати гнів, роздратування, які приносять зло їм та оточуючим. Ця розмова нагадує нам дію "Ангела-охоронця". Він змушує нас задуматись на хвилину, перш ніж діяти проти своєї волі, дає можливість заспокоїтись, реальніше оцінити ситуацію і вибрати гідний спосіб реагування. Я розповім вам , як такий засіб змінив життя одного хлопчика. Його звати Павло і йому 13 років. Павлик дуже часто нервував з дрібниць, він легко спалахував гнівом, сварився, кричав, вживав лайливі слова, доходило до бійок з однокласниками, братиком, сестрою. Таким чином, його справа потрапила до суду за бійку і він був поставлений на облік серед неповнолітніх злочинців. Але він вирішив попрацювати над собою. Ось як він сам про це розповідає: "Суд мене звинуватив у побитті одного ... там. Мене часто охоплювали злість, роздратування. Я кричав, вживав лайливі слова, бився. І ось коли це сталося, я подумав, що якщо так піде далі, то життя моє буде марним. Я вирішив попрацювати над собою. Але не сам, Хтось мені допоміг. В ту хвилину, коли я починаю злитись, то подумки кажу собі - Ова, вже починаю злитись, це попередження, гальмуй, дихай глибше, почекай, нічого не роби, дихай. Я зробив це кілька разів, з тих пір роблю так досі. І є результати. Все менше і менше дратуюсь. Але спочатку було не легко. Та це допомогло зупинитись. Як тільки моя рука піднімалась до гори, я говорив собі - Ова, ова, гальмуй, почекай, і рука сама зупинялась. Зараз я кажу собі тільки "Ова" і питання вирішено. Я прагну не думати про свій гнів, що мене образили, зробили боляче. Розмовляючи з собою, кажу собі: "Не гнівайся, думай, що зробити, щоб відносини були добрі. Прийди в себе, вже добре, тепер подумай, що робити далі". Це допомагає мені дивитись реально на ситуацію. Тоді я або відступаю, або вступаю в розмову з людиною, або пояснюю в чому річ. Все залежить від причини сварки. Коли мені вдається оволодіти собою, я залишаюсь задоволений. Вийшло! І я задоволений. Життя стає більш радісним, а я більш відвертим.

Ведучий пропонує кожному з учасників замислитися над собою в контексті розповіді Павлика. Пропонує, щоб кожен подивився на себе зі сторони, поговорив з собою подумки.

^ Прощання. "Струм". Подяка



Заняття 12

Мета: Вправи на виконання аутоінструкції і неагресивних шляхів вирішення проблемних ситуацій.

^ 1. Привітання. "Моя рука - в наших руках"

2. Мозковий штурм

Учасники сидять у колі. Ведучий повертається до попереднього заняття і говорить: "Я прочитав уважно ваші записи, котрі ви передали мені останній раз. Мені здається, що "Чортики" схиляють вас "розрахуватись" перш за все з тими, хто є для вас небажаними інтриганами. І вони змушують вас думати про те, які ви розлючені, ображені, осоромлені. "Ангел-охоронець" схиляє вас до іншого. Роздивіться табличку, на якій записані ваші вислови, з якими ви звертаєтесь до себе в ті хвилини, коли хочете захистити себе від важких переживань і неправильної поведінки. Хто хоче ще щось доповнити?" Доповнення записують. Далі ведучий продовжує: "Виберіть ті вислови, які вам ближче всього. І запишіть їх окремо".

^ 3. Збір на газеті

4. Вправи на аутоінструкцію

Учасники сидять в колі. Ведучий кидає м'яч в сторону одного з гравців, виголошуючи перше слово вибраної аутоінструкції. Завдання гравця - спіймати м'яч, завершити аутоінструкцію, кинути м'ячик іншому учаснику, виголосивши перше слово іншої аутоінструкції. Гра продовжується до тих пір, поки всі гравці мінімально не скоротять час до закінчення речень.

^ 5. Гра "Стіна сліпих"

6. Вправа "Я в уяві"

Учасники лежать
еще рефераты
Еще работы по разное