Реферат: «Отже, почнемо! Коли ми дочитаємо цю книжку до кінця, то будемо знати більше, ніж тепер»


Тема. Перемога щирих людських стосунків над багатствами Снігової Королеви. Кай і Герда.

Боротись і шукати, знайти та не здаватись.

В. Каверін

Мета: поглиблювати знання тексту казки, порівнювати казку Андерсена з мультверсією, характеризувати образи Герди та Кая; розвивати навички аналізу художнього тексту, використання цитат; виховувати вічні цінності: співчуття, вміння дружити і прийти товаришеві на допомогу.

Обладнання: ілюстрації до казки, малюнки учнів; фрагменти мультфільму.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Зміст уроку

І. Підготовка до сприйняття теми.

«Отже, почнемо!.. Коли ми дочитаємо цю книжку до кінця, то будемо знати більше, ніж тепер», - так починає свою розповідь великий казкар Ганс Крістіан Андерсен. Сподіваюся, що і ми з вами зробимо сьогодні багато нових відкриттів. Отже, почнемо!

^ Робота на картках: скласти зі слів вирази із казки «Снігова Королева» і назвати персонаж. (Фінка:«Я не можу дати їй більше сили, аніж вона має тепер»; Маленька розбійниця: «Вимітайся, доки я не передумала! Та дивись мені, бережи це дівча!»; бабуся-чарівниця: «Давно вже я хотіла мати таку милу маленьку дівчинку!»)

Експрес-опитування класу «Упізнай героя за реплікою»

То білі бджілки рояться! (Бабуся)

Подивись, як майстерно зроблено! (Кай)

Ну, більше я тебе не цілуватиму. (Снігова Королева)

Ну, ходімо, розкажеш мені, хто ти така і як сюди потрапила (Чарівниця)

Моя наречена посилає тобі тисячу привітів і цю маленьку паляничку. (Крук)

Боже, які добрі люди і птахи! (Герда)

Терпіти не можу, коли скиглять. (Маленька розбійниця).

Сила – в її чистому дитячому серці. (Фінка)

ІІ. Осмислення нового матеріалу.

Перегляд 1 фрагменту мультфільму «Хлопчик і дівчинка».

Бесіда.

Що відомо нам про Кая та Герду на початку казки? Знайдіть підтвердження своїм словам у тексті. ( с. 64: «любили одне одного як брат і сестра», «дуже любили бігати в гості одне до одного», «милі і лагідні очка»)

Як і чому змінився хлопчик?

Як ви вважаєте, чому Снігова Королева викрала саме Кая? (с. 66: «усі Каєві розваги були тепер дивно-холодні, ба навіть злі»).

Чи відчував Кай страх, коли прив’язав свої санчата до саней Снігової Королеви? (с. 66: «Там, на майдані, найхоробріші хлопці прив’язували свої санчата до саней, запряжених кіньми, і проїжджали так досить далеко», він мав наполовину крижане серце і не відчував страху).

Навіщо Сніговій Королеві потрібно було викрадати Кая? (Щоб володіти ним, керувати, він «спав біля ніг Снігової Королеви»).

3. Виступ учениць у ролі Снігової Королеви та Герди. (Музичний фрагмент «Хурделиця» до художнього фільму «Снігова Королева»)

Як описує цих двох супротивниць автор? Знайдіть їх описи і визначте в них ключові слова. (Снігова Королева – с. 65: «За вікном літали сніжинки, і одна із них, найбільша, упала на краєчок ящика з квітами. Раптом вона почала рости, рости і на очах перетворилася на жінку, закутану в білий серпанок, зітканий із безлічі снігових зірочок. Була вона дивовижно гарна й ніжна – вся із сліпучо-іскристої криги, але однак – жива! Її очі блищали, як дві ясні зірки, проте не було в них ані лагідності, ані тепла». Герда – с.69: «Доки дівчинка їла, бабуся золотим гребінцем розчісувала їй волосся, що кучерявилось і огортало золотим сяйвом її личко – привітне, миле, кругленьке і рожеве, як троянда)

Як називається такий художній засіб? (Антитеза).

Завдання для одного учня біля дошки: доповнити таблицю прикладами антитези у казці «Снігова Королева».

Снігова Королева

Герда

сніжинки

троянди

холодний поцілунок

Гарячі сльози

крижина

лагідне серце

троль і учні

Бог і ангели

Герда, втративши названого брата, дуже хвилювалася, плакала і, врешті, відправилася на його пошуки. Коли човен поніс її за течією, «Герда неабияк злякалася, почала плакати й кричати, але ніхто, крім горобців, що голосно цвірінькали довкола човна, її не чув» ( с.69). Чи можна Герду назвати боягузкою? І чи варто, взагалі, соромитися страху?

Учні відступають рядок від епіграфа і записують висновок:

1). Головне – не соромитися страху, а перебороти його.

4. Перегляд фрагментів мультфільму 2 і 3.

Бесіда.

Порівняйте ці два епізоди. Обоє дітей піддалися діям чар. Та чи однаково вони поводяться? Як це характеризує кожного з них?

Як ви думаєте, чому маленька розбійниця назвала Кая у кінці казки «ледащо»? Чи таким важким був би шлях Герди, якби Кай теж намагався б звільнитися?

Який висновок ви можете зробити із цього?

Учні записують висновок:

^ 2). Навіть у найтяжчій ситуації потрібно боротися.

Епіграф. - До кого із героїв ми можемо віднести ці слова? Чи можуть вони стати девізом кожної людини?

А як ви ставитесь до бабусі, що вміла чарувати? Чи можемо ми віднести її до друзів або ворогів Герди?

Учні записують висновок:

^ 3). Не став свої бажання вище за інтереси інших.

У казці є ще одна чарівниця – стара фінка. Чому вона відмовилася зробити Герду ще сильнішою? Зачитайте цей уривок ( с. 78: «Я не можу дати їй більше сили, аніж вона має тепер. Хіба ти не бачиш, яка велика її сила? Хіба не бачиш, як підкоряються їй і люди, і тварини? Не нам позичати їй сили, адже вона босоніж обійшла півсвіту! Сила – в її чистому дитячому серці»

Перегляд фрагменту 4.

Бесіда.

- Знайдіть у тексті уривок, який відповідає цьому фрагменту. Чому автор вживає так багато знаків оклику? Чи можемо ми визначити, як ставиться Андерсен до своєї героїні?

- Чому, на вашу думку, люди, тварини і навіть вищі сили допомагають Герді, а зло відступає?

- Коли серце Кая від гарячих сліз Герди розтануло, він заридав. Чому він плакав так довго й сильно? (Можливо іноді плакати корисно, бо зі слізьми виходить біль, розчарування, розпач.)

- На початку казки скалки чарівного дзеркала потрапили в око та серце Кая і принесло багато горя. Кожен із нас не застрахований від цього, з кожним може трапитися біда. Як ви вважаєте, що або хто можете допомогти людині подолати проблеми та труднощі?

Учні записують висновок:

^ 4). Вірне плече друга та добрі люди допоможуть у біді.

8. Слово мистецтвознавцям (огляд учнівських малюнків).

ІІІ. Підведення підсумків уроку.

- Отже, ми дочитали казку до кінця. Чи знаємо ми тепер більше, ніж до цього?

О.Пушкін писав: «Сказка – ложь, да в ней намек, добрым молодцам урок». Які уроки ви винесли для себе, прочитавши казку «Снігова Королева»? Як би ви назвали ті висновки, які занотували в зошитах? Запишіть назву на пропущеному рядку. (Уроки казки «Снігова королева». Уроки добра. Уроки життя. Чого навчила мене казка «Снігова Королева»)

- Виставлення оцінок.

ІУ. Домашнє завдання: підготуватися до уроку позакласного читання «Яку казку Андерсена я взяв (-ла) б з собою у подорож?» (Прочитати казки Андерсена за вибором)


^ Я не можу дати їй більше сили, аніж вона має тепер.

Давно вже я хотіла мати таку милу маленьку дівчинку!

Вимітайся, доки я не передумала! Та дивись мені, бережи це дівча!


Заповни таблицю.

Друзі Герди

Вороги Герди









^ Снігова Королева

Я сильна і могутня володарка. На тисячі кілометрів простягнулося моє королівство. Мені належать безмежні простори. Вони покриті кригою, яка ніколи не тане.

Часто я пролітаю на чорній хмарі над своїми володіннями. Мене завжди супроводжують холодні вітри, віхоли та заметілі. Мої воїни схожі на страхітливо-колючих їжаків, ведмежат із настовбурченою шерстю.

Люблю спостерігати, як мерехтять і переливаються крижинки під місячним сяйвом, милуватися витонченими лініями сніжинок. Вони неперевершені! Кожна із них неповторна!

Для розваги я часто пролітаю вулицями міст, зазираю у вікна будинків і малюю на них крижані візерунки. Від мого холодного подиху замерзає все живе, стає бездушним і безвольним.

Таким став і Кай від мого поцілунку. Цей хлопчик подобається мені. Він дуже розумний. Я із задоволенням спостерігаю, як поступово його серце перетворюється на крижинку. Він завжди буде коритися моїй волі!

Герда

Добрий день, друзі! Скажіть, ви не бачили мого названого брата Кая? Він десь зник, і я скрізь його шукаю.

Ми були такі щасливі. Наші будинки стояли зовсім поруч, і вікна були навпроти одне одного. Ми з Каєм щодня разом гралися, читали книжки, слухали бабусині казки. А ще доглядали за нашими прекрасними трояндами.

А взимку у нас було іще одне захоплення: ми нагрівали на печі мідні монетки і прикладали їх до замерзлих вікон. А коли посеред шибок з’являлися два чудові круглі віконечка, як весело було дивитися через них на світ. Спробуйте і ви, вам обов’язково сподобається.

Та одного разу з Каєм трапилося щось дивне: він відчув, як у нього закололо в серці і щось потрапило в око! Я підбігла до нього, щоб допомогти, та Кай раптом відштовхнув мене і почав на мене кричати.

З того часу він став зовсім іншим: ображав мене, передражнював сусідів і бабусю і навіть зірвав наші троянди. Та я все одно дуже люблю його!

А одного дня взимку він пішов кататися на санчатах на великому майдані і пропав… Кажуть, що його забрала Снігова Королева. Та я все одно його знайду і поверну до дому!

Мистецтвознавець

Ми знаємо, що казки Ганса Крістіана Андерсена надихали багатьох митців малювати до них ілюстрації, створювати мультфільми, знімати кінофільми.

Учні нашого класу теж намалювали ілюстрації до казки «Снігова Королева». Ви бачите п’ять малюнків, де зображений шлях Герди до палацу Снігової Королеви. Найбільш детально цей маршрут зобразив Колесник Максим. На його малюнку відображено навіть розбите дзеркало троля, яке стало причиною усіх бід. Дуже оригінальну за формою роботу виконала Марина Шурина.

Ще троє учнів зобразили палац Снігової Королеви. Він показаний у момент, коли Герда до нього дісталася, коли зайшла в середину і побачила трон Снігової Королеви. А на цьому малюнку ми бачимо, як Кай і Герда святкують перемогу.

А ілюстрація Пархоменка Дениса переносить нас до будинку Маленької розбійниці, куди Герда потрапила темної ночі.
еще рефераты
Еще работы по разное