Реферат: 1. Сутність, призначення та роль бюджету держави



Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Львівський національний університет імені Івана Франка

Економічний факультет


“Затверджено”

Декан економічного факультету

проф. Панчишин С. М.

___________________________


Програма

фахових вступних випробувань

з дисциплін професійної і практичної підготовки

для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра або спеціаліста

(галузь знань 0305 – “Економіка і підприємництво”

спеціальності “Фінанси і кредит”, “Банківська справа”, “Оподаткування”)


^ Розглянуто і затверджено

на засіданні Вченої ради

економічного факультету

Протокол № 6 від 15. 12. 2010


Львів-2010

Анотація

Прийом абітурієнтів, які мають диплом бакалавра (спеціаліста) для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра за спеціальностями “Фінанси і кредит”, “Банківська справа”, “Оподаткування”, проводиться за результа­тами фахових вступних випробувань. Вони відбуватимуться у формі тестування з дисциплін циклу професійної підготовки: “Бюджетна система”, “Банківська систе­ма”, “Фінанси підприємств”, “Податкова система” а також дисциплін циклу загаль­ноекономічної підготовки: “Політична економія”, “Мікроекономіка” та “Макроеко­номіка”.

^ Навчальна дисципліна “Бюджетна система”

Тема 1. Сутність, призначення та роль бюджету держави

Бюджет як економічна категорія та складова фінансової системи. Історичні аспекти. Бюджет як основний фінансовий план та централізований фонд держави та місцевих органів влади. Поняття поточного бюджету та бюджету розвитку.

Зведений фінансовий баланс держави, доходи та видатки держави, фінансові ресурси та фінансові показники. Роль і місце бюджету у фінансово-кредитному механізмі. Еволюція поглядів на суть і функції бюджету. Бюджет як засіб реалізації соціально-економічної політики держави. Бюджет у системі фінансового регулюван­ня.

^ Тема 2. Бюджетний устрій і побудова бюджетної системи України

Бюджетна система, її структура та принципи організації. Розмежування доходів між бюджетами. Розмежування видатків між бюджетами. Види міжбюджетних трансфертів та порядок їх надання. Суть та значення бюджетної класифікації, класифікація доходів бюджету, класифікація видатків бюджету. Класифікація фінансування бюджету, класифікація боргу.

Розвиток міжбюджетних відносин, державний та місцеві бюджети. Зведений бюджет та його види.

Бюджетне право в Україні. Бюджетний кодекс України, інші нормативні акти.

^ Тема 3. Бюджетний дефіцит і джерела його фінансування

Стан бюджету, рівновага доходів та видатків, профіцит та дефіцит. Економічна суть, теоретичні основи та причини виникнення бюджетного дефіциту. Види бюджетного дефіциту, шляхи подолання та джерела фінансування. Динаміка дефіциту в Україні та міжнародна практика.

^ Тема 4. Бюджет як основний фінансовий план держави

Сутність бюджетного планування, організація бюджетного планування. Скла­дові бюджету. Бюджетний процес. Кошториси доходів та видатків бюджетних установ. Бюджетне нормування.

Порядок складання проектів бюджетів, їх розгляд та затвердження рішень (закону) про відповідний бюджет. Формування бюджетної політики держави. Основи планування доходів та видатків бюджетів. Методи планування. Бюджетні запити, їх складання та розгляд.

^ Тема 5. Міжбюджетні відносини і система бюджетного вирівнювання

Теорія бюджетної (фіскальної) децентралізації. Розмежування видатків за вида­ми бюджетів. Передача права на здійснення видатків, критерії розмежування видат­ків між різними видами бюджетів. Розподіл видатків на ті, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів та ті, що не враховуються.

Закріплення джерел доходів за видами бюджетів. Основні засади формування доходів місцевих бюджетів, їх поділ на ті, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів і ті, що не враховуються. Порядок формування міжбюд­жетних трансфертів. Вирівнювання бюджетної забезпеченості місцевих бюджетів. Фінансові нормативи бюджетної забезпеченості. Індекс відносної податкоспромож­ності. Загальний порядок розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів. Стимули для заощадження коштів і мобілізації доходів. Формульний розрахунок міжбюджет­них трансфертів.

^ Тема 6. Система доходів бюджету

Методи і джерела формування доходів бюджету. Склад і структура доходів бюджету. Соціально-економічна сутність податків та їх роль у формуванні доходів бюджету. Податкова політика держави. Організація мобілізації доходів бюджету. Механізм формування доходної бази бюджетів.

Доходи бюджету, надходження до бюджету. Податкові надходження, неподат­кові надходження. Доходи від операцій з капіталом. Трансферти.

^ Тема 7. Система видатків бюджету

Склад і структура видатків бюджетів. Бюджетне фінансування видатків. Прин­ципи, форми та методи бюджетного фінансування. Порядок фінансування бюджет­них установ та організацій.

Видатки бюджету, витрати бюджету. Бюджетне фінансування, форми бюджет­ного фінансування: кошторисне фінансування, державне фінансування інвестицій, позички з державного бюджету, державні дотації. Методи бюджетного фінансуван­ня.

^ Тема 8. Видатки бюджету на економічну діяльність держави та науку

Склад видатків бюджету на економічну діяльність, бюджетні інвестиції та їх види. Операційні витрати, їх склад і призначення. Шляхи фінансового оздоровлення економіки. Підтримка малого бізнесу. Видатки бюджету на науку.

^ Тема 9. Видатки бюджету на соціальний захист населення і соціальну сферу

Зміст соціальних гарантій і соціального захисту населення. Джерела фінансу­вання соціальних гарантій та соціального захисту населення. Форми та види соці­ального захисту населення. Система пенсійного забезпечення в Україні та її розви­ток. Соціальне страхування в Україні. Соціальний захист окремих категорій населення, характеристика його видів та порядок нарахування компенсацій, допо­моги, субсидій та інших виплат.

Видатки бюджету на освіту. Видатки бюджету на охорону здоров’я. Фінансу­вання закладів культури, закладів фізичної культури і спорту.

^ Тема 10. Видатки бюджету на оборону та управління

Необхідність, склад і характеристика видатків на оборону, особливості планування та фінансування. Аналіз динаміки видатків на оборону.

Система органів влади та управління в Україні. Склад видатків на управління, порядок їхнього планування та фінансування. Складання кошторисів органів державної влади та управління. Шляхи удосконалення системи управління.

^ Тема 11. Державний кредит та видатки бюджету на обслуговування державного боргу

Державний кредит як специфічна ланка фінансових відносин. Форми держав­ного кредиту. Функції державного кредиту. Державний борг та його структура. Уп­равління державним боргом. Видатки бюджету на обслуговування державного боргу. Економічні та соціальні наслідки державного боргу.


ЛІТЕРАТУРА

Конституція України. Затверджена ВРУ 28.06.96 №254/96-ВР // Відомості ВРУ. – 1996. – №30.

Бюджетний кодекс України. №2542-ІІІ від 21.06.2001 // Урядовий кур’єр. – 2001, 25 липня.

Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні” // Відомості ВРУ. – 1997. – № 24. – С. 170, С. 379-429.

Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, яке спричинило втрату працездатності” // Урядовий Кур’єр – 1999, 17 листопада.

Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народжен­ням та похованням” // Урядовий Кур’єр – 2001, 28 лютого.

Закон України “Про місцеві державні адміністрації” // Урядовий Кур’єр – 1999, 15 травня.

Закон України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” // Закони України: В 11 т. – Верховна Рада України. Інститут законодавства. – К., 1996. – Т.4. – С. 43-44.

Закон України “Про зайнятість населення” № 803 – ХІІ від 1.03.91 // Відомості ВРУ. – 1991. – №14.

Закон України “Про Рахункову палату Верховної Ради України” № 315/96-ВР від 11.07.96 // Відомості ВРУ. – 1996. – №43.

Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” від 2.03.2000 р. № 1533-ІІІ // Відомості ВРУ. – 2000. – №22. – С. 171.

Закон України “Про державну підтримку малого підприємництва” № 2063 – ІІІ від 19.10.2000 // Відомості ВРУ. – 2000. – № 51-52.

Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб’єктів малого підприємництва (Указ президента № 727/98 від 3.07.1998) // Офіційний вісник України. – К., 1998. – № 27. – С. 1.

Декрет КМУ від 20 травня 1993 року № 56-93 “Про місцеві податки та збори”.

Про форми єдиного кошторису (Наказ Мінфіну України від 19.02.1998 № 38 // Офіційний вісник України. – К., 1998. – № 8. – С. 515.

Фінанси у трансформаційній економіці України: Навч. посібник / За ред. проф. Крупки М. І. – Львів, 2007. – 614 с.

Базилевич В. Л., Баластрик Л. О. Державні фінанси: Навч. посіб./ За заг. ред. В.Д. Базилевича. – 2-ге вид. перероб. і доп. – К.: Атіка, 2004. – 386 с.

Василик О. Д., Павлюк К. В. Державні фінанси України: Підручник. – К.: НІОС. – 2002. – 608 с.

Василик О. Д. Державні фінанси України: Навчальний посібник. – К.: Вища школа, 1997. – 383 с.

Василик О. Д. Теорія фінансів: Підручник. – К.: НІОС, 2000. – 416 с.

Василик О. Д., Павлик К. В. Бюджетна система України: Підручник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 544 с.

Деркач М., Гордєєва Л. Бюджет і бюджетний процес в Україні: Навч. посібник. – Дніпропетровськ, Пороги, 1995. – 256 с.

Єпіфанов А. О., Сало І. В., Д’яконова І. І. Бюджет і фінансова політика України: Навч. посібник. – К.: Наукова думка, 1997. – 303 с.

Кравченко В. І. Місцеві фінанси України: Навч. посібник. – К.: Т-во “Знання”, КОО, 1999.

Кравченко В. І. Фінанси місцевих органів влади України. – Основи теорії і практики. – К.: НДФІ, 1997.

Кириленко О. П. Місцеві бюджети України (історія, теорія, практика) – К.: КІОС, 2000 – 384 с.

Опарін В. М. Фінанси (загальна теорія): Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 1999. – 164 с.

Пасічник Ю. В. Бюджетна система України та зарубіжних країн: Навч. посіб. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання-Прес, 2003. – 523 с.


Навчальна дисципліна „Банківська система”
^ Тема 1. Економічні та правові основи банківської діяльності
Історія розвитку банків та їх роль в системі ринкової інфраструктури. Правова основа діяльності банків: виникнення банківництва, розвиток банківської справи в Україні, етапи становлення банківської системи незалежної України, основні законодавчі акти, що регулюють діяльність банків в Україні.

Функції і типи банків: види банківської діяльності, заборонені види діяльності для банків, типологія банків.

Організаційна та функціональна структура банку: структура органів управлін­ня, функціональних підрозділів та служб банку.


^ Тема 2. Загальна характеристика та класифікація банківських операцій

Сутність та класифікація банківських операцій: поняття „банківська операція”, „банківська послуга”, перелік банківських операцій, визначений законом, основні групи банківських операцій.

Пасивні операції банків: загальна характеристика операцій банків з формуван­ня власного капіталу, залучених і позичених коштів; структура пасивів банків України.

Активні операції банків: групи активів банків, класифікація активів з точки зору ліквідності, структура активів банків України.

Комісійно-посередницькі операції банків: загальна характеристика операцій банків з розрахунково-касового обслуговування, валютних, трастових, гарантійних операцій банків, кредитних послуг (лізинг, факторинг, форфейтинг), інформаційних, консультаційних банківських послуг.

^ Тема 3. Операції банків з формування власного капіталу

Суть, структура та функції власного капіталу банку: поняття „банківський капітал”, основні функції власного капіталу, структура основного та додаткового капіталу, нормативи адекватності капіталу, вимоги Базельського комітету до достатності капіталу банків.

Статутний фонд банку: порядок формування статутного фонду банку, шляхи збільшення статутного фонду, вимоги щодо мінімального розміру статутного фонду банків України.

Резервний та інші фонди банку: порядок формування фондів банку та їх цільове призначення.

^ Тема 4. Залучені кошти банку

Сутність залучених коштів та різновиди депозитів банку: депозитні і не депозитні залучені кошти, поняття „депозит” і види депозитів, емісія короткостроко­вих боргових цінних паперів банку (депозитних і ощадних сертифікатів).

Реалізація депозитної політики в банку: сутність депозитної політики, критерії оптимальної депозитної політики банку.

^ Тема 5. Позичені кошти банку

Позики на міжбанківському ринку кредитних ресурсів: сутність міжбанківсько­го ринку кредитних ресурсів, учасники ринку, механізм укладання угод, види угод, форми оформлення угод на міжбанку, нормативи ліквідності банків.

Механізм рефінансування НБУ: кредити „овернайт”, механізм проведення кіль­кісних і процентних тендерів, операції РЕПО, валютні свопи, механізм надання стабілізаційних кредитів, активи, що приймаються в якості забезпечення.

Емісія облігацій: сутність банківських облігацій, їх різновиди, рефінансування попередніх випусків облігацій, етапи процедури емісії.


^ Тема 6. Кредитування

Сутність і форми кредиту. Різновиди банківських кредитів: економічна сутність кредиту, форми кредитів, поняття банківського кредиту, різновиди банківських кредитів, структура кредитного портфеля банків України.

Принципи банківського кредитування: принципи забезпеченості, платності, строковості, поверненості та цільового характеру використання кредитних ресурсів, цілі, на які заборонено видавати кредити, принципи Базельського комітету щодо обмеження кредитного ризику.

Організація процесу кредитування у банку: етапи процесу кредитування, методика оцінки фінансового стану позичальника, здійснення кредитного моніто­рингу, санкції, які застосовуються до позичальника, що порушує платіжну дисциплі­ну.

Регулювання кредитної діяльності банків НБУ: нормативи, що обмежують кредитний ризик банків, порядок формування резерву на відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків.

^ Тема 7. Банківські інвестиції

Суть та класифікація банківських інвестицій: прямі і портфельні інвестиції банків, види операцій банків з цінними паперами.

Підходи до формування портфеля цінних паперів банку: банківський портфель на продаж та на інвестиції, агресивний і консервативний тип портфеля, основні характеристики фінансових активів.

Посередницькі та довірчі операції банків з цінними паперами: емісійно-посе­редницькі та торгово-посередницькі операції, в тому числі андеррайтинг, брокерські та дилерські послуги; трастові операції банків з цінними паперами.

Інфраструктурні операції банків: банки як депозитарії цінних паперів, профе­сійне консультування та здійснення клірингових розрахунків з цінними паперами.

Регулювання інвестиційної діяльності банків: нормативи інвестування для банків України, формування резерву на відшкодування збитків від операцій з цінними паперами.

^ Тема 8. Операції банків з обслуговування платіжного обороту

Загальна характеристика платіжного обороту: готівковий і безготівковий платіжний оборот.

Касові операції банків: порядок емісії готівки НБУ і участь в цьому процесі банків, види касових операцій банків, видаткові та прихідні касові операції.

Організація безготівкових розрахунків: форми безготівкових розрахунків (пла­тіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, платіжні вимоги, чеки, акредитиви), дистанційне обслуговування клієнтів (системи „клієнт-банк”).

^ Тема 9. Валютні операції банків

Поняття і види валютних операцій: валютні цінності, поточні і строкові валютні операції, валютні деривативи, різновиди валютних ризиків, поняття „хеджування”, методи прямого страхування валютних ризиків.

Валютна позиція банку і управління нею: поняття валютної позиції, закрита і відкрита валютна позиція банку, нормативи відкритої валютної позиції, встановлені НБУ.

^ Тема 10. Результати комерційної діяльності банків

Доходи банків, їх склад, структура та джерела формування: формування бан­ківських доходів, їхні групи, структура доходів банків України.

Склад і структура витрат банку: поняття банківських витрат, групи витрат, структура витрат банків України.

Банківський прибуток і його розподіл: валовий прибуток, чистий прибуток, не­розподілений прибуток.

Основні показники діяльності банків: рентабельність активів та рентабельність власного капіталу, показник платоспроможності, показник банківського ризику (ін­декс Кука), рейтингові оцінки діяльності банків (система CAMELS).

^ Тема 11. Банківські ризики та методи управління активами та пасивами банків

Різновиди банківських ризиків: кредитний, процентний ризик, ризик незбалан­сованої ліквідності, ринковий, валютний ризик, ризик неплатоспроможності, інфля­ційний, політичний ризик, операційний ризик, ризик банківських зловживань.

Методи управління активами та пасивами банків: в розрізі видів ризиків та видів активних і пасивних операцій, у тому числі методика управління GAPом.
ЛІТЕРАТУРА
Закон України “Про банки і банківську діяльність” від 07.12.2000 р.

Закон України “Про господарські товариства” від 19.09.1991.

Закон України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” від 30.10.1996.

Закон України “Про Національний банк України” від 20.05.1999 р.

Закон України “Про обіг векселів в Україні” від 05.04.2001 р.

Закон України “Про платіжні системи та переказ грошей в Україні” від 05.04.2001 р.

Закон України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг” від 12.07.2001 р.

Закон України “Про цінні папери та фондовий ринок” від 23.02.2006 р.

Декрет КМУ “Про систему валютного регулювання і контролю” від 19.02.1993 р.

Положення НБУ „Про ведення касових операцій в національній валюті в Україні” від 15.12.2004.

Положення НБУ „Про порядок визначення та формування обов‘язкових резервів для банків України” від 21.04.2004.

Положення НБУ “Про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків” від 06.07.2000.

Положення НБУ „Про регулювання НБУ ліквідності банків України шляхом рефінансування, депозитних та інших операцій” від 24.12.2003.

Інструкція „Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті”, затверджена постановою Правління НБУ №22 від 21.01.2004.

Інструкція „Про міжбанківський переказ грошей в Україні в національній валюті”, затверджена постановою Правління НБУ №110 від 17.03.2004.

Інструкція “Про порядок регулювання діяльності банків в Україні”, затверджена постановою Правління НБУ №368 від 28.08.2001.

Банківські операції: навч. посібник / за ред. проф. Крупка М. І. – Львів, 2009. – 248 с.

Александрова М. М., Маслова С. О. Гроші. Фінанси. Кредит: Навчально-мето­дичний посібник. – 2-е вид., перероблене і доповнене. – К.: ЦУЛ, 2002. – 336 с.

Аналіз банківської діяльності: Підручник / А. М. Герасимович, М. Д. Алексєєнко, І. М. Парасій-Вергуненко та ін.; За ред. А. М. Герасимовича. – К.: КНЕУ, 2003. – 599 с.

Банківська енциклопедія / Під ред. проф. Мороза А. М., – Благод. фонд “Серце”, 1993.

Банківська справа: Навч. посібник / За ред. проф. Р. І. Тиркала, – Тернопіль: Карт-бланш, 2001.

Боринець С. Я. Міжнародні валютно-фінансові відносини: Підручник. – К.: Т-во “Знання”, КОО, 2001.

Васюренко О. В. Банківські операції: Навч.посіб. – К.: Знання, 2004. – 324 с.

Вінник О. М., Щербина В. С. Акціонерне право: Навчальний посібник / За ред. проф. Щербини В. С. – К.: Атака, 2000. – 544 с.

Гриценко О. Гроші та грошово-кредитна політика: Навч. посібник. – К.: Основи, 1997.

Гроші, банки та кредит: у схемах і коментарях: Навчальний посібник / За ред. Б. Л. Луціва. – Львів: Львівський банківський коледж НБУ, 1999. – 156 с.

Гроші та кредит: Підручник / За ред. проф. Б. С. Івасіва, – Тернопіль: Карт-бланш, 2000.

Демківський А. В. Гроші та кредит. – К.: Дакор, 2003. – 528 с.

Дзюблюк О. Проблеми забезпечення ефективного функціонування банківської системи в перехідній економіці // Вісник НБУ. – №3. – 2005. – С. 30.

Діденко С. Хеджування в системі мінімізації фінансових ризиків // Економіст. – №11. – 2004. – С. 65.

Дмитрієва О. А. Вплив ринку фінансових послуг на інвестиційний процес // Фінанси України. – 2003. – №5. – С.20.

Єрмоленко Г., Журба І. Практичні аспекти застосування комплексу маркетинго­вих комунікацій у банківській діяльності // Вісник НБУ. – №4. – 2004. – С. 62.

Єрьоміна Н. В. Банківські інформаційні системи: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2000. – 220 с.

Загородній А. Г. та ін. Фінансовий словник – Львів: видавництво “Центр Європи”, 1997.

Карчєва Г. Становлення та перспективи розвитку єдиної інформаційної системи „Реєстр позичальників” // Вісник НБУ. – №2. – 2004. – С. 7.

Кириченко О. та ін. Банківський менеджмент: Навч. посібник. – К.: Основи, 1999.

Кірєєв О., Заруба Ю. Підвищення конкурентоспроможності банку: стратегічний підхід // Вісник НБУ. – №11. – 2003. – С. 24.

Кожель Н. Основні тенденції змін у структурі вкладів на українському депозит­ному ринку як свідчення зміцнення довіри до банків // Вісник НБУ. – №11. – 2004. – С. 43.

Корнієнко Т. Управління ризиками як складова управління активами і пасивами // Вісник НБУ. – №6. – 2003. – С. 28.

Костюченко В., Набок Р. Огляд іпотеки. Україна та ЄС // Вісник НБУ. – №5. – 2005. – С. 40.

Крупка М. І. Фінансово-кредитний механізм інноваційного розвитку економіки України. – Львів: Видавничий центр Львівського національного університету імені Івана Франка, 2001. – 608 с.

Лавінський Г., Галіцин В., Бушуєва І. Банківський контролінг // Вісник НБУ. – №1. – 2004. – С. 34.

Лисенков Ю., Педь І. Акредитиви: практика застосування у зовнішньоекономіч­них операціях // Вісник НБУ. – 2003. – №1. – С. 18.

Любунь О. С., Любунь В. С., Іванець І. В. Національний банк України: основні функції, грошово-кредитна політика, регулювання банківської діяльності: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 351 с.

Лютий І. О. Грошово-кредитна політика в умовах перехідної економіки: Моно­графія. – К.: Атіка, 1999.

Лютий І., Юрчук О. Фінансова стабільність банків як основа розвитку ринку фінансових послуг // Вісник НБУ. – №4. – 2005. – С. 39.

Мишкін Фредерік С. Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків / Пер. з англ. С. Панчишин, Г. Стеблій, А. Стасишин. – К.: Основи, 1998.

Міжнародні розрахунки та валютні операції: Навч. посібник / О. І. Береславська, О. М. Наконечний, М. Г. Пясецька та ін.; За заг.ред. М. І. Савлука. – К.: КНЕУ, 2002. – 392 с.

Міщук Г. Особливості застосування біржових інструментів хеджування ризиків // Економіст. – №2. – 2005. – C. 68.

Операції комерційних банків /Р. Коцовська, В. Ричаківська, Г. Табачук, Я. Груд­зевич, М. Вознюк. – 2-ге вид., доп. – Львів: ЛБІ НБУ, 2001. – 516 с.

Парнюк В. Активізація лізингу – запорука структурних зрушень в економіці // Вісник НБУ. – 2003. – №4 – С.49.

Парнюк В. Лізинг в Україні: проблеми, законодавче забезпечення, перспективи // Економіка України. – 2003. – №3. – С.29.

Патрикац Л., Компанієць С. Фінанси і банківська діяльність: сучасний стан та перспективи розвитку // Вісник НБУ. – 2003. – №5. – С.2.

Пашко Д. Факторинг в Україні // Вісник НБУ. – №10. – 2004. – С. 16.

Пернарівський О. Аналіз, оцінка та способи зниження банківських ризиків // Вісник НБУ. – №4. – 2004. – С. 44.

Петрук О. М. Банківська справа: Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2004. – 461 с.

Письменна Л., Волкодав Л. Вексельний обіг в Україні // Вісник НБУ. – 2002. – №10. – С. 65.

Платіжні системи: Навч. посібник для студентів вищих закладів освіти / В. А. Ющенко, А. С. Савченко, С. Л. Цокол, І. М. Новак, В. П. Стахарчук. – К.: Либідь, 1998. – 416 с.

Потійко Ю. Теорія і практика управління різними видами ризиків у комерцій­них банках // Вісник НБУ. – №4. – 2004. – С. 58.

Принципи управління кредитними ризиками, розроблені Базельським комітетом з банківського нагляду // Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. Додаток до журналу „Вісник НБУ”. – №8. – 2002. – С. 32.

Пшик Б. Напрями діяльності українських банків у сфері корпоративного фінансування // Вісник НБУ. – №7. – 2005. – С. 40.

Рябініна Л. Теорія і практика кредитних відносин в Україні // Вісник НБУ. – 2002. – №1. – С.26.

Співак Л. Фінансові послуги: економічна сутність і роль в економіці // Вісник НБУ. – 2002. – №2. – С.47.

Тиркало Р., Кравчук І. Особливості застосування фундаментального аналізу в процесі формування банківського портфеля цінних паперів // Вісник НБУ. – №6. – 2003. – С. 36.

Тичина В., Задніпровська О. Впровадження системи управління ризиками в банку // Вісник НБУ. – №8. – 2004. – С. 18.

Ткаченко О., Заруцька О. Проблеми розвитку іпотечного кредитування в Україні // Вісник НБУ. – №11. – 2004. – С. 26.

Ходаківська В. П., Данілов О. Д. Ринок фінансових послуг: Навчальний посіб­ник. – Ірпінь: Академія ДПС України, 2001. – 501 с.

Чайковський Я. Удосконалення методики комплексної оцінки кредитоспромож­ності позичальників // Вісник НБУ. – №11. – 2003. – С. 30.

Шапран В. Банки на ринку корпоративних цінних паперів: нове сприйняття корпоративного оточення // Економіст. – №11. – 2004. – C. 60.

Шапран В. Банки на ринку корпоративних цінних паперів: створення адекватної системи регулювання // Економіст. – №12. – 2004. – C. 50.

Шапран В. Участь банків у формуванні моделі ринку цінних паперів // Вісник НБУ. – №8. – 2003. – С. 62.

Шелудько В. М. Фінансовий ринок: Навч.посіб. – К.: Знання-Прес, – 2002. – 535 с.

Шумська С. Кредитна підтримка розвитку вітчизняної економіки: об‘єктивні умови та потенціал зростання // Економіст. – №3. – 2005. – C. 34.

Ющенко В. А. Міщенко В. І. Валютне регулювання: Навч. посіб. – К.: Т-во “Знання”, КОО, 1999.


Навчальна дисципліна “Фінанси підприємств”


Тема 1. Фінанси підприємств в системі ринкових відносин

Підприємство як підсистема народного господарства. Сутність, функції та принципи організації фінансів підприємств в умовах ринкової економіки. Фінансові ресурси підприємств. Зміст та завдання управління фінансами на підприємстві.

^ Тема 2. Виторг від реалізації продукції (робіт, послуг)

Сутність та методи розрахунку виторгу від реалізації продукції (робіт, послуг). Ціни на продукцію (роботи, послуги). Планування та контроль за виторгом від реалізації продукції (робіт, послуг).

^ Тема 3. Собівартість продукції та напрями її зниження на підприємстві

Сутність та класифікація витрат на виробництво і реалізацію продукції. Планування витрат на виробництво продукції (робіт, послуг). Контроль за собівартістю продукції та напрями її зниження.

^ Тема 4. Формування і розподіл прибутку підприємств

Сутність та функції прибутку. Особливості формування прибутку підприєм­ств та чинники впливу на його розмір. Методи обчислення рентабельності. Розподіл і використання прибутку підприємств.

^ Тема 5. Грошові потоки підприємств

Сутність та значення грошових потоків підприємств в умовах ринкової економіки. Класифікація грошових потоків підприємств. Характеристика грошових потоків підприємств від операційної, інвестиційної та фінансової діяльностей. Зміст, завдання та етапи управління грошовими потоками підприємств.

^ Тема 6. Оборотний капітал та управління ним на підприємстві

Економічний зміст та структура оборотного капіталу підприємств. Джерела формування оборотного капіталу підприємств. Нормування оборотних коштів підприємства. Аналіз ефективності використання оборотних коштів підприємства.


^ Тема 7. Фінансове забезпечення відтворення

основних засобів підприємств

Сутність та класифікація основних засобів підприємства. Знос та амортизація основних засобів. Показники стану та ефективності використання основних засобів. Капітальні вкладення: сутність, склад та джерела фінансування.

^ Тема 8. Оподаткування підприємств

Сутність та функції оподаткування підприємств. Класифікація податків. Характеристика основних податків України.

^ Тема 9. Кредитування підприємств

Сутність, функції та принципи кредитування. Форми та види кредитування підприємств. Методика оцінки кредитоспроможності позичальника. Порядок отримання та погашення банківського кредиту підприємством.

^ Тема 10. Організація грошових розрахунків підприємств

Сутність та принципи організації грошових розрахунків в діяльності підпри­ємств. Форми безготівкових розрахунків. Зміст та організація готівкових розрахун­ків. Розрахунково-платіжна дисципліна та організаційно-економічні заходи підви­щення її рівня на підприємствах.

^ Тема 11. Аналіз фінансового стану підприємств

Зміст і завдання оцінки фінансового стану та види фінансового аналізу під­приємств. Методи аналізу фінансового стану підприємств. Інформаційне забезпе­чення оцінки фінансового стану підприємств. Показники оцінки фінансового стану підприємств.

^ Тема 12. Фінансове планування на підприємствах

Сутність, роль та принципи фінансового планування в ринковій економіці. Методи фінансового планування. Поняття бюджетування та види бюджетів.


Література

Бандурка О. М., Коробов М. Я., Орлов П. І., Петрова К. Я. Фінансова діяльність підприємства. Підручник. – К.: “Либідь”, 2003.

Білик М.Д. Управляння фінансами державних підприємств. – К.: “Знання”, 1999.

Економіка підприємств. Навчальний посібник/ за ред. П. С. Харіва – Тернопіль: “Економічна думка”, 2000.

Економіка підприємства. Підручник / за ред. С. Ф. Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000

Зятковський І. В. Фінанси підприємств. – Тернопіль: “Економічна думка”, 1999.

Кірейцев Г. Г., Виговська Н. Г., Петрук О. М. Фінанси підприємств. Навч. посібник. Курс лекцій. – Житомир: ЖІТІ, 2002

Крупка М. І. Фінансово-кредитний механізм інноваційного розвитку економіки України. – Львів: Видавничий центр Львівського національного університету імені Івана Франка, 2001. – 608 с.

Лазаренкова Г. М., Журавель Т. М., Михайленко Р. М. Фінанси підприємств. Навч. посібник. – К.: “Знання-Прес”, 2006.

Лайко П. А., Мних М. В. Фінанси підприємств. Підручник. – К.: “Знання України”, 2004.

Партин Г. О., Загородній А. Г. Фінанси підприємств. Навчальний посібник. – К.: “Знання”, 2006. – 379 с.

Примак Т. О. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – К.: “Вікар”, 2002.

Філімоненков О. С. Фінанси підприємств. – К.: МАУП, 2004.

Фінанси підприємств. Навчальний посібник. Ч.2. – Харків: Вид-во ХДЕУ, 2001.

Фінанси підприємств. Підручник/ за ред. проф. Поддєрьогіна А. М. – К.: КНЕУ, 2000.

Фінансовий менеджмент. Навч. посібник / за ред. проф. Кірейцева Г. Г. – К.: ЦУЛ, 2002.

Фінанси у трансформаційній економіці України: Навч. посібник / За ред. проф. Крупки М. І. – Львів, 2007. – 614 с.
^ Навчальна дисципліна “Податкова система”
Тема 1. Сутність та види податків

Сутність податків. Генезис податків. Визначення податків та їхні ознаки. По­датки й інші форми платежів до бюджету – плата, збори, неподаткові доходи.

Функції податків. Фіскальна функція, механізм її реалізації. Податки як основа фінансової бази держави. Регулююча функція. Основні напрямки регулювання еко­номіки та соціальної сфери. Соціальна функція. Дискусійні питання функцій подат­ків.

Термінологія оподаткування. Елементи податку: суб’єкт податку, об’єкт опо­даткування, база оподаткування, джерело сплати, одиниця оподаткування, подат­кова ставка, податковий звітний період. Методи побудови податкових ставок. Універсальні та диференційовані податкові ставки. Тверді і процентні ставки. Види твердих ставок: фіксовані та відносні. Види процентних ставок: пропорційні, про­гресивні, регресивні.

Класифікація податків, її ознаки. Поділ податків за економічним змістом на прямі і непрямі. Класифікація податків за економічною ознакою об’єкта оподатку­вання – податки на доходи, капітал та споживання. Розподіл за ознакою органів державної влади, які їх установлюють (загальнодержавні і місцеві податки). Класифікація податків залежно від способу їх стягнення (розкладні та окладні).

Види прямих податків. Переваги і недоліки прямих податків, проблеми їх справляння. Види непрямих податків: акцизи, фіскальні монополії, мито. Переваги та недоліки непрямих податків, їхнє місце в податковій системі.

^ Тема 2. Податкова система і податкова політика держави

Податки в системі державних доходів. Методи формування державних доходів: податковий, неподатковий, доходи від операцій з капіталом, трансферти, емісія, запозичення коштів. Податковий метод формування доходів держави як основний в умовах ринкової економіки.

Податкова система. Поняття податкової системи і вимоги до неї. Принципи побудови податкової системи.

Податкова політика: поняття податкової політики та її напрями. Основні принципи податкової політики: фіскальна, економічна та соціальна ефективність. Податкова система України. Основні етапи її становлення. Склад і структура подат­кової системи України. Податкова політика України в сучасних умовах.

^ Тема 3. Організація податкової служби і податкової роботи

Податкова служба держави. Історія формування податкової служби в Україні. Організаційна структура органів державної податкової служби та їхні основні завдання. Функції Державної податкової адміністрації України. Функції середнього і базового рівня державної податкової служби України. Повноваження органів державної податкової служби. Обов’язки та відповідальність посадових осіб по­даткових органів.

Основи й організація податкової роботи, її основні елементи. Облік платників як один з головних елементів податкової роботи. Особливості обліку юридичних осіб. Порядок реєстрації юридичних осіб. Державна реєстрація фізичних осіб – платників податків. Присвоєння ідентифікаційних номерів фізичним особам – платникам податків. Особливості взяття на облік фізичних осіб – суб’єктів підпри­ємницької діяльності.

Облік податків та неподаткових платежів. Особові рахунки – порядок їх від­криття і ведення. Документи, що використовуються для записів в особових рахунках.

Порядок погашення зобов’язань платника перед бюджетом. Порядок подання податкової декларації і визначення та узгодження суми податкового зобов’язання.

^ Тема 4. Податок на додану вартість

Сутність податку на додану вартість, його місце в системі непрямого оподат­кування. Передумови введення податку на додану вартість в Україні.

Платники і ставки податку на додану вартість. Сутність нульової ставки за податком на додану вартість. Об’єкт оподаткування. Поняття бази оподаткування за податком на додану вартість.

Пільги з податку на додану вартість. Види пільг з податку на додану вартість: нульова ставка, звільнення від оподаткування, виключення з об’єкта оподаткування. Перелік операцій, які оподатковуються за нульовою ставкою, звільняються від оподаткування, не є об’єктом оподаткування.

Порядок визначення суми податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету або відшкодуванню з бюджету. Строки сплати ПДВ. Звітний податковий період. Поняття податкового зобов’язання і податкового кредиту. Порядок визна­чення дати податкового зобов’язання. Порядок визначення дати податкового креди­ту. Реєстрація платників ПДВ. Податкова накладна як основний звітний податковий документ.

^ Тема 5. Акцизний збір

Акцизний збір як форма специфічних акцизів. Історія його введення в Україні.

Платники акцизного
еще рефераты
Еще работы по разное