Реферат: Та завдання органів юстиції


Система та завдання органів юстиції

Система органів юстиції за час свого існування змінювалася залежно від завдань, які на неї покладали. Історія становлення та розвитку органів юстиції в Україні налічує понад 90 років - від створення Міністерства судових справ і Народного секретарства юстиції до сучасного центрального органу виконавчої влади - Міністерства юстиції з його складною розвинутою структурою підрозділів, державних служб, інститутів та підприємств.

Проголошення незалежності України, здійснення політичної, правової та економічної реформ зумовили необхідність кардинальних змін пріоритетів у діяльності Міністерства юстиції, значного розширення його повноважень, покладення на нього нових функцій, що, відповідно, привело до суттєвих структурних перетворень і змін у центральному апараті.

Міністерство юстиції послідовно і виважено продовжує здійснення реформування своєї галузі з метою утвердження демократичних засад розвитку суспільства, верховенства права, принципів справедливості та гуманізму, пріоритету прав і свобод людини і громадянина, становлення повноцінного громадянського суспільства.

У сучасний період суспільно – політичного розвитку України також проводяться необхідні реформи. Черговим кроком стало затвердження Указом Президента України від 06.04.11 № 395/2011 Положення про Міністерство юстиції України, відповідно до якого наказом Міністерства юстиції України від 23.06.11 № 1707/5 затверджено Положення про Головні управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі та Положення про районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні управління юстиції.

У теперішньому стані система органів юстиції включає: Міністерство юстиції України; Головні управління юстиції Міністерства юстиції в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі; районні, районні у містах; міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні управління юстиції.

Відповідно до Положення про Головні управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі, як і раніше основними завданнями головних управлінь юстиції залишаються:

реалізація державної правової політики, забезпечення реалізації державної політики у сферах організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), державної реєстрації актів цивільного стану, реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших
громадських формувань, статутів, друкованих засобів масової
інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної
діяльності; забезпечення роботи нотаріату; експертне забезпечення правосуддя; протидія легалізації (відмиванню) доходів, одержаних
злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму (щодо нотаріусів,
адвокатів та інших осіб, які надають юридичні послуги); здійснення в межах

повноважень міжнародно-правового співробітництва.
Одночасно коло повноважень головних управлінь юстиції розширилося. Так, до нових завдань відносяться:

- реалізація державної політики з питань банкрутства;

- забезпечення реалізації державної політики у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно;

- забезпечення реалізації державної політики у сферах державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Отже, органи юстиції беруть участь у реформуванні державного механізму, реалізації дієвих та конструктивних заходів, спрямованих на утвердження верховенства права та подальший демократичний розвиток українського суспільства.

Начальник Головного управління юстиції у Харківській області Мохончук С.М.
еще рефераты
Еще работы по разное