Реферат: До п. 5


До п.5 ІНФОРМАЦІЯ про реалізацію Плану заходів на виконання пріоритетних напрямів діяльності
Національної тристоронньої соціально-економічної ради на 2009 рік
станом на 01 вересня 2009 року



№ п/п

Заходи

Строк виконання

Виконавці

Стан реалізації

І. Сприяння узгодженню позицій сторін соціального діалогу:


а)

1) створення антикризової тристоронньої робочої групи з представників сторін Національної ради із залученням експертів для розроблення спільного програмного документу з антикризових заходів та подальшого його розгляду на розширеному засіданні Уряду за участю представників сторін НТСЕР;





квітень




сторони НТСЕР,

секретаріат НТСЕР



8 квітня 2009 року секретаріатом НТСЕР за пропозиціями сторін було сформовано антикризову тристоронню робочу групу з 15 представників сторін Національної ради (по 5 від кожної) із залученням експертів для розроблення спільного програмного документу із заходів, спрямованих на подолання наслідків кризових явищ в економіці.

За результатами засідань антикризова робоча група розробила «План заходів на 2009 рік із подолання наслідків фінансово-економічної кризи, забезпечення функціонування вітчизняного виробництва та життєвих потреб громадян, який Співголовами Національної ради був направлений до Кабінету Міністрів України для розгляду на його засіданні за участю представників сторін НТСЕР (лист НТСЕР від 22.05.09 №02/04).

Зазначений План антикризових заходів затверджено Прем’єр-міністром України та доручено центральним органам виконавчої влади забезпечити його виконання (доручення Прем’єр-міністра України від 3.08.2009 р. № 28130/6/1-09).

Урядова сторона внесла пропозицію до Мінекономіки включити зазначений план заходів як складову частину до Програми діяльності Кабінету Міністрів України «Подолання впливу світової фінансової кризи та поступальний розвиток» (лист Міністра праці та соціальної політики, Співголови Національної ради від Кабінету Міністрів від 19.08.2009 р. № 2816/0/10-09/10).

2) звернення до Президента України та Верховної Ради України з пропозицією про підтримку реалізації розробленого спільного програмного документа з антикризових заходів;


після схвалення


співголови НТСЕР


Проекти листів-звернень підготовлено секретаріатом і направлено співголовам для розгляду 18.08.2009 р.

б)

1) забезпечення контролю за недопущенням необґрунтованих звільнень найманих працівників;



постійно



сторони НТСЕР (відповідно до компетенції)


Профспілкова сторона проводить на підприємствах у регіонах за участю територіальних профоб’єднань рейди з виявлення фактів необґрунтованого звільнення найманих працівників; у разі потреби готує звернення до Держнаглядпраці, прокуратури з питань необґрунтованого звільнення найманих працівників, ініціювання виникнення колективних трудових спорів; використовує профспілкову «гарячу лінію» з метою своєчасного реагування на факти необґрунтованого звільнення працівників.

Урядова сторона через Держнаглядпраці встановила жорсткий державний контроль за дотриманням роботодавцями трудових прав працівників.

З метою з’ясування дотримання процедури попередження про вивільнення та безпосередньо звільнення протягом 2009 року проведено 1642 перевірок підприємств, з яких на 511 підприємствах встановлені факти порушення. За результатами зазначених перевірок державними інспекторами праці складено та передано до суду 536 протоколів про адміністративне правопорушення, винесено 90 постанов про накладення штрафних санкцій за невиконання законних вимог посадових осіб Держнаглядпраці щодо усунення виявленого правопорушення, передано 137 матеріалів перевірок до правоохоронних органів та внесено власникам підприємств 273 подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, з метою попередження правопорушень під час вивільнення працівників територіальними органами Держнаглядпраці проводиться превентивна робота із зазначеного питання: семінари із керівниками кадрових служб, роз’яснення актуальних питань трудового законодавства у засобах масової інформації.

2) сприяння зайнятості та забезпечення соціального захисту населення від безробіття шляхом реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення», інших актів законодавства із цих питань;



протягом року





сторони НТСЕР



З метою реалізації норм Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» прийнято низку нормативно-правових актів, зокрема, 5 постанов Кабінету Міністрів України, 6 наказів Мінпраці (у тому числі 2 спільних накази з іншими центральними органами виконавчої влади) та 2 постанови правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі-Фонд). Зазначеними нормативно-правовими актами передбачено, зокрема: уведення в дію механізму надання допомоги по частковому безробіттю за рахунок коштів Фонду у разі втрати працівниками частини заробітної плати в результаті вимушеного тимчасового скорочення тривалості робочого часу; фінансування витрат роботодавця (за рахунок коштів Фонду) на оплату праці працівників, яких з метою запобігання вивільненню тимчасово переведено за їхньої згоди на іншу роботу (до шести місяців протягом року), за умови збереження за ними основного місця роботи; відшкодування роботодавцю витрат (за рахунок коштів Фонду) на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації працівників, які опинилася під загрозою вивільнення у зв’язку з реорганізацією або перепрофілюванням підприємства (установи, організації), тимчасовим припиненням виробництва за умови збереження за ними місця роботи; запровадження загальнодержавних оплачуваних громадських робіт з метою створення умов для зайнятості безробітних громадян.

За участю сторін Національної ради підготовлено пропозиції до:

статті 24-26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», які введено в дію, та до Порядку фінансування виплат по частковому безробіттю та надання допомоги по частковому безробіттю;

законодавства про особисте селянське господарство;

законодавства щодо зайнятості громадян, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку.

3) запровадження механізмів економічного стимулювання:

- створення робочих місць з належними умовами та гідною оплатою праці;


- належної державної підтримки підприємницької ініціативи громадян;


- посилення мотивації до легальної продуктивної праці;



протягом року




сторони НТСЕР


За даними місцевих органів виконавчої влади упродовж січня - липня 2009 року створено робочих місць майже для 429,8 тис осб., з них 75,2 % робочих місць створено у сфері малого підприємництва та самостійної зайнятості населення, 24,8% робочих місць – на підприємствах, в установах і організаціях.

Мінпраці бере участь у реалізації Плану заходів з виконання у 2009 році Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від
18 лютого 2009 р. №176, якими, зокрема, передбачено залучення до підприємницької діяльності інвалідів, жінок, молоді, звільнених у запас військовослужбовців, безробітних, мешканців сільської місцевості та малих міст. Виконання заходів сприятиме збільшенню кількості суб`єктів малого підприємництва серед незахищених верств населення, створенню нових робочих місць.

За даними Держкомстату середньомісячна заробітна плата штатних працівників у січні-червні 2009 року зросла порівняно з відповідним періодом 2008 року на 6,1% і становила 1812 гривень.

Планується внесення пропозицій щодо доповнення законодавчих актів положеннями: про надання преференцій по сплаті податків підприємствам, на яких створені нові робочі місця з належними умовами та гідною оплатою праці; про державну підтримку (безвідсоткові позики) підприємницької ініціативі громадян у соціально-значущих сферах.

в)

1) проведення консультацій Сторін соціального діалогу щодо основних напрямів реформування податкової системи України;

ІІІ квартал


сторони НТСЕР


Представники сторін беруть участь у роботі спільних робочих груп, створених при Міністерстві фінансів та ДПА:

- на засіданні робочої групи при Міністерстві фінансів 24.04.2009 р. його представники презентували робочий варіант проекту Податкового кодексу України;

- на засіданні робочої групи при ДПА України 05.03.09 р. відбулось обговорення 4 законопроектів, розроблених ФПУ, щодо внесення змін до податкового законодавства з метою зниження податкового тиску на доходи громадян (3 законопроекти підтримано).

На засіданні круглого столу "Європейські стандарти для Податкового кодексу. Оподаткування неприбуткових організацій", проведеного Українським незалежним центром політичних досліджень та Мережею розвитку Європейського права 10.06.2009 р., представники сторін взяли участь в обговоренні основних положень порядку оподаткування неприбуткових організацій, які повинні міститися у Податковому кодексі України.

2) розгляд основних положень проектів Стратегії реформування податкової системи України та Податкового кодексу України на пленарному засіданні НТСЕР;

ІІ півріччя

сторони, секретаріат НТСЕР

У даний час проект Стратегії реформування податкової системи України обговорюється та опрацьовується профспілками та організаціями роботодавців.

Представників сторін соціального діалогу включено до складу міжвідомчої робочої групи з питань Стратегії реформування податкової системи на підставі рішення засідання КМУ від 29.07.09 (п.3 протоколу № 50).

г)

1) звернутися до Верховної Ради України з пропозицією прискорення прийняття Трудового кодексу;

після досягнення консенсусу

співголови, секретаріат НТСЕР

За результатами національної тристоронньої зустрічі
представників сторін соціального діалогу України і
Міжнародного бюро праці у травні 2009 року та відповідно до рішення Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці „Про створення робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу України” від 3 червня 2009 року (протокол № 30) створено робочу групу із керівних представників від Уряду, всеукраїнських об’єднань профспілок та всеукраїнських об’єднань роботодавців для доопрацювання проекту Трудового кодексу до другого читання.

2) звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці щодо прискорення включення законопроекту про соціальний діалог до порядку денного пленарного засідання до другого читання;


травень




співголови, секретаріат НТСЕР


У зв’язку з тим, що законопроект про соціальний діалог був включений до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України для розгляду у другому читанні на червень 2009 року, відпала потреба у додатковому зверненні співголів Національної ради до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці із зазначеного питання.

Водночас, на засіданні Верховної Ради України 11.06.09 прийнято рішення про перенесення розгляду законопроекту у другому читанні на вересень цього року.

З огляду на те, що ряд норм, на думку деяких всеукраїнських профспілок та їх членських організацій, не відповідають конвенціям і рекомендаціям МОП про колективні переговори, свободу асоціації і захист права на організацію та створює монопольне положення окремим організаціям роботодавців та профспілок, Мінпраці звернулося до Міжнародної організації праці щодо проведення експертизи законопроекту (лист від 23.06.2009 № 7082/0/14-09/18/1).

Комітетом Верховної ради України з питань соціальної політики та праці прийнято рішення про проведення 16 вересня ц.р. „круглого столу” на тему: „Репрезентативність організацій роботодавців та працівників відповідно до стандартів МОП”.

3) проведення експертизи законопроектів з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування та за її результатами внесення пропозицій до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України;

протягом року

сторони НТСЕР

Упродовж І півріччя 2009 року сторонами Національної ради розглянуто понад 20 законопроектів з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування. За результатами опрацювання до Комітетів Верховної Ради України направлено пропозиції сторін до законопроектів:

„Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту прав безробітних” (№ 4608 від 05.06.09);

„Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо профілактики виробничого травматизму, страхових виплат та надання соціальних послуг сім’ям осіб, які загинули на виробництві” (№ 4252 від 20.03.09);

„Про внесення змін до статті 25 Закону України „Про зайнятість населення” (щодо безкоштовного проїзду безробітних);

„Про внесення змін до статей 21 та 33 Закону України „Про охорону праці”;

„Про внесення змін до Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (№4217 від 17.03.09 та № 4280 від 30.03.09);

„Про скорочення заборгованості перед Пенсійним фондом України підприємств, які мають стратегічне значення, та вугледобувних підприємств і відновлення пенсійних прав їх працівників” (№4218 від 17.03.09);

„Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення” (№ 3521 від 25.03.09);

„Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва” (№ 4229 від 18.03.09);

„Про внесення змін до Закону України „Про наукову та науково-технічну діяльність (щодо зарахування навчання в докторантурі до стажу наукової роботи)» (№ 2166 від 04.03.08);

„Про внесення змін до статті 24 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (щодо покращення пенсійного забезпечення осіб, які працювали на підземних роботах та роботах зі шкідливими і важкими умовами праці) (№ 4281 від 30.03.09);

„Про внесення змін до статті 1 Закону України „Про підвищення престижності шахтарської праці” (щодо поширення дії Закону також на шахтарів нерудних та розсипних родовищ) (№ 4314 від 02.04.08);

„Про антикризові заходи (щодо обмеження розміру спеціальних пенсій посадових осіб)” (№ 4326 від 07.04.09);

„Про фінансування охорони здоров’я та медичне страхування” (№ 4279 від 30.03.09);

„Про внесення змін до Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (щодо оздоровлення та відпочинку дітей)” (№ 4416 від 27.04.09).

Проведено експертизу законопроектів:

„Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва”, (реєстр. № 4112 від 30.03.09);

„Про внесення змін до Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” (реєстр. № 1470 від 31.01.08).;

„Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості членів особистих селянських господарств” (реєстр. № 4043);

„Про внесення змін до Закону України „Про фізичну культуру і спорт” (нова редакція), (реєстр. № 2562 від 17.07.08);

„Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (щодо уточнення системи оподаткування), розроблений ДПА України;

„Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мінімізації негативних наслідків фінансової кризи для суб’єктів господарської діяльності”, підготовлений Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва;

„Про організацію надання послуг у галузі охорони здоров’я”, (реєстр. № 2377 від 15.04.08);

„Про адвокатуру” (нова редакція, реєстр. № 4353 від 14.04.09);

„Про внесення змін до Закону України „Про особисте селянське господарство” (реєстр. № 4368 від 15.04.09);

„Про єдиний податок для членів особистого селянського господарства” (реєстр. № 4369 від 15.04.09);

та проекту Постанови Верховної Ради України „Про заходи щодо запобігання необґрунтованій виплаті допомоги по тимчасовій непрацездатності в умовах нестабільної економічної ситуації” (реєстр. №3375 від 18.11.08).

д)

1) підготовка пропозицій щодо утворення на національному рівні тристоронньої ради з питань регулювання міграційних процесів;

червень



співголови НТСЕР


6 травня 2009 року створено тристоронню постійно діючу робочу групу з питань зайнятості та регулювання трудових міграцій. На засіданні зазначеної робочої групи 4 серпня ц.р. розглянуто питання щодо порядку видачі, продовження строку дії та анулювання дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства в Україні, доцільності ратифікації Конвенції МОП № 181.

Крім того, на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 02.06.2009 № 21273/9/1-09 та підпункту 1 пункту 3 розділу 11 „Рішення окремих питань” Протоколу № 36 засідання Кабінету Міністрів України від 27 травня 2009 року щодо надання до Кабінету Міністрів України пропозицій відносно розв’язання проблем громадян України, які працюють за кордоном, урядова сторона взяла участь в опрацюванні проекту постанови Кабінету Міністрів України „Про утворення Ради українських трудових мігрантів при Кабінеті Міністрів України” і погодила його без зауважень (лист Мінпраці від 14.08.09 № 9368/0/14-09/021).

2) продовження укладання міжнародних договорів (угод) з питань працевлаштування та соціального захисту працівників-мігрантів;

протягом року


урядова сторона НТСЕР


12 травня 2009 року в Мадриді підписано Угоду між Україною та Іспанією щодо врегулювання та впорядкування трудових міграційних потоків між двома державами.

3) сприяння у прискоренні прийняття Закону України «Про Концепцію державної міграційної політики України»;

відповідно до графіку розгляду у Верховній Раді України

сторони НТСЕР


11 серпня 2009 р. на засіданні Урядового комітету з питань правової політики за участю представників сторін схвалено проект закону «Про Концепцію міграційної політики в Україні».


е)

1) підготовка законодавчих пропозицій щодо посилення відповідальності за порушення трудових прав громадян та подання їх до Національної ради для обговорення;


ІІ квартал


Співголова НТСЕР від профспілок

Профспілковою стороною підготовлено законодавчі пропозиції:

до проекту Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення»;

до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за порушення прав громадян та прав профспілок).

2) забезпечення заходів щодо притягнення до відповідальності порушників трудового законодавства;

постійно

урядова сторона НТСЕР

За результатами перевірок додержання законодавства про працю територіальними органами Держнаглядпраці було складено 21357 протоколів про адміністративні правопорушення. За невиконання законних вимог посадових осіб Держнаглядпраці щодо усунення виявлених порушень законодавства про працю безпосередньо державними інспекторами праці було винесено 4050 постанов з накладанням штрафних санкцій на винних посадових осіб. Крім того, державними інспекторами праці було внесено 4393 подання до правоохоронних органів для вирішення питання про притягнення керівників підприємств-божників до кримінальної відповідальності. З початку року з ініціативи державних інспекторів праці було внесено 8718 пропозицій щодо притягнення посадових осіб до дисциплінарної відповідальності.

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.04.2009 р. № 322 затверджено Порядок видачі, продовження строку дії та анулювання дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства, який набрав чинності 14.05.2009 року, відповідно до якого:

- підвищено відповідальність роботодавців за порушення іноземцями законодавства України, зокрема, передбачено депортацію іноземців за кошти роботодавця;

- підвищено рівень штрафних санкцій за використання праці іноземців без дозволу державної служби зайнятості (двадцять мінімальних заробітних плат).

Протягом І півріччя 2009 року до роботодавців, які використовували найману працю іноземців та осіб без громадянства без відповідного дозволу державної служби зайнятості, застосовано 187 економічних санкцій на загальну суму – 1 477,9 тис. грн.

Найбільше порушень з цих питань виявлено в Донецькій області (41) та у м. Києві (36). Відповідно застосовано штрафних санкцій – 487,6 тис. грн. та 64,75 тис. грн.

є)

внесення до Міністерства юстиції України пропозицій про доповнення законопроекту «Про правову допомогу».


ІІ квартал

Співголова НТСЕР від профспілок

Пропозиції до проекту Закону України «Про безоплатну правову допомогу» надіслано Комітету Верховної Ради України з питань правової політики 25.06.2009 (лист №04-35/30-323).

^ II. Розроблення та внесення в установленому порядку на розгляд Президентові України узгоджених пропозицій:


а)

1) проведення консультацій сторін соціального діалогу щодо визначення пріоритетних напрямів бюджетної політики, розмірів мінімальної заробітної плати, змін до законодавства, прийняття яких є необхідним для реалізації бюджетної політики держави;


ІІ квартал




сторони НТСЕР



22 квітня та 4 червня в Мінпраці проведено робочі зустрічі повноважних представників Сторін власників і профспілок з ведення переговорів стосовно підготовки пропозицій щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати;

08.07.09 в Мінпраці проведено засідання міжвідомчої робочої групи щодо запровадження диференційованих розмірів мінімальної заробітної плати для різних категорій працівників за видами економічної діяльності.

02.07.09; 16.07.09; 07.08.09 та 13.08.09 відбулись засідання спільної робочої Комісії повноважних представників Сторони власників і профспілок з ведення переговорів з підготовки пропозицій щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2010 рік.

5 серпня 2009 р. в приміщенні ФПУ відбулась зустріч представників Мінфіну та ФПУ, на якій обговорювались пропозицій профспілок до проекту Закону України „Про Державний бюджет України на 2010 рік”.

2) проведення пленарного засідання Національної ради з розгляду основних показників проекту Державного бюджету України на 2010 рік;

вересень

урядова сторона,

секретаріат НТСЕР

Пленарне засідання з розгляду основних показників проекту Державного бюджету України на 2010 рік заплановано провети 11 вересня 2009 року.



б)

1) участь сторін соціального діалогу в парламентських слуханнях на тему «Шляхи реформування охорони здоров’я та медичне страхування в Україні»;

травень

сторони НТСЕР


20 травня 2009 р. представники Національної ради взяли участь у парламентських слуханнях на тему «Шляхи реформування охорони здоров’я та медичне страхування в Україні» . За підсумками слухань з урахуванням пропозицій сторін прийнято відповідні рекомендації, зокрема про необхідність запровадження системи обов’язкового медичного страхування та про пріоритет розгляду законопроекту з цього питання.

Соціальними партнерами:

- опрацьовано два законопроекти «Про фінансування охорони здоров’я та медичне страхування» (реєстр. № 4279 від 30.03.09 та № 4744 від 30.06.09), за результатами якого до Комітету ВРУ з питань соціальної політики та праці надіслано відповідні висновки та пропозиції;

- проведена експертиза проектів, зокрема:

підготовлено пропозиції до проектів Законів України „Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування”, (реєстр.
№ 1040 від 27.11.07 та реєстр. № 1040-1 від 18.12.07), „Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування” (реєстр. № 1040-2 від 25.01.08) та "Про внесення змін до Закону України "Про страхування" (щодо обов’язкового медичного страхування)" (реєстр. № 2191 від 07.03.08);

надано пропозиції та зауваження до розроблених МОЗ законопроектів „Про фінансування охорони здоров’я та обов’язкове соціальне медичне страхування” (лист Мінпраці від 02.03.09 № 2274/0/14-09/18) та „Про загальнообов‘язкове державне соціальне медичне страхування” (лист Мінпраці від 16.02.09 № 1672/0/14-09/18).

2) участь у розробці проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів у сфері пенсійного забезпечення, проведенні конференцій, семінарів, інших заходах, спрямованих на удосконалення законодавства та подальшого розвитку пенсійної системи, в т.ч. недержавного пенсійного забезпечення, і внесення відповідних пропозицій;

протягом року

сторони НТСЕР

Упродовж поточного року профспілковою стороною опрацьовано
35 законопроектів, більше 20 проектів інших нормативно-правових актів з питань пенсійного забезпечення, розроблених державними органами.

Представників сторін включено до складу Комісії з питань здійснення пенсійного реформування, створеної з метою прискорення роботи з питань проведення пенсійної реформи на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.2009 р. № 749.

12 червня ц.р. у Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів та банківської діяльності проведено круглий стіл на тему: „Реформування системи пенсійного забезпечення в Україні в умовах фінансово-економічної кризи”, під час якого обговорювались питання поточного стану справ пенсійної системи України та необхідні заходи і шляхи її вдосконалення.

18 – 21 червня у м. Ялта відбулася XXIII науково-практична конференція Української асоціації інвестиційного бізнесу „Управління активами: нові стратегії в нових умовах», на якій обговорювались проблемні питання функціонування недержавних пенсійних фондів як інституційних інвесторів, в тому числі відбувався обмін думками щодо шляхів посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення та роботодавців стосовно їх участі у системі недержавного пенсійного забезпечення.

26 червня ц.р. на запрошення Харківської обласної ради представники Мінпраці взяли участь у регіональному семінарі з питань реалізації Стратегії розвитку пенсійної системи, удосконалення інформування громадськості про нову пенсійну систему та в обговоренні заходів щодо удосконалення інформаційного забезпечення і розвитку системи недержавного пенсійного забезпечення.

11 червня 2009 року в м. Хмельницький проведено „круглий стіл” на тему „Новітні технології, соціальне партнерство, якісне пенсійне обслуговування”, в роботі якого взяли участь представники сторін соціального діалогу. За результатами обговорення схвалено Меморандум, відповідно до якого сторони вживатимуть заходів, спрямованих на забезпечення своєчасності виплати заробітної плати, зменшення обсягів її виплати в не грошовій формі, підвищення рівня оплати праці та її легалізації, повноти нарахування та сплати страхових внесків, розвиток солідарної пенсійної системи та вирішення інших питань.

в)

1) забезпечення дотримання узгоджувальних процедур при підготовці пропозицій щодо вдосконалення законодавства про працю;


постійно


співголови,

секретаріат НТСЕР

За участю представників сторін НТСЕР та за організаційної підтримки її секретаріату 27 травня ц.р. в рамках національних тристоронніх зустрічей представників сторін соціального діалогу України та Міжнародного бюро праці відбулося обговорення коментарів Міжнародного бюро праці до проекту Трудового кодексу, який готується до другого читання у Верховній Раді України.

За результатами обговорення представники сторін соціального діалогу домовилися створити при Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці тристоронню робочу групу (по 5 представників від кожної сторони) з  метою опрацювання коментарів МБП та узгодження позицій щодо їх врахування в проекті Трудового кодексу.

2) проведення навчання представників сторін соціального діалогу з питань застосування законодавства про працю;


постійно


сторони НТСЕР


Наказом Мінпраці від 19.08.09 № 320 затверджено План підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів системи Міністерства праці та соціальної політики, що впроваджується Постійно діючими курсами підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів системи Мінпраці. Слухачам курсів пропонуватимуться теми, зокрема, з питань застосування законодавства про працю.

3) проведення спільних заходів з метою упередження порушень законодавства та прийняття спільних рішень щодо їх усунення;

постійно



сторони НТСЕР


19 травня 2009 року між Держнаглядпраці та Федерацією профспілок України підписано Угоду про взаємодію у здійсненні державного та громадського контролю за додержанням законодавства про працю.

Взаємодія з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування здійснюється шляхом виконання Регіональних угод, участі у роботі регіональних тристоронніх соціально-економічних рад, засіданнях колегій структурних підрозділів, комісіях, спільних перевірках з органами праці і соціального захисту населення, регіональними відділеннями НСПП тощо.

Водночас, співпраця профспілок та державних органів влади здійснюється шляхом проведення спільних перевірок, узгодження планів роботи, обміну інформацією та матеріалами перевірок для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності, проведення спільних семінарів, підготовки спільних методичних роз’яснень тощо.

Профспілковими організаціями у першому півріччі 2009 року спільно з територіальними державними інспекціями праці проведено 2877 спільних перевірок (у першому півріччі 2008 року – 1643).

4) розгляд на пленарному засіданні Національної ради питання щодо забезпечення оплати праці працівників бюджетних установ на основі ЄТС з визначенням їх посадових окладів, виходячи з величини І тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати;

ІІІ квартал


співголови НТСЕР


Зазначене питання заплановане до розгляду на пленарному засіданні Національної ради 11 вересня 2009 року.


5) забезпечення контролю за додержанням законодавства про працю;


постійно

урядова та профспілкова сторони НТСЕР

З початку 2009 року Держнаглядпраці та його територіальними органами проведено 25446 перевірок додержання законодавства про працю на 21150 підприємствах, з них 6670 перевірок на 5152 підприємствах - боржниках.

Із серпня 2009 року Держнаглядпраці провадить тематичну перевірку стану додержання законодавства про працю стосовно неповнолітніх на підприємствах, установах і організаціях усіх форм власності.

На виконання законодавчих повноважень щодо здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю працівниками профспілкових організацій протягом І півріччя 2009 року проведено 25 734 перевірки дотримання законодавства про працю, що на 13 339 перевірок більше у порівнянні з І півріччям 2008 року.

Стан дотримання вимог трудового законодавства перевірявся на 30 764 підприємствах, установах, організаціях (у І півріччі 2008 року – на 10 318).

При здійсненні громадського контролю виявлено 77 664 порушення, що на 26 137 порушень більше за аналогічний період 2008 року. При цьому кількість працівників, права яких порушено, склала 500 042 осіб, що на 329 377 осіб більше ніж у І півріччі 2008 року.

З метою поновлення трудових прав працівників та на виконання законодавчо наданих повноважень профспілками внесено 13997 подань (на 4566 подань більше, ніж у І півріччі 2008 року), в тому числі: роботодавцям – 12155 (на 4226 більше), територіальним державним інспекціям праці – 587 (на 20 більше), іншим органам – 1609 (на 669 більше).

Проте із виявлених 77664 випадків порушень трудового законодавства усунуто лише 18893 випадки, або 24,33відсотка.

г)

забезпечення надання повного комплексу соціальних послуг щодо сприяння у працевлаштуванні шляхом направлення на професійне навчання, перенавчання або підвищення кваліфікації, надання профорієнтаційних послуг, залучення до участі в оплачуваних громадських роботах осіб, які потребують додаткових гарантій соціального захисту, в тому числі осіб з інвалідністю, в установленому законодавством порядку;

постійно

урядова сторона НТСЕР

Державна служба зайнятості застосовує всі механізми щодо сприяння у працевлаштуванні осіб, які потребують соціального захисту, а саме: працевлаштування на заброньовані робочі місця; професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації; залучення до оплачуваних громадських робіт.

Протягом січня – липня 2009 року послугами державної служби зайнятості скористалися 249,0 тис. осіб, які потребують соціального захисту.

За інформацією державної служби зайнятості для працевлаштування громадян, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, місцевими органами виконавчої влади на 2009 рік заброньовано 27,7 тис. робочих місць, на які протягом січня-червня 2009 року були працевлаштовані понад 7,6 тис. осіб.

Державна служба зайнятості сприяє в працевлаштуванні громадян, які потребують додаткових гарантій соціального захисту, не тільки на заброньовані робочі місця, але й на вакантні робочі місця. Протягом січня - липня 2009 року на вільні робочі місця, за сприяння державної служби зайнятості, працевлаштовані 38,3 тис. осіб, які потребують соціального захи
еще рефераты
Еще работы по разное