Реферат: Програма навчального курсу


Міністерство освіти i науки України

Криворізький державний педагогічний університет
Географічний факультет Кафедра фізичної географії та геології


„ЗАТВЕРДЖУЮ”

проректор з навчальної роботи


________________ ___.___._____ р.


Програма навчального курсу ”ОСНОВИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ З ГЕОГРАФІЇ”


(за вимогами кредитно-модульної системи)


КДПУ, 2005 р.


Програма навчального курсу Основи наукових досліджень з географії.

Криворізький державний педагогічний університет, 2005 ______ с.


Розробник: Казаков В.Л, кандидат географічних наук, доцент, зав. кафедри фізичної географії та геології.


Рецензенти: - кафедра фізичної географії Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського;

- Сонько С.П., кандидат географічних наук, доцент, завідувач кафедрою розміщення продуктивних сил Криворізького економічного інституту при НЕУ (м.Київ);

- Калініченко О.О., кандидат геолого-мінералогічних наук, ст. викладач кафедри фізичної географії та геології Криворізького державного педагогічного університету.


Затверджено:

Кафедрою _________________________ (протокол № ___ від ___ ___ ______ р.)

Вченою радою КДПУ (протокол № ___ від ___ ___ ______ р.)


КДПУ, 2005 р.
^ СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ з Основи наукових досліджень з географії


1. ОПИС ПРЕДМЕТА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ


Курс:

підготовка бакалаврів

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів, відповідних ECTS:

1,0


Змістових модулів:

^ 2


Загальна кількість годин:

54


Навчальний проект:

План-проспект курсової роботи

Шифр та назва

Напряму:

^ 0101 "Педагогічна ocвima"


Шифр та назва спеціальності:

6.010100 Педагогіка i методика середньої ocвimu. Географія.


Освітньо-кваліфікаційний

Рівень:

бакалавр

За вибором: держстандарту

Piк підготовки: 0,5 року

Семестр: ^ 3


Лекції (теоретична підготовка): 18 годин

Лабораторні: 18 годин

Самостійна робота: 18 годин


Консультативна робота:розробка плану-проспекту курсової роботи; кількістъ годин – 2 години.


Вид контролю: залік


Примітка: співвідношення кількості годин аудиторних занять та індивідуальної i самостійної роботи може становити 50%, до 50%, 60%, до 40%, 40% або до 60% залежно від змісту навчального курсу.


2. МЕТА

Метою викладання даного курсу є формування у студентів знань про теоретичні та методичні основи здійснення наукових досліджень з географії – сучасну наукову мову географічної науки, загальну схему наукового дослідження, особливості теоретичних і емпіричних досліджень, принципи та правила оформлення наукових робіт, методику роботи з науковою інформацією та літературою. Знання таких підвалин є засадами формування цілісного та комплексного погляду на географічну науку і сутність реалізації її наукових мети та завдань.


3. ПРОГРАМА

Вступ.

Програма 1 змістового модулю присвячена вивченню сучасної лексики географії, наукової географічної інформації, сучасним і перспективним напрямкам наукових досліджень з географії. Під час лекційних занять у студентів формуються загальні уявлення щодо сучасної лексики географічної науки, наукової мови географії і її роль у функціонуванні науки, наукову географічну інформацію, поняття про інформацію, системи наукової географічної інформації, накопичення та обробки наукової інформації, перспективних напрямків наукових досліджень у сучасній географії в царині теоретичної, суспільної, природничої та прикладної географії. Лабораторні заняття мають на меті трансформацію теоретичних знань в конкретний аналіз наукової мови, наукової географічної інформації.

^ ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ I. Наукова мова географії. Наукова географічна інформація. Головні проблеми науки.

ТЕМА 1. Наукова мова географії.

Сучасна лексика географічної науки.

Сучасна лексика географічної науки. Наукова мова географії і її роль у функціонуванні науки. Фізико-математична, системна, організаційна та філософська лексика в науковій географічній мові. Понятійно-термінологічний апарат географії.

ТЕМА 2. Наукова географічна інформація.
^ Наукова географічна інформація. Поняття про інформацію. Система наукової географічної інформації. Пошук, накопичення та обробка наукової інформації.
ТЕМА 3. ^ Головні проблеми географічних досліджень

Наукові географічні установи в Україні. Перспективні напрями наукових досліджень у сучасній географії – теоретичній, суспільній, природничій та прикладній географії в Україні та в світовій науці.

^ Теоретичні знання. Студенти повинні знати: особливості сучасної наукової мови географічної науки, типологію основних понять і термінів, сутність і відмінності наукової географічної інформації, сучасні проблеми розвитку географічної науки і перспективи її розвитку.

^ Практичні уміння i навички. Студенти повинні вміти: розрізняти поняття та терміни, визначати зміст понять, ідентифікувати лексикологічну основу наукової мови науки, добувати та систематизувати географічну інформацію, характеризувати стан а переспективні напрями розвитку географії.


Вступ.

Програма 2 змістового модулю присвячена вивченню методики проведення географічного дослідження та її конкретного застосування під час виконання курсової роботи. Під час лекційних занять у студентів формуються загальні уявлення щодо структури географічного дослідження, етапів його виконання, щодо змісту та правил виконання й оформлення курсових і дипломних робіт студентами, змісту науково-дослідної роботи студентів. Практична робота має на меті конкретну реалізацію методики географічного дослідження у підготовці власної курсової роботи, визначенні змісту курсової та дипломної робіт.

^ ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ IІ. Методика географічного дослідженняї.

ТЕМА 1. Загальна схема науково-географічного дослідження.

Структура науково-географічного дослідження. Теоретичні та методологічні передумови дослідження. Основні етапи дослідження і їх зміст: вибір теми, формулювання мети і завданнь, визначення об’єкту та предмету дослідження, гіпотеза роботи, вибір методології дослідження, програма дослідження, польовий та камеральний етапи дослідження, системтизація знань і формулювання висновків, популяризація добутих знань.

ТЕМА 2. ^ Структура конкретного наукового

дослідження з географії.

Приклад науково-географічного дослідження за темою „Геосистемна організація водоспадів Євразії”. Програма дослідження та зміст основних його етапів.

ТЕМА 3. ^ Науково-дослідна робота студентів.

Науково-дослідна робота (НДРС) студентів. Мета і завдання НДРС. Підготовчий, основний і завершальний періоди НДРС. Специфіка НДРС студентів географів. Наукові публікації студентів і наукові студентські форуми. Конкурси наукових студентських робіт, профільні олімпіади студентів.

ТЕМА 4. ^ Зміст курсової, кваліфікаційної та магістерської робіт.

Зміст і структура курсових, кваліфікаційних і магістерських робіт студентів. Вимоги щодо оформлення наукових студентських робіт.

^ Теоретичні знання. Студенти повинні знати: особливості структури наукового дослідження з географії, зміст основних етапів наукової роботи, зміст науково-дослідної роботи студенства у вищому навчальному закладі, методи написання та оформлення наукової роботи та публікації у наукових видання, знати методику підготовки виступу на науковому форумі.

^ Практичні уміння i навички. Студенти повинні вміти: методично грамотно визначати основні наукознавчі атрибути власного наукового дослідження на прикладі курсової роботи, а у майбутньому також кваліфікаційних, магістерських та інших наукових робіт; вміти грамотно і дбайливо оформлювати науковий текст і в цілому саму наукову роботу; вміти розрізняти зміст наукових праць , що їх виконують студенти під час навчання в університеті.


^ 4. СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ ДИСЦИПЛІНИ.


Тема



Кількість годин, відведених на:

лекції

лабораторні заняття

самостій-ну роботу

консультативну роботу

Змістовий модуль І. ^ Наукова мова географії. Наукова географічна інформація. Головні проблеми науки.

Тема 1. Наукова мова географії. Сучасна лексика географічної науки.

4

4

2


-


Тема 2. ^ Наукова географічна інформація

2

4

4

Тема 3. ^ Головні проблеми географічних досліджень

2

-

2

Змістовий модуль ІІ. ^ Методика географічного дослідження

Тема 1. Методика географічного дослідженняї

4

8

4


Навчальний проект:

^ План-проспект і вступ курсової роботи


Тема 2. Структура конкретного наукового дослідження з географії.

2

-

2

Тема 3. Науково-дослідна робота (НДРС) студентів

2

-

2

Тема 4. ^ Зміст курсової, кваліфікаційної та магістерської робіт.

2

2

2

Всього годин

18

18

18

2



^ 5. ТЕМИ I 3MICT ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ

1. Понятійно-термінологічний аналіз наукового тексту – 2 год.

На прикладі наданого з підручника конкретного наукового географічного тексту визначення лексикологічного типу (філософської, системаної, фізико-математичної та організаційної лексики) використаних термінів і понять автором тексту – контексту їх застосування.

2. ^ Формування сучасного науково-географічного мовлення – 2 год.

Проведення аналізу недосконалих географічних висловлювань і їх переробка на основі сучасного понятійно-термінологічного апарату географії. Визначення деяких понятть на основі сучасної лексики географічної науки

3. ^ Наукова географічна інформаціяи ВНЗ – 4 год.

Складання списку географічної літератури бібліотеки університету за планом.

4. Методика визначення актуальності, новизни,

мети і завдань наукового дослідження – 2 год.

На прикладі теми власної курсової роботи розробка та критичний аналіз змісту актуальності, мети та завдань роботи.

5. ^ Методика визначення гіпотези,

об’єкту та предмету дослідження – 2 год.

На прикладі теми власної курсової роботи розробка та критичний аналіз змісту гіпотези, об’єкту та предмету курсового дослідження.

6. ^ Методика визначення методології дослідження – 2 год.

На прикладі теми власної курсової роботи розробка та критичний аналіз змісту методів, науково-пізнавальних підходів і парадигм, які обираються з метою виконання курсової роботи.

7. ^ Методика визначення програми дослідження – 2 год.

На прикладі теми власної курсової роботи розробка та критичний аналіз змісту програми курсового дослідження, характеристика основних його етапів.

8. ^ Методика визначення змісту курсової роботи – 2 год.

Розробка плану розгорнутого (складного) плану курсової роботи, написання частини курсового дослідження – вступу.


^ 6. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

1. Психологічні основи мислення та творчості – 1 год.

2. Сучасні концепції природознавства і їх роль при виконанні географічних досліджень – 3 год.

3. Принципи електронного інформаційного пошуку – 2 год.

4. Основні напрями суспільно-географічних досліджень в Україні – 2 год.

5. Методика організації експедиції в суспільній і природничій географії – 2 год.

6. Методика роботи з науковою літературою. Реферування тексту – 2 год.

7. Методика оформлення бібліографічного списку джерел – 1 год.

8. Рецензування науково-дослідних робіт – 1 год.

9. Структура науково-дослідних і освітніх географічних установ в Україні – 1 год.

10. Форми науково-дослідних робіт студентів – 1 год.

11. Винахідництво та раціоналізаторство в науці – 1 год.

12. Вимоги до оформлення тез, статей – 1 год.


^ 7. НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

(індивідуальне навчально-дослідне завдання)
Індивідуальним навчально-дослідним завданням з курсу “Основи наукових досліджень з географії” є – план-проспект курсової роботи та частина цієї роботи – вступ. Навчальний проект складається кожним студентом за вільним вибором теми курсової роботи, які вони визначають спільно з керівником (викладачем кафедри фізичної географії та геології). Курсова робота одна, захищається у ІІ семестрі, але вступ і план-проспект готуються студентами під час вивчення курсу „ОНД з географії” у І семестрі. Тематика курсових робіт відповідає головним галузям природничої географії та організації спортивного туризму. При написанні навчального проекту викладачем здійснюється консультування.
Приклад тем курсових робіт:

Космічні процеси і їх вплив на географічну оболонку.

Криіогенний рельєф планети.

Підземні води й їх роль у формуванні рельєфу Землі.

Електричні явища в атмосфері.

Тумани і їх класифікації.

Циркуляція вод Світового океану.

Біосфера планети та її структура.

Природа Західного Криму як передумова розвитку спортивного туризму.


^ 8. МЕТОДИ НАВЧАННЯ

Під час вивчення курсу “Основи наукових досліджень з географії” застосовуються наступні методи навчання:

лекції із застосуванням схем і таблиць;

виконання практичних творчих завдань із застосуванням схем і таблиць;

складання моделей науково-пізнавальної діяльності з вивчення географічних явищ;

аналіз навчальної літератури на лабораторних заняттях, при виконання завдань для самостійної роботи і навчального проекту;

робота в бібліотеці університету;

робота в Інтернеті.


9. МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ
^ Під час відпрацювання курсу “Основи наукових досліджень з географії” передбачені наступні методи оцінювання:
оцінка виконання та оформлення завдань за темами лабораторних робіт;

оцінка оформлення конспектів лекцій і завдань для самостійної роботи;

поточне усне опитування;

оцінка за навчальний проект;

контрольні письмові роботи за 1 і 2 змістовні модулі;

відвідування аудиторних занять.


^ 10. РОЗПОДІЛ БАЛІВ, ЩО ПРИСВОЮЮТЬСЯ СТУДЕНТАМ

^ Змістові модулі (Виконання конспектів лекцій і практичних робіт, відвідуваність аудиторних занять) Виконання завдань самостій-ної роботи Поточне опиту-вання
Навчаль-ний проект

Підсумко-ва контрольна робота

Сума

I

II

до 12

0-20 і більше

20

0-30

100 і більше

Т1, Т2, Т3

Т1, Т2, Т3, Т4

20

24



^ Градації розподілу балів за видами навчальної роботи:

відвідування лекцій – 1 бал за 1 лекцію, максимальна кількість – 9 балів за 2 змістових модуля;

відвідування лабораторних занять – 1 бал за 1 заняття, максимальна кількість – 9 балів за 2 змістових модуля;

оцінка оформлення завдань для самостійної роботи – 1 бал за 1 завдання, максимальна кількість – 12 балів за 2 змістових модуля;

оцінка оформлення конспектів лекцій – 1 бал за 1 тему лекції, максимальна кількість – 7 балів за 2 змістових модуля;

оцінка оформлення завдань лабораторної роботи – 2 бали за 1 роботу, максимальна кількість – 16 балів за 2 змістові модуля;

оцінка за навчальний проект – реферат – 20 балів;

дві контрольні письмові роботи за 1 і 2 змістовні модулі; оцінка “2” – 0 балів, “3” – 5 балів; “4” – 10 балів; “5” – 15 балів;

оцінка за поточне опитування: за кожну оцінку “2” – 0 балів, “3” – 3 бал, “4” – 4 бали; “5” – 5 балів.

Шкала оцінювання:

100 балів і більше – відмінна підготовка; залік виставляється студенту автоматично;

60-99 балів – добра та задовільна підготовка; для отримання заліку необхідно доопрацювати окремі теми або питання, перескладання контрольних роботі для збільшення суми балів до 90;

30-59 балів – незадовільна підготовка, з обов’язковим і великим за обсягом доопрацювання тем і завдань;

1-29 балів – незадовільна підготовка з обов’язковим повторним курсом.


^ 11. МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

До методичного забезпечення курсу “Основи наукових досліджень з географії” використовується наступна навчально-методична література:

друкований і електронний опорний конспект лекцій;

ілюстративний матеріал (схеми, таблиці, карти, географічні атласи);

роздатковий методичний матеріал;

електронний варіант роздаткового методичного матеріалу;

навчальні посібники та наукові монографії кафедри та бібліотеки університету.


12. ЛІТЕРАТУРА

Основна:

Багров М.В., Черваньов І.Г., Боков В.О. Загальне землезнавство. – К.: Либідь, 2000.

Баранский Н.Н. Избранные труды. Научные принципы географии. – М.: Мысль, 1980.

Жекулин В.С. Введение в географию: Уч. пособие. – Л.: ЛГУ, 1989.

Ковальчук В.В., Моїсєєв Л.М. Основи наукових досліджень: Навч. посібник. – К.: ВД „Професіонал”, 2004.

Лямин В.С. География и общество. Философские и социологические проблемы географии. – М.: Мысль, 1978.

Максаковский М.К. География культуры. – М.: мсыль, 2001.

Мильков Ф.Н. Общее землеведение: Учеб. пособ. – М.: Высш. шк., 1990.

Мороз С.А. та ін. Методологія географічної науки: Навч. посіб. – К.: Заповіт, 1997.

Основы ландшафтного анализа /В.С.Преображенский и др. – М.: Наука, 1988.

Основы научных исследований. География /Под ред Н.Д.Пистуна, Г.И.Швебса. – К.: Выща шк., 1988.

Пащенко В.М. Методологія постнекласичного ландшафтознавства. – К.: Наук. думка, 1999.

Пістун М.Д. Основи теорії суспільної географії. – К.: Вища шк., 1996.

Рузавин Г.И. Методы научного исследования. – М.: Мысль, 1974.

Саушкин Ю.Г. История и методология географической науки. – М.: МГУ, 1978.

Солнцев В.Н. Системная организация ландшафтов. – М.: Мысль., 1981.

Топчієв О.Г. Основи суспільної географії: Навч. Посібник. – Одеса: Астропринт, 2001.

Харвей Д. Научное объяснение в географии. – М.: Прогресс, 1974.

Додаткова:

Алаев Э.Б. Географическое мышление и геопространственная парадигма // Изв. ВГО. – 1981. – т. 113., вып. 5.

Арманд Д.Л. Наука о ландшафте. – М.: Мысль, 1975.

Быков В.В. Методы науки. – М.: Мысль, 1974.

Бюлетень ВАК України. – 2000-2005.

Географічна енциклопедія України. Т. 1-3. – К.: Укр. енцикл., 1989-1993.

Геренчук К.И. и др. Общее землеведение. – М.: Высш. шк., 1984.

Исаченко А.Г. Ландшафтоведение и физико-географическое районирование. – М.: Высш. шк., 1991.

Довідник здобувача наукового ступеня. Збірник нормативних документів / Упорядник Ю.І.Цеков. – К.- К.: Редакція „Бюлетеня ВАК України”, 2000.

Мересте У.И., Ныммик С.Я. Современная география: вопросы теории. – М.: Мысль, 1984.

Методические основы геогр. исслед. природных и общественных террит. комплексов. – К.: Наук. думка, 1989.

Нееф Э. Теоретические основы ландшафтоведения. – М.: Прогресс, 174.

13. РЕСУРСИ

Ресурсною базою вивчення дисципліни “Основи наукових досліджень з географії” є навчально-методична база наступних установ:

лабораторії кафедри фізичної географії та геології Криворізького державного педуніверситету (головний корпус, географічний факультет, просп. Гагаріна, 54);

лабораторії кафедри економічної та соціальної Криворізького державного педуніверситету (головний корпус, географічний факультет, просп. Гагаріна, 54);

серверу навчального комп’ютерного класу (ауд. № 424) кафедри економічної та соціальної Криворізького державного педуніверситету (головний корпус, географічний факультет, просп. Гагаріна, 54);

абонемент і читальниа зала бібліотеки Криворізького державного педуніверситету (головний корпус, просп. Гагаріна, 54);

абонемент і читальниа зала центральної міської бібліотеки м.Кривого Рогу (просп. К.Маркса, 48).



Підпис автору програми Казаков В.Л.


Підпис завідувача кафедрою Казаков В.Л.
еще рефераты
Еще работы по разное