Реферат: Програма для профільного навчання учнів загальноосвітніх


Міністерство освіти і науки України


ТЕХНОЛОГІЇ

10–11 класи

Програма для профільного навчання

учнів загальноосвітніх

навчальних закладів

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ НАПРЯМ

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОФІЛЬ


Спеціалізація “ОСНОВИ

БДЖІЛЬНИЦТВА”








Пояснювальна записка


Предмет має на меті формування біологічно та зоотехнічно освіченої особистості, підготовленої до занять бджільництвом в умовах сучасного суспільства. Якщо в нинішніх умовах на отри­мання професії бджоляра потрібні певні кошти і час для навчання в спеціальних навчальних закладах, то вивчення бджільництва можна здійснювати в загальноосвітній школі при наявній матеріальній базі, яка повинна забезпечувати виконання програми. Випускник загально­освітньої школи, засвоївши програму “Основи бджільництва” і ви­конавши всі передбачені програмою лабораторно-практичні роботи, здобуде необхідні знання і навички для ведення промислового чи присадибного бджільництва.

Одним із кроків вирішення матеріальних потреб шкільних майстерень є виробництво товарного меду на шкільних пасіках і придбання за його реалізацію необхідних інструментів та мате­ріалів.

Спеціалізація “Основи бджільництва” містить величезний ви­ховний потенціал для учнів. Через бджоли, їх організованість і працьовитість, вчитель прищеплює дітям любов до праці, людини, природи рідного краю, Батьківщини.

Зміст предмета поєднує в собі знання інших загальноосвітніх предметів: біології, анатомії, хімії, фізики, математики, географії, історії та інформатики. Кожен з названих предметів розкриває і до­повнює зміст предмета “Основи бджільництва” і об’єднує відокрем­лені знання.

Вивчення предмета не лише дасть життєвонеобхідні знання, уміння і навички для ведення бджільництва, а й забезпечить умови для подальшої професійної освіти, сприятиме виробленню в учнів самостійної творчої діяльності, вихованню любові до природи.

Реалізація змісту даної програми забезпечить розв’язання таких завдань:

  формування в учнів зоотехнічного світогляду, закріплення на практиці знань про біологію, спираючись на закони і законо­мірності розвитку природи, суспільства та науки;

  ознайомлення та залучення учнів до різних видів діяльності, формування необхідних для цього знань і вмінь;

  формування в учнів культури праці, навичок раціонального ведення бджільництва, відповідальності за результати влас­ної діяльності;

  виховання любові до оточуючого середовища, готовності до поглибленої професійної освіти, конкретної боротьби на ринку праці, потреби ініціативного включення в підприєм­ницьку діяльність;

  створення умов для реалізації особистісно-орієнтованого підходу до навчання, виховання та розвитку особистості.


Структура програми “Основи бджільництва” для учнів 10–11 класів включає “Вступ” і сім розділів:

1. Біологія медоносної бджоли.

2. Пасічне обладнання, будівлі та механізація виробничих про­цесів.

3. Розведення та утримання бджіл.

4. Кормова база бджільництва та запилення бджолами сільсько­господарських культур.

5. Продукти бджільництва та технологія їх виробництва.

6. Хвороби і шкідники бджіл.

7. Економіка та організація бджільництва.

Вивчення тем першого і другого розділів програми та вико­нання практичних і лабораторних робіт забезпечить послідовне включення учнів у основний етап навчання – вивчення тем розділу “Розведення і утримання бджіл”: весняні роботи на пасіці; ство­рення і поповнення запасів комірок, формування нових сімей, виве­дення маток та використання медозбору. Дана структура змісту навчання забезпечить залучення учнів не лише до практичної техно­логічної діяльності, а й до дослідницької. Акцент у роботі учнів ставиться на розвиток творчого і критичного мислення, уміння пра­цювати з мікроскопом, з’ясовувати зовнішні ознаки та внутрішню будову об’єктів вивчення, вивчати будову бджоли та з’ясовувати функції її органів.

Запропонована структура програми спонукатиме до вироблення уміння працювати з інформаційними джерелами, формуванню в учнів навичок самостійної діяльності, умінню аналізувати та оціню­вати ситуацію, яка склалась в бджолиній сім’ї, на пасіці, свідомо обирати ті чи інші шляхи і засоби їх розв’язання.

Теми розділу “Кормова база бджільництва” покликана сформу­вати в учнів поняття про залежність розвитку бджолиної сім’ї, виробництва продукції бджільництва від наявності і якості кормової бази.

При вивченні тем розділу “Продукція бджільництва” учні ба­чать кінцевий результат всієї попередньої роботи на пасіці та усві­домлюють залежність і підпорядкованість всіх факторів у розвитку бджільництва. Крім одержання продукції бджільництва учні (бджо­лярі) знаходять на своїй пасіці своєрідний відпочинок, у них пробу­джується і розвивається любов до природи. А розведення бджіл в тра­диціях українського народу вважається ознакою доброго господаря.

Однією з умов рентабельності пасіки є відмінне здоров’я бджіл. А про хвороби і шкідників бджіл, їх лікування і запобігання зайво­рювань учні дізнаються при вивчені тем розділу “Хвороби і шкідни­ки бджіл”. Інформація про заразні і незаразні хвороби бджіл, про шкідників бджіл допоможе розробити комплекс заходів для лікуван­ня, профілактики і оздоровлення пасік.

З метою цілеспрямованої підготовки школярів до трудової діяльності, формування в них практичних навичок менеджменту, раціонального підходу до організації бджільничої справи учні ви­вчають теми заключного розділу “Економіка та організація бджіл­ництва”. Зміст цього розділу розкриває учням значення бджільницт­ва в розвитку економіки АПК, екологічну оцінку утримування пасік, спеціалізацію галузі та її напрями; організацію пасік, облік вироб­ництва продукції бджільництва та його рентабельність. Вивчаючи шляхи підвищення рентабельності бджільництва, учні дізнаються про “Програму розвитку бджільництва в Україні до 2011 року”, про об’єднання пасічників, членство України в Міжнародній федерації бджільницьких об’єднань “Апімондія”, про Закон України “Про бджільництво”, прийнятий у 2000 році.

Вчитель повинен постійно пам’ятати, що якість занять і вико­нання програми забезпечуються високим рівнем підготовки кож­ного уроку, систематичною роботою з профільною періодичною пресою та додатковою літературою, користуванням Інтернетом. Велике значення має систематичний контроль за виконанням учня­ми вимог, що ставляться до них. Особливу увагу слід звертати на знання і точне дотримання учнями правил безпечної праці, особистої гігієни, виробничої санітарії та поведінки з бджолами. До практичних робіт допускаються лише ті учні, які мають довідки від лікаря-алерголога про відсутність алергії на бджолину отруту.

Оцінювання якості знань, їх рівень володіння теорією можна виявити шляхом усного та письмового опитування, а якість практич­них умінь і навичок під час виконання лабораторно-практичних і практичних робіт. При оцінці навчальних досягнень, практичних умінь і навичок слід враховувати: рівень передбачених програмою теоретичних знань та умінь, застосовувати ці знання в практичній діяльності; уміння користуватися різними джерелами інформації; дотримання зоотехнічних та технічних вимог у процесі виконання робіт; уміння організовувати робоче місце і підтримувати порядок на ньому в процесі роботи; рівень сформованості прийомів і умінь, виконувати зоотехнічні та технічні операції; дотримання правил безпечної праці в роботі з бджолами та санітарно-гігієнічні вимоги; раціональне використання часу в роботі з бджолами; рівень самостійності у процесі організації і виконанні роботи.


^ Тематичний план

10 клас


“Основи бджільництва”

175 годин


^ Розділи, теми

Кількість годин




Вступ

1




Розділ 1. Біологія медоносної бджоли




86

Тема 1.1. Загальні відомості про бджоли

5




Тема 1.2. Види бджіл

5




Тема 1.3. Бджолина сім’я

5




Тема 1.4. Анатомія бджоли

6




Тема 1.5. Будова і функції органів травлення і
живлення бджіл

5




Тема 1.6. Будова і функції органів дихання, кровообігу і виділення бджіл

10




Тема 1.7. Статева система і розмноження бджіл

10




Тема 1.8. Розвиток бджіл. Роїння. Етапи розвитку бджоли, матки, трутня

10




Тема 1.9. Восковидільні залози і гніздо бджіл

6




Тема1.10. Нервова система і органи відчуття бджіл

6




Тема 1.11. Поведінка та робота бджіл

6




Тема 1.12. Збір нектару та пилку

6




Тема 1.13. Річний цикл життєдіяльності бджолиної сім’ї

6




Розділ 2. Пасічний інвентар, обладнання,
будівлі та механізація виробництва




25

Тема 2.1. Вулики та приладдя до них

5




Тема 2.2. Інвентар і механізація для догляду за бджолами

3




Тема 2.3. Інвентар і обладнання для отримання меду і його обробки

2




Тема 2.4. Інвентар і обладнання для вироблення воску

2




Тема 2.5. Інвентар та пристрої для виведення маток та розмноження бджолиних сімей

3




Тема 2.6. Інвентар та обладнання для виробництва додаткових продуктів бджільництва

3




Тема 2.7. Транспортні і навантажувальні засоби у бджільництві

2




Тема 2.8. Зимівники та виробничі пасічні приміщення

5







зділи, теми

Кількість годин




Розділ 3. Розведення та утримання бджіл




119

Тема 3.1. Огляд бджолиних сімей

10




Тема 3.2. Весняні роботи на пасіці

10




Тема 3.3. Забезпечення бджіл кормами і їх
підгодівля

6




Тема 3.4. Вибракування стільників і поновлення гнізда

5




Тема 3.5. Методи утримування бджіл.

10




Тема 3.6. Перевезення бджолиних сімей

5




Тема 3.7. Породи бджіл

5




Тема 3.8. Методи розведення бджіл

10




Всього

173




^ Резерв часу

37




Разом

210






11 клас








Тема 3.9. Селекційно-племінна робота

6




Тема 3.10. Формування нових сімей

15




Тема 3.11. Пакетне бджільництво

5




Тема 3.12. Виведення маток

12




Тема 3.13. Використання взятків

8




Тема 3.14. Зимівля бджіл

12







Розділ 4. Кормова база бджільництва та запилення бджолами сільськогосподарських культур




37

Тема 4.1 Загальна характеристика медоносних рослин

10




Тема 4.2. Основні медоносні рослини і угіддя

8




Тема 4.3. Визначення медопродуктивності місцевості і розмірів бджологосподарств

5




Тема 4.4. Використання і поліпшення медоносної бази

10




Тема 4.5. Запилення сільськогосподарських культур

4




Розділ 5. Продукти бджільництва та технологія їх виробництва.




50

Тема 5.1. Мед. Сорти меду

5




Тема 5.2. Відкачування і обробка меду

15




Тема 5.3. Віск, воскова сировина

10




Тема 5.4. Квітковий пилок

5




Тема 5.5. Маточне молочко

5




Тема 5.6. Прополіс. Бджолина отрута

5




Тема 5.7. Запобігання забрудненню продукції бджільництва

5




Розділ 6. Хвороби і шкідники бджіл




21

Тема 6.1. Причини виникнення та класифікація хвороб

2




Тема 6.2. Незаразні хвороби

3




Тема 6.3. Інфекційні хвороби

4




Тема 6.4. Інвазійні хвороби

4




Тема 6.5. Заходи профілактики хвороб бджіл

4




Тема 6.6. Вороги і шкідники бджіл

4




Розділ 7. Економіка і організація бджільництва




17

Тема 7.1. Економічне значення і спеціалізація бджільництва

2




Тема 7.2. Організація пасік

5




Тема 7.3. Облік виробництва продукції бджільництва і засобів виробництва

5




Тема 7.4. Планування виробництва продукції
бджільництва. Рентабельність бджільництва і
шляхи її підвищення

5




Всього

183




^ Резерв часу

27




Разом

210





^ Програма. 10 клас


Дата




Зміст навчального матеріалу

Державні вимоги до рівня підготовки учнів

1




3

4







^ ВСТУП. Мета та завдання курсу
Бджільництво як галузь сільського господарства.
Значення бджільництва і його місце в запиленні сільсько­господарських культур та одержанні продукції бджільництва, його поширення. Коротка історія та етапи розвитку бджільництва.
Роль П.І. Прокоповича – батька культурного бджільницт­ва, його винаходи та просвітительська діяльність в
галузі бджільництва. Відродження бджільництва у
повоєнні роки та його сучасний стан. Місце України в галузі, роль Інституту бджільництва як наукового центру галузі. Організація робочого місця, правила безпечної праці, поведінки та санітарно-гігієнічні
вимоги при роботі з бджолами.

^ Практична робота. Ознайомлення з пасікою,
правилами безпечної праці, поведінки з бджолами та санітарно-гігієнічними умовами роботи на пасіці


Характеризує професію бджоляра та шляхи її здобуття;
пояснює роль бджіл в запиленні сільсько­господарських культур та в одержанні продукції бджільництва;
називає ареал поширення бджільництва;
описує коротку історію та етапи розвитку бджільництва;
обґрунтовує роль П.І. Прокоповича в розвитку галузі;
оцінює сучасний етап бджільництва та місце України в світі по розвитку галузі;
дотримується правил поведінки з бджолами, санітарно-гігієнічних вимог та правил безпечної праці







Розділ 1. БІОЛОГІЯ МЕДОНОСНОЇ БДЖОЛИ
Тема 1.1. Загальні відомості про бджіл
Місце медоносної бджоли в систематиці тваринного світу. Класифікаційні одиниці систематики бджоли: вид, рід, родина, ряд, клас, тип. Районування найпродуктивніших порід бджіл.


Характеризує бджолу як складову частину бджолиної сім’ї;
пояснює неможливість існування і розмноження бджоли поза сім’єю;




1




3

4










обґрунтовує місце бджоли в систематиці живих організмів.







^ Тема 1.2. Види бджіл
Господарське значення медоносної бджоли, місце виникнення та формування як виду. Продуктивність та оптимальні умови роботи бджіл. Види бджіл: велика індійська, мала індійська, бджоли-листорізи, земляні бджоли.

^ Практична робота. Ознайомлення з видами бджіл

Характеризує високий рівень розвитку, організованості та пристосування до різних кліматичних і медозбірних умов;
розпізнає за зовнішніми ознаками види бджіл;
порівнює видові особливості бджіл.







Тема 1.3. Бджолина сім’я
Особливості бджолиної сім’ї. Кількісний склад медоносної бджолосім’ї. Поліморфізм, розмножувальна властивість бджолосім’ї. Функціональні обов’язки особин бджіл. Інстинктивна діяльність у саморегулюванні збору, меду, пилку; створенні мікроклімату у вулику. Склад сім’ї: матка, робоча бджола, трутень та їх зовнішні ознаки.

^ Практична робота. Ознайомлення із зовнішнім виглядом матки, робочої бджоли, трутня.

Навчитись користуватись мікроскопами МБС і МБИ та навчитись готувати препарати різних частин тіла бджоли.

Характеризує особливості бджолиної сім’ї;
називає властивості та функціональні обов’язки особин бджолиної сім’ї;
розпізнає за зовнішніми ознаками
матку, робочу бджолу, трутнів;
використовує мікроскоп та інші інструменти для вивчення бджіл.







^ Тема 1.4. Анатомія бджоли
Зовнішній покрив і членування тіла бджоли. Голова, грудний відділ, черевце та органи руху бджоли, їх
будова та функції.

Називає будову зовнішнього покриву та членів тіла бджоли;
характеризує функції членів тіла бджоли.




1




3

4







^ Практична робота. Вивчення зовнішньої частини тіла робочої бджоли, матки, трутня, розміщення органів на голові та грудному відділі.










^ Тема 1.5. Будова і функції органів травлення
і живлення бджоли
Особливості живлення бджіл. Їжа бджіл. Інтенсивність живлення бджолиної сім’ї протягом року. Поживні
речовини бджолиного корму: білки, вуглеводи, жири, мінеральні солі, вітаміни. Органи травлення: травний канал, його будова і склад.

^ Практична робота. Вивчення будови травного каналу і кормових залоз бджоли

Характеризує особливості живлення бджіл та їх їжу;
аналізує склад бджолиного корму
називає органи травлення та живлення;
спостерігає на макеті і під мікроскоп органи травлення бджоли з метою їх замальовки в робочих зошитах з відповідними позначеннями.







^ Тема 1.6. Будова і функції органів дихання,
кровообігу і виділення бджіл
Призначення системи дихання, її будова. Функції органів дихання. Особливість системи кровообігу бджоли. Гемолімфа, її склад і функція. Органи виділення, їх
будова. Взаємодія процесів травлення, дихання, обігу гемолімфи та ін.

^ Практична робота. Вивчення будови системи
дихання, кровообігу, виділення бджоли.

Спостерігає під мікроскопом будову і розміщення органів дихання, кровообігу, виділення з метою їх вивчення;
характеризує роль систем дихання і виділення;
пояснює особливості системи кровообігу;
обґрунтовує значення гемолімфи в житті бджоли;
описує органи виділення і їх будову;
оцінює взаємодію процесів травлення, дихання, обігу гемолімфи.







^ Тема 1.7. Статева система і розмноження бджіл
Розмноження особин бджолородини. Передача спадко-

Характеризує процес розмноження особин бджолиної сім’ї;




1




3

4







вості по материнській лінії. Органи розмноження матки, запліднення, явище поліандрії. Яйцеклад та жалоносний апарат. Процес розвитку бджіл. Роїння – другий природний спосіб розмноження бджіл.

^ Практична робота. Будова органів розмноження бджолиної матки і трутня.

пояснює роль материнської лінії в пере­дачі спадковості.







Тема 1.8. Розвиток бджіл. Роїння
Розплід бджолиної сім’ї. Визначення середньодобової яйцекладки матки. Позитивні і негативні сторони роїння.

Практична робота. Роїння бджіл.

Набути вміння виявляти сім’ї, що готуються до роїння, провести спостереження за поведінкою бджіл у процесі роїння.

Аналізує процес розвитку бджіл;
розпізнає за зовнішніми ознаками яйця, личинки різного віку, запечатаний розплід;
характеризує роїння – другий спосіб природного розмноження бджіл;
пояснює позитивні і негативні сторони роїння;
виявляє сім’ї, що готуються до роїння;
спостерігає за поведінкою бджіл у процесі роїння.







^ Тема 1.9. Восковидільні залози і гніздо бджіл
Виділення воску, будування стільників. Технологія виробництва воску бджолами. Роль воскових пластинок у будівництві стільників. Роль штучної вощини у будівництві стільників. Будова комірок. Розміщення меду, розплоду та перги в комірках. Температурно-вологіст­ний режим у вулику. Гніздо бджіл і його структура. Теплий і холодний занос. Типи комірок. Роль П.І. Прокоповича у розвитку бджільництва, шляхом винайдення розбірного вулика. Старіння стільників.

Характеризує технологію вироблення воску бджолою;
пояснює роль штучної вощини у будівництві стільників;
обґрунтовує розміщення меду, розплоду та перги в комірках та стільнику;
оцінює роль П.І.Прокоповича у винайденні розбірного вулика;
порівнює залежність якісних змін бджіл від старіння стільників;




1




3

4







^ Практична робота. Будова стільників і гніздо бджіл.

Вивчити будову стільників, набути вміння розрізняти типи комірок, оцінювати відповідність розміщення стільників біологічним принципом будови бджолиного гнізда у природному житлі та вулику.

набуває вміння розрізняти типи комірок;
аналізує розміщення стільників відносно льотка (теплий і холодний занос).







^ Тема 1.10. Нервова система і органи виділення бджіл
Роль нервової системи у регулюванні життєвих процесів у організмі бджіл і їх поведінки. Структура нервової системи. Органи відчуття: чуття зору, чуття нюху, чуття смаку, органи дотику.

^ Практична робота. Вивчення органів відчуття і
нервової системи.

Пояснює роль нервової системи у регулюванні життєвих процесів бджоли;
характеризує будову нервової системи;
аналізує роботу органів чуття та дотику.







^ Тема 1.11. Поведінка та робота бджіл
Роль рефлексів та природних інстинктів у поведінці бджіл. Залежність способу життя бджіл від інформованості та узгодженої діяльності між собою. Феромони – біологічно активні сполуки різної хімічної природи, їх роль у поведінці бджіл. Бджолина сигналізація за допомогою танців, звуків, ароматизації.
Робота бджіл. Різноманітність і обсяг робіт бджіл у сім’ї. Функціональна диференціація по періодах життя бджіл, як результат пристосування до раціонального забезпечення їх життя. Відсутність постійної спеціалізації бджіл. Залежність виконання робіт від віку бджіл.

^ Оцінює значення рефлексів та інстинктів у поведінці бджіл;
пояснює залежність способу життя бджіл, інформованості та узгодженості взаємодії між собою;
спостерігає за тривалістю виконання окремих операцій бджолами у різних місцях вулика і змісту функцій в процесі переміщення.




1




3

4







^ Практична робота. Функції бджіл.

Вивчити поведінку під час виконання ними різних функцій в активний період життєдіяльності сім’ї.










^ Тема 1.12. Збір нектару і пилку
Збір нектару – природний інстинкт бджіл. Залежність активності бджіл від сили медозбору. Умови високопродуктивної льотної роботи бджіл на цукристість нектару. Значення пилку в житті бджолосім’ї. Збирання пилку. Саморегулювання бджіл у зборі нектару і пилку.

^ Практична робота. Нектар і квітковий пилок.

Вести спостереження за роботою бджіл, які приносять нектар і квітковий пилок.

Розпізнає бджіл, які приносять нектар і квітковий пилок;
пояснює залежність активності бджіл від сили медозбору;
характеризує умови високопродуктивності льотної роботи бджіл;
обґрунтовує саморегулювання бджіл у зборі нектару і пилку;
спостерігає за роботою бджіл, які приносять нектар і квітковий пилок.







^ Тема 1.13. Річний цикл життєдіяльності
бджолиної сім’ї
Залежність річного циклу життєдіяльності бджолиної сім’ї від кліматичних умов. Особливість річного циклу життя бджіл в даній місцевості. Відмінність життєдіяльності бджолиної сім’ї влітку від її зимового спокою: сила і продуктивність, тривалість льотної роботи, плодоносність, роїння. Продуктивність переходу розвитку сім’ї після зимівлі. Залежність яйцекладки маткою від споживання корму. Зміни в сім’ях після першого обльоту. Роль у розвитку сім’ї принесеного нектару і пилку, затишку для вуликів, утеплення і зменшення гнізда. Кількісне оновлення бджіл.

Обґрунтовує залежність життєдіяль-ності бджіл від кліматичних умов;
порівнює відмінність життєдіяльності бджіл влітку та взимку;
оцінює зміни в бджолосім’ях після першого обльоту навесні;
характеризує фактори, які впливають на якісне зростання кількості бджіл навесні, влітку;
називає причини зменшення кількості бджіл в кінці літа;
обґрунтовує умови життя бджолиного клубу;




1




3

4







Життєдіяльність бджолиної сім’ї влітку: кількість, збільшення кількості бджіл, роїння, виведення маток, збір корму, нагромадження про запас меду. Вплив літнього виснаження бджіл на кількість бджіл в кінці літа. Життєдіяльність сім’ї восени та взимку. Залежність активності льоту бджіл від зниження кількості відцвітання медоносів в кінці літа. Вивчення функціональної діяльності бджіл, темпів відкладання яєць маткою. Перехід сім’ї до зимового спокою. Характерні риси життя бджіл в зимовий період, створення бджолиного клубу. Розміщення бджолиного клубу, життя бджіл в нім. Роль зимового спокою для життєдіяльності бджіл.

^ Практична робота. Спостереження за життєдіяльністю бджіл протягом року.

При кожному огляді сім’ї вести спостереження за життє­діяльністю бджіл. Результати спостережень записувати в робочий зошит для подальшого аналізу та узагальнень.

описує роль зимового спокою для життєдіяльності бджіл;
спостерігає життєдіяльність бджіл протягом року;
аналізує результати за життєдіяльністю бджіл протягом року;
дотримується правил санітарної гігієни і правил поводження з бджолами







Розділ 2. ПАСІЧНИЙ ІНВЕНТАР, ОБЛАДНАННЯ, БУДІВЛІ ТА МЕХАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА
Тема 2.1. Вулики та приладдя до них
Історія створення вулика. Роль П.І.Прокоповича у розвитку бджільництва. Сучасні технології утримання бджіл. Вимоги до вуликів. Вулик – житло для бджіл і основний об’єкт роботи пасічника. Класифікація вуликів. Залежність розширення гнізда від форми корпуса вулика. Типи вуликів: горизонтальні, вертикальні.
Недоліки і переваги кожного типу. Вуликові рамки.



Описує історію створення вулика;
класифікує типи вуликів;
порівнює переваги і недоліки кожного вулика;
розпізнає відповідність рамки типу вулика;
пояснює сучасні вимоги до рамок за новими технологіями;




1




3

4







Залежність розміру і кількості рамок від форми вулика. Поділ вуликових рамок на низькоширокі, вузьковисокі і квадратні в залежності від форми вулика. Сучасні вимоги до рамок за новими технологіями. Найпоширеніші форми рамок на Україні. Коротка характеристика вуликів різних типів. Вулик-лежак – найпоширеніший на пасіках України.
Приладдя до вуликів: скріпи вуликові для перевезення бджолиних сімей, вентиляційна рама для заміни стелі в період обробки рослин пестицидами; глуха перегородка-діафрагма; заставна дошка; льоткові загороджувачі; роздільна решітка і ін.

^ Практична робота. Вивчити будову типових вуликів, з’ясувати конструкції їх деталей.

Знайомство з технологією виготовлення вулика і вуликових рамок.

характеризує кожен тип вулик з його перевагами і недоліками;
обґрунтовує необхідність спеціальних приладів для різних виробничих процесів на пасіці;
оцінює сучасні та зарубіжні вулики по їх зручності в користуванні.







^ Тема 2.2. Інвентар і механізми для догляду за
бджолами
Будова інвентаря і механізмів для догляду за бджолами: візок-підіймач; бачок, шланг, дозатор корму; годівниці; ваги платформові; термометр і психрометр; димар
лікувальний (ДПЛ); тримач пігулок; камера для термообробки бджіл; сітчасті підрамники; збирачі бджіл; розпилювач “Росинка”; пасічний гідропульт; шприц.
Призначення спеціального інвентаря і механізмів для проведення профілактичних і оздоровчих заходів для

Називає інвентар і механізми по догляду за бджолами;
характеризує названий інвентар та механізми;
використовує інвентар і механізми по догляду за бджолами;
оцінює необхідність у роботі на пасіці необхідного інвентаря і механізмів по догляду за бджолами.




1




3

4







догляду за бджолами, для зручності в роботі і поліпшенні умов роботи пасічників.

^ Практична робота. Вивчення будови інвентаря
і механізмів для догляду за бджолами.

Вивчити будову і практично освоїти вивчений інвентар і механізми для догляду за бджолами.










Тема 2.3. Інвентар і обладнання для отримання меду і його обробки
Багаторазове використання стільників – вимога
сучасної технології виробництва меду. Роль інвентаря
в полегшенні виконання робіт і підвищення продуктивності праці виробничих процесів на пасіці.
Інвентар і пристосування для звільнення стільників від бджіл при відборі з гнізд: щітки; пристрої для відбору меду; дерев’яні рами; пневматичні пристої.
Інвентар і механізми для розпечатування стільників: віброніж; ніж з вузьким лезом; розпечатувальний агрегат У.А. Гаррісона; розпечатувачі голчасті.
Медогонки, принцип їх роботи та види: хордальні, радіальні, радіально-хордальні; напіврадіальні.
Обладнання для обробки і зберігання меду.

^ Практична робота. Будова та використання пасічного інвентаря і обладнання для отримання меду.

Вивчити будову і практично освоїти пасічний інвентар і обладнання для отримання меду, його обробки, зберігання і транспортування.

Називає інвентар і обладнання;
пояснює принципи роботи і потребу в ньому для виконання необхідних технологічних операцій для отримання меду і його обробки;
характеризує інвентар і обладнання для отримання меду і його обробки;
використовує інвентар і обладнання для отримання меду і його обробки;
дотримується правил безпечної праці при користуванні інвентарем і обладнанням.




1




3

4







Тема 2.4. Інвентар і обладнання для виробництва воску
Сировина, яка підлягає переробці для отримання воску і її залежність від технології переробки. Обладнання, за допомогою якого виробляють віск: сонячні воскотопки; водяні і парові воскотопки; воскопреси, відстійники, центрифуги.
Інвентар, з допомогою якого навощують рамки штучною вощиною: дироколи; шаблони; верстат для натягування дроту; лекала; коток комбінований; електронавощувач.

^ Практична робота. Будова і використання пасічного інвентаря.

Вивчити будову і практично освоїти пасічний інвентар та обладнання для виробництва воску.

Називає інвентар і обладнання для виробництва воску;
пояснює принципи роботи і користування ним для здійснення відповідних технологічних операцій для виробницт­ва воску;
використовує інвентар і обладнання для виробництва воску;
дотримується правил безпечної праці при використовування інвентаря і
обладнання.







^ Тема 2.5. Інвентар та пристрої для виведення маток і розмноження бджолиних сімей
Обладнання, що використовується на приватних пасіках, на бджолорозплідниках, в господарствах, що займаються розведенням бджіл, відповідно: прищеплювальна рамка, рамка- розплідник, шаблон для мисочок, прилад Г.К.Василіаді, прилад автомат для виготовлення воскових мисочок, шпатель для перенесення личинок, ізолятори, інкубатори для виведення маток, кліточки маточні, ковпачки маточні, ящики пакети для пересилання бджіл, роївні.

^ Практична робота. Будова і використання пристроїв для виведення маток та розмноження бджолиних сімей.

Називає інвентар та пристрої для виведення маток і розмноження бджолиних сімей;
характеризує технологію користування ним;
використовує інвентар та пристрої для виведення маток і розмноження бджоло­сімей;
дотримується санітарно-гігієнічних норм при виведенні маток.




1




3

4







Вивчити будову і практично освоїти пасічний інвентар і обладнання та пристрої для виведення маток та розмноження бджолиних сімей.










Тема 2.6. Інвентар для виробництва додаткової продукції бджільництва
Додаткові продукти бджільництва – маточне молочко, прополіс, бджолина отрута – можна отримати при використанні спеціального інвентаря та обладнання.
Будова інвентаря та обладнання: пилковловлювач, сушарка для висушування пилку; сушильні шафи; сито для очищення пилку; машина тістомісильна ТМ-63; відсмоктувач маточного молочка; скляна лопатка; сумка-холодильник; решітка для збирання прополісу; ящик для збирання прополісу; секції для виробництва стільникового меду.

^ Практична робота. Будова і обладнання для виробництва додаткових продуктів бджільництва.

Вивчити і практично освоїти пасічний інвентар та
обладнання для виробництва додаткової продукції бджільництва.

Називає інвентар та пристрої для виробництва додаткової продукції бджільництва;
характеризує будову інвентаря виробництва додаткової продукції бджіл-ництва;
використовує інвентар для виробництва додаткової бджолопродукції;
дотримується правил безпечної праці в роботі з інвентарем.







^ Тема 2.7. Транспортні і навантажувальні засоби у бджільництві.
Застосування на пасіках кочівель, перевезення сімей бджіл і пакетів різними видами транспорту. Викори-стання при кочівлях засобів для навантажування і розвантажування. Поділ транспортних засобів на 2 групи: І – тільки на час перевезень, ІІ використовується на час

Пояснює необхідність кочівлі пасік для медозбору і запилення сільського-сподарських культур;
характеризує види транспортних і навантажувальних засобів у бджільництві;
використовує транспортні і наванта­жувальні засоби у бджільництві;




1




3

4







сезону медозбору. Види засобів для перевезення: автомобілі вантажні, причепи автомобільні та тракторні, платформи, пересувні павільйони, пересувна пасічна установка “Колосок”, автокрани, навантажувальні пристрої і технологія їх використання
^ Практична робота. Набути вміння використовувати транспортні і навантажувальні засоби у бджільництві.
Вивчити і практично освоїти правила користування транс­портними і навантажувальними засобами у бджільництві.

дотримується правил безпечної праці з транспортними і навантажувальними засобами у бджільництві.







^ Тема 2.8. Зимівники та виробничі пасічні приміщення
Потреба в зимівниках для зимового утримання бджіл та пристосованих приміщень в залежності від кліматичних умов. Вимоги до зимівників. Відзначення розмірів зимівника в залежності від розмірів пасік.
Типи зимівників. Загальні принципи влаштування зимівників. Характеристика зимівників на 150, 250, 500, 600, 1200 бджолосімей.
Використання пасічних приміщень. Сховища для стіль­ників, їх призначення та обладнання. Бджільницька майстерня. Кочові будки і будиночки. Столярні інструменти для різних видів пасічних робіт.
^ Практична робота. Пасічні будівлі.
Ознайомитись з будовою зимівників у натурі та креслення типових проектів, набути вміння створювати в приміщенні необхідні умови для утримання бджіл узимку.

Називає пасічні будівлі;
характеризує пасічні будівлі та їх
використання;
розпізнає столярні інструменти для роботи;
дотримується правил безпечної праці при роботі із столярними інструментами.




Дата




Зміст навчального матеріалу

Державні вимоги до рівня підготовки учнів

1




3

4







Розділ 3. РОЗВЕДЕННЯ ТА УТРИМАННЯ БДЖІЛ
Тема 3.1. Огляд бджолиних сімей
Мета огляду бджолиної сім’ї. Необхідність в огляді бджолосімей для за
еще рефераты
Еще работы по разное