Реферат: Фізкультурно-оздоровчий рух в школі – основа зміцнення здоров’я нації


Фізкультурно-оздоровчий рух в школі – основа зміцнення здоров’я нації.


Розвиток масової фізичної культури і спорту в загальноосвітніх школах націлений, насамперед, на зміцнення здоров’я учнів, фізичний розвиток і рухову активність. Необхідно за рахунок максимального використання різноманітних форм і методів роботи охопити систематичними заняттями фізичною культурою і спортом більшу кількість учнів. Одним із діючих засобів зміцнення здоров’я учнів, поліпшення їхнього фізичного розвитку є проведення фізкультурно-оздоровчих заходів у режимі дня школи, організація і проведення загальношкільних фізкультурно-масових і спортивних заходів.

Головна мета сучасного фізкультурно-оздоровчого руху – сприяння зміцненню здоров’я людей, як найвищої соціальної цінності, через підвищення рівня їх рухової активності . Рівень оздоровчої рухової активності у школярів ще далекий від бажаного. Добові потреби в рухах підлітків задовольняються в середньому на 18-22 %, а тому й дефіцит складає приблизно 80% . Ця проблема найбільш гостро стоїть перед загальноосвітньою школою, що є базовою ланкою у процесі фізичного виховання підростаючого покоління. Звичайно, привчити себе до щоденного рухового навантаження нелегко навіть дорослому. Дитині тим більше. Вчитель фізичної культури повинен навчити молодь піклуватись про своє фізичне вдосконалення, володіти знаннями в області гігієни, формувати активну позицію здорового способу життя. Треба проводити більше тренінгів, брейн - рингів, практичних семінарів: “Актуальні проблеми сучасності”, “В здоровому тілі - здоровий дух”, “Бережи здоров’я замолоду”, “Рецепти здоров’я”, “Ні - шкідливим звичкам!”, “Секрети довголіття ”, “Хочеш довше жити - кидай палити ”, “Наркотику Ні!”, які навчать підлітка свідомо керувати власною поведінкою за будь-яких обставин. Улюбленими позакласними та позашкільними оздоровчими заходами учнів 8-11 класів стали: клуби веселих та винахідливих, молодіжна акція “Здоров’я – це модно!”, ток - шоу “Здорові звички - здоровий спосіб життя ”, ярмарок -Здоров’я.

Комплексні фізкультурно-оздоровчі і спортивно-масові заходи в школах відіграють важливу роль у житті молоді.

В школі постійно працюють спортивні секції з різних видів спорту, а саме в цьому навчальному році:

Фехтування;

Оздоровча фізкультура;

Спортивні танці;

Акробатичні танці;

Сучасні народні танці;

Київський вальс

На базі школи працюють гуртки тенісу (ДЮСШ № 17) та тейквон-до (ДЮСЩОР).

Спортивний зал завжди відкритий, діти змозі відчути насолоду від своєї рухової активності. Без загальношкільних фізкультурно-масових та спортивних заходів не може бути повноцінної позакласної роботи.

Учні школи постійно приймають участь і стають переможцями у акціях:

«Школярі Києва – за здоровий спосіб життя» в рамках програми ГУОН „ВІЛ/СНІД: надія без кордонів;

Конкурс «Козацький ринг» до Дня здоров’я;

«Надії ХХІ століття» – змагання з плавання;

«Брукс» – змагання з легкої атлетики;

День здоров’я для батьків;

Змагання з баскетболу;

Змагання з футболу;

Змагання, присвячені Дню туризму;

. Спортивне свято “Мама, тато і я – спортивна сім*я”, присвячене Дню фізичної культури;

«Козацькі забави».

В школі постійно ведеться пропагандистська робота з питань фізичної культури та спорту. Завдяки дням здоров’я, спортивним святам та розвагам, змаганням, фестивалям, акціям тощо діти, які не охоплені заняттями в спортивних гуртках та секціях, починають проявляти зацікавленість та інтерес до фізичної культури і спорту.

Система оптимізації роботи фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів в сучасній школі потребує об’єднання зусиль усіх суб’єктів навчально-виховного процесу, узгодження дій адміністрації, школи, класних керівників, вчителів - предметників, вихователів груп подовженого дня, керівників секцій, клубів, медичних працівників, бібліотекарів, за підтримкою батьків.

Висновки. Сучасні методики організації фізкультурно-оздоровчої роботи за програмою вимагають нового підходу до організації фізичного виховання школярів. Вони відкривають можливість створення нових засобів і форм організації фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи в школі і повинні увійти в кожну школу, як одні з основних компонентів, що мають охопити більшу кількість учнів, батьків, вчителів, широке коло населення, залучити їх до систематичних занять фізичною культурою і спортом.


Заступник директора

з навчально - виховної роботи

СШ № 304

В.В. Зорін
еще рефераты
Еще работы по разное