Реферат: Зміст навчальної програми з фармацевтичної хімії факультету №4 бакалаврів з відділенням молодших медичних І фармацевтичних фахівців за спеціальністю "Фармація". І. Вступ


Зміст навчальної програми з фармацевтичної хімії факультету № 4 бакалаврів з відділенням молодших медичних і фармацевтичних фахівців за спеціальністю “Фармація”.


І. Вступ.

Предмет і завдання фармацевтичної хімії. Термінологія. Зв’язок з хімічними, медико-біологічними та фармацевтичними науками. Стислий історичний нарис розвитку фармацевтичної хімії. Короткі відомості про сучасний стан фармацевтичної науки та виробництва. Джерела добування лікарських речовин. Вимоги до фармацевтичних препаратів відносно їх чистоти. Загальні фармакопейні положення про визначення домішок у лікарських препаратах. Еталонні розчини.

Класифікація лікарських речовин. Дослідження на чистоту препаратів води. Робота з нормативною документацією з контролю якості препаратів води.Техніка визначення допустимих і недопустимих домішок. Документальне оформлення результатів контролю.


ІІ. Методи аналізу лікарських препаратів та готових лікарських форм.

Державні принципи і положення, що регламентують якість лікарських засобів. Методи аналізу лікарських речовин: фізичні, хімічні, фізико-хімічні, біологічні. Якісний і кількісний експрес-аналіз. Організація контролю якості ліків в аптеці. Особливості аналізу лікарського препарату і лікарської форми.

Визначення концентрації розчинів методом рефрактометрії.

Техніка виконання реакцій ідентифікації та кількісного визначення препаратів (інградієнтів у лікарській формі) під час роботи експрес-методом. Розрахунки кількісного вмісту препаратів (інградієнтів у лікарській формі). Розрахунки фактичних відхилень. Визначення за нормативними документами допустимих відхилень. Документальне оформлення результатів контролю лікарського препарату (лікарської форми). Робота з Державною фармакопеєю та іншими нормативними документами. Робота з рефрактометром; розрахунки при рефрактометричному визначенні.


ІІІ. Неорганічні фармацевтичні препарати.


1. VІІ група періодичної системи.

Загальна характеристика групи. Галогени та їх сполуки. препарати хлороводневої кислоти. Солі галогеноводневих кислот: натрію і калію хлориди, броміди, йодити. Йод. Препарати йоду.

Аналіз хлороводневої кислоти. Аналіз ізотонічного розчину натрію хлориду. Аналіз бромідів та йодидів натрію і калію.


^ 2. VІ група періодичної системи.

Загальна характеристика групи. Кисень. Сполуки кисню з воднем: вода очищена, вода для ін’єкцій, водню пероксид та його препарати. Сполуки сірки: натрію тіосульфат.

Аналіз натрію тіосульфату.


ІV група періодичної системи.

Загальна характеристика групи. Вуглець та його сполуки. Вугілля активоване, його значення як адсорбенту. Застосування. Натрію гідрокарбонат. Порівняльна характеристика гідрокарбонатів і карбонатів. Фактори, що впливають на стабільність натрію гідрокарбонату. Хімічні перетворення натрію гідрокарбонату у водних розчинах.

Аналіз розчину натрію гідрокарбонату.



ІІІ група періодичної системи.

Загальна характеристика групи. Сполуки бору. Борна кислота. Використання реакцій комплексоутворення під час аналізу борної кислоти. Натрію тетраборат.

Аналіз борної кислоти. Аналіз очних крапель з борною кислотою. Модульний блок практичних навичок.


ІІ група періодичної системи

Загальна характеристика групи. Сполуки магнію: магнію сульфат. Сполуки кальцію: кальцію хлорид. Сполуки цинку: цинку сульфат. Сполуки ртуті: ртуті оксид жовтий, ртуті дихлорид.

Аналіз розчину кальцію хлориду. Аналіз розчину цинку сульфату.


І група періодичної системи.

Загальна характеристика групи. Срібло та його сполуки. Срібла нітрат.


ІV. Органічні фармацевтичні препарати.


^ 1. Загальна характеристика органічних препаратів.

Джерела добування органічних препаратів. Залежність фізичних і хімічних властивостей речовин та їх фізіологічної дії від складу і будови молекул. Особливості аналізу органічних лікарських препаратів на відміну від неорганічних (визначення фізико-хімічних констант, реакції на функціональні групи).


^ Галогенопохідні вуглеводнів жирного ряду.

Загальна характеристика. Хлороформ та його препарати. Йодоформ. Фторотан.


Спирти і альдегіди.

Загальна характеристика спиртів. етиловий спирт. Загальна характеристика альдегідів. Розчин формальдегіду. гексаметилентетрамін.

Аналіз гексаметилентетраміну. Підготовка змішаного індикатора до титрування (метиленовий синій і метилоранж).


^ Карбонові кислоти жирного ряду. Амінокислоти та їх похідні.

Загальна характеристика карбонових кислот та амінокислот. Солі лимонної кислоти: натрію цитрат та гідроцитрат для ін’єкцій. Глютамінова кислота.

Аналіз натрію гідроцитрату. Аналіз натрію цитрату методом іонообмінної хроматографії. Аналіз глютамінової кислоти. Робота з іонообмінною колонкою.


^ 4. Естери та етери.

Загальна характеристика. препарати діетилового етеру. Димедрол. Нітрогліцерин, та його препарати.


5. Аміди вугільної кислоти та їх похідні.

Поняття про уретани та уреїди. Мепротан. Бромізовал. Барбітурова кислота та її похідні. Загальні та специфічні реакції на барбітурати. Методи кількісного визначення. Барбітал, барбітал-натрій, фенобарбітал, барбаміл, етемінал-натрій, гексенал. Залежність фізіологічної дії речовин від складу та будови їх молекул у ряду барбітуратів. Антагоніст барбітуратів - бемегрід.

^ 6. Ароматичні кислоти. Фенолокислоти, їх похідні.

Загальна характеристика кислот. Бензойна, саліцилова кислота та їх натрієві солі. Естери саліцилової кислоти: ацетилсаліцилова кислота та фенілсаліцилат.

Аналіз бензойної, саліцилової кислот та їх натрієвих солей. Аналіз ацетилсаліцилової кислоти, фенілсаліцилату.

^ Ароматичні аміни та їх похідні.

Похідні аніліну. Фенацетин. Аміди сульфанілової кислоти. Загальні та специфічні реакції на сульфаніламідні препарати. Методи кількісного визначення. Стрептоцид. Стрептоцид розчинний. Сульфацил-натрій, сульфадимезин, норсульфазол, фталазол, сульфадиметоксин, сульфален.

Аналіз норсульфазолу, сульфацил-натрію. Аналіз розчину сульфацил-натрію. Аналіз суміші фенацетину з ацетилсаліциловою кислотою. Аналіз стрептоцидової мазі.

^ Ароматичні амінокислоти, аміноспирти та їх похідні.

Естери параамінобензойної кислоти: анестезин, новокаїн, дикаїн.

Солі парааміносаліцилової кислоти: натрію парааміносаліцилат, бепаск. Похідні аміноспиртів: ефедрин, адреналін та їх препарати, мезатон.

Аналіз новокаїнугідрохлориду, визначення стабілізатора в розчині новокаїну.

^ Гетероциклічні сполуки.

Загальна характеристика. Класифікація. Похідні фурану: фурацилін. Похідні піразолу: антипірин, анальгін, бутадіон. Похідні піридину: діетиламід нікотинової кислоти та його розчин. Похідні піперидину: промедол. Похідні хіноліну: хінозол. Похідні ізохіноліну ізоніазид, фтивазид.

Аналіз антипірину, фурациліну, анальгіну.

Алкалоїди.

Загальна характеристика. Загальноалкалоїдні, групові та специфічні реактиви. Методи кількісного визначення. Класифікація. Похідні тропану: атропіну сульфат, скополаміну гідробромід. Похідні хіноліну: хінін та його солі. Похідні ізохіноліну: папаверину гідрохлорид. Похідні фенантренізохіноліну: морфіну гідрохлорид, кодеїну фосфат, етилморфіну гідрохлорид. Похідні імідазолу: пірокарпіну гідрохлорид. Похідні пурину. Загальна характеристика. Кофеїн, кофеїн-бензоат натрію, теобромін, темісал, теофілін, еуфілін.

Аналіз кофеїну. Аналіз теоброміну. Аналіз кофеїну-бензоату натрію. Аналіз очних капель з атропіну сульфатом, пілокарпіну гідрохлоридом.

Гліциди.

Загальна характеристика. Глюкоза. Кальцію глюконат.

Аналіз кальцію глюконату.Аналіз розчину глюкози для ін’єкцій. Визначення стабілізатора в розчині глюкози; робота з рН-метром.

Вітаміни.

Загальна характеристика. Класифікація. Аскорбінова кислота. Її окисно-відновні та кислотно-основні властивості. Причина нестійкості. Вітаміни комплексу В.

Аналіз аскорбінової кислоти. Аналіз суміші аскорбінової кислоти з глюкозою.

13. Антибіотики.

Загальна характеристика. Класифікація. Антибіотики гетеро­циклічного ряду: пеніциліни. Дензилпеніциліну натрієка і калієва солі. Бензилпеніциліну новокаїнова сіль. Феноксиметилпеніцилін. Короткі відомості про напівсинтетичні пеніциліни. Антибіотики-глікозиди: стрептоміцин сульфат. Антибіотики ароматичного ряду: левоміцетин. Антибіотики аліциклічного ряду: тетрацикліну гідрохлорид, окситетра­цикліну гідрохлорид.

Аналіз очних крапель з левоміцетином.

14.Терпеноїди.

Загальна характеристика: ментол, валідол, камфора, бромкамфора.
еще рефераты
Еще работы по разное