Реферат: Вдосконалення організаційного механізму розвитку харчової І переробної промисловості


Вдосконалення організаційного механізму розвитку харчової і переробної промисловості


М.П. Сичевський, к.е.н., доц.

АТ «Укрпиво»


Концептуальною ланкою економічних перетворень, що відбуваються в Україні, є широке впровадження і використання ринкового механізму господарювання, переваги якого полягають в постійному стимулюванні ефективності виробництва, ощадливого використання всіх видів ресурсів, найповнішого задоволення потреб споживачів. Ринкова система господарювання являє собою складну систему взаємодії різних економічних структур, господарської практики, правового забезпечення, економічної політики та ін. Важливим елементом ринкового механізму є наявність відокремлених виробників, що несуть матеріальний ризик за результати своєї діяльності. Тому цілком виправданим першим кроком на шляху його побудови було створення умов для виникнення самостійних виробників як найважливішої ознаки функціонування ринкових відносин на основі роздержавлення, приватизації і децентралізації управління.

Вихідним пунктом децентралізації управління є перенесення центру ваги управління з галузевого рівня на рівень підприємства. Воно стає головною ланкою управління. Це означає, що підприємства після виходу з безпосереднього підпорядкування міністерствам та відомствам повинні отримати такі права, владу і відповідальність, які б дозволяли в повній мірі реалізувати їх технічні, технологічні, організаційні та інші можливості, повинні самостійно налагоджувати горизонтальні зв’язки зі своїми партнерами. Однак вирішення цього питання - непроста справа, оскільки перехід до ринкових умов господарювання за відсутності відповідного досвіду і науково обґрунтованих рекомендацій щодо вибору раціональних форм господарювання для підприємств є складним і суперечливим процесом.

Так, практично безсистемний перехід до стихійного ринку підприємств харчової промисловості призвів до значних деструктивних процесів в таких стратегічно важливих харчових підкомлексах, як буряко-цукровий, зерновий, м’ясо-молочний та інші. Крім того, загострились протиріччя у взаємовідносинах між партнерами зазначених підкомплексів, що призвело до падіння обсягів виробництва, зростання собівартості продукції, зниження її якості та конкурентоспроможності.

Аналіз сучасного розвитку харчової і переробної промисловості переконливо свідчить про існування цілого комплексу проблем, які не можуть бути ефективно вирішені на рівні окремого підприємства, і нагальну потребу в створенні таких нових організаційних утворень, які б захищали інтереси підприємств всіх форм власності та господарювання, сприяли б налагодженню взаємовигідних міжгалузевих зв’язків та виходу на зовнішні ринки, але, на відміну від міністерств та відомств планово-адміністративної системи, не обмежували б економічну свободу підприємств.

Необхідність створення таких інституцій зумовлена, зокрема, такими чинниками. По-перше, колишня командно-адміністративна система управління була зруйнована, а нова, яка б належним чином враховувала ринкові умови і могла ефективно співпрацювати в цих умовах, створена не була. Так, наприклад, на сьогодні управління і регулювання буряково-цукрового підкомплексу з боку держави знаходиться на рівні епізодичного втручання.

По-друге, харчова та переробна промисловість являє собою міжгалузеву систему. І тому існує ціла низка якраз міжгалузевих проблем, які потребують своєчасного та скоординованого вирішення. Як свідчать наукові дослідження та практика, основні резерви розвитку зосереджені саме на перетині галузей.

По-третє, глибока економічна криза в промисловості призвела практично до втрати зовнішніх ринків збуту і без спільних зусиль підприємств галузі різних форм власності та господарювання відновити втрачені позиції і розширити ринки збуту практично неможливо.

Для вирішення зазначених проблем нами, зокрема, пропонується створити принципово нову недержавну, міжгалузеву, неприбуткову організацію – Лігу підтримки та розвитку підприємств харчової та переробної промисловості “Харчова індустрія”.

Ліга створюється на добровільних засадах на основі поєднання виробничих, наукових та комерційних інтересів державних, орендних, акціонерних, колективних, приватних, інших підприємств і організацій та добровільних формувань, що об'єдналися для сумісної діяльності з вирішення питань розвитку харчової і переробної промисловості. Вона покликана представляти та захищати інтереси засновників в державних, громадських і міжнародних організаціях, сприяти налагодженню взаємовигідних міжгалузевих зв'язків.

Головним завданням Ліги є координація зусиль її учасників з виробництва продуктів харчування, насичення споживчого ринку та збільшення експортних ресурсів. Засновники Ліги об'єднуються для колективного вирішення питань прискорення науково-технічного прогресу, розробки та впровадження прогресивних екологічно безпечних технологій з випуску харчової продукції, забезпечення надійності і взаємовигідної кооперації виробництва і ефективних господарських зв'язків, раціонального розміщення і створення виробничих потужностей міжгалузевого призначення, розвитку зовнішньоекономічної діяльності.

Для прискорення науково-технічного прогресу засновники Ліги створюють фонд фінансування науково-технічних проблем міжгалузевого значення. Ліга розробляє основні стратегічні напрями технічної політики, координує реалізацію міжгалузевих науково-дослідних програм, подає необхідну допомогу у впровадженні досягнень науково-технічного прогресу у виробництво, розробляє стандарти, створює систему наукового і технічного забезпечення та виробництва устаткування.

Основними видами діяльності Ліги “Харчова індустрія“ повинні стати: 1) розроблення проектів законодавчих та нормативно-правових актів щодо функціонування та розвитку підприємств і організацій харчової та переробної промисловості; 2) формування та забезпечення функціонування стратегічних міжпродуктових ринків; 3) стандартизація та організація контролю за якістю харчових продуктів; 4) вивчення зовнішніх ринків харчових продуктів та розробка методів їх освоєння; 5) сприяння вирішенню фінансових та інвестиційних проблем розвитку харчової та переробної промисловості; 6) розроблення методів впливу Ліги на формування державної політики розвитку харчової та переробної промисловості; 7) участь у розробленні міжгалузевих угод та надання допомоги для їх виконання; 8) співробітництво Ліги з Міністерством аграрної політики (в першу чергу – через Державний департамент продовольства), Українською Спілкою промисловців і підприємців, Державним комітетом з питань регуляторної політики і підприємництва та іншими міністерствами і відомствами; 9) надання економічних та юридичних консультацій, впровадження нових форм господарювання, обліку та аналізу ефективності виробництва; 10) ініціювання та участь у створенні міжгалузевої інформаційно-маркетингової системи харчової промисловості та розробка її проекту; 11) координація дій учасників між собою та зовнішніми організаціями, підприємствами, науково-дослідними і проектними інститутами для більш ефективного використання їх можливостей в умовах ринкових відносин для нарощування обсягів виробництва харчових продуктів; 12) формування та координування діяльності системи перепідготовки кадрів у галузі.


SUMMARY


In this article the methods of perfection of the organizational mechanism of development food and process industry are considered


Надійшла до редколегії 28 січня 2003р.


еще рефераты
Еще работы по разное