Реферат: Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення обласної ради "Про затвердження Порядку надання державної підтримки здійсненню державно-приватного партнерства"



АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ


до проекту рішення обласної ради "Про затвердження Порядку надання державної підтримки здійсненню державно-приватного партнерства"


1. Проблеми, які передбачається розв'язати

Серед проблемних питань, що стосуються забезпечення стабільного розвитку області є низький рівень залучення інвесторів до використання об’єктів комунальної власності, повільні темпи освоєння інвестицій, низька активність інвестиційних фондів, компаній та суб’єктів господарювання в умовах подолання світової фінансової кризи, недостатня частка бюджетів усіх рівнів в інвестиційному портфелі області. Як свідчить статистика за результатами 2010 року освоєння інвестицій в області в основний капітал становить 1381,6 млн. гривень або 90,9%, при цьому головним джерелом їх фінансування, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 68,2% загального обсягу капіталовкладень.

До причин, що заважають покращити ситуацію належать: відсутність чітких та зрозумілих умов визначення інвесторів для використання об’єктів комунальної власності, дефіцит коштів необхідних для розвитку реального сектору економіки.

В цих умовах рушійним фактором повинні стати взаємодія і тісне співробітництво органів влади і недержавного сектора економіки, залучення приватного капіталу до вирішення місцевих проблем та погодження бізнесових інтересів в умовах ринкових відносин на договірній основі і на засадах партнерства.

На державному рівні правову основу співробітництва між державою і приватним бізнесом на основі партнерства, з урахуванням інтересів сторін визначено Законом України «Про державно-приватне партнерство» та постановами Уряду від 17 березня 2011 р. № 279 «Про затвердження Порядку надання державної підтримки здійсненню державно-приватного партнерства» та 11 квітня 2011 р. № 384 «Деякі питання організації здійснення державно-приватного партнерства».

Проект рішення обласної ради «Про затвердження Порядку надання державної підтримки здійсненню державно-приватного партнерства» розроблено для впровадження такого механізму на регіональному рівні у таких сферах застосування, як: пошук, розвідка родовищ корисних копалин та їх видобування, будівництво та/або експлуатація автострад, доріг, залізниць, машинобудування, збір очищення та розподіл води, охорона здоров'я, туризм, відпочинок, рекреація, культура та спорт, управління нерухомістю. В даному випадку державно-приватне партнерство визначене як система відносин між органами влади та приватними партнерами, при реалізації яких можливості обох партнерів об’єднуються, з відповідним розподілом ризиків, відповідальності та отримання позитивного кінцевого результату для взаємовигідної співпраці на довгостроковій основі у створенні (відновленні) нових та модернізації діючих об’єктів, що потребують залучення інвестицій, та користуванні (експлуатації) таких об’єктів.

^ 2. Цілі державного регулювання

Ціль прийняття регуляторного акту є запровадження порядку проведення прозорого, об’єктивного та недискримінайного конкурсу з визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства щодо об'єктів комунальної власності; створення механізму взаємодії органів державної влади з приватними партнерами та впровадження принципів державно-приватного партнерства на договірній основі через більш ефективне використання комунального майна, залучення інвестицій в економіку регіону, модернізацію промислової та соціальної інфраструктури, підвищення якості товарів, робіт та послуг, оновлення основних фондів підприємств, забезпечення стабільної роботи національного товаровиробника, нарощування обсягів виробництва техніки та обладнання для агропромислового комплексу, забезпечення потреб споживачів у зазначеній продукції.


^ 3. Визначення та оцінка прийнятих альтернативних способів досягнення зазначених цілей

Під час розробки проекту рішення обласної ради «Про затвердження Порядку надання державної підтримки здійсненню державно-приватного партнерства» розглянуто такі альтернативні способи досягнення визначених цілей.

1.Залишення існуючої ситуації.

У разі залишення ситуації без змін можливе лише часткове досягнення визначених цілей. За умови встановлення ринкових «правил гри» для залучення інвесторів до використання об’єктів комунальної власності, залучення інвестицій в економіку області та зростання активності інвесторів необхідно щонайменше 3-4 роки. Тобто обсяги залучених інвестицій зростатимуть дуже повільно або взагалі не зростатимуть.

Відсутність чітко визначених вимог до інвесторів може призвести до зловживань з боку посадових осіб державних органів, а також до збільшення ризиків для потенційних інвесторів. Ринкова саморегуляція цих питань може дати позитивні результати лише за умови чіткого дотримання загальновизначених правил як органами державної влади так і інвесторами, отже запровадження такої альтернативи є не доцільним.

2. Розробка тимчасового регуляторного акта.

Розробка тимчасового переліку вимог до інвесторів щодо використання ними об’єктів комунальної власності не відповідає принципам передбачуваності, ефективності та збалансованості регуляторної діяльності. Крім того, потенційні інвестори з недовірою поставляться до тимчасового документа та існуватиме ризик свідомого невиконання його вимог в очікуванні постійного загального регулювання. Отже, запровадження цієї альтернативи також є не доцільним.

3. Прийняття запропонованого регуляторного акта.

Відповідно до цього порядку буде досягнуто можливості надання державної підтримки здійснення державно-приватного партнерства шляхом надання державних гарантій, фінансування (співфінансування) державної підтримки, передбачених законом установлення процедури надання державної підтримки в межах граничного обсягу видатків, передбачених на ці цілі державним бюджетом на відповідний рік з урахуванням стратегічного, економічного і соціального значення проекту, який реалізується на умовах державно-приватного партнерства.

Обраний спосіб є оптимальним вирішенням проблем захисту національних виробників, збільшення надходжень до державного бюджету за рахунок збільшення обсягів виробництва готової продукції, забезпечує принципи державної регуляторної політики, сприяє роз'язанню проблем і досягненню поставлених цілей, а також сприяє поліпшенню умов здійснення господарської діяльності і розвитку соціальної і транспортної інфраструктури регіону, створенню нових робочих місць.


^ 4.Механізм, що пропонується застосувати

Проектом цього регуляторного акта передбачено наступний механізм здійснення державно-приватного партнерства:

проведення Міністерством економічного розвитку і торгівлі України аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства;

погодження органами місцевого самоврядування висновку про результати проведення аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства;

підготовка та прийняття рішення щодо проведення конкурсу;

оприлюднення оголошення конкурсу;

проведення оцінки конкурсних пропозицій та визначення переможця.

Реалізація цього регуляторного акту забезпечить дотримання порядку проведення прозорого, об’єктивного та недискримінаційного конкурсу з визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства щодо об'єктів комунальної власності.

^ 5. Обґрунтування можливостей досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Прийняття даного регуляторного акту сприятиме модернізації та розвитку високотехнологічних виробництв місцевої галузі, продукція якої призначена для будівництва і агропромислового комплексу, збільшенню податкових надходжень до місцевих бюджетів.

Вплив зовнішніх факторів.

На дію цього регуляторного акта негативно може вплинути економічна криза, зміна чинного законодавства та/або значні темпи інфляції. Ці фактори можуть значно знизити інвестиційну привабливість показників аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства для інвесторів. В результаті цього може зменшиться кількість потенційних інвесторів.

Оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта.

Для впровадження вимог регуляторного акта не потрібно додаткових витрат з бюджету. Для адміністрування процесу не потрібно створювати нові робочі місця, виконання цієї роботи буде покладено на існуючий підрозділ Сумської обласної ради.

Організаторам конкурсу на початковому етапі впровадження такого порядку знадобиться дещо більше часу на оформлення документів, для проведення конкурсу, проте це компенсується зменшення часу на здійснення заходів щодо державно-приватного партнерства завдяки прозорості та чіткості вимог, викладених у цьому регуляторному акті. Також відпадає необхідність користуватися великою кількістю нормативно-правових документів.

Контроль за додержанням вимог акта

Періодичність здійснення контролю та нагляду за додержанням вимог регуляторного акта визначається планами роботи Сумської обласної ради.

^ 6. Визначення очікуваних результатів прийняття акта

Прийняття регуляторного акта створить умови для забезпечення фінансового оздоровлення та інвестицій у галузі освіти, охорони здоров'я, розвитку місцевого товаровиробника, будівництва, соціальної і транспортної інфраструктури регіону.


Об'єкт впливу

Вигоди

Витрати

Держава

Очікується збільшення надходжень до Державного бюджету України за рахунок збільшення обсягів виробництва продукції та сплати податків від здійснення господарської діяльності.

Незмінність форми власності.

Розвиток інфраструктури.

Відсутні

Суб'єкти господарювання

Умови для залучення інвестицій.

Збільшення обсягів виробництва високоякісної продукції.

Ефективне використання основних фондів.

Залучення енергозберігаючих технологій.

Відсутні

Населення

Забезпечення населення робочими місцями.

Покращення умов праці та відпочинку.

Поліпшення екологічного стану навколишнього природного середовища.

Забезпечення захисту життя і здоров'я громадян.

Відсутні


^ 7. Строк дії запропонованого рішення

Строк дії акта – необмежений.


8. Визначення показників результативності регуляторного акта

Результативність регуляторного акта буде визначатись на підставі таких показників:

1. Розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів, пов'язаних з дією акта – дія акта не матиме впливу на зменшення надходжень до бюджету, оскільки регуляторним актом передбачається збільшення доходів суб'єктів господарювання, що обумовлює наповнення бюджету. Очікуватиметься зростання продуктивності праці на підприємствах, підвищення ефективності галузі, збільшення обсягів продукції.

2. Кількість суб'єктів господарювання, на яких поширюватиметься дія акта – дія акта поширюватиметься на об'єкти комунальної власності, що знаходяться на території регіону. Зменшення кількості суб'єктів господарювання від впровадження регуляторного акта не передбачається.

3. Розмір коштів, що витрачатимуться суб'єктами господарювання, пов'язаними з виконанням вимог акта – впровадження даного регуляторного акта практично не створює додаткових матеріальних витрат для його виконавців. Натомість, скорочення часу щодо здійснення державно-приватного партнерства матиме вплив на зменшення витрат суб'єктів господарювання, пов'язаних із участю у конкурсі.

4. Рівень поінформованості суб'єктів господарювання щодо основних положень акта – високий: повідомлення про розміщення проекту розпорядження та його текст розміщено на офіційному сайті обласної державної адміністрації, після громадського обговорення та прийняття проекту розпорядження його буде опубліковано в установленому законодавством порядку.

5. Під час відстеження результативності акта будуть використовуватися статистичні матеріали.


^ 9. Заходи, з допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта.


Базове відстеження результативності буде здійснюватись до набрання чинності регуляторним актом шляхом аналізу статистичних даних.

Повторне відстеження результативності буде здійснюватись через рік після набрання чинності регуляторним актом статистичним методом шляхом аналізу статистичних даних порівняно з базовим відстеженням.

З огляду на показники результативності, визначені в попередньому розділі аналізу регуляторного впливу, відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснюватися статистичним методом.

В рамках статистичного методу буде проведено аналіз таких даних:

- статистична інформація щодо кількості суб'єктів господарювання на яких поширюватиметься дія акта;

- галузева фінансово-господарська звітність базових підприємств;

- періодична інформація органів державного контролю щодо результатів перевірки дотримання господарювання вимог розпорядження;

- інформація про кількість залучених інвестицій.

еще рефераты
Еще работы по разное