Реферат: Аналіз регуляторного впливу


АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ
проекту рішення Марганецької міської ради
“Про встановлення ставок земельного податку та розмірів орендної плати

за використання земельних ділянок в м. Марганець”

          

Аналіз регуляторного впливу проекту рішення міської ради “Про встановлення ставок земельного податку та розмірів орендної плати за використання земельних ділянок в м. Марганець” підготовлено згідно з вимогами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».


^ 1. Проблема, яку планується розв'язати

Оренда землі та земельний податок є важливими умовами підприємницької діяльності. Від досконалості орендних відносин, зокрема рівня орендної плати, залежить зацікавленість суб’єктів у розвитку підприємницької діяльності.

Згідно чинного законодавства в основі визначення плати за земельні ділянки несільськогосподарського призначення лежить грошова оцінка землі, яка встановлюється за визначеною методикою. Орендна плата є формою плати за землю, і на неї теж поширюється даний порядок. Отже, орендна плата повинна визначатися залежно від грошової оцінки землі.

На сьогодні, в місті відсутній єдиний порядок формування ставок орендної плати і в більшості випадків визначений розмір орендної плати є економічно необґрунтованим, що в свою чергу не сприяє більш ефективному використанню земельних ресурсів.

Проблема полягає у коригуванні нормативного документа, який би встановив порядок нарахування орендної плати за користування земельними ділянками в залежності від розміру земельних ділянок. Існує реальна зацікавленість суб’єктів господарської та підприємницької діяльності в оформленні права оренди земельних ділянок. Найбільший вплив проблема має на суб’єктів господарювання та громаду міста, опосередковано, через орган влади – міську раду.

Кошти за оренду земельних ділянок скеровуються до місцевого бюджету. Тому диференціація розмірів орендної плати з врахуванням комерційної цінності земельних ділянок, які здаються в оренду, а також реалізації завдань стратегії розвитку земельних відносин в місті дозволить збільшити надходження до бюджету та підвищити ефективність землекористування.

Метою даного регулювання є вдосконалення земельних відносин у сфері оренди землі та плати за землю на основі встановлення економічно обґрунтованих, справедливих, єдиних ставок орендної плати, диференціації ставок в залежності від функціонального призначення земельної ділянки, приведення діючих договорів оренди землі у відповідність до вимог чинного законодавства.


^ 2. Визначення цілей державного регулювання 

Метою державного регулювання є визначення критеріїв щодо встановлення чіткого механізму визначення розміру орендної плати за земельні ділянки, встановлення розміру орендної плати за земельні ділянки, що є власністю Марганецької міської ради відповідно до Бюджетного кодексу України, Податкового кодексу України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Земельного кодексу України, Закону України «Про оренду землі», визначення порядку встановлення річної орендної плати при передачі в оренду земельних ділянок юридичним та фізичним особам міста, визначення порядку обрахунку річного розміру орендної плати, укладання договору оренди.


^ 3. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення зазначених цілей,

Альтернативним способом є:

- неприйняття даного регуляторного акта (відмова від регулювання).

- регулювання вищезазначеної проблеми  на державному рівні;

 - прийняття міською радою рішення “Про встановлення ставок земельного податку та розмірів орендної плати за використання земельних ділянок в м. Марганець”.

Оцінюючи визначені альтернативи слід зазначити, що перша альтернатива не є прийнятною, оскільки вона веде до порушень норм діючого законодавства,  вирішення проблеми за допомогою другої альтернативи в теперішній час не можливо, оскільки існуюче законодавство не регламентує детальний механізм визначення орендних ставок на земельні ділянки.

Прийняття третьої альтернативи дасть можливість вирішити визначені проблеми в найбільш короткий термін, з найменшими витратами.

Тому вона є прийнятною.


^ 4. Опис механізму, який пропонується застосувати для розв’язання проблеми
Вказану вище проблему планується розв’язати шляхом встановлення економічно обґрунтованих розмірів орендної плати за земельні ділянки та плату за землю. Проект має сприяти забезпеченню та організації визначення розміру орендної плати за земельні ділянки в межах міста Марганець, стимулюванню розвитку малого бізнесу, відкритості та прозорості при встановленні орендної плати за землю. Однак відсутність нормативно-грошової оцінки земель, що знаходяться у власності Марганецької міської ради не дає можливості встановити ставки орендної плати з урахуванням функціонального використання землі.


 ^ 5. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Впровадження регулювання організаційних відносин, пов’язаних з передачею в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності територіальної громади міста та відносин між орендодавцями та орендарями шляхом прийняття запропонованого рішення надасть можливість:

- привести діючі договори оренди землі відповідно до вимог чинного законодавства;

- поповнювати місцевий бюджет;

- здійснювати якісне планування та прогнозування надходжень від оренди землі та плати за землю при формуванні міського бюджету.


^ 6. Очікувані результати прийняття запропонованого регуляторного акта

З прийняттям даного регуляторного акта вигоди одержать: місцева влада, суб’єкти господарювання.




п/п

Вигоди

Витрати

місцева влада

1

створення рівних умов конкуренції

контроль за виконанням вимог регуляторного акта

2

наповнення доходної частини місцевого бюджету

адміністрування регуляторного акта, складання додаткових угод

3

прозорість і гласність у процесі формування розміру орендної плати та плати за землю

контроль за виконанням вимог регуляторного акта

суб’єкти господарювання

1

рівні умови конкуренції та визначеність відносно розміру орендної плати за землю


необхідність переукладення договорів оренди землі, які не відповідають вимогам чинного законодавства, збільшення розміру орендної плати


^ 7. Обґрунтування терміну дії регуляторного акта

Запропонований проект рішення Марганецької міської ради терміном дії не обмежується, з можливістю внесення до нього змін чи відміни його у разі зміни чинного законодавства


^ 8. Визначення показників результативності акта

Показники результативності зазначеного регуляторного акта визначаються за наступними критеріями:

1. розмір надходжень від орендної плати за землю;

2. кількість додаткових угод, укладених до договорів, розмір орендної плати в яких не відповідає вимогам Закону України «Про оренду землі»;

3. кількість платників оренди землі та плати за землю.


^ 9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта

Відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься виконавчим комітетом Марганецької міської ради шляхом аналізу даних, які стосуються:

- динаміки надходжень податку до місцевого бюджету;

- відстеження динаміки кількості платників податку.

До набрання чинності регуляторним актом буде здійснено базове відстеження результативності дії акта. З метою оцінки ступеня досягнення цим актом визначених цілей, через рік буде здійснено повторне відстеження результативності дії акта, але не пізніше двох років з дня набрання чинності цим актом. Кожні три роки з моменту виконання заходів щодо проведення повторного відстеження результативності дії акта, при умові його чинності, проводитиметься періодичне відстеження результативності цього акта.


ЗАСТУПНИК МІСЬКОГО ГОЛОВИ О.О.САФОНОВА
еще рефераты
Еще работы по разное