Реферат: Незалежна аудиторська компанія тов


Незалежна аудиторська компанія

ТОВ

“ І Н Т Е Р А У Д И Т “


(Свідоцтво про внесення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів

№ 1303 от 23.12.2010 р.)

Україна, 65012, м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 2-а

Україна, 65012, м. Одеса, вул. Фонтанська дорога,18-а

___________________________________________________________________________


16 березня 2012 р. м. Одеса
Аудиторський висновок (звіт незалежного аудитора) щодо фінансової звітності публічного акціонерного товариства «Одесагаз» станом на 31.12.2011 р.


Адресат:

керівництву публічного акціонерного товариства «Одесагаз»,

акціонерам ПАТ «Одесагаз».


Основні відомості про емітента

Повна назва

Публічне акціонерне товариство “Одесагаз”

Код ЄДРПОУ

03351208

Дата реєстрації

Виписка з єдиного державного реєстру юридичних осіб від 24.10.2011 р. за № 152493. Дата та номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб від 28.12.1994 р. за № 1 556 120 0000 008373

Місце знаходження

65003, м. Одеса, вул. Одарія,1

Телефон

(0482) 23-75-94, 23-75-92

Основні види діяльності

40.22.0 - розподілення та постачання газу;

45.21.4 – будівництво місцевих трубопроводів, ліній зв’язку та енергопостачання;

45.33.3 - газопровідні роботи з 26.10.2011 р.;

51.90.1 – інші види оптової торгівлі до 26.10.2011 р.;

52.48.9 – роздрібна торгівля іншими непродовольчими товарами, не віднесеними до інших групувань з 26.10.2011 р.;

та інші.


Загальними зборами акціонерів, які відбулися 12 жовтня 2011 р. прийнято рішення затвердити Статут товариства у новій редакції з новою назвою «Публічне акціонерне товариство «Одесагаз» у зв’язку з приведенням у відповідність до Закону України «Про акціонерні товариства» № 514-Y1 від 17.09.2008 р. Нова редакція Статуту зареєстрована Державним реєстратором 24.10.2011 р, номер запису 15561050027008373.


Аудит фінансової звітності Публічного акціонерного товариства «Одесагаз» проведено згідно з вимогами Міжнародних стандартів аудиту та Вимогами до аудиторського висновку про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженими рішенням ДКЦПФРУ №1360 від 29.09.2011 р..


Для перевірки було надано таку фінансову звітність:

баланс станом на 31 грудня 2011 року;

звіт про фінансові результати за 2011 рік;

звіт про рух грошових коштів за 2011 рік;

звіт про власний капітал за 2011 рік;

примітки до річної фінансової звітності за 2011 рік;

додаток до приміток до річної фінансової звітності “Інформація за сегментами” за 2011 рік.



Аудитори звертають увагу на те , що фінансова звітність ПАТ «Одесагаз» за 2011 рік складена відповідно до Законодавства України та вимог Положень (стандартів) бухгалтерського обліку в Україні .


Аудитор вважає за потрібне описати важливі аспекти облікової політики ПАТ “Одесагаз” в 2011 році:

1. У перевіряємому періоді бухгалтерський облік на підприємстві вівся по журнально-ордерній системі рахівництва з дотриманням вимог Закону України "Про бухгалтерській облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.99р. № 996-Х1V, нормативних актів Мінфіна щодо організації бухгалтерського обліку в Україні та інших нормативних документів з питань бухгалтерського обліку.

Облікова політика підприємства на 2011 рік затверджена Наказом про організацію бухгалтерського обліку та облікову політику № 039 від 01.03.2011 р. та залишилась незмінною на протязі перевіряємого періоду. У звітному періоді підприємство застосовувало звичайну систему оподаткування.

Згідно Наказу товариства “Про проведення річної інвентаризації” від 2 листопада 2011р. за № 231 проведена інвентаризація основних засобів, товарно – матеріальних цінностей на складах та у підзвіті; розрахунків з дебіторами та кредиторами, постачальниками і абонентами; незавершеного капітального будівництва станом на 31 грудня 2011 року. Також товариством на підставі вимог Податкового кодексу України та Наказу ПАТ «Одесагаз» від 31.03.2011 р. за №4 проведена інвентаризація станом на 01.04.2011 р.

Фінансова звітність на підприємстві складалась у встановлені законодавством строки.


Відповідальність управлінського персоналу за фінансову звітність

Управлінський персонал несе відповідальність за підготовку та достовірне подання цієї фінансової звітності відповідно до нормативних вимог щодо організації бухгалтерського обліку та звітності та за такий внутрішній контроль, який управлінський персонал визнає потрібним для того, щоб забезпечити складання фінансової звітності, яка не містить суттєвих викривлень внаслідок шахрайства або помилки.


^ Відповідальність незалежного аудитора


Нашою відповідальністю є висловлення думки щодо вищезазначеної фінансової звітності на основі результатів проведеного нами аудиту. Ми провели аудит відповідно до Міжнародних стандартів аудиту. Ці стандарти вимагають від нас дотримання відповідних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненості, що фінансова звітність не містить суттєвих викривлень .

Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказів щодо сум і розкриттів у фінансовій звітності. Вибір процедур залежить від судження аудитора, включаючи оцінку ризиків суттєвих викривлень фінансової звітності в внаслідок шахрайства або помилки. Виконуючи оцінку цих ризиків, аудитор розглядає заходи внутрішнього контролю, що стосуються складання та достовірного подання суб’єктом господарювання фінансової звітності, з метою розробки аудиторських процедур, які відповідають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективності внутрішнього контролю суб’єкта господарювання. Аудит включає також оцінку відповідальності використаних облікових політик, прийнятність облікових оцінок, виконаних управлінським персоналом, та оцінку загального подання фінансової звітності.


Ми вважаємо, що отримали достатні і належні аудиторські докази для висловлення нашої думки щодо повного пакету фінансових звітів загального призначення, а саме: Ф-1 “Баланс” станом на 31.12.2011р., Ф-2 “Звіт про фінансові результати” за 2011 рік, Ф-3 «Звіт про рух грошових коштів» за 2011 рік, Ф-4 «Звіт про власний капітал» за 2011 рік; Ф-5 «Примітки до річної фінансової звітності» за 2011 рік,

та Додаток до приміток до річної фінансової звітності “Інформація за сегментами” за 2011 рік.


^ Підстава для висловлення умовно-позитивної думки


Аудитор звертає увагу, що кредиторська заборгованість за отримані послуги, що рахується на бухгалтерському рахунку 377 відображена підприємством в балансі не у складі заборгованості за товари (роботи, услуги), а у складі інших поточних зобов’язань. Аналогічно, дебіторська заборгованість за виданими авансами постачальникам послуг відображена в балансі у складі іншої поточної дебіторської заборгованості. Але дане перекручення впливає лише на структуру оборотних активів та поточних зобов’язань Товариства, не викривлюючи в цілому фінансовий стан підприємства.

Слід відмітити, що підприємством в першому кварталі 2011 р. не нараховувався дохід від безкоштовно отриманих активів в сумі, пропорційній розміру амортизаційних відрахувань, одночасно з нарахуванням амортизації та зменшенням залишку додаткового капіталу. Аудитор вважає, що це не суперечить принципу «обачності» бухгалтерського обліку в частині застосування методів оцінки, які запобігають заниженню зобов’язань та витрат і завищенню оцінки активів і доходів.

Аудитор звертає увагу, що виправлення помилок за минулі роки (донарахування податків) здійснювалося у фінансовій звітності не шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок року, а як зміни поточного року. Але це не призвело до викривлення фінансового стану підприємства на кінець звітного періоду в цілому. На нашу думку, надання уточнюючої фінансової звітності за минулий рік є недоцільним у зв’язку з не суттєвістю суми виправлення.

Слід зауважити, що існують дещо некоректні бухгалтерські проведення та записи у звітності щодо відображення операцій по розрахункам з постачальниками робіт та послуг, по розрахунково-касовому обслуговуванню, коригування нормативної вартості готової продукції до фактичних витрат та інше. Проте зазначені невідповідності не мають впливу на показники фінансової звітності і не перекручують загальний фінансовий стан підприємства.

Аудитор звертає увагу, що підприємством невірно розраховано та некоректно відображено в балансі відстрочені податкові активи та податкові зобов’язання. Враховуючи те, що зазначені невідповідності є не суттєвими для підприємства, то такі проведення та відображення не мають значного впливу на показники фінансової звітності і в цілому не перекручують загальний фінансовий стан підприємства.

В той же час, на підставі вимог діючого законодавства підприємством проводиться робота по підготовці до переходу на складання звітності та розкриття інформації за міжнародними стандартами фінансової звітності. Тому більшість вищезазначених зауважень виправлено в 2012 р.

^ Умовно-позитивна думка

На нашу думку, за винятком впливу питань, про які йдеться у параграфі «Підстава для висловлення умовно-позитивної думки». фінансова звітність , відображає достовірно в усіх суттєвих аспектах, фінансовий стан ПАТ «Одесагаз» станом на 31.12.2011 р. та його фінансові результати і рух грошових коштів за рік, що закінчився на зазначену дату, відповідно до вимог Положень (стандартів) бухгалтерського обліку в Україні.


Інша інформація


Додатково, в цьому висновку (звіті) аудитор вважає за потрібне розкрити іншу інформацію та висловити свою думку стосовно окремих питань.

1. Вартість чистих активів перевищує розмір статутного фонду підприємства, що відповідає вимогам статті 155 Цивільного Кодексу України.

2. Під час проведення процедур щодо суттєвих невідповідностей, ідентифікованих в іншій інформації, що розкривається емітентом цінних паперів та подається до Комісії суттєві невідповідності між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкрита емітентом та подається до Комісії не виявлено.

3. Що стосується виконання значних правочинів, то в перевіряємому періоді виконання значних правочинів, що складають 10 і більше відсотків вартості активів товариства за даними фінансової звітності не здійснювалось.

4. Стан корпоративного управління характеризується наявністю в структурі наглядової ради та ревізійної комісії. До складу Наглядової ради входить 7 осіб, 5 із них представники акціонерів, що працюють у Товаристві. В перевіряємому періоді одного члена було переобрано на повторний термін.

У акціонерному товаристві створена ревізійна комісія в кількості 3 осіб. Відокремленого підрозділу внутрішнього аудиту не існує. За підсумками року та необхідністю підтвердження річної фінансової звітності проводиться зовнішній аудит.

Діяльність органів управління регламентується :

- Статутом Товариства,

- Положенням про загальні збори,

- Положенням про наглядну раду,

- Положенням про виконавчий орган,

- Положенням про ревізійну комісію,

- Положенням про акції товариства,

- Положенням про порядок розподілу прибутку,

- Положення про порядок нарахування і виплати дивідендів,

- Положення про фонди Товариства,

- Положення про відповідальність посадових осіб Товариства,

- Положення про порядок ознайомлення акціонерів з інформацією у Товаристві і т.д.

Загальні збори акціонерів за минулий рік Товариством були проведені.


5. При проведені процедур щодо ідентифікації та оцінки аудитором ризиків суттєвого викривлення фінансової звітності в наслідок шахрайства суттєвого викривлення фінансової звітності не виявлено.


^ Основні відомості про аудиторську фірму


Повна назва

Товариство з обмеженою відповідальністю „Інтераудит”

Свідоцтво

Про внесення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів № 1303 від 23.12.2010р.

Місце знаходження

65012 м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 2-а

65012, м. Одеса, вул. Фонтанська дорога,18-а

Телефон

(048) 728-82-25


Аудит фінансової звітності публічного акціонерного товариства Одесагаз»" за період з 1 січня 2011 року по 31 грудня 2011 року проведено на підставі угоди № 2 від 03.01.2012 р.


Перевірка проводилась з 14 лютого по 15 березня 2012 року за юридичною адресою ПАТ "Одесагаз". Висновок видано 16 березня 2012 р.


Аудитор М.К.Чилій

(сертифікат № 004782 від 22.06.2010 р.)


Директор фірми ТОВ “Інтераудит” А.А.Радинський

(сертифікат №002145 від 29.01.2009 р.)


16 березня 2012 р.


Незалежна аудиторська компанія

ТОВ

“ І Н Т Е Р А У Д И Т “


(Свідоцтво про внесення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів

№ 1303 от 23.12.2010 р.)

Україна, 65012, м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 2-а

Україна, 65012, м. Одеса, вул. Фонтанська дорога,18-а

______________________________________________________________________________


16 березня 2012 р. м. Одеса

Довідка
про фінансовий стан

публічного акціонерного товариства „Одесагаз”

станом на 31.12.2011р.


На підставі отриманих облікових даних аудитором здійснено аналіз фінансового стану ПАТ „Одесагаз”, а саме показників ліквідності, платоспроможності (фінансової стійкості), ділової активності, рентабельності та інші.



Найменування показників



На 31.12.2010


На 31.12.2011
^ Нормативні значення показників 1.Аналіз ліквідності підприємства
1.1 Коефіцієнт покриття

0,73

0.69

>1

1.2 Швидкої ліквідності

0,7

0.64

0,6-0,8

1.3 Абсолютної ліквідності

0,07

0.10

>0
^ 2.Аналіз платоспроможності підприємства
2.1 Коефіцієнт платоспроможності (автономії)

0,41

0.37

>0,5

2.2 Коефіцієнт фінансування

1,44

1.68

<1,0

3.Аналіз рентабельності підприємства

3.1 Коефіцієнт рентабельності активів

0,001

-0.029

>0

3.2 Коефіцієнт рентабельності власного капіталу

0,002

-0.074

>0,2

3.3 Коефіцієнт рентабельності діяльності

0,001

-0.017

>0

^ 4.Аналіз ділової активності підприємства

4.1 Коефіцієнт оборотності активів

1,41

1.65

до збільшення

4.2 Коефіцієнт оборотності власного капіталу

3,49

4.26

до збільшення

4.3 Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

2,88

3.24

до збільшення

4.4 Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

4,63

2.97

до збільшення

4.5 Коефіцієнт оборотності основних засобів (фондовіддача)

2,0

2.31

до збільшення

^ 5.Аналіз майнового стану підприємства

5.1 Коефіцієнт зносу основних засобів

0,26

0.26

до зменшення

5.2 Коефіцієнт оновлення основних засобів

0,18

0.10

до збільшення

5.3 Коефіцієнт вибуття основних засобів

-

-

повинен бути менший за коефіцієнт оновлення


Приведені в таблиці показники свідчать про те, що фінансовий стан підприємства за 12 місяців 2011 року дещо погіршився. Співвідношення найбільш ліквідних оборотних засобів до поточних зобов'язань вказує, що підприємство може сплатити 69% поточних зобов’язань за умови своєчасного проведення розрахунків з дебіторами (даний показник нижче нормативного значення). В той же час, станом на 31.12.2011р. показники швидкої та абсолютної ліквідності відповідають нормативним значенням. Це свідчить про те, що у підприємства достатньо ресурсів, які можуть бути використані для погашення його поточних зобов'язань. За рахунок вільних грошових коштів підприємство може негайно погасити 10 % поточних зобов’язань.

Питома вага власного капіталу у загальній сумі фінансових активів підприємства складає 37% і дещо не змінилась в порівнянні з минулим роком, і як слід, можливість виникнення залежності від зовнішніх фінансових джерел залишилась. Збільшення коефіцієнту фінансування , яке не відповідає нормативному значенню, свідчить про залежність підприємства від зовнішніх інвесторів та кредиторів.

Знос основних засобів на дату балансу майже не змінився в порівнянні з минулим роком та складає 26%. Спостерігається зменшення показника оновлення основних засобів.

Як видно з таблиці, показник оборотності сукупних активів дещо збільшився і свідчить про те, що на кожну гривню вкладених активів припадає 1,65 грн. чистого доходу підприємства. Коефіцієнт оборотності власного капіталу відображає, що на кожну гривню власного капіталу припадає 4,26 грн. виручки від реалізації. В наслідок росту обсягів реалізації, інші показники оборотності теж збільшились, підприємством за підсумками року отримано збиток, що вказує на недостатньо ефективне використання активів та власного капіталу.

Таким чином, на підставі проведеного аналізу аудитор може зробити висновок, що фінансовий стан ПАТ "Одесагаз" станом па 31.12.2011р. можна охарактеризувати як не достатньо стійкий . Але, як було зазначено у висновку, якщо НАК «Нафтогаз України» буде враховано у тарифі на розподіл природного газу зростання обсягів та вартості газу на нормовані виробничо-технічні витрати та власні потреби ПАТ «Одесагаз», то діяльність товариства не буде збитковою и показники значно покращаться. Враховуючи це, на думку аудитора, підприємство має тенденцію до стабілізації та продовження своєї діяльності.


Директор фірми ТОВ “Інтераудит” А.А. Радинський (сертифікат №002145 від 29.01.2009 р.)
еще рефераты
Еще работы по разное