Реферат: Анал І з регуляторного впливу проекту рішення виконавчого комітету


А Н А Л І З

регуляторного впливу проекту рішення виконавчого комітету

”Про погодження тарифів на перевезення пасажирів автобусами в міському сполученні, що працюють у режимі маршрутного таксі”

Опис проблеми
Проблема, яку необхідно вирішити шляхом прийняття даного рішення, полягає у збалансуванні інтересів, прав та обов’язків таких сторін:

– орган місцевого самоврядування;

– суб’єкти господарської діяльності, які надають послугу з перевезення пасажирів в міському сполученні автобусами, що працюють у режимі руху маршрутного таксі;

– споживачі послуги з перевезення пасажирів у міському пасажирському транспорті.

Проблема у сфері надання послуг з перевезення пасажирів в міському сполученні автобусами, що працюють у режимі руху маршрутного таксі для перевізників полягає в тому, що діючі тарифи на послугу з перевезення пасажирів не відшкодовують фактичних витрат суб’єктів господарювання, які надають цю послугу на території м. Берегово. За останні три роки постійно зростали витрати транспортного підприємства. Збільшилася мінімальна заробітна плата, зросла вартість бензину, стисненого газу, дизельного палива, автомобільних шин, значно зросли ціни на запчастини. Між тим витрати на паливо складають понад 53% вартості проїзду в автобусах. Існуючі тарифи на проїзд в міському пасажирському транспорті в автобусах, що працюють в режимі руху маршрутного таксі, недостатньо компенсують витрати підприємства.

Як наслідок, несвоєчасно та неякісно і не в повному обсязі надаються послуги з перевезення пасажирів в міському сполученні автобусами, що працюють у режимі руху маршрутного таксі, що призводить до недотримання вимог Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту (затверджено постановою Кабінету Міністрів України із змінами, внесеними від 26.09.2007 року №1184). Також своєчасно не здійснюється поточний ремонт транспортних засобів та не оновлюється рухомий склад, що необхідно для підтримання на належному рівні надання послуг з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах автобусами, що працюють у режимі руху маршрутного таксі. Таким чином, існує необхідність прийняття регуляторного акта який дасть змогу стабілізувати роботу перевізника, та регулярність руху автобусів на міських маршрутах, підвищити якість надання послуг з перевезень пасажирів в автобусах, що працюють в режимі руху маршрутного таксі.

^ Цілі регулювання
Метою прийняття рішення виконавчого комітету Берегівської міської ради ”Про погодження тарифів на перевезення пасажирів автобусами в міському сполученні, що працюють у режимі руху маршрутного таксі” є необхідність забезпечення гарантованої регулярності роботи автобусів в міському сполученні, що працюють у режимі руху маршрутного таксі та підвищення якості надання послуг з перевезення пасажирів, забезпечення балансу між платоспроможним попитом на послуги та обсягом витрат на їх надання.


^ Визначення альтернативних способів досягнення зазначених цілей та аргументи щодо переваги обраного способу

Для вирішення проблеми надання послуг з перевезення пасажирів автобусами в міському сполученні, що працюють у режимі руху маршрутного таксі можливі такі альтернативні способи:

1. Застосування діючих тарифів на послугу.

Спосіб не є прийнятним у зв’язку з тим, що діючі тарифи на послугу з перевезення пасажирів автобусами в міському сполученні не відшкодовують у повному обсязі економічно обґрунтованих витрат перевізника.

2. Прийняття рішення виконавчого комітету Берегівської міської ради ”Про погодження тарифів на перевезення пасажирів автобусами в міському сполученні, що працюють у режимі руху маршрутного таксі”.

Спосіб є прийнятним, так як він цілком задовольняє інтереси перевізника і дозволяє у визначений законодавством спосіб досягти цілей регулювання, що викладені у пункті 2 цього аналізу.

^ Механізми розв’язання проблеми
Вирішення проблеми, зазначеної в пункті 1 цього Аналізу, повинно здійснюватись шляхом прийняття рішення виконавчого комітету Берегівської міської ради ”Про погодження тарифів на перевезення пасажирів автобусами в міському сполученні, що працюють у режимі руху маршрутного таксі”.

Проект розроблено на підставі Законів України ”Про місцеве самоврядування в Україні”, ”Про автомобільний транспорт”, постанови Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 р. № 176 „Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту” (у редакції від 26.09.2007 року №1184).


Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Тариф на послугу з перевезення пасажирів автобусами в міському сполученні, що працюють у звичайному режимі руху на рівні 1,00 грн. за одну поїздку не забезпечує пасажирським перевізником повного відшкодування витрат, що призводить до сталої збитковості.

Тариф на послугу з перевезення пасажирів автобусами в міському сполученні, що працюють у режимі руху маршрутного таксі відповідає вимогам Закону України ”Про автомобільний транспорт”, тобто він забезпечує баланс між платоспроможним попитом на послуги та обсягом витрат на їх надання.

Основним ризиком, який може негативно вплинути на дію цього регуляторного акта, є зміна вартості паливно-мастильних матеріалів, рівня мінімальної заробітної плати, інших статей собівартості надання послуг та зміни у законодавстві України про автотранспорт. Для попередження небажаних наслідків буде здійснюватись моніторинг фактичної собівартості послуг та законодавчої бази. При необхідності до регуляторного акта будуть вноситись відповідні зміни.

^ Очікувані результати прийняття регуляторного акта
Господарським кодексом України визначено, що господарська діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва здійснюється з метою одержання економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку. Граничний тариф на рівні 2,00 грн. за одну поїздку забезпечуватиме перевізнику повне відшкодування фактичних витрат, а також фінансову самодостатність, ремонт і оновлення рухомого складу, стабілізацію роботи міського пасажирського транспорту, підвищення безпеки пасажирських перевезень, своєчасну виплату заробітної плати працівникам.

Від впровадження цього рішення очікуються наступні результати:

– забезпечення необхідних обсягів перевезень та підвищення якості обслуговування пасажирів;

– покращення відносин між органами місцевого самоврядування та перевізниками;

– соціальний захист населення міста;

– гарантуватиме надійність транспортного забезпечення.


Аналіз вигод і витрат

Назва категорії

Вигоди

Витрати

Органи влади

Вирішення питання якісного та стабільно регулярного надання послуг з перевезень пасажирів автобусами в міському сполученні, що працюють у режимі руху маршрутного таксі.

Зменшення звернень громадян щодо якості послуги.

Додаткових витрат не передбачається.

Суб’єкти господарю-вання

Стабілізація роботи трудових колективів перевізників, які задіяні у сфері пасажирських перевезень, та покращення якості надання послуг з перевезення пасажирів автобусами в міському сполученні, що працюють у режимі руху маршрутного таксі.

Додаткових витрат не передбачається.

Населення

Підвищення якості надання послуг з перевезень пасажирів в автобусах в міському сполученні, що працюють в режимі руху маршрутного таксі.

Збільшення вартості проїзду в автобусах міського сполучення, що працюють в режимі руху маршрутного таксі.



^ Строк дії регуляторного акта
Термін дії чинності запропонованого регуляторного акта необмежений. Його дія постійна з можливістю внесення змін до прийняття нового акта. Прийняття нового регуляторного акта відбуватиметься у разі збільшення або зменшення собівартості послуг з перевезення пасажирів автобусами в міському сполученні, що працюють у режимі руху маршрутного таксі.

^ Показники результативності регуляторного акта
За результатами впровадження регуляторного акта будуть досліджуватись та вивчатись наступні показники:

– зменшення скарг та звернень громадян стосовно якості надання послуг з пасажирських перевезень у міському транспорті;

– стабілізація роботи пасажирського транспорту відповідно до паспорту маршруту;

– забезпечення беззбиткової діяльності перевізника, який надає послугу з перевезення пасажирів на автобусах в міському сполученні, що працюють у режимі руху маршрутного таксі;

Відстеження проводиться на основі статистичних даних:

– кількість перевезених пасажирів, пас. (статистичні дані);

– пасажирообіг, пас. км. (статистичні дані);

– кількість суб’єктів господарювання;

– рівень податкових надходжень до державного та місцевого бюджетів і державних цільових фондів, пов’язаних з дією акта;

– кількість суб’єктів господарювання (юридичних і фізичних осіб), на яких поширюватиметься дія акту, рівень їх прибутковості чи збитковості за рік;


^ Заходи відстеження результативності регуляторного акта
Відстеження результативності регуляторного акта будуть проводитись на основі статистичних даних.

Базове відстеження результативності регуляторного акта здійснюється до дня набрання чинності рішення.

Повторне відстеження результативності буде здійснюватись через рік – у звіті.

Періодичні відстеження результативності будуть здійснюватись один раз через кожні три роки після проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта.


Міський голова І. Гайдош
еще рефераты
Еще работы по разное