Реферат: Міністерство інфраструктури україни




МІНІСТЕРСТВО ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 19.09.2011 р. N 7885/11/10-11

Щодо єдиного міжнародного перевізного документа для кожного виду перевезень та для кожного виду транспорту

Міністерством інфраструктури опрацьовано лист ДПС України від 09.09.2011 р. N 7/5/15-3416 щодо єдиного міжнародного перевізного документа для кожного виду перевезень (пасажирське, вантажне) та для кожного виду транспорту (залізничний, автомобільний, морський, річковий, авіаційний), а також інформування про нормативно-правові акти, якими врегульовано порядок видачі та оформлення цих документів, і в межах компетенції повідомляється таке.

^ 1. Загальна інформація щодо вантажних перевезень

Відповідно до Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні.

Такими документами можуть бути:

- авіаційна вантажна накладна (Air Waybill);

- міжнародна автомобільна накладна (CMR);

- накладна СМГС (накладна УМВС) (статті 2 та 7 УМВС);

- коносамент (Bill of Lading);

- накладна ЦІМ (СІМ);

- вантажна відомість (Cargo Manifest);

- інші документи, визначені законами України.

Згідно з постановою КМУ від 25.12.2002 р. N 1948 "Деякі питання здійснення митного контролю товарів та інших предметів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон у міжнародних поштових та експрес-відправленнях" єдиний транспортний документ - документ, за яким здійснюється перевезення вантажу (як єдиний транспортний документ можуть використовуватися загальні авіа-накладні (AWB - airwaybill, MAWB - master airwaybill), CMR, Bill of Lading (коносамент) тощо).

^ 2. Щодо авіаперевезень

Відповідно до пункту 40 частини першої статті 1 Повітряного кодексу України єдиний міжнародний перевізний документ - документ, що підтверджує міжнародний характер авіаційного перевезення у разі його виконання за межами митної території України. Єдиним міжнародним перевізним документом є Генеральна декларація, належним чином оформлена експлуатантом відповідно до доповнення 1 до додатка 9 до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію.

^ 3. Щодо автоперевезень

Відповідно до статті 1 Закону України "Про автомобільний транспорт" міжнародні перевезення пасажирів і вантажів - перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом з перетином державного кордону; міжнародні човникові (маятникові) перевезення - перевезення, що передбачають прямі та зворотні поїздки груп пасажирів з певного місця відправлення до певного місця призначення.

Статтею 1 Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів визначено, що ця Конвенція "застосовується до будь-якого договору автомобільного перевезення вантажів транспортними засобами за винагороду, коли зазначені в договорі місце прийняття вантажу для перевезення і місце, передбачене для доставки, знаходяться у двох різних країнах, з яких принаймні одна є договірною країною, незважаючи на місце проживання і громадянство сторін".

Тобто Конвенція вказує на початок перевезення - місце прийняття вантажу для перевезення та його завершення - місце, передбачене для доставки.

Згідно зі статтею 4 Конвенції "договір перевезення підтверджується складанням вантажної накладної", яка і є міжнародним перевізним документом, що відображає шлях прямування вантажу від пункту його відправлення до пункту його призначення.

Відповідно до статті 9 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" та статті 6 Закону України "Про транзит вантажів" перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, а саме міжнародною автомобільною накладною (CMR).

Стосовно питання єдиного міжнародного перевізного документа для перевезення пасажирів Мінінфраструктури повідомляє, що чинним законодавством, у тому числі міжнародним, яке є обов'язковим для виконання на території України, це питання не визначаю.

^ 4. Щодо залізничних перевезень

Згідно з Порядком внесення уповноваженими особами до бюджету податку на додану вартість з об'єктів оподаткування, що виникають у зв'язку з постачанням підприємствами залізничного транспорту послуг з їх основної діяльності, затвердженим постановою КМУ від 02.03.2011 р. N 187, підставою для застосування нульової ставки ПДВ у міжнародному залізничному сполученні (крім транзитних перевезень) є накладні УМВС (СМГС), ЦІМ (СІМ) та уніфікована накладна ЦІМ/УМВС (ЦИМ/СМГС).

Розрахунки за постачання послуг з перевезення (переміщення) вантажів та пасажирів транзитом через митну територію України, а також послуг, пов'язаних з таким перевезенням (переміщенням), проводяться державним підприємством "Український державний розрахунковий центр міжнародних перевезень", яке веде в установленому порядку податковий облік дохідних надходжень на підставі накладних УМВС (СМГС), ЦІМ (СІМ) та уніфікованої накладної ЦІМ/УМВС (ЦИМ/СМГС) і оформляє податкові накладні вантажовідправникам та/або вантажоотримувачам (покупцям).

Залізничні вантажні перевезення у міжнародному сполученні здійснюються за перевізними документами:

^ Назва єдиного міжнародного перевізного документа

Нормативно-правові акти, якими врегульовано порядок видачі та оформлення цих документів

Накладна ЦІМ (СІМ, ЦИМ)

Конвенція про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ) від 9 травня 1980 року, ратифікована Законом України від 16.11.2005 р. N 3091-IV "Про приєднання України до Протоколу від 03.06.99 р., що стосується змін Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ) від 09.05.80 р."

Накладна УМВС (SMGS, СМГС)

Угода про міжнародне залізничне вантажне сполучення, згода на обов'язковість якої надана постановою КМУ від 03.04.93 р. N 246 "Про угоди щодо міжнародного залізничного вантажного та пасажирського сполучення"

Накладна ЦІМ/УМВС (CIM/SMGS, ЦИМ/СМГС)

Додаток 22 "Керівництво щодо накладної ЦІМ/УМВС" до Угоди про міжнародне залізничне вантажне сполучення, згода на обов'язковість якої надана постановою КМУ від 03.04.93 р. N 246 "Про угоди щодо міжнародного залізничного вантажного та пасажирського сполучення"



Оформлення перевезення у міжнародному сполученні (по країнах СНД та Балтії) здійснюється за проїзними та перевізними документами, затвердженими спільним наказом Міністерства транспорту України та ДПАУ від 24.10.2001 р. N 712/431 "Про затвердження Порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті" (із змінами та доповненнями), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.02.2002 р. за N 116/6404.

Зразки проїзних та перевізних документів, які використовуються при автоматизованому та ручному продажі у міжнародному сполученні (по країнах СНД та Балтії), наведено у додатках 6 - 22 зазначеного наказу, це:

- "Проїзний документ, повний, код 11";

- "Проїзний документ, дитячий, код 12";

- "Проїзний документ, пільговий, код 21";

- "Проїзний документ, пільговий груповий, код 22";

- "Проїзний документ/плацкарта";

- "Проїзний документ АСК "ЕКСПРЕС";

- "Комплект перевізних документів, форма ЛУ-12";

- "Комплект перевізних документів, форма ЛУ-12а";

- "Комплект перевізних документів, форма ЛУ-12б";

- "Комплект перевізних документів, форма ЛУ-12в";

- "Комплект перевізних документів /АСК "ЕКСПРЕС";

- "Квитанція, код ГУ-57";

- "Квитанція, код ГУ-57а";

- "Додатковий примірник перевізного документа на багаж, вантажобагаж, пошту АСК "ЕКСПРЕС".

Оформлення перевезення пасажирів у міжнародному сполученні (по країнах Схід - Захід) здійснюється за проїзними документами, передбаченими Угодою про міжнародне пасажирське сполучення (УМПС).

Зразки проїзних та перевізних документів, які використовуються при автоматизованому та ручному продажі у міжнародному сполученні Схід - Захід, наведені в зазначеній Угоді, до них належать:

- комбінований проїзний документ RCT-2 EXPRTSS АСУ ПП УЗ;

- квиток-купон;

- плацкарта;

- доплатна квитанція.

^ 5. Щодо морських та річкових перевезень

Відповідно до пункту 7 статті 1 Конвенції ООН про морські перевезення вантажів "коносамент означает документ, который подтверждает договор морской перевозки и прием или погрузку груза перевозчиком и в соответствии с которым перевозчик обязуется сдать груз против этого документа. Указание в документе о том, что груз должен быть сдан приказу поименованного лица или приказу, или предъявителю, представляет собой такое обязательство".

Конвенції про уніфікацію деяких правил про коносамент 1924 року укладено з метою встановлення єдиних правил, що стосуються коносамента.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 10 цієї Конвенції її положення застосовуються до будь-якого коносамента, що відноситься до перевезення вантажів між портами двох різних держав, якщо:

a) коносамент видано в Договірній державі; або

b) перевезення здійснювалось з порту, що знаходиться у Договірній державі; або

c) договір, що міститься в коносаменті або засвідчений ним, передбачає, що правила цієї Конвенції або законодавства, яке вводить їх у дію до законодавства будь-якої держави, застосовуються до цього договору, яка б не була національність судна, перевізника, відправника, отримувача або іншої заінтересованої особи.

Кожна Договірна держава застосовує до вказаних вище коносаментів положення цієї Конвенції.

 

Заступник Міністра

О. Плотнікова



 

© Інформаційно-аналітичний центр «ЛІГА», 1991 - 2012
© ТОВ «ЛІГА:ЗАКОН», 2007 - 2012


еще рефераты
Еще работы по разное