Реферат: Положенн я про надання дозволу на розміщення та відкриття об’єктів торгівлі та сфери послуг та проведення видовищних заходів на території м. Шумськ



П О Л О Ж Е Н Н Я


про надання дозволу на розміщення та відкриття

об’єктів торгівлі та сфери послуг

та проведення видовищних заходів на території м. Шумськ.


Це положення встановлює уніфіковану процедуру видачі, зупинення та анулювання дозволу на розміщення та відкриття об’єктів торгівлі , сфери послуг та проведення видовищних заходів на території м. Шумськ.



Загальні положення

1.1. Положення про надання дозволу на розміщення та відкриття об’єктів торгівлі та сфери послуг на території м. Шумськ (далі - Положення) визначає основні вимоги до здійснення торговельної діяльності та надання послуг населенню на території м.Шумськ основні вимоги до об’єктів торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг, незалежно від форм власності.

1.2. У даному Положенні терміни вживаються в такому значенні:

торговельна діяльність - це ініціативна, систематична, виконувана на власний ризик для одержання прибутку діяльність суб’єктів господарювання щодо здійснення купівлі та продажу товарів кінцевим споживачам або надання інших послуг у просуванні товарів від виробника до споживача;

послуги – це ініціативна, систематична, виконувана на власний ризик для одержання прибутку діяльність суб’єктів господарювання , для задоволення конкретних потреб індивідуального замовника;

об’єкти торгівлі/послуг – місця для провадження діяльності суб’єктів господарювання у сфері торгівлі (оптова та роздрібна торгівля, торговельно-виробнича діяльність), надання послуг які розташовані в окремих приміщеннях, будівлях або їх частинах.

^ Сезонна / тимчасова торговельна діяльність -- це ініціативна, систематична, виконувана на власний ризик для одержання прибутку діяльність суб’єктів господарювання щодо здійснення купівлі та продажу товарів кінцевим споживачам або надання інших послуг у просуванні товарів від виробника до споживача протягом певного сезону року - весна, літо, тощо. Під час здійснення сезонної або тимчасової торгівлі об’єкти такої діяльності розміщуються у визначених для цих цілей місцях, якщо проведення такої діяльності в цих місцях не суперечить чинному законодавству та враховує інтереси територіальної громади міста;

прилегла територія – територія, яка межує з територією суб’єкта господарювання на відстані 10 метрів (по периметру) або обмежена краєм проїжджої частини вулиці чи дороги.

1.3. Дозвіл на розміщення та відкриття об’єктів торгівлі та сфери послуг видається з метою виконання делегованих повноважень щодо контролю за належною експлуатацією та організацією обслуговування населення у підприємствах сфери торгівлі та послуг всіх форм власності, на підставі пп.1, пп.2 та пп.4 п. „б” статті 30 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, п.10 статті 10 Закону України „Про благоустрій населених пунктів”, керуючись Законом України „Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”, статтею 24 Закону України „Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, рішення сесії від 17.08.2011 року „Про затвердження Порядку розміщення малих архітектурних форм для провадження підприємницької діяльності”.

2. Термін дії дозволу


2.1. Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі чи діяльність у сфері послуг у стаціонарних об’єктах та користуються відповідними приміщеннями (земельними ділянками) на підставі договорів оренди чи інших договорів користування майном (земельними ділянками), дозвіл видається на термін дії цих договорів.

2.2. Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі чи діяльність у сфері послуг у стаціонарних об’єктах та користуються відповідними приміщеннями (земельними ділянками) на підставі права власності (земельними ділянками – також на праві постійного користування), дозвіл видається безстроково.

У разі зміни власника (користувача) цього приміщення (земельної ділянки) дозвіл втрачає свою чинність.

2.3. Дозвіл на розміщення об’єктів сезонної / тимчасової торгівлі (літні кафе, ярмаркова торгівля) видається на весняно-літньо-осінній період або на час проведення загальноміських святкових заходів, виставок-продаж, ярмарок тощо.


^ 3. Вимоги до порядку розміщення об’єктів торгівлі та ресторанного господарства на території м. Шумськ


3.1. Об’єкти торгівлі розміщуються в стаціонарних приміщеннях із під’їзними шляхами та зручними підходами до входу в заклад, впорядкованою, декоративно оформленою та озелененою прилеглою територією , штучно освітленою ввечері,

3.2. Об’єкти торгівлі (крім об’єктів дрібнороздрібної торгівлі) розміщуються в стаціонарних приміщеннях із залом для покупців та набором підсобних приміщень, обов’язковими з яких є службовий санвузол та приміщення для персоналу;

3.3. Об’єкти ресторанного господарства розміщуються в стаціонарних приміщеннях (крім житлових будинків) із під’їзними шляхами та можливістю паркування легкових автомобілів відвідувачів поряд із закладом, зручними підходами до входу в заклад, впорядкованою, декоративно оформленою та озелененою прилеглою територією , штучно освітленою ввечері.

3.4. У склад приміщень об’єктів ресторанного господарства в обов’язковому порядку повинні входити: зала для обслуговування споживачів, санвузол з приміщенням для миття рук, приміщення для приготування страв, приміщення для миття посуду, приміщення для зберігання запасу продуктів.

3.5. Тимчасові літні майданчики ресторанного господарства здійснюють сезонне обслуговування відвідувачів в теплий період року з 01 березня по 01 листопада та розташовуються виключно біля стаціонарного закладу ресторанного господарства в межах відповідних земельних ділянок наданих у власність чи користування (оренду).

3.6. Дозволяється розміщення тимчасових літніх кафе в стаціонарних малих архітектурних спорудах, які по зовнішньому контуру займають площу близько 50 кв.метри та виготовляються з полегшених конструкцій і встановлюються без закладення фундаменту виключно на земельних ділянках наданих у власність чи користування (оренду), за умови встановлення санвузла (біотуалету).

3.7. Тимчасова короткотермінова торгівля, ярмаркова торгівля здійснюється із пересувних малих архітектурних форм (палатка, низькотемпературний прилавок, лоток, торговельний автомат, тощо) у спеціально відведених місцях під час проведення ярмарків, святкових заходів.

3.8. Біля кожного об’єкта торгівлі власники зобов’язані встановити урну для сміття


^ 4. Вимоги до порядку розміщення об’єктів сфери послуг.

4.1. Об’єкти сфери послуг, залежно від специфіки послуг, що надаються, розміщуються в окремих приміщеннях, будівлях або їх частинах, павільйонах, кіосках та в інших спеціально обладнаних відповідним устаткуванням стаціонарних приміщеннях із зручними підходами до входу в заклад, впорядкованою, декоративно оформленою та озелененою прилеглою територією, штучно освітленою ввечері.

4.2. В окремих випадках можливе розміщення об’єктів сфери послуг в пересувних майстернях та приймальних пунктах.


^ 5. Порядок надання дозволу на розміщення та відкриття

об’єктів торгівлі та сфери послуг


5.1. Для одержання дозволу на розміщення та відкриття об’єктів торгівлі та сфери послуг (крім об’єктів у сфері грального бізнесу) у стаціонарних об’єктах суб’єкту підприємницької діяльності необхідно подати такі документи:

а) заяву на ім’я міського голови із зазначенням профілю об’єкту що відкривається, його назви, місця розташування та режиму роботи;

б) засвідчену, відповідно до чинного законодавства, копію свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності, який відкриває об’єкт;

в) копію сертифіката відповідності державним будівельним нормам, стандартам та правилам (у разі відкриття новозбудованого об’єкта)

або копію договору купівлі-продажу (у разі придбання об’єкта)

або копію договору оренди нерухомого майна (у разі оренди приміщення);

г) копію висновку санітарно-епідеміологічної експертизи про відповідність об’єкту вимогам санітарного законодавства відповідно до Постанови головного державного санітарного лікаря України від 24.01.2006 р. № 3 та Закону України „Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”:

д) копію дозволу міського відділу МНС на початок роботи та відповідність об’єкту вимогам Правил пожежної безпеки в Україні відповідно до Порядку видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2001р. № 150

або копії декларації відповідності об’єкту вимогам законодавства з питань пожежної безпеки зареєстрованої органом пожежного нагляду міста відповідно з чинним законодавством;

е) копію договору оренди земельної ділянки на якій розміщено об’єкт;

або копію акта на право власності чи на право постійного користування земельною ділянкою

якщо інше не передбачено договірними умовами;

є) копію договору із Шумським міським комунальним підприємством на вивезення та захоронення побутових відходів

якщо інше не передбачено договірними умовами.

Відповідальність за достовірність наданих документів несе суб’єкт господарювання.

5.2. Дозвіл на розміщення та відкриття об’єкту видається протягом двох робочих днів з дати прийняття рішення виконавчого комітету відповідно до розподілу функціональних повноважень

У разі відмови про надання дозволу на розміщення та відкриття об’єкту, зазначаються підстави такої відмови.


^ 6 Порядок надання дозволу на короткотермінову торгівлю

у спеціально відведених місцях, ярмаркову торгівлю, проведення видовищних заходів.


7.1. Для одержання дозволу на короткотермінову торгівлю у спеціально відведених місцях, ярмаркову торгівлю, проведення видовищних заходів необхідно подати у відділ з питань торгівлі та сфери обслуговування населення міськвиконкому такі документи:

а) заяву відповідного зразка на ім’я міського голови;

б) засвідчену, відповідно до чинного законодавства, копію свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності (для суб’єктів підприємницької діяльності) чи копію паспорта (для громадян);

- копію асортиментного переліку товарів, погодженого у встановленому законом порядку (на час проведення загальноміськи хсвяткових заходів, виставок-продаж, ярмарок тощо) ;

- ліцензію на проведення видовищних заходів.

7.2. Дозвіл на короткотермінову торгівлю у спеціально відведених місцях, ярмаркову торгівлю, проведення видовищних заходів видається протягом двох робочих днів відповідно до розпорядження міського голови, або рішення виконавчого комітету.


^ 7 Порядок призупинення та анулювання дозволу на розміщення та відкриття об’єктів торгівлі та сфери послуг


8.1. Дія наданого дозволу призупиняється у разі:

а) не вжиття суб’єктом господарювання заходів щодо усунення порушень чинного законодавства, які виявлені перевіркою відповідними контролюючими органами, у встановлений термін;

7.2. Наданий дозвіл скасовується у разі:

а) виявлення порушень, що носять системний характер, нормативно-правових актів з охорони праці, екологічних, санітарних правил, правил обслуговування громадян;

б) передачі суб’єктом господарювання дозволу іншій особі;

в) скасування державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності.

8.3. Призупинення дії наданого дозволу чи скасування оформляється рішенням виконавчого комітету , яке доволиться до господарюючого суб’єкта.


8 Порядок встановлення та скасування режиму роботи об’єктів торгівлі та сфери послуг

9.1. Режим роботи об’єктів торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг встановлюється за погодженням із власником об’єкта не повинен розпочинатись раніше 7.00 год. та завершуватись пізніше 24.00 год.

Цілодобово можуть працювати автозаправні станції, аптечні заклади, автомобільні стоянки, продовольчі магазини.

9.2. Для встановлення режиму роботи об’єктів торгівлі та сфери послуг у нічний час суб’єкт господарювання подає відповідну заяву у виконавчий комітет міської ради .

9.3. Подані заяви розглядаються на засіданні виконавчого комітету міської ради у міру необхідності.

9.4. Встановлення режиму роботи об”єкта в нічний час та його скасування здійснюється вмотивованим рішенням виконавчого комітету міської ради.

Скасування режиму роботи об”єкта в нічний час здійснюється за систематичні порушення суб’єктом господарювання встановленого режиму роботи, вимог нормативно-правових актів щодо додержання тиші, санітарно-гігієнічних норм, порядку здійснення господарської діяльності, а також у разі погіршення стану дотримання правопорядку, благоустрою, виникнення інших негативні наслідків, пов’язаних з діяльністю об’єкта у нічний час.


^ 9 Відповідальність та контроль


10.1. Контроль за розміщенням та відкриттям об’єктів торгівлі та послуг здійснює виконавчий комітет міської ради та районний відділ УМВС України в Тернопільській області.

10.2. Контроль за належною експлуатацією та організацією обслуговування в об’єктах здійснюють виконавчий комітет міської ради, РВУ МНС Україниі, санітарно-епідеміологічна станція міста, державна податкова інспекція та інші державні контролюючі органи відповідно до наданих повноважень.


Секретар виконкому міської ради Г.Собчук


^ АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ


рішення міської ради „Про затвердження Положення надання

дозволу на розміщення та відкриття об”єктів торгівлі та сфери

послуг на території м. Шумськ”


____________2011 року м. Шумськ


^ Визначення проблеми і її причини.

Відповідно до підпунктів 2 та 4 пункту „б” статті 30 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” на органи місцевого самоврядування покладено обов”язки щодо контролю за належною експлуатацією та організацією обслуговування населення підприємствами торгівлі та ресторанного господарства, сфери послуг, за технічними станом, за належними безпечними умовами роботи підприємств, прийняття рішень про скасування наданих ними дозволів у разі виявлення порушень вимог законодавства.

Відповідно до Закону України „Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності” встановлено терміни надання документів дозвільного характеру дозвільними органами.

При розробці проекту Положення про надання дозволу на розміщення та відкриття об”єктів торгівлі та сфери послуг вирішується проблема відсутності чіткого механізму надання дозволів на розміщення та відкриття об”єктів сфери торгівлі та послуг .


^ Мета і завдання документа.

Метою запровадження Положення про надання дозволу на розміщення об”єктів торгівлі та сфери послуг є впорядкування механізму надання дозволів на розміщення об”єктів сфери торгівлі, ресторанного господарства та послуг на території міста, отримання інформації про суб”єктів господарювання, що здійснюють діяльність на об”єктах благоустрою міста та створення реєстру діючих об”єктів торгівлі та послуг на території міста, приведення процедури надання документів дозвільного характеру у відповідність Закону України „Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”.

Це забезпечується виконанням таких завдань:

- встановленням вимог до порядку розміщення об”єктів торгівлі та ресторанного господарства на території міста;

- встановленням необхідного пакету документів для отримання дозволу на розміщення та відкриття об”єктів торгівлі та сфери послуг;

- обумовленням порядку призупинення та анулювання наданого дозволу на розміщення та відкриття об”єктів;

- встановленням порядку встановлення та скасування режиму роботи об”єктів сфери торгівлі та послуг;


- видачею дозволів на розміщення об”єктів торгівлі та сфери послуг у десятиденний термін як передбачено Законом України „Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”.


^ Альтернативні способи досягнення поставлених цілей.

Одним із способів є не внесення змін до діючого Положення про збір за надання дозволу на розміщення об”єктів торгівлі та сфери послуг.

Проте в такому випадку порушується Податковий кодес України, яким скасовано збір за надання дозволу на розміщення об”єктів торгівлі та сфери послуг, мають місце протиріччя між відповідними статтями Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Закону України „Про благоустрій населених пунктів”.


Механізм досягнення мети:

Задекларована мета досягається самим змістом документа, оскільки ним в сукупності формується чіткий порядок надання дозволів на розміщення та відкриття об”єктів сфери торгівлі та послуг, порядок призупинення та скасування наданих дозволів.

Зокрема:

- передбачено необхідний перелік документів для отримання дозволу на розміщення та відкриття об”єктів торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг, об”єктів сезонної (тимчасової) торгівлі;

- обумовлено часовий бар”єр роботи закладів сфери торгівлі, ресторанного господарства та послуг;

- обумовлено сезонний бар”єр роботи об”єктів сезонної/тимчасової торгівлі.


^ Очікувані результати прийняття акту:



Сфери впливу

Вигоди

Витрати

Сфера інтересів міської ради

покращення іміджу влади через встановлення чіткого та прозорого механізму надання документів дозвільного характеру


витрати на розробку регуляторного акта - оцінка – 1 тис.грн.

^ Сфера інтересів суб”єктів підприємницької діяльності

Визначення чіткого порядку отримання дозволів на розміщення та відкриття об”єктів сфери торгівлі, ресторанного господарства та послуг на території міста






^ Сфера інтересів громадян

Покращення рівня поінформованості громадян про діяльність об”єктів сфери торгівлі та послуг,






^ Аналіз впливу на бізнес середовище.

Запропонований проект не потребує додаткових фінансових витрат.

Прийняття запропонованого рішення впорядкує механізм надання дозволів на розміщення та відкриття об”єктів сфери торгівлі, ресторанного господарства, послуг, а також механізм надання дозволів на сезонну/тимчасову торгівлю.


Термін дії документа. Положення про надання дозволу на розміщення та відкриття об”єктів торгівлі та сфери послуг на території міста вступає в дію згідно чинного законодавства. Термін дії Положення може бути обмежений в результаті прийняття змін до діючого законодавства.


Заходи по відстеженню результативності.

Базове відстеження результативності акта проводиться на підставі даних за рік після його запровадження .
еще рефераты
Еще работы по разное