Реферат: Про хід виконання міської Програми профілактики правопорушень, рецидивної злочинності та злочинів, вчинених неповнолітніми, на 2011-2015 року






УКРАЇНА
ВОЗНЕСЕНСЬКА МІСЬКА РАДА
МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
Від 22.02.2012 № 8 18 сесія 6 скликання


м. Вознесенськ


Про затвердження щорічного проміжного звіту про хід виконання «міської Програми профілактики правопорушень,рецидивної злочинності та злочинів,вчинених неповнолітніми, на 2011-2015 роки»


Заслухавши щорічний проміжний звіт начальника Служби у справах дітей Вознесенської міської ради Тичинської Ж.П. про хід виконання «міської Програми профілактики правопорушень,рецидивної злочинності та злочинів,вчинених неповнолітніми,на 2011-2015 роки» , керуючись п.22 ч.1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міська рада


В И Р І Ш И Л А:


1.Затвердити щорічний проміжний звіт про хід виконання «міської Програми профілактики правопорушень,рецидивної злочинності та злочинів,вчинених неповнолітніми,на 2011-2015 роки»(додається).


Міський голова Ю.І.Гержов


ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення міської ради

від 22.02.2012 № 8


Щорічний проміжний звіт

про хід виконання міської Програми профілактики правопорушень,

рецидивної злочинності та злочинів, вчинених неповнолітніми,

на 2011-2015 року


1.1. Службою у справах дітей Вознесенської міської ради спільно з Вознесенським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради налагоджена взаємодія з питання проведення роботи щодо працевлаштування та профорієнтації неповнолітніх, які звільнилися з місць позбавлення волі, повернулися зі шкіл та профтехучилищ соціальної реабілітації. Неповнолітні, які звільнилися з місць позбавлення волі, повернулися зі шкіл та профтехучилищ соціальної реабілітації направлятимуться до Вознесенського міськрайонного центру зайнятості для надання їм першого робочого місця. Також неповнолітні будуть влаштовані до навчальних закладів для отримання середньої освіти та спеціальності. При планових перевірках підприємств, установ, організацій щодо дотримання прав неповнолітніх, спеціалістами Служби у справах дітей перевірялося виконання керівництвом підприємств законодавства про працю стосовно прав неповнолітніх. За звітний період таких перевірок було здійснено 11. Окрім того,було здійснено 52 перевірки навчальних закладів міста, де особлива увага приділялася відвідуванню, навчанню та поведінки даної категорії неповнолітніх.

1.2. Вознесенським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради забезпечувалось надання соціальних послуг щодо працевлаштування, навчання та професійної підготовки неповнолітніх, які звільнилися з місць позбавлення волі, або засуджені до покарань без позбавлення волі. За 12 місяців 2011 р. звернулося 3 особи з числа неповнолітніх, які засуджені до покарань без позбавлення волі, їм надано 60 послуг.

1.3. З метою виявлення сімей з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, Службою у справах дітей Вознесенської міської ради спільно з органами внутрішніх справ МВ УМВС, Управлінням освіти Вознесенської міської ради, Вознесенським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді міської ради, Відділом культури, сім'ї та молоді та спорту Вознесенської міської ради, Управлінням праці та соціального захисту населення Вознесенської міської ради проводилися профілактичні рейди «Діти вулиці» та «Урок». Станом на 30.12.2011 року на профілактичному обліку в Службі у справах дітей міської ради перебуває 32 дитини, які виховуються у 18 сім’ях. Щоквартально оновлюється уніфікований облік сімей, в яких не створені належні умови для утримання, розвитку та виховання дітей, який затверджується на засіданні дорадчого органу з питань комплексного вирішення проблем сімей,які опинилися в складних життєвих обставинах з метою проведення спільних профілактичних заходів.

Медичними працівниками первинної ланки (сімейні лікарі, медичні сестри) Комунальної установи «Вознесенська центральна районна лікарня» постійно проводиться робота щодо раннього виявлення, обліку сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах ,та надаються необхідні медичні послуги.

Навчальними закладами у 2011-2012 навчальному році проведено рейди в сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах. На кожну сім’ю оформлено індивідуальну картку, де фіксується різні форми роботи (бесіди, рейди-відвідування, зустрічі з представниками інших відділів та служб, робота психолога тощо).

Педагогічні колективи шкіл ведуть роз’яснювальну роботу, відвідують сім’ї з перевіркою умов утримання та виховання в них дітей ( акти матеріально-побутових умов), надають їм консультативну психологічну допомогу. Роз’яснення чинного законодавства серед неповнолітніх та їх батьків висвітлюється під час роботи батьківського всеобучу. В шкільних бібліотеках оформлені постійно діючі виставки літератури правового спрямування: “Куточок права”, ”Закон і ти”, «На допомогу батькам». Діти та їх батьки заслуховуються на шкільних Радах профілактики, матеріали готуються для розгляду на Раді профілактики Управління освіти та передаються матеріали в Вознесенський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді міської ради для подальшої організації соціального супроводу.

З метою виявлення учнів, схильних до бродяжництва, залучення їх до навчання, контролю за організацією змістовного дозвілля – в практиці роботи спільні рейди Управління та закладів освіти із Службою у справах дітей, кримінальною міліцією, операції “Урок”, ”Канікули”, «Дозвілля».

Вознесенським міським центром соціальних служб для сім’ї,дітей та молоді міської ради за 2011 рік згідно подань було виявлено 40 сімей в них 57 дітей, які перебували в складних життєвих обставинах, їм надано 2 461 послуг. В сім’ях, які перебувають на обліку проводились профілактичні бесіди щодо недопущення насилля в сім’ї та жорстокого поводження.

1.4. Служба у справах дітей Вознесенської міської ради систематично проводить профілактичну роботу в сім’ях ,де було скоєно насилля над дітьми. На даний час на профілактичному обліку в Службі у справах дітей міської ради перебувають 6 дітей відносно, яких було скоєно фізичне, психологічне, сексуальне або економічне насилля в сім’ї. Відділу кримінальної міліції у справах дітей Вознесенського МВ УМВС було рекомендовано притягнути до адміністративної відповідальності батьків, які скоїли насилля відносно дітей за ст. 173-2 КУпАП. В загальноосвітніх школах міста при проведенні батьківських зборів приділялася велика увага питанню профілактики та запобіганню жорстокому поводженню відносно дітей з боку батьків чи осіб, що їх замінюють.

Проведено міський етап акції щодо протидії насилля в сім’ї «Залишайся людиною. Малиновий браслет - проти насильства». В акції приймали участь студенти - волонтери, члени міської жіночої організації «Берегиня», мешканці міста. Розповсюджено інформаційні листи, в яких містилася інформація про те, як треба діяти в критичних ситуаціях.

На засіданнях міської жіночої організації «Берегиня» розповсюджено рекламні листи з метою профілактики насилля в сім’ї на підприємствах та організаціях всіх форм власності.

З метою виконання повноважень та забезпечення ефективної взаємодії органів і установ, на які покладається здійснення заходів з попередження насилля в сім’ї було проведено такі заходи:

- направлено листи до МВ УМВС України в Миколаївській області щодо належного відпрацювання Інструкції, так, вихідний лист про скоєння насилля в сім’ї Осипенко В.А. (вул. Фрунзе ,33) від 28.03.2011 надійшов 23.05.2011 року, вихідний лист 15.03.2011 року - факт вчинення насилля в сім’ї Шмавц О.О., (Пушкінська 39) надійшов 23.05.2011року. Недоліки виконання інструкції вказано правоохоронним органам :

- неодноразово винесено окремим питанням на засідання дорадчого органу належне відпрацювання Інструкції;

- проведено засідання круглого столу;

- проведено нараду заступником міського голови Маймескулом А.С., на якій рекомендовано правоохоронним органам звернути увагу на належне виконання Інструкції.

- направлено копію листа Начальника Управління у справах сім’ї та молоді від 23.05.2011 року № 03- 447 для подальшого реагування до органів внутрішніх справ.

1.5. В вересні-жовтні 2011 року проведені цільові профілактичні огляди учнів групи ризику усіх загальноосвітніх шкіл та учнів ліцеїв з метою раннього виявлення осіб, які зловживають алкогольними напоями або епізодично, без дозволу лікаря вживають наркотичні, психотропні та інші одурманюючі речовини. Всього оглянуто 2071 учнів, в т.ч. 140 учнів групи ризику. Осіб, схильних до вживання наркотиків та зловживання алкоголем, не виявлено.

1.6. Правоохоронними органами до наркологічного кабінету Комунальної установи «Вознесенська центральна районна лікарня» направлено на обстеження 2 особи, у зв’язку з вживанням каннабіноїдів. Обоє підлітків поставлені на профілактичний облік.

1.7. В наркологічному кабінеті Комунальної установи «Вознесенська центральна районна лікарня» неповнолітніх, які звільнились з місць позбавлення волі та зловживають алкогольними та наркотичними засобами, на обліку не перебувають.

1.8. Службою у справах дітей Вознесенської міської ради спільно з Управлінням освіти, відділом кримінальної міліції Вознесенського МВ УМВС були розроблені та затверджені плани спільних заходів на 2010-2011 навчальний рік. Відповідно до пунктів цього плану розроблено графік відвідування батьківських зборів в загальноосвітніх школах міста з питання профілактики правопорушень та попередження шкідливих звичок у молодіжному середовищі. Щоквартально проводяться звірки з Управлінням освіти з цього питання та спільна робота щодо взаємного інформування.

Службою у справах дітей міської ради здійснювався контроль за станом навчально-виховної роботи в загальноосвітніх школах міста, професійних ліцеях та інтернатних закладах, притулку для дітей Служби у справах дітей міської ради. Перевірялися питання правового виховання неповнолітніх, а також проводилися як масові заходи (профілактичні бесіди, виступи на батьківських зборах, виступи перед учнями старших класів), так і індивідуальні профілактичні бесіди з дітьми, що перебувають на внутрішкільному обліку і складають «групу ризику». За звітній період з метою захисту прав дітей Службою у справах дітей проведено 67 перевірок, з них - 18 перевірок умов утримання та виховання неповнолітніх у навчально-виховних закладах, 3 перевірки - у позашкільних навчально-виховних закладах, 9 перевірок - дошкільних навчально-виховних закладів, 12 перевірок умов утримання дітей у притулку для дітей, та 6 перевірок умов проживання вихованців в прийомних сім'ях, 10 перевірок літніх пришкільних таборів з денним перебуванням та 9 перевірок підприємств з питання додержання ними трудових прав дітей.

В учбових закладах міста проведено 24 лекції для учнів та їх батьків на теми антинаркоманійної та антиалкогольної пропаганди. В місцевій газеті «День за днем» опубліковано 3 статті.

З метою забезпечення проведення інформаційно-пропагандистської роботи серед учнівської молоді з питань формування мотивацій до здорового способу життя і безпечної поведінки, профілактики вживання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів педагогічні колективи шкіл проводять цілеспрямовану роботу:

- на уроках з валеології, біології, ОБЖД постійно ведеться інформаційно-пропагандистська робота серед учнівської молоді з питань формування мотивацій до здорового способу життя і безпечної поведінки, профілактики вживання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

З метою надання консультаційної, психолого-педагогічної допомоги неповнолітнім та молоді, які належать до групи “ризику” в загальноосвітніх закладів працюють психологи , які проводять тренінги, анкетування, консультації “Увага, наркоманія”, “Здорові звички - здоровий спосіб життя” ,”Твоє майбутнє в твоїх руках”, проводяться опитування учнівської молоді “Чи схильний ти до наркотиків?”, “Крок в безодню” щодо їх ставлення до проблем поширення наркоманії та алкоголізму. В закладах освіти оформлені «Куточки здоров’я », де розміщуються наочні матеріали для ознайомлення. В шкільних бібліотеках постійно діючі книжкові виставки «Твій вибір – життя», «Ні – негативним звичкам!».

До Всесвітнього Дня здоров’я проведено міський етап конкурсу агітбригад «Молодь обирає здоровий спосіб життя». Команда ЗОШ №6, яка виборола І місце взяла участь в обласному фестивалі агітбригад «Молодь обирає здоровий спосіб життя» 1 червня 2011 року.

Відповідно до річного плану роботи Управління освіти та з метою необхідності формування правової свідомості учнів, попередження правопорушень і злочинності в молодіжному середовищі, шкідливих звичок в загальноосвітніх закладах міста традиційно в листопаді проходить місячник правовиховної роботи.

Традиційно у вересні –жовтні кожного року лікарями наркологами Вознесенської центральної районної лікарні проводяться профілактичні огляди учнів загальноосвітніх закладів на предмет виявлення ознак вживання наркотичних речовин. За результатами огляду в 2011-2012 н.р., наркозалежної молоді в навчальних закладах міста не виявлено.

Вознесенським міським центром соціальних служб для сім’ї,дітей та молоді міської ради за звітний період проведено 55 групових заходів профілактичного змісту, в яких прийняло участь 1250 учнів, проведено 4 тренінги для підготовки групи волонтерів з профілактики вживання наркотичних речовин. Проведено акцію до Всесвітнього дня здоров’я, дня боротьби з тютюнопаління, Всесвітнього дня боротьби з наркоманією, в яких прийняло участь 5600 чоловік.

Протягом року розповсюджено 3000 примірників листівок та буклетів профілактичного змісту.

1.9. В засобах масової інформації представники Служби у справах дітей та Вознесенського міського центру соціальних служб для сім’ї,дітей та молоді міської ради проводять інформування населення з метою запобігання вживання неповнолітніми алкогольних напоїв та наркотичних речовин.

1.10. Відповідно до постанови міжвідомчої наради керівників правоохоронних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо стану додержання законодавства, спрямованого на попередження правопорушень та профілактику шкідливих звичок у молодіжному середовищі, захист дітей від жорстокості та насилля від 21.02.2011 року були прийняті заходи щодо поліпшення криміногенної ситуації в молодіжному середовищі міста.

За звітний період розроблено план спільних дій з відділу кримінальної міліції у справах дітей Вознесенського МВ УМВС, Управління освіти Вознесенської міської рада та Служби у справах дітей міської ради. Надається інформація про стан злочинності серед неповнолітніх по м. Вознесенську, та проведення спільної профілактичної роботи щодо недопущення вчинення злочинів повторно. За 12 місяців 2011 року скоєно 19 злочинів, в яких прийняли участь 23 неповнолітніх. З кожним неповнолітнім, що вчинив правопорушення та злочин була проведена індивідуально-правова профілактична робота за місцем їх навчання та проживання. Також 24.02.2011 року була проведена спільна колегія при Управлінні освіти за участю Служби у справах дітей та відділу кримінальної міліції у справах дітей Вознесенського МВ УМВС, на якій розглядалися питання проведення профілактичної роботи серед учнівської молоді щодо вчинення неповнолітніми правопорушень та злочинів.

Районний лікар-нарколог Шпичко В.В. постійно приймає участь в роботі Координаційної ради з питань запобігання поширенню туберкульозу, алкоголізму, наркоманії ВіЛ-інфекції/СНІДу при Виконавчому комітеті Вознесенської міської ради.

1.11. В Службі у справах дітей міської ради на постійному контролі знаходиться питання поведінки неповнолітніх, які засуджені до покарання не пов’язаного з позбавленням волі. З кожним неповнолітнім, та їх батьками (опікунами, піклувальниками) була проведена індивідуально-правова профілактична робота з приводу недопущення вчинення нових злочинів та правопорушень в майбутньому. При проведенні роботи у навчальних закладах міста особлива увага приділяється даній категорії неповнолітніх.

1.12. За 12 місяців 2011 року при проведенні профілактичних заходів щодо виявлення дорослих осіб,які залучають підлітків до протиправної діяльності відповідно до інформації Вознесенського МВ УМВС на території м. Вознесенська таких фактів не виявлено.

1.13. Служба у справах дітей при проведенні заходів у загальноосвітніх школах, профілактичних рейдів «Діти вулиці» за місцем проживання, рейдів по місцях масового відпочинку молоді здійснює контроль за поведінкою неповнолітніх, які скоїли адміністративні правопорушення та проводить з ними профілактичну роботу.

1.14. На засіданнях дорадчого органу з питань комплексного вирішення проблем сімей,які опинилися в складних життєвих обставинах та координаційної ради Служби у справах дітей розглядаються подання відносно дітей, батьки яких неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки. За звітний період проведено 12 засідань координаційної ради Служби у справах дітей з питань соціального захисту дітей та правопорушень серед неповнолітніх, на яких ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності 31 батьків та 9 батьків попереджено про не виконання належним чином своїх батьківських обов’язків.

1.15. Під час спільних профілактичних рейдів спеціалістами зацікавлених відділів та служб проводиться профілактична робота з неповнолітніми, які перебувають на обліку в відділі кримінальної міліції у справах дітей за місцем їхнього проживання та навчання.

1.16. Службою у справах дітей здійснювався контроль за станом навчально-виховної роботи в загальноосвітніх школах міста, професійних ліцеях та інтернатних закладах, притулку для дітей Служби у справах дітей міської ради. Перевірялися питання правового виховання неповнолітніх, а також проводилися як масові заходи (профілактичні бесіди, виступи на батьківських зборах, виступи перед учнями старших класів), так і індивідуальні профілактичні бесіди з дітьми, що перебувають на внутрішкільному обліку і складають «групу ризику».

1.17. Керуючись спільними планами дій, Служба у справах дітей міської ради та інші зацікавлені відділи при виявлені правопорушень, інших анти суспільних дій з боку неповнолітніх, проводять взаємне інформування та відпрацювання даного факту.

2.1. В місті налагоджено співпрацю із зацікавленими відділами та управліннями відповідно до Міської програми профілактики правопорушень, рецидивної злочинності та злочинів, вчинених неповнолітніми на 2011-2015 роки. Щоквартально на засіданні координаційної ради Служби у справах дітей міської ради проводиться аналіз стану злочинності на території міста, з’ясовуються умови і причин, які призвели до скоєння неповнолітніми правопорушень та злочинів.

2.2. Службою у справах дітей міської ради спільно з органами внутрішніх справ МВ УМВС, Управлінням освіти Вознесенської міської ради, Вознесенським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, Відділом культури, сім'ї та молоді та спорту Вознесенської міської ради, Управлінням праці та соціального захисту населення Вознесенської міської ради з метою виявлення дітей, які займаються бродяжництвом та жебракуванням, проводилися профілактичні рейди «Діти вулиці», «Урок», де відпрацювалися комп'ютерні клуби, дискотеки щодо відвідування їх дітьми під час уроків та у вечірній час, дітей, які тривалий час не навчаються або не навчалися взагалі. Також проводилися рейди-перевірки торговельних закладів стосовно реалізації ними спиртних напоїв та тютюнових виробів дітям. Так,за звітний період було проведено 21 рейд « Діти вулиці», з них -7 у вечірній час.

2.3. При проведені спільних профілактичних рейдів представниками Служби у справах дітей міської ради, Вознесенської міжрайонної прокуратури міста, Вознесенського МВ УМВС та іншими зацікавленими відділами, управліннями постійно перевіряються заклади, які надають торговельні, комп’ютерні послуги, розважальні заклади на предмет продажу неповнолітнім алкогольних та тютюнових виробів. Здійснюються профілактичні заходи щодо перевірок програм, які можуть містити порнографічну пропаганду, жорстокість та насилля. Попереджалися адміністрації цих закладів щодо недопущення порушень чинного законодавства з даного питання.

2.4. Представники Служби у справах дітей міської ради приймали участь у тематичних гуртках міських шкіл з правової тематики В місті забезпечена мережа гуртків позашкільних навчальних закладів як одного із засобів організації дозвілля учнівської молоді:

- Центр дитячої творчості (32 гуртків, 480 учнів);

- Станція юних техніків (29 гуртків, 435 учнів);

- Дитяча юнацька спортивна школа ( 33 секція, 486 дітей).

2.5. Службою у справах дітей міської ради постійно висвітлювалося в засобах масової інформації питання щодо проведеної роботи серед дітей та їх батьків з питання профілактики правопорушень серед дітей та їх соціального захисту. Так, за 11 місяців 2011 року в місцевій газеті «День за днем» було надруковано 7 статей.

Відділом культури, сім’ї, молоді т спорту в міській газеті «День за днем» щокварталу опубліковувалися матеріали щодо протидії насильству в сім’ї та залучення молоді до здорового способу життя.

2.6. Комунальна установа «Вознесенська центральна районна лікарня» своєчасно повідомляє відділ кримінальної міліції у справах дітей та Службу у справах дітей Вознесенської міської ради про дітей, які потрапили до лікарні у наркотичному та алкогольному сп'янінні.

2.7. Службою у справах дітей міської ради на виконання листів,доручень керівних установ постійно вивчається передовий досвід роботи щодо зниження вчинення правопорушень та злочинів в місті, ефективність взаємодії відділів міської ради щодо запобігання бездоглядності та безпритульності дітей.

2.8 За звітний період Службою у справах дітей міської ради було здійснено 12 перевірок у притулку для дітей Служби у справах дітей міської ради, в якому утримувалося 70 дітей. Відповідно до висновків перевірок функціонування притулку в місті є доцільним.

2.9. Службою у справах дітей міської ради проводиться робота щодо вивчення питання можливості реорганізації притулку для дітей у центр соціально - психологічної реабілітації дітей.

2.10. В закладах освіти традиційним стало проведення Всесвітнього дня здоров’я , «Тижня здоров’я». До Міжнародного дня порозуміння з ВІЛ-інфікованими 1 грудня щорічно проведена спільна акція із Центром соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді «Майбутнє залежить від тебе!».

2.11. Службою у справах дітей міської ради при перевірці загальноосвітніх шкіл , рекомендувалося адміністрації шкіл залучати до гурткової роботи учнів, які стоять на внутрішкільному обліку.

2.12. Службою у справах дітей міської ради постійно контролюється питання додержання вимог чинного законодавства щодо захисту майнових та житлових прав дітей. З метою захисту майнових та житлових прав дітей рішенням Виконавчого комітету Вознесенської міської ради від 13.05.2011 р. №145 була створена інвентаризаційна комісія при Виконавчому комітету Вознесенської міської ради для перевірки стану збереження житла,яке належить на правах власності або на правах користування дітям-сиротам та дітям,позбавленим батьківського піклування та особам з числа дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування.

З метою профілактики соціального сирітства,забезпечення належного рівня захисту прав,свобод і законних інтересів дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування рішенням 15 сесії 6 скликання Вознесенської міської ради від 12.12.2011 р. №18 затверджена міська Програма профілактики соціального сирітства, захисту прав дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування,на 2011-2015 роки».

При Виконавчому комітеті Вознесенської міської ради створена комісія з питань захисту прав дитини. Так, за звітний період на 19 засіданнях комісії з питань захисту прав дитини при Виконавчому комітеті Вознесенської міської ради ретельно вивчалися правові підстави захисту майнових та житлових прав дітей, про що підготовлено 23 проектів рішення на засідання виконавчого комітету Вознесенської міської ради, де остаточно було прийняте рішення з даного питання. За звітний період представниками Служби у справах дітей міської ради в судових засіданнях у 4 випадках було відновлено житлові та майнові права дітей.


Начальник Служби у справах дітей

Вознесенської міської ради Ж.П. Тичинська
еще рефераты
Еще работы по разное