Реферат: Звіт голови районної державної адміністрації В. Вербановського про стан та перспективи соціально – економічного та культурного розвитку району



Звіт голови районної

державної адміністрації В.Вербановського

про стан та перспективи соціально – економічного та культурного розвитку району


Важливою ознакою демократизації життя є те, що влада все більше усвідомлює свою відповідальність перед громадянами, адже вона в умовах демократії обирається людьми.


Тому, вважаю за доцільне відзвітувати перед громадськістю про діяльність виконавчої влади, проаналізувати ситуацію в районі, окреслити шляхи вирішення проблемних питань.


Уся організаторська діяльність районної державної адміністрації спрямована на:


^ Забезпечення додаткових надходжень до районного та місцевих бюджетів, створення нових робочих місць;


Залучення інвестицій в галузі економіки району та соціальну сферу, як іноземних так і вітчизняних;


^ Забезпечення сталого розвитку агропромислового комплексу;


Зміцнення матеріально-технічної бази та впровадження енергозберігаючих технологій у закладах охорони здоров’я, культури, освіти;


^ Максимальне сприяння розвитку бізнесу шляхом зниження адміністративних бар’єрів, виваженої податкової політики.

Крім цього, безумовним пріоритетом є розвиток курортної зони селища Сатанів.


І мені приємно сьогодні сказати, що за підсумками комплексної оцінки Хмельницької обласної державної адміністрації щодо соціально-економічного розвитку районів, Городоцький район за 2010 рік посів 9 місце, за І півріччя 2011 року – 3 місце, а за січень-липень поточного року – 2 місце.


Ми розуміємо, що у нас кращі тенденції розвитку порівняно із іншими районами, але проблем ще є багато над якими потрібно серйозно працювати.


Хочу зупинитись на тих досягненнях та існуючих проблемах по кожній галузі економіки та соціальній сфері.


^ СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО.

На сьогодні агропромисловий комплекс Городоцького району нараховує 19 агроформувань в користуванні яких знаходиться 47,6 тис.га ріллі, 92 фермерських господарств – 4,5 тис.га, одноосібники – 15,5 тис.га із загальної кількості 76,3 тис.га.


Господарська діяльність сільгосптоваровиробників району забезпечила виробництво валової продукції сільського господарства за 8 місяців в порівняльних цінах 2005 року на суму 68,2 млн.грн., що на 35,2 млн. грн. більше проти відповідного періоду 2010 року.



Під урожай 2011 року всіма категоріями господарств посіяно - 63,8 тис. га сільськогосподарських культур, що на 5,1 тис.га. більше ніж торік.

Порівняно з минулим роком значно збільшено посіви ярої пшениці – на 1925 га, сої – на 3160 га, кукурудзи на зерно – на 1775 га та проса на 85 га.


Не дивлячись на складну економічну ситуацію, а також несприятливі погодні умови під час збирання, ранні зернові зібрано з площі 28596 га., що становить 100 відсотків і валовий збір склав 110 тисяч тонн при урожайності 38,4 цнт/га. на круг, що на 4.9 цнт/га. більше минулого року. Урожайність озимої пшениці становить 45 цнт/га. що на 7.3 цнт. більше попереднього року.


Озимого ріпаку зібрано 5,1 тисяч тонн при урожайності 19,4 центнерів з одного гектара. Слід відмітити що найвища урожайність в районі досягнута в ПП «Аграрна компанія 2004», озима пшениця тут дала 65 цнт/га., ячмінь 40 ц/га, озимий ріпак - 37 цнт.га.


Готується грунт під посів озимих культур, станом на 08.09.2011 року вже підготовлено – 13385 га, що порівняно з минулим роком більше на 2231 га.


Під урожай 2012 року згідно структури посівних площ передбачено посіяти озимого ріпаку 2991 га., озимої пшениці – 9557 га., озимого ячменю 329 га. станом на 8 вересня вже посіяно 2841 га., озимого ріпаку або 95 відсотків.


Для повного задоволення потреб населення району в овочевій продукції запрогнозовано в 2012 році розширити площі посіву овочів в сільгоспформуваннях і довести їх до 330 гектарів


З метою впорядкування земельних відносин в районі проводиться інвентаризація землі по кожній сільській раді. З цього питання було проведено нараду з інвесторами та сільськими головами, де чітко поставлено завдання про перезаключення угод на 4% сплати за оренду земельної частки (паю), також було наголошено про необхідність в найкоротші терміни провести реєстрацію всіх незареєстрованих земель. Робота в цьому напрямку вже дала позитивний результат - зросли надходження до місцевих бюджетів на 840,6 тис. грн.


Певні зрушення є у тваринництві. Досягнуто зростання виробництва молока на 13%; реалізацію худоби та птиці на забій у живій вазі збільшено на 586,4 тонни, яєць – на 54 млн. штук.







Поголів’я ВРХ збільшено на 74 голови, і на сьогодні нараховується 2279 голів, в тому числі корів збільшено на 185 голів, птиці збільшено на 150,7 тис. голів.







В цілому обсяги валової продукції тваринництва за вісім місяців 2011 року склали 31516,0 тисяч гривень і збільшились до відповідного періоду минулого року на 288,7 відсотки.


Сприяли значному покращенню соціально-економічної ситуації в аграрному секторі району інвестори. Зокрема ТОВ «Новий Двір», які здійснили реконструкцію молочнотоварного комплексу, по суті вдихнули друге життя в с.Остапківці. Сюди завезено 385 голів нетелів галштинської породи із Німеччини, а це дало можливість виростити за 8 місяців поточного року в живій вазі 237 цнт. м’яса.

Також цим інвестором проведено реконструкцію першої черги свинокомплексу в с.Кремінна. Річний оборот поголів’я свиней становить 8 тис. голів. З початку року вирощено 3408 цнт. м’яса.

Підприємство забезпечило роботою 29 чоловік.


Значний внесок в розвиток сільськогосподарського виробництва забезпечує ПП «Аграрна Компанія 2004» в селах Лісоводи та Клинове, в обробітку якої знаходиться 2010 га землі. Підприємство завдяки впровадженню новітніх технологій виробництва сільськогосподарської продукції, застосування карбамідно-аміачних сумішей, високопродуктивної ґрунтообробної та посівної техніки за тісної, постійної співпраці з провідними вітчизняними аграрними науковцями стабільно забезпечує високі врожаї сільськогосподарських культур. Зокрема в цьому році з кожного гектара зібрано : озимого ріпаку – 41 цнт.; озимої пшениці - 65 і ярого ячменю - 40 цнт. Обнадійливі прогнози на урожай цукрових буряків, сої та кукурудзи. Тут створено 57 робочих місць.

Заслуговує на увагу діяльність ТОВ АФ ім. В.Д.Слободяна в питанні відновлення роботи консервного заводу, хлібопекарні, створенні кролеферми на 1 тис. голів, розвиток городництва. Це дало змогу забезпечити роботою 136 працівників з Іванковець та навколишніх сіл. Підприємство обробляє 2139 га землі, в тому числі 126 га овочевих культур. Тут серйозно працюють в питанні благоустрою та розвитку соціальної інфраструктури села.

Птахівництвом в районі займається ТОВ «Авіс», які значно наростили поголів’я курей – несучок до 418 тис.голів і за 8 місяців поточного року виробили 75,7 млн.штук яєць, що на 54,7 млн. більше ніж торік. Забезпечено роботою 50 громадян із села Бедриківці. Як бачимо результати переконливі.

Разом із тим хочу сказати, що нас не задовольняє діяльність на теренах району інвесторів: ТОВ «Стіомі-Холдинг», ТОВ «Мрія Поділля», які обробляють разом понад 18 тис.га землі і спромоглися зібрати з кожного гектара ранніх зернових лише по 24,7 цнт., що в значній мірі знизило урожайність в цілому по району.

За вісім місяців цього року агроформуваннями району придбано високопродуктивну зернозбиральну та ґрунтообробну техніку на суму 5,2 млн.гривень.


ПРОМИСЛОВІСТЬ.


Сьогодні є підстави зазначити, що реалізуючи намічені пріоритетні завдання в звітному періоді досягнуто значного зміцнення економіки району і насамперед у сфері промислового виробництва.


За січень-серпень 2011 року промисловими підприємствами реалізовано продукції на суму 35,0 млн.грн., що на 40,7% більше ніж у відповідному періоді 2010 року.



ТОВ «Городокконсервмолоко» за звітний період вироблено 655 тонн консервів молочних, 30 тонн масла вершкового, 28 тонн кисломолочної продукції. На даному підприємстві проведено атестацію щодо відповідності продукції державного стандарту ISO 9001-2001, освоєно випуск інноваційної продукції – згущене вагове варене молоко «Іриска». Підприємство є одним із основних експортерів продукції, що виробляється на Городоччині. Так, за 2010 рік експортовано продукцію в Росію, Казахстан, країни Африки на 574 тис.дол.США, а у серпні цього року експорт склав 210 тис. дол.. США. Обсяг реалізованої промислової продукції за січень-липень 2011 року збільшено майже на 5 млн.грн., або на 57,6%.


Для забезпечення стабільної роботи підприємства, нарощування обсягів виробництва, створення нових робочих місць, забезпечення гарантованих і постійних доходів сільського населення від продажу молока районною держаною адміністрацією спільно із керівництвом заводу проведені об’їзди усіх 29 сільських рад щодо залучення жителів населених пунктів району до здачі молока на ТОВ «Городокконсервмолоко».


На сьогоднішній день до заготівлі молока залучено 19 сільських рад, сировина заготовлюється на 28 заготівельних пунктах за ціною 2,50 – 2,70 грн./літр, від сільськогосподарських формувань – 2,85 - 4,00 грн./літр, розрахунки проводяться два рази на місяць, заборгованості немає.

В найближчий час планується закупівля обладнання для відновлення випуску сухого молока.

Разом із тим керівництву підприємства необхідно вирішувати питання придбання та встановлення холодильного обладнання в заготівельних пунктах для забезпечення якісних показників молока.


Підприємством ТОВ «Поділля-Агропромсервіс» проведено у цьому році капітальний ремонт виробничого обладнання. Встановлено новий прес СМК – 325. Підприємство працює з позитивним сальдо. Обсяги реалізації продукції збільшено на 240 тис.грн., випущено 3 млн.штук цегли будівельної.


Стабільно працює МПП «Полімер», даним підприємством випускається промислової продукції в обсязі більше 6,5 млн.грн. на рік, понад 1000 найменувань – це вироби із пластмаси, приладдя канцелярське, шкільне тощо.


Крім названих основних промислових підприємств в районі успішно працює Іванковецький плодзавод, хлібзавод де випускається до 280 тонн овочів консервованих, 110 тонн хлібобулочних виробів, 70 тонн борошна пшеничного, 194 тонн кормів та преміксів для сільськогосподарських тварин, створено 45 нових робочих місць.


На підприємстві ТОВ «Елада» в с.Велика Яромирка та ТОВ «Перлина Збруча» смт.Сатанів проводиться розлив мінеральної води в європляшку, а це 1200 дека літрів, 38 нових робочих місць.


ПП Задорожний Р.Б. – виробництво хліба та хлібобулочних. кондитерських виробів, працює 16 чоловік, ПП Гуменний В.М. - на орендованих площах ВАТ «Сатанівський плодзавод» проводиться випуск різноманітної консервованої продукції, працює 21 особа.


Напревеликий жаль хочу констатувати той факт, що нам так і не вдалося відновити роботу ПП «Городоцький цукровий завод», ТОВ «Говер». Хоча було проведено ряд робочих нарад , зустрічей, і за участю голови ОДА В.Ядухи з власниками цукрового заводу та верстатобудівельного. Але рук ми не опускаємо, перемовини продовжуються, хоча повірте, що робити це дуже і дуже непросто. Адже інтереси власників не завжди співпадають з інтересами місцевої влади, а ми свої стосунки з власниками будували і будемо будувати відстоюючи виключно інтереси розвитку району та наших жителів.


Як було сказано раніше, ми всебічно сприяємо реалізації підприємницької ініціативи, становленню бізнесу. Відкрито українсько-польське підприємство по забою ВРХ, свиней, реалізації м’яса та м’ясопродуктів із перспективою на виробництво ковбасних виробів, де буде працювати понад 50 чоловік. На його розвиток направлено майже 500 тис. євро.


У селі Бедриківці успішно почало працювати підприємство ТОВ «Обзор» по виробництву цегли будівельної та щебеню, потужність підприємства 2,0 млн. штук цегли за 8 годин роботи, працює 6 чоловік, освоєно 742 тис. грн., в подальшому підприємство налаштовано працювати в 2 зміни , а це ще 12 нових додаткових робочих місць.


За участю вітчизняного інвестора компанії «Юрія Фарм» м.Київ в м.Городок відкрито логістичний комплекс, який буде забезпечувати 3 області (Хмельницьку, Тернопільську, Чернівецьку) лікарськими засобами, освоєно понад 5 млн грн. коштів, створено 22 нових робочих місця.


Безумовно, що пуск в експлуатацію цих та інших об’єктів позитивно вплинуло не лише на процес наповнення бюджету, а й в рівні відновлення довіри до влади.


^ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ.


Районна державна адміністрація залучення іноземних та вітчизняних інвестицій розглядає, як джерело збільшення промислового, сільськогосподарського потенціалу району, розвиток сфери надання послуг та знову ж створення нових робочих місць. У цьому напрямку успішно проводять свій бізнес громадяни Польщі, Німеччини, Франції, Кіпру, Росії.


Загальний обсяг іноземних інвестицій в економіку району станом на 01.07.2011 року склав 1648,7 тис.дол.США, що на 213,2 тис.дол.США більше ніж на початок року.




Потужно здійснює освоєння інвестиційних коштів на будівництві другого корпусу молочнотоварної ферми в с.Остапківці ТОВ «Новий двір» - освоєно 90,0 млн.грн., проводиться реконструкція приміщень для утримання 12 тис. голів свиней в с.Левада ТОВ «Оболонь-Агро» - 5,0 млн. гривень.


У цьому році в районі розпочато реалізацію стратегічно важливих інвестиційних проектів, а саме:

будівництво м’ясо-переробного комплексу в с.Лісогірка;

реконструкція господарських приміщень в с.Новий Світ під виробництво технічної олії;

будівництво ТОВ О.С.К «Сонячний прованс» смт.Сатанів;

будівництво діагностичного лікувально-реабілітаційного курортного комплексу «Джерела Поділля» на 1500 місць смт.Сатанів;

реконструкція колишнього Будинку культури №2 від Городоцький районний територіальний центр соціального обслуговування.


У 2010-2011 роках в економіку району вкладено 132,5 млн.грн. капітальних інвестицій, з яких 92,2 млн.грн., або майже 70% становили інвестиції в основний капітал.





Введено в експлуатацію 12620 квадратних метрів загальної площі житла.



Будівельними підприємствами району виконано будівельних робіт на суму 8,0 млн. гривень.

Здано в експлуатацію:

перукарню та магазин в смт.Сатанів;

котельню Санаторію «Товтри»;

3 житлових кооперативи;

котельні Пільноолексинецької та Немиринецької ЗОШ, спортивного комплексу в с.Лісоводи;

дитячий майданчик ім. Виноградського м. Городок;

їдальню Лісогірської ЗОШ.

Закінчено реконструкцію:

Іванковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів;

повітряної електролінії 10 кВ м.Городок – 1,5 км.;

повітряної електролінії 0,4 кВ м.Городок – 1,9 км., в с.Пільний Олексинець – 1,6 км., в с.Кузьмин – 2,0 км.

Проведено капітальні ремонти:

доріг по вулицях Качинського, Станційна, Грушевського, Київська в м.Городок – на що з обласного бюджету виділено 1,1 млн.грн.;

За рахунок коштів з обласного бюджету, місцевих бюджетів, соціальних угод проведено поточні ремонти вулиць в усіх населених пунктах району, де освоєно понад 788 тис.гривень. На відновлення вуличного освітлення територіальних громад освоєно 176,2 тис.грн. бюджетних та спонсорських коштів.


Продовжуються роботи по:

будівництву автомобільної дороги с.Іванківці – смт.Сатанів (19,7 млн.грн);

будівництву очисних споруд смт.Сатанів (3,2 млн.грн.);

капітальному ремонту Сатанівської дільничної лікарні (208 тис.грн.);

капітальному ремонту доріг в смт.Сатанів (вул.Богдана Хмельницького, Бузкова- 800 тис.грн.);

встановлення теплоакумуляційного опалення у Іванковецькій ЗОШ (290 тис.грн.) та будинку культури в смт.Сатанів (290 тис.грн.) ;

реконструкції Будинків культури сіл Курівка (сільський бюджет 150 тис.грн.), Пільний Олексинець (районний бюджет 170 тис.грн.), Клинове (районний бюджет 170 тис.грн.), Іванківці (спонсорська допомога 800 тис.грн.);

відновленню вуличного освітлення та проведення ремонтів комунальних доріг в населених пунктах району (300 тис.грн.);

реконструкція колишнього дитячого садка с.Мудриголови під стаціонарне відділення для одиноких пристарілих громадян «Берег надії» (680 тис.тис.).

скверу біля районного Будинку культури (0,9 млн.грн.).


БЮДЖЕТ.


Одним з найважливіших напрямків роботи районної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування є наповнення дохідної частини місцевих бюджетів.


Загальний обсяг доходів місцевого бюджету, який затверджено на 2011 рік, становить 24 млн.грн., що на 2,7 млн.грн., або на 12,7 % більше ніж у 2010 році.


Доходи бюджету району за 2005-2011 роки (загальний фонд), тис.грн.




Забезпечено виконання бюджету району по доходах загального фонду на 105,3%, до показників затверджених сесіями рад (додатково отримано 683,7 тис.гривень).


Зростання надходжень до бюджету району вдалося досягти завдяки:

зростанню надходжень податку з доходів фізичних осіб (за січень-серпень 2011 р. – на 158,2 тис.грн., або на 10,7 % більше ніж за відповідний період 2010 року);



Надходження податку з доходів фізичних осіб, тис.грн.





зростанню надходжень плати за землю (за січень-серпень 2011 р. – на 322,4 тис.грн., або на 63,7 % більше ніж за відповідний період 2010 року).



Надходження до бюджету району від оренди землі, тис.грн.




Основними бюджетоутворюючими підприємствами району в 2010-2011 роках є:

КСПС Санаторій «Товтри», яким сплачено понад 2,6 млн.грн. зборів та платежів до зведеного бюджету;

ДП Санаторій «Збруч» - 1,9 млн.грн.;

ДП Оздоровчий комплекс «Поділля» - 1,7 млн.грн.;

ТОВ «Поділля-Агропромсервіс» - 1,4 млн.грн.;

ТОВ «Городоконсервмолоко» - 0,8 млн.грн.

Обсяг дотацій з державного бюджету за січень-серпень 2011 року склав 60,4 млн.грн., що на 0,5 млн.грн., або 100,8% більше ніж у порівнянні з січнем-серпнем 2010 року.


До спеціального фонду районного бюджету за січень-серпень 2011 року надійшло доходів в сумі 2,4 млн.гривень.


Вжиті заходи щодо наповнення дохідної частини бюджету району забезпечили виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ з врахуванням росту мінімальної заробітної плати; фінансування видатків на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, надання пільг і субсидій особам пільгової категорії; проведення в повному обсязі розрахунків за енергоносії; фінансування інших видатків, необхідних для виконання бюджетними установами своїх функцій та пріоритетних програм.


В структурі видатків загального фонду бюджету району по основних галузях найбільша питома вага припадає на освіту – 34,4 млн.грн., соціальний захист – 29,7 млн.грн., охорона здоров’я – 14,7 млн.грн., культура - 3,8 млн.грн., інші – 13,9 млн.гривень.

Структура видатків загального фонду бюджету району по основних галузях

за січень-серпень 2011 року, тис.грн.




В структурі основних видатків районного бюджету за напрямками використання на заробітну плату з нарахуваннями у всіх бюджетних установах із загального фонду бюджету району 158,3 млн.грн. припадає 78,6 млн.грн., або 51,1 відсотка. Трансферти населенню (пільги, допомоги, субсидії) – 41,6 млн.грн., або 27 відсотків. На оплату енергоносіїв – 10,1 млн.грн., або 6,5 відсотків. Капітальні видатки складають 15 млн.грн., або 10,4 відсотка.


Наповнення бюджету – це можливість покращити якісну структуру видатків, тому районна державна адміністрація в цьому напрямку планує здійснити суцільну інвентаризацію земель закріплених за місцевими радами, з метою визначення недобросовісних орендарів, що своєчасно не сплачують орендної плати за землі державного значення та податку з доходів фізичних осіб з нарахованої оренди земельних паїв. Вважаємо це суттєвим джерелом наповнення дохідної частини бюджету, адже на сьогодні 4 тис.га ріллі використовується без оформлення відповідних документів, втрати бюджету орієнтовно складають 1,5 млн.гривень.


^ ДОХОДИ НАСЕЛЕННЯ.


У районі збережено позитивні тенденції щодо збільшення рівня номінальної середньомісячної заробітної плати.


Так, за січень-липень 2011 року середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника склала 1626,27 гривень, порівняно з відповідним періодом минулого року збільшилась на 224,70 грн., або на 16,0 відсотка.


Не зважаючи на підвищення рівня заробітної плати, середньомісячна заробітна плата штатного працівника району у липні 2011 року склала 1798 грн., що становить лише 82,4 відсотка середнього рівня по області (2182 гривень).


По видах економічної діяльності, нижче обласного показника середньомісячна заробітна плата по району склала у переробній промисловості – 1442,82 грн. (по області – 2166 грн.), в будівництві – 1387, 72 грн. (по області – 1706 грн.), в освіті – 1850,95 грн. (по області – 2044 грн.), працівників охорони здоров’я та надання соціальної допомоги – 1635,98 грн. (по області -1757 грн.).



Тому районною державною адміністрацією проводиться робота з роботодавцями щодо забезпечення гарантій працюючим, легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати.

Бізнес повинен працювати в рівних умовах та опікуватися долею найманих працівників. Вони мають бути впевнені в отриманні пенсії за віком, в забезпеченні соціальних виплат у разі втрати працездатності.


Хочу звернути увагу на те, що позитивні зміни відбулися в сфері фінансування пенсій, з бюджетів різних рівнів виділялося значно більше коштів на реалізацію різноманітних соціальних програм.


Управлінням Пенсійного фонду України в районі обслуговується 18962 пенсіонерів. Середній розмір пенсії в місяць склав 932,60 грн., що на 61,45 грн. більше попереднього року. На фінансування пенсій направлено 107,3 млн.грн. При цьому забезпеченість власними коштами становить 21,6 відсотка.

До бюджету управління надійшло 23,2 млн.грн. власних коштів, що становить 100,1% до запланованих показників. У порівнянні з відповідним періодом минулого року загальна сума власних доходів зросла на 3,8 млн.грн., або 19,7 відсотка.


^ СОЦІАЛЬНА СФЕРА.


У питаннях соціального захисту головна мета – дійти до кожного малозабезпеченого та того, хто потребує допомоги. Відчутно зросли розміри різного роду соціальних компенсацій, пільг та субсидій, матеріальної допомоги тощо.

На фінансування галузі у 2010 році було виділено 38 млн.грн., у 2011 році – 45,7 млн.грн., фінансування у січні-червні поточного року склало 22,6 млн.гривень.



За 8 місяців 2011 року за тринадцятьма видами державних допомог 4502 одержувачам призначено 23,1 млн.грн., що на 3,4 млн.грн. або на 17% більше, ніж за аналогічний період минулого року.


Виплачено з початку року допомог на суму 23,1 млн.грн., тобто заборгованості станом на 1.09.2011 року немає. Допомоги виплачуються вчасно, без порушення термінів виплати.


В порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла кількість одержувачів по допомозі по догляду за дитиною по досягненню нею трирічного віку на 32 чол., по допомозі одиноким матерям на 26 чол., по державній соціальній допомозі інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам на 47 чол., по державній соціальній допомозі малозабезпеченим сім’ям на 37 чол., по допомозі по догляду за інвалідам І групи чи престарілим на 44 чол., по тимчасовій державній допомозі дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, на 22 чол.


Кількість одержувачів державних допомог за звітний період зросла в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 229 чол. або на 5,4%.


У відповідності до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» 4523 ветеранам війни виплачено щорічну разову грошову допомогу до 5 травня на суму 932,5 тис.грн. Протягом 2011 року 5 ветеранів війни отримали автомобілі «Славута».

За 8 місяців 2011 року працівниками територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) надано 104902 соціально-побутових послуги 3717 громадянам похилого віку та інвалідам.

Основне завдання - наближення соціальних послуг до ветеранів, пенсіонерів, самотніх та обмежених в фізичних можливостях людей.

Так, функціонує Центр «Віра в життя», в якому щомісячно проходить реабілітацію 35-40 чол, працює стаціонерне відділення «Доброта» в с.Немиринці, в якому станом на 1.09.2011 року проживає 15 підопічних. До 20-ї річниці Незалежності України відкрито відділення «Відродження» по наближенню соціальних послуг до територіальної громади с.Кузьмин.


Проводиться реконструкція приміщення дитячого садка в с.Мудриголови під відділення «Берег Надії» територіального центру.


Діяльність Городоцького районного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів спрямована на соціальну, педагогічну, психологічну реабілітацію дітей-інвалідів, медичний супровід, підготовку їх до самостійного життя і праці, створення найсприятливіших умов для їх розвитку.

На 2011 рік затверджено видатків на суму 819,8 тис. грн. На 8 місяців поточного року затверджено видатків на суму 583,7 тис. грн., за звітній період використано 547,3 тис.грн.


Зайнятість населення. За січень-серпень 2011 року за сприянням служби зайнятості працевлаштовано 549 осіб, 11 особам надано допомогу для започаткування власної справи, в тому числі 4 особи отримали допомогу з числа сільського населення. Залучено 192 особи до громадських робіт, професійне навчання пройшли 186 осіб з числа безробітних, 88 осіб навчалися для потреб сільської місцевості.


Протягом звітного періоду суб’єктами господарювання створено 516 нових робочих місць. Річне завдання (500) виконано на 103,2 відсотка.

Найбільше робочих місць створено комунальним підприємством “Городоккомунсервіс” - 78, Центральною районною лікарнею – 15, ТОВ “Новий двір” - 10, ПП ім. Ткачука - 10 робочих місць.


^ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я.


Медичні послуги населенню Городоччини надають:


3 стаціонарних лікарняних заклади;

7 лікарських амбулаторій;

49 ФАПів.


У системі охорони здоров’я району працює 118 лікарів та 378 молодших медичних спеціалістів.


На функціонування галузі у 2010 році було виділено 23,7 млн.грн., у 2011 році 23,4 млн.грн., фінансування у січні-червні поточного року склало 11,2 млн.гривень.



Додатково медичними закладами протягом І півріччя залучено 237,0 тис.грн. позабюджетних коштів – близько 1,0% від річного бюджету, або 4,10 грн. на 1 мешканця.


У середньому на одного мешканця району видатки на медицину за перше півріччя 2011 року склали 289,17 гривень.


На 1,3% зросла вартість ліжко-дня і становить 117,53 гривень.

За звітний період в медичній галузі за рахунок коштів державного обласного, районного бюджетів закуплено і отримано медичного обладнання і медичної апаратури на суму 2020,2 тис.гривень.


Проводиться значна робота по покращенню матеріально-технічної бази лікарських профілактичних закладів району.

Проведено ремонт поліклінічного відділення Сатанівської лікарні на суму 208,0 тис.гривень.


Складна ситуація склалася цього року з фінансуванням закладів охорони здоров’я, коли за формульним розрахунком з державного бюджету було передбачено коштів на 1 млн.грн. менше ніж у минулому році. Частково ця проблема була вирішена за рахунок районного бюджету. Так з коштів на розвиток соціально-культурної сфери центральній районній лікарні додатково було виділено 326,2 тис.грн.:

придбання комплексу ендохірургічного обладнання ЕЛЕПС (188,9 тис.грн.;

здійснення розрахунків за виконані роботи по ремонту Сатанівської лікарні (59,6 тис.грн.);

придбання кабелів, стойки при борної, відео монітора, камери стерилізації, лапароскопа (77,8 тис.грн.).


Крім цього, за рахунок вільного залишку бюджету на 01.01.2011 року на охорону здоров’я виділено додатково до основного кошторису 350 тис.гривень:

на капітальний ремонт Сатанівської лікарні (150,0 тис.грн.);

придбання медикаментів (140,0 тис.грн.);

сплата пільгових рецептів (60,0 тис.грн.).


У разі перевиконання дохідної частини районного бюджету за 9 місяців 2011 року додатково будуть спрямовані кошти на потребу галузі.


^ ОСВІТА.


Соціально важливою для суспільства є галузь освіти.

У 40 навчальних закладах району навчається 5124 учнів, 1251 дитина дошкільного віку відвідують 28 дошкільних навчальних заклади, два заклади позашкільної освіти.


На фінансування галузі у 2010 році було виділено 51,9 млн.грн., у 2011 році 55,4 млн.грн., фінансування у січні-червні 2011 року склало 29,7 млн.гривень.



Забезпечено виплату заробітної плати та відпускних педагогічним працівникам у повному обсязі.


На виконання Програми «Шкільний автобус» для підвозу дітей використовується 16 автобусів, підвозиться 463 дітей та педагогічних працівників.


Є додаткова потреба в двох автобусах, які очікуються отримати до кінця року.


Організовано безкоштовне харчування дітей з малозабезпечених сімей, дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування (383,2 тис.грн.).


Вартість харчування однієї дитини в день учнів 1-4 класів становить 3,0 грн., дітей-сиріт з малозабезпечених сімей 3,0 грн., у дошкільних навчальних закладах 5,40 гривень.


Усі навчальні заклади району підключено до мережі Інтернет.


Зміцнюється матеріально-технічна база закладів освіти.


Завершено капітальний ремонт Лісогірської ЗОШ І-ІІ ступеня (248,9 тис.грн.), Іванковецької ЗОШ (260,0 тис.грн.), проведено капітальний ремонт харчоблоку Тротянецької ЗОШ, переведено на опалення газом котельні Пільноолексинецької та Немиринецької ЗОШ (420,0 тис.грн.).


Встановлено пластикові вікна в Лісоводській, Великолевадській, Великояромирській, Городоцькій №4 (77 вікон – 216,5 тис.грн.), №3 (102 вікна – 237,5 тис.грн.), гімназії (111 вікон – 226,2 тис.грн.), початковій школі (78 вікон – 225,3 тис.грн.), Пільноолексинецькій ЗОШ.


Облаштовано внутрішні туалети у Сатановецькій, Сатанівській, Великояромирській ЗОШ, проведено капітальні ремонти системи опалення Городоцької ЗОШ №4 (150,0 тис.грн.), системи опалення Лісогірської ЗОШ (99,0 тис.грн.). На що використано до 800 тис.грн. бюджетних коштів.


Виготовлена проектно-кошторисна документація для встановлення електроопалення в Іванковецькій ЗОШ, переведено на електроопалення Варовецьку ЗОШ.


У літній період було організовано роботу 35 пришкільних таборів з денним перебуванням та 1 наметове містечко, всього оздоровлено 3309 дітей району. Організовано літнє оздоровлення 1500 дітей пільгових категорій, на що витрачено 57,9 тис.гривень.


^ КУЛЬТУРА ТА ТУРИЗМ.


Районна державна адміністрація розуміє важливість культурного розвитку кожної територіальної громади.


На фінансування культури та туризму у 2010 році було виділено 6,5 млн.грн., у 2011 році – 6,3 млн.грн., фінансування у січні-червні 2011 року склало 3,0 млн. гривень.



Жителі району мають можливість проводити своє дозвілля в 43 Будинках культури та клубах, 46 бібліотеках із загальним фондом 658,4 тис. книг. Працюють 3 школи естетичного виховання, районний краєзнавчий музей, 11 сільських музеїв на громадських засадах, 9 колективів, що носять звання «Народний аматорський».


У цьому році виділено понад 1,0 млн.грн. на проведення капітальних та поточних ремонтів Будинків культури в м.Городок, в с.Пільний Олексинець, с.Клинове, с.Курівка з місцевих бюджетів.


Крім того, залучено майже 800,0 тис.грн. позабюджетних коштів на проведення капітального ремонту Іванковецького Будинку культури ТОВ «Оболонь».


На сьогодні в закладах культури району встановлено 92 металопластикових вікна на суму 171,7 тис.грн.; проведено заміну опалювальної системи в дитячій художній школі та районному будинку культури, на що використано 258,7 тис.гривень. За кошти сільських бюджетів підведено електроопалення до Остапковецької бібліотеки та Кузьминського будинку культури.


Постійно здійснюються заходи щодо відзначення на належному рівні визначних та пам’ятних дат вітчизняної історії, ювілеїв видатних особистостей держави, державних свят.


Уже 2 роки поспіль на високому професійному рівні в районі проведено Регіональний фестиваль «Душа землі моєї».


Значним досягненням стала перемога трьох сільських бібліотек сіл Лісоводи, Чорниводи, Велика Яромирка у проекті «Глобальні бібліотеки України – Бібліоміст», виграно гранд посольства США – 15 комп’ютерів.


Наш Городоцький район є унікальним районом Хмельницької області на Поділлі, 13 відсотків території району входять в зону Національного природного парку «Подільські Товтри» - одної із шести таких заповідних територій України.


Розроблено та виготовлено буклети по 8 туристичних маршрутах району, це: «Древній Сатанів», «Свято-Троїцький Монастир», «Троянів вал», «Національний природний парк «Подільські Товтри» , «Давньоруське городище» тощо.


Діє 3 агрооселі, які мають можливість приймати до 300 відпочиваючих на рік.


ПІДПРИЄМНИЦТВО.


У районі створено сприятливе середовище для здійснення підприємницької діяльності шляхом упровадження системних заходів з оптимізації державного регулювання у сфері державної реєстрації суб’єктів господарювання, дозвільної системи, реалізації ефективної регуляторної політики та умов для само зайнятості.


Успішно проводять свій бізнес 120 малих підприємств, 1567 суб’єктів господарської діяльності – фізичних осіб, 92 фермерських господарств, всього в малому бізнесі задіяно понад 4494 особи, що становить 3,1% до кількості населення у працездатному віці.


Підприємствами малого бізнесу реалізовується продукції більше 73 млн.гривень, а це майже 26 відсотків продукції, що реалізовується усіма підприємствами району.


Власні кошти підприємств вкладаються не тільки в торгівлю, а й у розширення виробництва, будівництва офісів та фірмових магазинів, облаштування прилеглих територій. Завдяки цьому змінюється архітектурне лице не тільки районного центру, але й селища та сільських населених пунктів.


Щорічно зростають надходження до
еще рефераты
Еще работы по разное