Реферат: Загальна характеристика роботи актуальність теми


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ
Актуальність теми. Підйом української економіки, що намітився в останні роки, обумовив можливість залучення великих інвестицій у різні її сектори та галузі. Разом із цим, з урахуванням особливостей пострадянського підходу до природокористування, відомчих підходів і наростання глобальних проблем багато регіонів, територій та природних об'єктів України знаходяться у кризовому економіко-екологічному стані, що є певною потенційною загрозою за умови збільшення виробничого пресингу в різних його видах (відповідно до 4-го, 5-го, 6-го виробничого укладу). Певною відповіддю на ситуацію, яка склалася, можуть стати розробки в сфері природоохоронного інвестування та екологізації інвестиційної діяльності в цілому. В дослідження економіко-екологічних проблем з екологічного інвестування та, пов'язаних з ним, видів економічної діяльності достатній внесок зробили українські вчені І.О.Александров, Б.В. Буркинський, О.Ф. Балацький, В.В. Горлачук, Т.П. Галушкіна, І.Г.Гречановська, О.М. Громова, С.М. Ілляшенко, В.Г. Ковальов, Н.Г.Ковальова, О.О. Лапко, Л.Г. Мельник, Є.В. Мішенін, В.А. Паламарчук, В.М. Степанов, О.В. Садченко, В.М.Трегобчук, С.К.Харічков, важливий внесок у розвиток загальної теорії інвестиційної діяльності внесли А.М. Алимов, В.П. Александрова, Ю.В. Бажал, В.М. Геєць, З.В. Герасимчук, І.І. Грузнов, В.І. Захарченко, С.М. Козьменко, О.Є. Кузьмін, І.І. Лукінов, Б.А. Малицький, І.П. Продіус, А.І. Сухоруков, М.Г. Чумаченко .

Проте, незважаючи на очевидні досягнення у вивченні комплексу проблем екологічних інвестицій, залишаються вкрай актуальними питання дослідження категоріального апарату цього нового економіко-екологічного напряму, розробки методологічних підходів і методів впровадження екологічного інвестування та екологізації інвестиційної сфери. При цьому особливого значення набувають питання формування наукових основ управління інвестиційними процесами в екологічній сфері, визначення ролі держави та розширення сфери дії ринкових механізмів. Ці питання у вітчизняній та закордонній економічній науці пророблені недостатньо. Дані обставини обумовили вибір теми дисертаційної роботи, її мету та побудову структури досліджень.

^ Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконувалась відповідно до планів бюджетної тематики за темами: "Економіко-екологічні проблеми розвитку чистих технологій" (номер державної реєстрації 0105U004502), де автором сформульовано методологічні та методичні принципи формування системи інтегрованого управління екологічними інвестиціями; "Оптимізація транспортного комплексу як бази сталого розвитку приморських територій України" (номер державної реєстрації 0105U004886) – автором розроблено методологічні та методичні підходи до вдосконалювання оцінки економіко-екологічного та соціально-екологічного інвестиційного ефекту.

^ Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичного, методичного та організаційного забезпечення механізмів підвищення економіко-екологічної ефективності природоохоронних інвестицій. Необхідність досягнення поставленої мети обумовила першочергову важливість вирішення таких завдань:

уточнити понятійно-категоріальний апарат системи інвестицій, спрямованих на охорону навколишнього природного середовища та раціональне природокористування;

сформувати методологічний базис економіко-екологічного моніторингу інвестиційного середовища в сфері охорони природи та раціонального природокористування як складової процесу вдосконалювання національного інвестиційного розвитку;

удосконалити методичні підходи до оцінки ефективності інвестиційної діяльності в сфері природокористування;

підвищити ефективність механізмів економіко-екологічної інвестиційної політики;

сформувати стратегії та механізми регіоналізації ефективної екологічної інвестиційної діяльності як ключового елемента національного економіко-екологічного розвитку.

Об'єктом дослідження є механізми управління інвестиційними процесами в сфері природокористування.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні та методичні основи формування системи ефективного управління природоохоронними інвестиціями.

^ Методи дослідження. Методичною основою дисертаційного дослідження є теоретичні розробки вітчизняних і закордонних учених у галузі економіки природокористування та охорони навколишнього середовища, екологічних інвестицій, інвестиційної теорії. При оцінці тенденції національного інвестиційного розвитку в контексті трансформацій економіко-екологічного розвитку використовувалися методи інтегрування підходів економіко-екологічного апарату, загальної теорії розвитку, методи експертних оцінок, методи економіко-екологічного аналізу. В основу формування стратегій і механізмів супроводу екологічної інвестиційної діяльності та підвищення ефективності механізмів економіко-екологічної інвестиційної політики використана теорія комунікацій, методи теорії управління економічними системами та теорії екологічного менеджменту.

Інформаційно-методичною базою досліджень є Закони України, Укази Президента України, Законодавчі акти Верховної Ради, Постанови Кабінету Міністрів України, нормативні документи міністерств і відомств, органів регіонального управління, офіційні статистичні матеріали, аналітичні огляди з економічних питаннях природокористування та охорони навколишнього середовища, а також матеріали, які були опубліковані в монографічній літературі та періодичних виданнях.

^ Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в тому, що вперше на основі теорії комунікації, системного підходу та методів менеджменту природоохоронної діяльності обґрунтовано комплексні підходи до забезпечення механізмів підвищення економічної ефективності природоохоронних інвестицій. Найбільш важливими результатами досліджень, які мають наукову новизну, є такі:

вперше:

- запропоновано комплексний механізм екосистемного трансферту інвестицій для забезпечення екосистемних послуг, основними елементами якого є принцип платності екосистемних послуг, впровадження принципів інтегрального управління природними ресурсами, еколого-комунікативної комплементації суб’єктів природокористування, комплексного урахування еколого-економічних ефектів інвестування у відновлення функцій природно-господарських систем;

удосконалено:

- методологічний базис економіко-екологічного моніторингу інвестиційного середовища в сфері охорони природи та раціонального природокористування на базі використання системного аналізу, оцінок економіко-екологічних трансформацій і процесів формування бюджетних витрат на охорону навколишнього середовища;

- методичні підходи до оцінки ефективності інвестиційної діяльності в сфері природокористування на основі факторного аналізу, комплексування ефектів екологічних інвестицій, впровадження інвестицій в екосистемні послуги;

дістало подальший розвиток:

- понятійно-категоріальний апарат теорії природоохоронних інвестицій, а саме впровадження категорії трансферту інвестицій в екосистемні послуги, та застосування екосистемної класифікації екологічних і природоохоронних інвестицій, оцінки факторів стабілізації ресурсного потенціалу;

- підходи до впровадження прогресивних напрямків регіонального інвестування в екосистемні послуги, включаючи механізми економіко-екологічного супроводу інвестиційної діяльності, екологічного лізингу, комунікаційні механізми регіоналізації природоохоронних інвестицій.

^ Практичне значення одержаних результаті
еще рефераты
Еще работы по разное