Реферат: Про затвердження Програми Розвитку сфери побутового обслуговування населення в місті Чугуєві на 2011-2015 роки


ЧУГУЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ХVIІІ СЕСІЯ VI СКЛИКАННЯ

Р І Ш Е Н Н Я


від «25.11.»2011

м. Чугуїв № 729 - VI


Про затвердження Програми

Розвитку сфери побутового

обслуговування населення в місті

Чугуєві на 2011-2015 роки


Керуючись п.22 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рішення Виконавчого комітету від 14.10.11 № 470 «Програма розвитку сфери побутового обслуговування населення в місті Чугуєві 2011-2015 роки», рішення Харківської обласної ради від 16 червня 2011 №170-VI «Про затвердження регіональної Програми розвитку сфери побутового обслуговування населення Харківської області на 2011-2015 роки», розпорядження міського голови від 19.04.2011 №144 «Про затвердження Концепції розвитку сфери побутового обслуговування населення міста на 2011-2015 роки та Перспективного плану розвитку мережі підприємств побутового обслуговування населення міста Чугуєва на 2011-2015 роки», Чугуївська міська рада

В И Р І Ш И Л А:


1. Затвердити Програму розвитку сфери побутового обслуговування населення в місті Чугуєві на 2011-2015 роки ( додається).

2. Відповідальність за виконання рішення покласти на першого заступника міського голови ВАРЖЕЇНОВА Ю.К.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з правових питань, правопорядку та регуляторної політики (РЄЗЧЕНКО Є.О.) та на постійну комісію з питань інвестиційно-інноваційної діяльності, розвитку малого та середнього бізнесу (ЛУНІН Є.В.)


^ Міський голова Г.М. МІНАЄВА


Додаток

до рішенням ХVIІІсесії

Чугуївської міської ради

VI скликання

від 25.11. 2011 № 729- VI


Програма

розвитку сфери

побутового обслуговування населення в місті Чугуєві

на 2011-2015 роки


м.Чугуїв

2011


ПАСПОРТ


Програми розвитку сфери побутового обслуговування населення

в місті Чугуєві на 2011-2015 роки.


1. Ініціатор розроблення Програми - Чугуївська міська рада, відділ споживчого ринку виконавчого комітету.


2. Розробник Програми - відділ споживчого ринку виконавчого комітету.


3. Виконавці Програми –управління праці та соціального захисту населення, відділ з питань земельних відносин, комунальної власності та приватизації, відділ споживчого ринку Виконавчого комітету Чугуївської міської ради.


^ 4. Термін реалізації Програми - 2011-2015 роки.


5. Фінансове забезпечення виконання завдань Програми здійснюється за рахунок:


- залучення інвестицій для розвитку сфери побутових послуг;

- коштів суб’єктів підприємницької діяльності .


ЗМІСТ 

 

стор.

 

Вступ

3

 

 

І. Загальні положення

3

 

 

ІІ. Мета Програми

4

 

 

ІІІ. Характеристика стану розвитку сфери побутового обслуговування  населення в місті Чугуєві

 4

 

 

IV. Основні пріоритетні напрями розвитку сфери побутового обслуговування населення, основні завдання та заходи щодо їх виконання

6

1. Підвищення ефективності діяльності підприємств побуту та їх розвиток за рахунок розвитку підприємницької активності

6

2. Удосконалення організаційної структури сфери побутового обслуговування, впорядкування її діяльності з метою задоволення потреб населення у високоякісних послугах

7

3. Формування сприятливих умов для зростання інвестиційної діяльності у сфері побутового обслуговування населення

8

4. Подальший розвиток мережі підприємств побутового обслуговування в місті Чугуєві

9

5. Удосконалення кадрової політики

10

 

 

V. Фактори забезпечення реалізації Програми на регіональному рівні

11


VI. Фінансове забезпечення Програми на виконання основних пріоритетних напрямів та завдань

12

 

 

VII. Результати, які очікуються від реалізації Програми

12



ВСТУП

Программа розвитку сфери побутового обслуговування населення в місті Чугуєві на 2011-2015 роки (далі – Програма) розроблена відділом споживчого ринку Виконавчого комітету Чугуївської міської ради на підставі положень Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в України», рішення Харківської обласної ради від 16 червня 2011 №170-VI «Про затвердження регіональної Програми розвитку сфери побутового обслуговування населення Харківської області на 2011-2015 роки», розпорядження міського голови від 19.04.2011 №144 «Про затвердження Концепції розвитку сфери побутового обслуговування населення міста на 2011-2015 роки та Перспективного плану розвитку мережі підприємств побутового обслуговування населення міста Чугуєва на 2011-2015 роки», інших нормативних актів, які регулюють діяльність у сфері побутового обслуговування населення.

Программа є комплексом заходів, спрямованих на виконання пріоритетних завдань і вирішення питань щодо реалізації державної політики у сфері розвитку побутового обслуговування населення.

Программа є довгостроковою і реалізується на підприємствах побуту всіх форм власності.


І. Загальні положення


          Побутове обслуговування населення – це професійне ремесло, традиції, спосіб організації побуту  населення. Ринок послуг охоплює платні послуги щодо побутового обслуговування населення (перукарні, лазні, пральні, виготовлення та ремонт взуття, виготовлення та ремонт швейних виробів, послуги з технічного обслуговування та ремонту автомобілів, з ремонту теле- радіоапаратури та іншої відеоапаратури, фотопослуги та інші). Надання цих послуг має чітко виражений локальний характер.  

          Користувачами цих послуг є звичайні громадяни, домашні господарства, фірми, підприємства, а інколи й держава.

          Праця у сфері побутового обслуговування населення має продуктивний характер.              

          Тому проблеми, які існують у сфері побуту, мають загальні з проблемами розвитку малого підприємництва чинники. 

          Саме це, насамперед, визначає актуальність Програми.

ІІ. Мета Програми

Метою Програми є:

- аналіз сучасного стану розвитку сфери побутових послуг;

- аналіз проблем, пов'язаних із діяльністю сфери побутових послуг та суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у цій сфері;

- формування основних пріоритетних напрямів розвитку сфери побутових послуг в місті, завдань та заходів, реалізація яких забезпечить вирішення існуючих проблем та створення умов для розвитку сфери побуту, задоволення попиту населення в різноманітних послугах, поліпшення якості послуг та обслуговування замовників, створення умов для продуктивної зайнятості, надання підтримки розвитку малого та середнього підприємництва в галузі побутового обслуговування населення.


ІІІ. Характеристика стану розвитку сфери побутового обслуговування  населення в місті Чугуєві

За останні п’ять років основними напрямками в розвитку сфери побутового обслуговування населення було збільшення мережі сучасних підприємств побуту та надання населенню високоякісних послуг.

Перспективний план розвитку мережі підприємств побуту, затверджений розпорядженням міського голови від 16.06.2006 №262, виконано.

Станом на 01.10.11 на території міста функціонує 140 об’єктів побутового обслуговування населення. За період 2006-2010 років відкрито 43 нових об’єкта побутового обслуговування, при запланованих 39.

За рахунок введення нових об’єктів побутового обслуговування створено 100 нових робочих місць.

За 2010 рік населенню міста надано послуг на суму 27698 тис. грн., що на 43% більш, ніж за відповідний період 2009 року.

З початку поточного року відкрито такі об’єкти побуту: ремонт складно-побутової техніки (вул.Гагаріна,30), перукарня ( вул. Харківська, 249), майстерня з ремонту взуття, (вул. Харківська, 133), пункт надання послуг з чистки килимів (вул. Шевченко,1) та інші.

На СП «Чугуївський ринок» відкрито майстерню з ремонту одягу.

Для організації проведення в Україні матчів фінальної частини чемпіонату Європи 2012 вздовж автотраси Київ- Харків- Довжанський (мікрорайон «Авіатор» ) відкрито майстерню з ремонту взуття (м-н Авіатор»), салон фото послуг (вул. Харківська, 29).

Мережа об’єктів побуту в місті Чугуєві станом на 01.10.2011

Диаграма



Для найбільш повного задоволення потреб мешканців, координації розвитку підприємств сфери послуг у виконавчому комітеті постійно проводяться наради з зацікавленими підприємцями, їм надаються необхідні рекомендації, консультації з питань містобудування оподаткування, благоустрою міста, проведення міських заходів.

Відділом споживчого ринку залучаються побутові підприємства всіх форм власності до обслуговування на пільгових умовах чи на благодійній основі учасників Великої Вітчизняної війни, інвалідів, пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян.

Однак незважаючи на досягнення, які мали місце в останні роки, у сфері побуту міста ще існують і потребують вирішення деякі проблеми.

По-перше, потенціал сфери побутового обслуговування населення ще недостатній для задоволення потреб мешканців міста. Мережа підприємств побуту не дає всьому населенню міста можливості одержувати послуги за місцем проживання. Більша частина (89%) об’єктів розташовані в центральній частині міста, а в віддалених районах не створено умов для надання соціально необхідних побутових послуг.

По-друге, недостатньо використовуються в практичній роботі такі види послуг, як виїзне обслуговування, надання окремих видів послуг на замовлення. У зв'язку з цим населення, у віддалених мікрорайонах міста, не має мінімального асортименту соціально необхідних видів послуг: пралень, лазень, хімчисток, ремонту годинників, телерадіоапаратури, складної побутової техніки та інших.

По-третє, у сфері послуг мають місце випадки, коли підприємствами надаються побутові послуги низької якості, без належної гарантії. Це обумовлено низьким технічним рівнем деяких підприємств, які надають побутові послуги. Впровадження прогресивних технологій та переоснащення відбувається повільно. Кваліфікація значної частини фахівців, які працюють на підприємствах побуту, не відповідає вимогам ринкових умов.

По-четверте, має місце надання побутових послуг населенню без реєстрації підприємницької діяльності, тобто незаконно.

Фахівцями податкової інспекції, правоохоронних органів здійснюється робота з виявлення суб’єктів підприємницької діяльності, які надають населенню побутові послуги без реєстрації або не повністю сплачують податки.

^ IV. Основні пріоритетні напрямки розвитку сфери побутового обслуговування населення, основні завдання та заходи щодо їх виконання

Пріоритетами розвитку сфери побутового обслуговування населення на період 2011-2015 років є:

^ 1. Підвищення ефективності діяльності підприємств побуту та їх розвиток за рахунок розвитку підприємницької активності

Основні завдання:

- забезпечити щорічне збільшення обсягів побутових послуг, які надаються населенню, не менше ніж на 10% порівняно з кожним попереднім роком;

- забезпечити відкриття не менше ніж 29 нових об’єктів побуту в місті;

- створити не менше ніж 40 нових робочих місць за рахунок введення нових об’єктів побутового обслуговування;

- створювати умови для скорочення тіньового сектора у сфері побутового обслуговування населення.

Заходи щодо виконання основних завдань:

 №

з/п

Назва заходу

 Термін виконання

Відповідальні

1.

Вирішувати питання щодо створення сприятливих умов для виробництва і зайняття підприємництвом у сфері побутового обслуговування населення за рахунок впровадження сучасних дозвільних центрів 

Щороку

протягом 2011 – 2015 років

Відділ споживчого ринку

  2.

Виявляти разом з контролюючими органами підприємства побуту,  які працюють у "тіньовому" секторі економіки, здійснювати відповідні заходи щодо легалізації їх діяльності

Щороку

протягом 2011 – 2015 років

Відділ споживчого ринку, управління праці та соціального захисту населення


^ 2. Удосконалення організаційної структури сфери побутового обслуговування, впорядкування її діяльності з метою задоволення потреб населення у високоякісних послугах

 Основні завдання: 

-  забезпечити впорядкування інфраструктури побутового обслуговування з метою наближення підприємств побутового обслуговування населення до місць проживання та трудової діяльності громадян; 

- запровадити сучасні стандарти побутового обслуговування;

- сприяти розвитку конкурентного середовища у сфері побутового обслуговування.

 Заходи щодо виконання основних завдань:


 №

з/п

Назва заходу

Термін виконання

Відповідальні

  1.

 

 

Впроваджувати заходи щодо впорядкування інфраструктури  побутового обслуговування з метою наближення підприємств побутового обслуговування населення до місць проживання та трудової діяльності громадян 

Постійно протягом 2011 – 2015 років

Відділ споживчого ринку, суб’єкти господарювання 

  2.

Сприяти проведенню реконструкції виробництва, впровадженню прогресивних технологій та сучасного обладнання на підприємствах побуту

Постійно протягом 2011 – 2015 років

Відділ споживчого ринку

  3.

Активізувати реєстри побутових підприємств в місті Чугуєві, та надати їх до Головного управління економіки Харківської обласної державної адміністрації

ІV квартал

2011 року

Відділ споживчого ринку


^ 3. Формування сприятливих умов для зростання інвестиційної діяльності у сфері побутового обслуговування населення

 Основні завдання:

- створювати умови для активності та зацікавленості представників комерційних структур, банків, підприємців у розвитку сфери побутового обслуговування на місцях;

- створювати зони сприяння малому бізнесу (види і ставки оренди, бюджетні асигнування тощо) з метою забезпечення доступних цін на послуги.

Заходи щодо виконання основних завдань:

 №

з/п 

Назва заходу


Термін виконання

Відповідальні

1.

Створювати на території громади зони  розвитку сфери побуту, сприяти відкриттю нових підприємств побутового обслуговування населення шляхом зниження орендних ставок, тощо


Протягом 2011 – 2015 років

Відділ споживчого ринку, відділ з питань земельних відносин комунальної власності та приватизації

  2.

Організовувати в місті роботу з обслуговування малозабезпечених громадян якісними соціально необхідними послугами на пільгових умовах та умовах благодійності

Постійно протягом 2011 – 2015 років

Відділ споживчого ринку, суб’єкти господарювання

3.

Розміщувати інформацію про напрями розвитку сфери побуту в засобах масової інформації та на офіційному сайті міста

Постійно протягом 2011 – 2015 років

Відділ споживчого ринку, інформаційно-комп’ютерний відділ, Чугуївська радіокомпанія



^ 4. Подальший розвиток мережі підприємств побутового обслуговування в місті Чугуєві

Основні завдання:

-збільшити чисельність суб'єктів господарської діяльності (юридичних і фізичних осіб), що надають побутові послуги в місті, відповідно до потреби населення;

- забезпечити збереження існуючих і створення нових робочих місць у сфері побутового обслуговування, залучення до роботи в ній соціально незахищених верств населення.


^ Основні показники розвитку

мережі об’єктів побутового обслуговування по видам послуг в місті Чугуєві за рахунок відкриття нових об’єктів в 2011-2015 роках

№ з/п

Види послуг


Планується відкрити об’єктів побуту в 2011-2015р.р.


в тому числі по роках

2011

2012

2013

2014

2015

1.

Ремонт взуття

2

-

1

-

1

-

2.

Ремонт і пошив одягу

2

1

-

1

-

-

3.

Послуги перукарень

2

-

1

-

-

1

4.

Послуги лазень

1

-

-

1

-

-

5.

Послуги пралень

1

-

1

-

-

-

6.

Ремонт телерадіоапаратури

1

-

-

-

-

1

7.

Ремонт годинників

1

-

-

-

1

-

8.

Ремонт складної побутової техніки

2

1

-

1

-

-

9.

Фотопослуги

1

-

-

-

-

1

10.

Послуги хімчистки

1

-

-

-

1

-

11.

Інші види послуг

15

3

3

3

3

3





Всього:


29

5

6

6

6

6



^ Таблиця 2


Розвиток

мережі об’єктів побуту в 2011-2015 роках


Всього

Кількість підприємств побуту, які планується відкрити

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Зростання

мережі, %

буде відкрито

-

5

6

6

6

6

-

наявність

138

143

149

155

161

167

21,0

Заходи щодо виконання основних завдань:

  з/п

Назва заходу

Термін виконання

Відповідальні

1.

Створювати сприятливі умови для здійснення підприємцями діяльності з надання побутових послуг населенню шляхом передбачення пільг  

 

Постійно протягом 2011 – 2015 років

Відділ споживчого ринку, відділ з питань земельних відносин, комунальної власності та приватизації

2.

Проводити моніторинг мережі підприємств побуту з метою недопущення погіршення їх економічного стану або закриття

 

Постійно протягом 2011 – 2015 років

Відділ споживчого ринку

^ 5. Удосконалення кадрової політики

 Основні завдання:

- підтримувати імідж робітничих професій у сфері побутового обслуговування;

- сприяти у підготовці робітничих кадрів для підприємств побутового обслуговування, перш за все, на базі державного професійно-технічного навчального закладу «Харківське вище професійне училище сфери послуг», Центру професійно-технічної освіти №4 м.Харкова; Чугуївського професійного ліцею №19;

- сприяти підвищенню професійного рівня фахівців шляхом організації змагань із надання різних видів послуг, у тому числі конкурсів перукарів, фотовиставок, конкурсів на кращу модель одягу.

 Заходи щодо виконання основних завдань:



з/п

Назва заходу

Термін виконання

Відповідальні

1.

Проводити урочистості, присвячені Дню працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення, запровадивши конкурс з вибору кращих працівників сфери побуту за професіями та нагородження їх обласними та іншими нагородами

Щороку, березень

Відділ споживчого ринку

2.

Висвітлювати   інформацію про кращих фахівців сфери побуту в засобах масової інформації

Постійно протягом 2011 – 2015 років

Відділ споживчого ринку, Чугуївська радіокомпанія

3.

Співпрацювати з Харківським вищим професійним училищем сфери послуг, Центром професійно-технічної освіти № 4 м. Харкова, Чугуївським професійним ліцеєм №19 та іншими навчальними закладами з питань  підготовки та підвищення кваліфікації кадрів

Постійно  протягом 2011 – 2015 років

Відділ споживчого ринку


^ V. Фактори забезпечення реалізації Програми на регіональному рівні


  Для забезпечення реалізації Програми в місті Чугуєві заплановані такі заходи:

- забезпечення мешканців населених пунктів із недостатньою кількістю соціально необхідних побутових послуг належним обслуговуванням;

- створення умов для залучення інвестицій у розвиток сучасних підприємств побутового обслуговування населення;

- створення умов для розвитку малого підприємництва;

- удосконалення організаційної структури сфери побутового обслуговування, упорядкування її діяльності; 

- проведення моніторингу мережі об’єктів побуту.

^ VI. Фінансове забезпечення Програми на виконання основних пріоритетних напрямів та завдань

Фінансове забезпечення виконання основних завдань здійснюватиметься за рахунок:

- сприяння залученню інвестицій для розвитку сфери побутових послуг;

- забезпечення підтримки підприємств і підприємців, що надають побутові послуги, у першу чергу тих, що займаються пільговим обслуговуванням малозабезпечених верств населення та учасників Великої Вітчизняної війни, шляхом надання пільг у межах діючого законодавства;

- коштів суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють свою діяльність у сфері побутового обслуговування;

- фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва у сфері побутового обслуговування.

Реалізація Програми не передбачає фінансування з державного або місцевих бюджетів.

^ VIІ. Результати, які очікуються від реалізації Програми 

За результатами реалізації Програми очікується:

- формування на території міста інфраструктури сучасних підприємств побутового обслуговування населення, яка відповідатиме чинному законодавству України, нормативно-правовим актам та потребам населення у споживанні послуг побуту;

- щорічне збільшення обсягів побутових послуг, які надаються населенню, не менше ніж на 10% порівняно з кожним попереднім роком;

- збільшення мережі підприємств побутового обслуговування населення в місті, створення нових робочих місць за рахунок уведення нових об’єктів побутового обслуговування.


Перший заступник міського голови Ю.К. ВАРЖЕЇНОВ
еще рефераты
Еще работы по разное