Реферат: План роботи методичного об’єднання вчителів української мови І літератури (2010-2011 н р.)




Відділ освіти

Сквирської районної державної адміністрації

Районний методичний кабінет


План роботи методичного об’єднання вчителів української мови і літератури

(2010-2011 н. р.)

Вступ


До складу РМО вчителів української мови і літератури входить 72 вчителі: із них 2 вчителі-це кандидати педагогічних наук, 3 із званням «Заслужений учитель України», 12-«Відмінник освіти України», 4-вчителі-методисти, 10-старші вчителі, 35 педагогів мають вищу кваліфікаційну категорію, І-20, ІІ-7, 9 спеціалістів, 2 навчаються.

Вчителі української мови регулярно проходять курсову перепідготовку на базі КОІПОПОК (курси фахові-2, авторські-5, проблемно-тематичні-9). У першу чергу їх цікавлять такі теми, як впровадження інтерактивних технологій у процесі вивчення української мови та літератури, використання інформаційно-комунікативних технологій, адже навчання має стати спільною творчістю вчителя та учня, тобто процесом, при якому обоє зацікавлені у позитивному результаті, прагнути максимально виявити власний творчий потенціал і досягнути належного рівня знань. За результатами атестації можна судити про зростання якісного складу педагогічних працівників, зокрема Волошиній Л.А. та Булгаченко Л.В. присвоєно звання старшого вчителя.

РМО вчителів української мови і літератури працювали над проблемою «Формування особистості, здатної до навчання, шляхом використання традиційних та інноваційних технологій у процесі викладання рідної мови.»

Сучасне життя потребує активної творчої особистості, сформувати яку можна лише впровадженням у педагогічну практику сучасних методів навчання й виховання учнів. Тому за період навчального року було проведено 4 засідання методичного об’єднання.

Перше з них - аналіз роботи РМО в 2009-2010 н. р На ньому вчителі ознайомилися з методичними рекомендаціями МОН України та КОІПОПК щодо вивчення української мови і літератури в навчальному році. Наступні за формою проведення семінари-практикуми: «Використання інтерактивних методів на уроках української мови як засіб підвищення ефективності навчання. Створення ситуації успіху» та «Формування комунікативних компетентностей учнів за допомогою технології розвитку критичного мислення». Досвідом роботи поділилися вчителі Сквирської ЗОШ І – ІІІст.№5 – Твардовська Ю.Б. та Дулицького НВО- Біляк Н.В. Четверте – оцінювання знань і вмінь учнів на уроці рідної мови: критерії, вимоги, методика. Адже упровадження зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень учнів, державна підсумкова атестація спричиняють увагу вчителів-словесників до відпрацювання у школярів навичок виконання тестових завдань різної форми й різного ступеня складності.

Проведені засідання свідчать про те, що педагоги на уроках застосовують інноваційні методи роботи, вчать формулювати запитання, з’ясовують, що з вивченого залишилося незрозумілим, розвивають творчу уяву. На жаль, не всім вчителям вдається впроваджувати інтерактивні форми і методи. Це спричинено тим, що не кожен педагог займається самоосвітою, вдосконалюючи педагогічну майстерність, виписує періодичну пресу, відвідує уроки у досвідчених вчителів. Тому словесникам треба поставити перед собою завдання так організувати роботу учнів, щоб навчити дітей самостійно мислити, розмірковувати, аналізувати, висловлювати та обстоювати власні думки. Вчитель повинен бути зацікавленим в тому, щоб зробити навчання продуктивним.

На сьогодні, з урахуванням усіх якісних і кількісних змін у сучасному освітньому процесі, вчитель дбає, як зробити навчання успішним. Щоб зацікавити учнів, створюють навчальні та навчально – методичні посібники: «Вивчення Біблії на уроках української літератури» - Волохович Л.П., вчитель Сквирської ЗОШ І-ІІІст.№3, «Елементи народознавства на уроках української мови та літератури» - вчитель Пищиківської ЗОШ І-ІІІст. Тропотяга Р.В. та Максимець Т.Г., методист РМК, «Уроки розвитку зв’язного мовлення» - Кочина В.С., вчитель Сквирського ліцею, Седлецька І.П., вчитель Сквирської ЗОШ І-ІІІст.№2, Максимець Т.Г., методист РМК, «Формування читацької культури особистості на уроках української літератури», вчитель Пищиківської ЗОШ І-ІІІст Волошина Л.А. Ці матеріали розглянуті і схвалені науково-методичною радою РМК та КОІПОПК.

У 2009-2010н.р. було проведено ІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових дисциплін. Варто відзначити навчальні заклади, представники яких стали переможцями районного етапу та призерами:

Сквирський ліцей -1 місце - 1, 2 місце-2, 3 місце-1. Вчителі: Цимбалюк В.І., Дзярик А.Й., Поліщук Н.І., Кочина В.С.

ЗОШ №1 - 1 місце-1. Вчителі: Скочко О.П.

ЗОШ №2- 1 місце-1, 2 місце - 2, 3 місце - 1. Вчителі: Петриченко М.А., Седлецька І.П., Гаркуша Л.М.

ЗОШ №3-1 місце-1, 2 місце-1, 3 місце - 3. Вчителі: Волохович Л.П., Петриченко О.А., Кондратюк І.Л.

Сквирський НВК-1 місце-1. Вчителі: Удод Ж.Ю.

ЗОШ №5-3 місце-1. Вчителі: Федюк Н.В.

Пищиківська ЗОШ І-ІІІ ст. - 1 місце-1, 2 місце-1, 3 місце-1. Вчителі: Тропотяга Р.В., Волошина Л.А.

Радянське НВО – 2 місце-1.

У ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад із української мови та літератури стала призером (3 місце) учениця 10 класу Сквирського ліцею Гуртова Яна (вчителі Цимбалюк В.І. та Дзярик А.Й.).

Аналізуючи виступ команди на ІІ етапі Міжнародного конкурсу з української мови ім. П.Яцика, можна зробити висновок, що вчителям української мови необхідно більше приділяти уваги роботі з обдарованими дітьми, використовувати нові освітні технології та бути зацікавленими у самоосвіті з питань розвитку творчих здібностей учнів на уроках української мови та літератури.

У ІІІ етапі Міжнародного конкурсу з української мови ім. П.Яцика призером стала Скочко Валерія Валеріївна, учениця 3 класу Сквирської ЗОШ І-ІІІст.№2 -2 м. (вчитель – Левенчук Л.І.)

З метою виявлення та підтримки талановитих учнів, розвитку їх інтересів, схильностей та природних обдарувань були проведені конкурси «Об’єднаймося ж, брати мої!», «Найкращий відгук на сучасну прозу», Всеукраїнський проект «Маленький українець».

У ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!», який проходив уже удев’яте на Сквирщині, взяли участь

15 навчальних закладів, було надіслано 22 роботи. Слід відзначити роботи вихованців із номінації «Проза» - РЦДЮТ, Сквирську ЗОШ І – ІІІст.№3, Сквирська ЗОШ І-ІІІ ст.№2, Пустоварівський НВК; із номінації «Поезія»- Сквирська ЗОШ І-ІІІ ст.№2, Сквирський ліцей, Сквирську ЗОШ І – ІІІст.№3, Чубинецький НВК, Сквирський НВК.

Переможцем обласного етапу стала Гальчинська Тетяна - Сквирська ЗОШ І-ІІІст.№3 (гурток «Рідне слово»), керівник Процюк-Щербатюк Л.В., а призерами – Жуківська Ірина - Сквирська ЗОШ І-ІІІст.№3 (гурток «Рідне слово»), керівник Процюк-Щербатюк Л.В., Кондратюк Олександра - Сквирський ліцей, керівник Плівачук К.В., Пасічник Анастасія – Сквирська ЗОШ І – ІІІст.№2, керівник Седлецька І.П., Ковальчук Лідія - Сквирська ЗОШ І – ІІІст.№2, керівник Процюк-Щербатюк Л.В.

У ІІ районному етапі Всеукраїнського проекту «Маленький українець» брали участь учні Пищиківської ЗОШ І-ІІІ ст., Сквирської ЗОШ І-ІІІ ст.№3 (гурток «Рідне слово»), Сквирського ліцею, Сквирської ЗОШ І-ІІІ ст.№2.

Призером ІІІ етапу конкурсу стала учениця Сквирської ЗОШ І – ІІІст.№3 Гальчинська Тетяна, керівник Процюк-Щербатюк Л.В.

У регіональному конкурсі «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу» призером стала учениця Сквирської ЗОШ І – ІІІст.№2 Важалюк Анна, керівник Процюк-Щербатюк Л.В.

У Малій академії наук успішно захистили свої наукові розвідки представники шкіл району Сквирського ліцею, К-Гребельського НВК, Сквирської ЗОШ І-ІІІ ст.№3, Сквирської ЗОШ І-ІІІ ст.№2. Призерами обласного етапу стали: Кондратюк Олександра (Сквирський ліцей), керівник Цимбалюк В.І.; Сопіженко Катерина (Сквирська ЗОШ І – ІІІІ ст.№2), керівник Плівачук К.В. Але разом із тим вчителям слід звернути увагу на написання наукових досліджень, щоб роботи ні в якому разі не носили реферативний зміст.

Реалізація ідеї профільного навчання ставить випускника основної школи перед необхідністю здійснення відповідального вибору – попереднього самовизначення щодо майбутньої професії. Тому у Сквирському ліцеї, Сквирській ЗОШ І-ІІІст.№2, Сквирському НВК, Самгородоцькій ЗОШ І-ІІІ ст., Шамраївському НВК започатковані профільні класи з філологічним, гуманітарним, української філології напрямами. Для реалізації профільного навчання учителю на уроках української мови та літератури потрібно застосовувати такі методи для роботи з учнями, як лекції, семінари, творчі роботи, самостійне вивчення навчальної літератури, проблемних завдань, моделювання ситуацій. Зазначені методи і форми навчання успішніше формують не лише спеціальні вміння і навички, а й загально навчальні способи розумових дій.

У квітні 2010 р. було проведено контрольний зріз із української мови для учнів 6 класу. Узагальнивши інформаційні матеріали за результатами тестування, проведеного у 6-их класах, дійшли висновку, що зросла кількість шестикласників, порівняно із їхнім навчанням у 5-му класі, які мають високий та достатній рівні, зменшилась їхня чисельність у когорті тих, що мають початковий рівень навчальних досягнень. Та все ж результати контрольних зрізів свідчать про те, що значна частина учнів ще має початковий та середні рівні навчальних досягнень із рідної мови, що не відповідає вимогам часу. Не зважаючи на те, що окремі вчителі впроваджують нові, інноваційні підходи, прагнуть урізноманітнювати форми і методи роботи учнів на уроці, система викладання української мови в більшості шкіл залишається досить консервативною, якість знань учнів зріс лише на 8%.

Порівняльна таблиця результатів моніторингу рівня навчальних досягнень з української мови


6 клас



5 клас

Керівникам загальноосвітніх навчальних закладів слід посилити контроль за станом викладання та рівнем навчальних досягнень учнів з української мови, забезпечити контроль за роботою вчителів щодо підвищення орфографічної та пунктуаційної вправності учнів, попередження помилок. Вчителям словесникам ширше використовувати на уроках творчі та диференційовані завдання, використовувати форми групової взаємодії. В оцінюванні результатів навчання мови треба враховувати методичні рекомендації щодо вивчення української мови в загальноосвітніх навчальних закладах та норми оцінювання по балах, адже контрольна перевірка здійснюється фронтально та індивідуально.

З метою надання методичної допомоги вчителям організовано адресну допомогу, щодо підвищення фахового рівня учителів-словесників, діє ШПМ (учитель Волохович Л.П.), яка працює над проблемою «Особистісно зорієнтоване планування та моделювання уроків української літератури», ШППД працює над проблемою «Сучасні підходи до типології уроків» (учитель Тропотяга Р.В.), ПГ(учитель Кочина В.С.) вибрала проблему «Дотримання програмових вимог щодо уроків зв’язного мовлення: система, проблеми, шляхи, вдосконалення, види контролю». Групові форми роботи сприяють реалізації творчих задумів учителів. Наслідки самоосвіти учителів є не тільки їхнє особисте та професійне самовдосконалення, а й розвиток учнів. Про що свідчить результативність у предметних олімпіадах та конкурсах.

Видавнича діяльність була спрямована у 2009-2010н.р. на підготовку методичних бюлетенів, навчальних та навчально – методичних посібників посібників, збірок.

У квітні-травні 2010 року було проведено діагностичне опитування вчителів української мови та літератури з метою вивчення питань, які викликають труднощі при викладанні предмету, на основі яких будуть намічені проблеми, над якими працюватиме РМО у новому навчальному році:

- активна участь словесників у підготовці мовно-грамотної людини з високим рівнем комунікативної компетентності, що ґрунтується на системі знань про мову, яка має значний словниковий запас, засвоїла головні норми літературного мовлення;

- упровадження компетентнісного підходу до навчання;

- формування стійкої мотивації вивчення літератури, відчуття краси та виразності художнього слова;

- розвиток творчих здібностей у процесі вивчення мови та літератури;

- організація проектної діяльності.


2. Рада РМО


Седлецька І.П. керівник РМО, ст.вчитель Сквирської ЗОШ І-ІІІ ст. №2

Кочина В.С. керівник ПГ, ст.вчитель Сквирського ліцею

Тропотяга Р.В. керівник ШППД, ст.вчитель Пищиківської ЗОШ І-ІІІ ст.


^ 3.Проблема, над якою працює методичне об’єднання:


«Формування особистості, здатної до навчання, шляхом використання традиційних та інноваційних технологій у процесі викладання рідної мови»


^ Шляхи розв’язання проблеми:

-активна участь словесників у підготовці мовно-грамотної людини з високим рівнем комунікативної компетентності, що ґрунтується на системі знань про мову, яка має значний словниковий запас, засвоїла головні норми літературного мовлення;

- - упровадження компетентнісного підходу до навчання;

- формування стійкої мотивації вивчення літератури, відчуття краси та виразності художнього слова;

- розвиток творчих здібностей у процесі вивчення мови та літератури;

- організація проектної діяльності.

^ 4.Удосконалення професійної майстерності та фахового рівня:


4.1.Секції:


4.1.1.Серпень Аналіз роботи РМО вчителів української мови і літератури за 2009-2010 н.р.

Седлецька І.П., керівник РМО

Ознайомлення з Методичними рекомендаціями щодо організації та змісту навчально-виховного процесу в закладах освіти Київщини в 2010-2011 н.р.

Максимець Т.Г., методист РМК

Організація проектної діяльності учнів на уроках на уроках української мови та літератури.

Скочко О.П., вчитель Сквирської ЗОШ І – ІІІст.№1

4.1.2.Вересень Система повторення вивченого на уроках мови, що сприяє збагаченню мови та поліпшенню правописної грамотності у підготовці до ЗНО.

Седлецька І.П., керівник РМО

4.1.3.Січень Науково-практична конференція «Метод проектів і його життєво-компетентнісний потенціал»

Максимець Т.Г., методист РМК

4.2.Семінари-практикуми:

4.2.1.Жовтень Використання проектних технологій на уроках української мови та літератури

Сквирська ЗОШ І-ІІІст.№1

4.2.2.Березень Формування навичок самостійної роботи на уроках української мови та літератури

Сквирська ЗОШ І-ІІІст.№2

^ 5.Виявлення, апробація та впровадження перспективного

педагогічного досвіду:

5.1.Узагальнити досвід роботи вчителя української мови та літератури Пищиківської ЗОШ І-ІІІ ст. Тропотяги Р.В. «Елементи народознавства на уроках української мови та літератури".

До 25.12.2010 р.

5.2.Педагогічний фестиваль. Творчі звіти вчителів української мови та

літератури.

Березень 2011 р.

5.3.Вивчати досвід роботи вчителя української мови та літератури Сквирської ЗОШ І-ІІІ ст.№2 Петриченка М.А. «Комплексні контрольні роботи з української мови та літератури як засіб педагогічної діагностики та підготовчий етап до ЗНО».

5.4.^ Школа педагогічної майстерності

Керівник Волохович Л.П., вчитель-методист Сквирської ЗОШ І-ІІІ ст.№3


Сучасні підходи до удосконалення уміння застосовувати здобуті теоретичні знання на практиці

5.5.Школа передового педагогічного досвіду

Керівник Тропотяга Р.В., ст.вчитель Пищиківської ЗОШ І-ІІІ ст.


Розвиток творчих здібностей на уроках української мови та літератури

5.6.Проблемна група

Керівник Кочина В.С., ст.вчитель Сквирського ліцею


Дотримання програмових вимог щодо уроків зв’язного мовлення: система, проблеми, шляхи, вдосконалення, види контролю.


5.7.Консультпункти

-Українська мова – Календарне планування уроків української мови. Сучасні підходи до типології уроків, керівник Кравчук Л.П., ст.вчитель Сквирської ЗОШ І-ІІІст №3

-Українська література – Комплексні контрольні роботи з української літератури як засіб педагогічної діагностики та підготовки учнів до ЗНО. Методи навчання, керівник Петриченко М.А., вчитель Сквирської ЗОШ І-ІІІст.№2


^ 6.Експертна оцінка якості та результативність роботи педагогічних працівників та організація навчально - виховної роботи у закладах освіти:


6.1.Атестація:

-М-Лисовецький НВК – жовтень 2010 р.

-Самгородоцька ЗОШ - грудень 2010 р.

-Сквирський ліцей - квітень 2011 р.

^ 6.2.Фронтальне вивчення:

-Буківський НВК – листопад 2011 р.

-Тхорівський НВК – лютий 2011 р.

-Пустоварівський НВК – березень 2011 р.

6.3.Моніторинг рівня навчальних досягнень учнів у 7 класах загальноосвітніх навчальних закладів району.

До 01.02.2011 р.

Довідка

7.Координація діяльності навчальних закладів

7.1.Адресна допомога Штундер Ю.І., вчителю української мови та літератури

Рогізнянського НВК «Методика викладання української мови і літератури в

ЗНЗ».

Вересень 2009

8.Інформаційно-видавнича діяльність:

1.Методичний бюлетень «Використання проектних технологій на уроках

української мови та літератури»

Грудень 2010 р.

2.Навчально – методичний посібник «Уроки розвитку зв’язного мовлення

8-9»

Лютий 2011 р.


еще рефераты
Еще работы по разное