Реферат: Про затвердження Програми інвестиційного розвитку міста Нова Каховка до 2015 року



ПРОЕКТ


Про затвердження Програми

інвестиційного розвитку міста

Нова Каховка до 2015 року


Розглянувши Програму інвестиційного розвитку міста Нова Каховка до 2015 року, розроблений з метою створення сприятливих умов для розвитку інвестиційної діяльності на території міста Нова Каховка та формування привабливого інвестиційного іміджу міста, відповідно до статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", міська рада


ВИРІШИЛА:


1. Затвердити Програму інвестиційного розвитку міста Нова Каховка до 2015 року (додається).

2. Відповідальним виконавцям забезпечити виконання заходів щодо реалізації Програми інвестиційного розвитку міста Нова Каховка до 2015 року та надавати інформацію про хід їх реалізації до відділу економіки, фінансового аналізу та інвестицій виконавчого комітету Новокаховської міської ради щокварталу до 10 числа місяця, наступного за звітним періодом.

3. Виконавцям, які є відповідальними за реалізацію заходів програми, передбачати щорічно у бюджетних запитах на 2012-2014 роки видатки в межах доведеного граничного обсягу витрат та надавати їх до фінансового управління Новокаховської міської ради.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови Мерзлова В.М. та постійну комісію з питань планування, бюджету та фінансів (Шигіда С.В.).


Міський голова В.І.Коваленко


Додаток

до рішення __ сесії

міської ради 6-го скликання

від __________ року №____


Програма

інвестиційного розвитку

міста Нова Каховка до 2015 року


м.Нова Каховка

2012 рік


Зміст

Програми інвестиційного розвитку

міста Нова Каховка до 2015 року


стор.


1.

Паспорт Програми інвестиційного розвитку міста Нова Каховка до 2015 року

4

2.

Вступ

5

3.

Визначення проблематики та основних засад формування інвестиційної політики

5

3.1

Характеристика інвестиційного розвитку

6

3.1.1

Аналіз інвестиційної діяльності

7

3.1.2

Дослідження інвестиційного потенціалу міста, визначення особливостей та переваг

15

3.1.3

Інвестиційна активність в окремих галузях економіки

17

3.1.4

Визначення інвестиційних пріоритетів економічного розвитку міста

21

4.

Мета, цілі та стратегічні завдання Програми

23

5.

Визначальні риси інвестиційної спрямованості економічного розвитку міста

25

5.1

Напрями формування сприятливих умов для активізації інвестиційних процесів на основі інфраструктурного розвитку

26

5.2

Забезпечення ефективності менеджменту, основні засади діяльності органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у сприянні інвестиційному процесу

27

5.3

Формування ефективного інституційного інвестиційного середовища

28

5.4

Створення привабливого інвестиційного іміджу міста, маркетингові заходи щодо промоції інвестиційного потенціалу

28

6.

Заходи, результативні показники, етапи та терміни виконання Програми

29

7.

Фінансово-ресурсне забезпечення Програми

31

8.

Координація та контроль за ходом виконання Програми

31




Додаток 1. Перелік заходів Програми

32




Додаток 2. Перелік пріоритетних інвестиційних проектів

37




^ ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

інвестиційного розвитку міста Нова Каховка до 2015 року



Ініціатор

розробки Програми

Виконавчий комітет

Новокаховської міської ради

Розробник Програми

Відділ економіки, фінансового аналізу

та інвестицій виконавчого комітету Новокаховської міської ради

Учасники Програми

відділ економіки, фінансового аналізу та інвестицій;

відділ капітального будівництва;

управління містобудування та архітектури;

сектор земельних відносин;

відділ галузей економіки;

відділ комунального господарства;

відділ культури і туризму;

відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення та організаційної роботи;

комунальне підприємство "Агенція регіонального розвитку" Новокаховської міської ради"

Термін реалізації Програми

2012-2014 роки

Мета програми

Створення сприятливих умов для активізації інвестиційної діяльності на території міської ради, спрямованої на забезпечення сталого економічного розвитку

Основні джерела фінансування Програми

кошти міського бюджету;

кошти державного бюджету;

кошти обласного бюджету;

власні кошти інвесторів;

кредитні ресурси;

інші джерела, не заборонені законодавством

Система організації контролю за виконанням Програми

Щорічне звітування перед міською радою



2. Вступ


Інвестиційна політика міста Нова Каховка здійснюється через відповідні програмні документи. З 2008 року діяла Програма розвитку інвестиційної діяльності в місті Нова Каховка на 2008-2011 роки. Завдяки її впровадженню були здійснені заходи у сфері формування інвестиційного іміджу міста, сприянню залученню іноземних інвестицій тощо.

З метою пролонгації позитивного досвіду реалізації заходів з покращення інвестиційного клімату, створення ефективної системи залучення інвестицій, збільшення надходжень у бюджет від інвестування, розв’язання актуальних проблем розроблено Програму інвестиційного розвитку міста Нова Каховка до 2015 року (далі – Програма), яка є основою сучасної політики міста у сфері залучення і реалізації інвестицій.

Програма розроблена відповідно до доручення Президента України від 20.04.2010 року №1-1/729 та Стратегічного плану економічного розвитку м.Нова Каховка і враховує положення Програми економічних реформ України на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, незалежна держава".

Програма визначає основні засади здійснення інвестиційної політики з метою забезпечення зростання соціально-економічного розвитку на основі покращення інвестиційної привабливості та активізації інвестиційних процесів на території міста.

Програма є інструментом координації діяльності учасників інвестиційних процесів на території міста та спрямована на впровадження ефективної інвестиційної політики органами місцевого самоврядування.

Основою Програми є система заходів, які будуть щорічно коригуватись, і виконання яких забезпечить сприятливі умови для надходження інвестицій в економіку міста.


3. Визначення проблематики та основних засад формування інвестиційної політики


Програма окреслює організаційні та економічні засади забезпечення поступального зростання обсягів інвестування, ефективного використання наявного потенціалу та підвищення рівня привабливості території, активізації інвестиційних процесів, відновлення інвестиційного попиту, збільшення обсягів вітчизняних та іноземних вкладень в місто.

Основними проблемними питаннями залучення інвестицій є:

недосконалість існуючої правової бази для здійснення інвестиційної діяльності, суперечливість, неповнота та неоднозначність трактування чинних законів і нормативно-правових актів, наявність значної кількості відомчих документів;

економічна та фінансова нестабільність, неврегульованість питань фінансування та кредитування (високі процентні ставки на кредити, завищені вимоги банків до кредиторів, складна процедура оформлення кредиту);

недостатня державна підтримка підприємницької діяльності, значне податкове навантаження;

зарегульований процес оформлення інвестування, значна кількість дозвільних та реєстраційних органів та процедур.

Програма розроблена таким чином, щоб врахувати зазначені проблеми, знайти шляхи їх вирішення та створити сприятливе середовище для функціонування всіх учасників інвестиційного процесу.

Серед основних принципів, що закладені в Програмі і завдяки яким можна буде досягти результативності показників та забезпечити виконання програмних положень та заходів, є наступні:

сприяння вітчизняним та іноземним інвесторам у всебічному ознайомленні з об’єктами інвестування;

гарантування стабільності умов здійснення інвестиційної діяльності, додержання прав і законних інтересів учасників інвестиційних процесів;

створення сприятливого інвестиційного клімату на території міста;

залучення громадськості до розгляду пріоритетних для міста інвестиційних проектів та здійснення контролю за їх реалізацією уповноваженими органами;

залучення підприємств та установ, розташованих як на території міста, так і за його межами, до реалізації Програми;

узгодження інтересів потенційних інвесторів та завдань стратегічного економічного і соціального розвитку міста;

сприяння інвестуванню через інструменти ефективної взаємодії, партнерства органів місцевого самоврядування та державної влади і інвесторів;

пріоритетності реалізації інвестиційних проектів, які забезпечують високий рівень зайнятості населення, ефективний фінансово-економічний ресурс, соціально-економічний розвиток, екологічну безпеку.


3.1. Характеристика інвестиційного розвитку


На основі вигідного географічного розташування міста, розвиненої транспортної інфраструктури, значного промислового, будівельного, рекреаційного та туристичного потенціалу, наявності трудових ресурсів різних спеціальностей сформовано продуктивні сили міста, ефективне використання яких дає можливість створювати конкурентоспроможні товари і послуги.

В місті є приклади реалізації інвестиційних проектів з вітчизняним та іноземним капіталом у промисловості, будівельній індустрії, сільському господарстві, сфері відпочинку та розваг та інших галузях. Зокрема, на таких підприємствах, як ПАТ "ДМК "Таврія", ТОВ "Завод будівельних матеріалів №1", ДП ТОВ "Югтара" "Дніпрянська аграрна фірма ім.Солодухіна",
ТОВ "ПетроНік", Каховська ГЕС, ПАТ "Завод крупних електричних машин", Каховська рефрижераторна вагонна дільниця "Укррефтранс", ТОВ "ТВК "Новий світ", ТОВ "Прем'єр", ПАТ "ХОТД-97" та інших. Успішно реалізовані проекти свідчать про привабливість міста для ефективного освоєння інвестицій.

Водночас, існує багато проблем, без вирішення яких неможливо суттєво поліпшити інвестиційний клімат.

Ініційована Президентом України Програма економічних реформ відкриває нові можливості щодо активізації інвестиційної діяльності в місті за рахунок значного скорочення кількості та спрощення процедур видачі дозвільних документів та впровадження механізмів надання державної підтримки для реалізації стратегічних проектів, що сприятиме модернізації підприємств, будівництву нових високотехнологічних виробництв.

В значній мірі залучення інвестицій в економічний розвиток залежить від активної позиції міської влади в питаннях інформаційної підтримки інвестиційного процесу, сприяння інвесторам в реалізації інвестиційних проектів. При цьому слід врахувати низку факторів, що сприяють успішному залученню інвестицій.

Серед них:

доцільність приведення стратегії залучення інвестицій у відповідність до потреб пріоритетних галузей економіки з метою їх перетворення на "точки зростання";

необхідність розробки та диференціації бренду міста від інших регіонів в залежності від визначених сфер інвестування;

забезпечення інвесторів необхідною системною підтримкою, зокрема, в реєстрації бізнесу, залученні персоналу тощо.


3.1.1. Аналіз інвестиційної діяльності


Одним із основних показників, що характеризує розвиток економіки міста, є інвестиції в основний капітал. Відкриття нових виробництв, модернізація діючих, технічне переозброєння, інвестування новацій – це та основа, на якій може бути реалізовано основну мету – забезпечення самодостатності відповідних територій.

Через наявність об’єктивних стримуючих факторів внаслідок кризових явищ відбулось зменшення показників інвестиційного розвитку. Так, за підсумками 2010 року залучено лише 131,4 млн.грн. інвестицій в основний капітал, що на 53,8% менше попереднього року.

Протягом січня-вересня 2011 року в розвиток економіки міста за рахунок усіх джерел фінансування вкладено 81,1 млн.грн. капітальних інвестицій, що складає 4,4% до загальнообласного показника (четверте місце по області). Найвагомішу частку з них (98,7% загального обсягу) складають інвестиції в матеріальні активи.

За напрямками освоєння капітальні інвестиції в матеріальні активи розподіляються таким чином: інвестиції в основний капітал – 59,2 млн.грн. (72,9% загального обсягу капітальних інвестицій), капітальний ремонт -
17,5 млн.грн. (21,6%).

Капіталовкладення у житлове будівництво становили 14,6 млн.грн. (24,7% загального обсягу інвестицій в основний капітал), що у 2,1 рази більше, ніж у січні-вересні 2010 року.

Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій у 2011 році, як і в попередньому періоді, залишаються власні кошти підприємств та організацій – за 9 місяців 2011 року освоєно 69,2% капіталовкладень (56,1 млн.грн.).

Погіршення фінансового стану корпоративного сектору економіки, зменшення прибутковості і кредитоспроможності підприємств, підвищення вартості запозичень стали причиною згортання інвестиційної діяльності.





Питома вага кредитів банків та інших позик в структурі джерел фінансування капітальних інвестицій за 9 місяців 2011 року склала 6,2%
(5,0 млн.грн.) проти 3,5% за відповідний період 2010 року та 64,6% за січень-вересень 2009 року.

Така структура джерел фінансування капітальних інвестицій з домінуванням в ній внесків за рахунок власних коштів підприємств ставить в залежність розвиток підприємств та їх інвестиційну активність від їх прибутковості.

За рахунок коштів місцевих бюджетів за 9 місяців 2011 року освоєно 3,0% (2,5 млн.грн.) від загального обсягу капітальних інвестицій, що на 1,4% (0,7 млн.грн.) більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Обсяг освоєних інвестицій в основний капітал на 1 особу за 2010 рік становив 1877,1 грн. проти 4049,8 грн. у попередньому році, за 9 місяців 2011 року – 847,6 грн. проти 1548 грн. за відповідний період 2010 року.



Важливим індикатором сфери інвестиційного розвитку є стан залучення іноземних інвестицій.



Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку міста, станом на 01.01.2011 року складав 12 млн.дол.США (6% до загального обсягу по області), що становило в розрахунку на 1 особу 171 дол.США. Значне зменшення загального обсягу іноземного капіталу в економіці міста спостерігалося внаслідок утрати капіталу, які пов’язані з ліквідацією підприємств та через коливання курсів валют.




Протягом січня-вересня 2011 року в економіку міста іноземними інвесторами вкладено 0,4 млн.дол.США прямих інвестицій. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку міста, через переоцінку капіталу та поступку нерезидентом свого капіталу резиденту зменшився
на 2,1 млн.дол.США і станом на 01.10.2011 року складав 9,9 млн.дол.США
(5% до загального обсягу по області), що складає в розрахунку на одну особу 141,4 дол.США.

Інвестиції вкладені нерезидентами з 13 країн світу, при цьому на три з них припадає 82,7% їх загального обсягу. До трійки найбільших країн-інвесторів входять Російська Федерація (41,1% загального обсягу прямих іноземних інвестицій в місто), Велика Британія (27,1%) та Нідерланди (14,5%).

Іноземні інвестиції надійшли у 29 підприємств міста. Найбільші обсяги з них зосереджено на будівельних підприємствах – 3,4 млн.дол.США (34,3% до загального обсягу), на підприємствах, що здійснюють надання комунальних та індивідуальних послуг, діяльність у сфері культури та спорту –
2,6 млн.дол.США (26,2%), транспорту – 1,7 млн.дол.США (17,7%) та промисловості – 1,0 млн.дол.США (10,6%).

^ Ситуація у будівельному комплексі протягом останніх років через уповільнення інвестиційної діяльності (відсутність довгострокового кредитування) характеризувалася скороченням обсягів виконаних будівельних робіт, введення житла та випуску основних будівельних матеріалів і виробів будівельного призначення.

З 2010 року намітилась позитивна тенденція, так за 9 місяців 2011 року в Новій Каховці введено в експлуатацію 6529 м2 загальної площі житла, або 10,2% загальнообласного обсягу. Порівняно з відповідним періодом 2010 року обсяги введеного житла збільшились у 2,3 рази (в цілому по області зменшились на 42,7%).

Індивідуальними забудовниками введено 3450 м2загальної площі, що на 22,8% більше, ніж у січні-вересні 2010 року. У сільській місцевості введено 1047 м2загальної площі, що на 3,2% більше, ніж за 9 місяців 2010 року.

У розрахунку на 1000 осіб постійного населення міста за 9 місяців
2011 року введено в експлуатацію 92,1 м2загальної площі. Вартість 1 м2загальної площі житлових будинків квартирного типу становила 2357,2 грн.,
що на 90,9 грн. більше загальнообласної вартості.

У серпні 2011 року завершено добудову та введено в експлуатацію шестиповерховий 48-квартирний житловий будинок по вул.Паризької Комуни, 3-а, загальною площею 3452,8 м2, кошторисною вартістю за затвердженою проектною документацією - 10,3 млн.грн.

Протягом 2011 року здійснювалась реалізація інвестиційних проектів з будівництва багатоквартирних житлових будинків:

- будівництво 18-квартирного будинку по вул.Куйбишева (площа близько 1400 м2);

- реконструкція гуртожитку під 27-квартирний житловий будинок по вул.Гагаріна, 4 (площа понад 2300 м2);

- реконструкція колишнього корпусу школи-інтернату по вул.Маяковського під 6-поверховий житловий будинок (площа близько
3500 м2).




Однією з головних проблем соціального спрямування залишається житлова. Станом на 01.01.2012 року на квартирній черзі при виконавчому комітеті міської ради перебувало 1882 особи. Для значної частини мешканців міста власне помешкання залишається малодоступним, в основному, за ціновим фактором, тому пріоритетом для міста на перспективу є будівництво доступного житла.

Збільшення інвестування у житлове будівництво сприятиме розвитку будівельної галузі та покращенню житлових умов населення.

Серед пріоритетних напрямків покращання житлових умов населення:

завершення реконструкції колишнього корпусу школи-інтернату по вул.Маяковського, 2-б, під шестиповерховий багатоквартирний житловий будинок;

добудова об’єкту незавершеного будівництва – 5-7 блок-секції житлового будинку по просп.Перемоги, 12 (мікрорайон 1-А);

будівництво багатоквартирного житлового будинку по вул.Щорса;

реалізація Програми розвитку будівництва доступного житла для малозабезпечених верств населення на 2008-2012 роки, якою передбачено виготовлення землевпорядної та проектної документації для будівництва житлового будинку для малозабезпечених верств населення на зарезервованій земельній ділянці в районі буд.№3 по вул.60 років Радянської влади - буд.293 по просп.Дніпровський;

будівництво доступного житла (групи з 10 житлових будинків) на території Дніпрянської селищної ради;

реконструкція застарілого житлового фонду.

З метою проведення постійного моніторингу стану реалізації найбільш значущих інвестиційних проектів створено банк проектів, що реалізуються на території міста.

У 2011 році реалізовано інвестиційний проект з будівництва цеху поточного та капітального ремонту рефрижераторних вагонів (м.Таврійськ) вартістю понад 3,2 млн.грн. та потужністю 72 вагони на рік. Це надало можливість збільшити кількість відремонтованих вагонів до 28 на місяць та створити додатково 15 нових робочих місць.

Розпочато реалізацію проекту "Реконструкція та модернізація обладнання систем водопостачання та водовідведення Комунального підприємства "Міський водоканал" м.Нова Каховка Херсонської області" вартістю 15,8 млн.грн., який фінансується за рахунок спеціальної інвестиційної позики Світового банку. Проект передбачає переоснащення обладнання цехів "Водопостачання", "Водовідведення", "Очисні споруди", а також здійснення капітального ремонту мереж.

Масштабним проектом, впровадження якого розпочалось в 2011 році на території міської ради, є проект "Реконструкція підстанції 330кВ "Новокаховська" із заміною АТ 220/150/35кВ та АТ 330/220/35кВ"
(3-й пусковий комплекс) в рамках реалізації проекту "Повітряна лінія 750кВ Запорізька АЕС - Каховська з підстанцією 750кВ "Каховська" та заходами повітряних ліній 330кВ". Проект розраховано на 2011-2014 роки, кошторисна вартість проекту складає 841,8 млн.грн.

Готується техніко-економічне обґрунтування та технічний проект будівництва другої черги Каховської гідроелектростанції. Розробка ТЕО будівництва Каховської ГЕС-2 здійснюється за рахунок гранту Європейського банку реконструкції та розвитку (1 млн.євро), який отримала компанія
ПАТ "Укргідроенерго". Спорудження другої черги електростанції заплановано на правому березі Дніпра, орієнтовно її потужність буде майже такою, як у існуючої (250-300 МВт).

В стадії реалізації знаходиться інвестиційний проект "Реконструкція Палацу культури" вартістю понад 24,8 млн.грн., з початку реалізації якого станом на 01.01.2012 року профінансовано 11,1 млн.грн.

Взаємовигідним проектом як для потенційних інвесторів, так і для територіальної громади може стати реконструкція та облаштування набережної та паркової зони міста. Проект очікується здійснювати за такими напрямками: розширення та упорядкування території пристані, створення гостьової автостоянки, розміщення спортивно-розважального комплексу "Аквапарк", пункту прокату прогулянкових човнів, реконструкція та розширення спортивних зон парку, зони дитячого відпочинку, облаштування пляжів та існуючих джерел з розміщенням об'єктів торгівлі та послуг.

За 2011 рік на території міста введено в експлуатацію 15 малих архітектурних форм суб’єктів господарювання загальною площею 472 м2, орієнтовною вартістю 900 тис.грн.

Важливою складовою місцевого розвитку, передумовою та наслідком інвестиційної діяльності в територіальній громаді є містобудування. Одним із дієвих механізмів формування прозорого, зрозумілого сприятливого інвестиційного клімату територій є затвердження Генеральних планів населених пунктів. Генеральний план міста Нова Каховка затверджено рішенням Новокаховської міської ради від 24.12.1997 року №198 і з того часу не змінювався. Враховуючи сучасний стан забудови, фактичне освоєння земель та перспективний розвиток міста, а також зміни у містобудівному законодавстві виникла потреба коригування в цілому Генерального плану міста Нова Каховка. Рішенням міської ради від 24.12.2010 року №85 (зі змінами від 28.04.2011 року №261) затверджено Програму внесення змін до Генерального плану міста Нова Каховка та розроблення плану зонування території на 2011-2012 роки, обсяг фінансування якої складає 0,5 млн.грн. Реалізація зазначеної програми передбачає також виготовлення електронної містобудівної карти міста Нова Каховка (третій етап програми). Розробником містобудівної документації (державне підприємство Український державний науково-дослідний інститут проектування міст "Діпромісто") проводяться роботи згідно з першим етапом програми.

Зміни, що будуть внесені до Генерального плану міста, плану зонування території, врегулюють переважну більшість проблем, актуальних для інвестора, зокрема, уніфікують правила використання землі та нерухомості, чітко визначать види можливого використання земельної ділянки, умови забудови.

Міською радою у зв’язку з відсутністю законодавчого врегулювання порядку проведення аукціонів земель на території України затверджено Тимчасовий порядок продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення та прав на них на території міста Нова Каховка (рішення від 05.08.2011 року №347), Положення про конкурсний відбір: суб’єктів, які будуть здійснювати оформлення документації із землеустрою для підготовки продажу на аукціонах земельних ділянок несільськогосподарського призначення та прав на них на території міста Нова Каховка, суб’єктів оціночної діяльності для розробки експертної грошової оцінки земельних ділянок, які плануються до продажу на аукціонах на території міста Нова Каховка, суб’єктів – виконавців (ліцитаторів) для проведення аукціонів з продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення та прав на них на території міста Нова Каховка (рішення від 05.08.2011 року №349, 350). Зазначені вище положення передбачають оформлення необхідних для проведення аукціонів документів без залучення бюджетних коштів.

Рішенням міської ради від 05.08.2011 року №351 затверджено перелік земельних ділянок несільськогосподарського призначення на території міста, які будуть виставлятись на аукціон для продажу права оренди (10 ділянок). Розроблено 5 проектів землеустрою для продажу права оренди земельних ділянок. У вересні 2011 року проведено конкурс по визначенню експерта для проведення експертної грошової оцінки ділянок, які готуються для продажу права оренди земельних ділянок.

З метою прискорення оформлення землевпорядної документації щодо виділення земельних ділянок рішенням міської ради від 15.12.2011 року №509 утворено комісію з розгляду питань, пов’язаних з погодженням документації із землеустрою на території Новокаховської міської ради та затверджено положення про неї.

Проведено коригування нормативної грошової оцінки земель – рішенням міської ради від 30.11.2010 року №62 затверджено Технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Нова Каховка, яка вступила в дію з 01.01.2011 року замість тієї, що використовувалась з 1999 року.

Рішенням міської ради від 09.06.2011 року №313 затверджено уточнений Порядок продажу земельних ділянок комунальної власності несільськогосподарського призначення, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, на території міста Нова Каховка фізичним та юридичним особам, з урахуванням змін до діючого земельного законодавства.

За 2011 рік із земель державної та комунальної власності продано 10 земельних ділянок несільськогосподарського призначення загальною площею 2,5183 га, до бюджету міста надійшло 3,16 млн.грн.

З метою задоволення потреб суб’єктів господарювання у приміщеннях для провадження ними господарської діяльності здійснюється передача у власність нежитлових приміщень, що належать до комунальної власності міста. За 2011 рік передано у власність юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 939,7 м2 приміщень на суму 0,9 млн.грн. Інформація про перелік об'єктів комунальної власності, що пропонуються на викуп, умови та результати їх передачі висвітлюється у засобах масової інформації.

З метою більш ефективного використання існуючих ресурсів міста та задоволення потреб потенційних інвесторів сформовано перелік земельних ділянок несільськогосподарського призначення та об'єктів комунальної власності, що можуть бути запропоновані інвесторам, узагальнено інформацію про об’єкти незавершеного будівництва та перспективи добудови таких об'єктів. На офіційному сайті міста розміщено інформацію для потенційних інвесторів та презентаційні матеріали: "Нова Каховка інвестиційна", "Нова Каховка інвестиційні можливості". Для виготовлення промоційних матеріалів "Таврія інвестиційна" та "Таврія туристична" залучено міжнародну допомогу.

В місті налагоджено роботу Дозвільного центру в сфері господарської діяльності за принципом "єдиного вікна", робота якого полягає в тому, що державний адміністратор організовує прийом заяв та видачу суб’єктам господарювання документів дозвільного характеру та забезпечує взаємодію місцевих дозвільних органів щодо видачі дозволів.

Суб'єктам господарювання, зокрема інвесторам, в дозвільному центрі надається вичерпна інформація з питань одержання дозвільних документів, провадження господарської діяльності за декларативним принципом.

Проведено інвентаризацію адміністративних послуг, які надаються Новокаховською міською радою та її виконавчими органами, реєстр адміністративних послуг оприлюднений на офіційному сайті міста.

Інфраструктура підтримки бізнесу представлена комунальним підприємством "Агенція регіонального розвитку" та Фондом розвитку підприємництва. На базі КП "Агенція регіонального розвитку" надається комплекс послуг для суб’єктів підприємницької діяльності: розробка бізнес-планів, проведення маркетингових досліджень, пошук офісних та виробничих приміщень для ведення підприємницької діяльності, розробка і проведення рекламних кампаній, підготовка та проведення тренінгів та семінарів з актуальних питань організації ведення підприємницької діяльності тощо. Фондом розвитку підприємництва на поворотній основі надаються кредити суб’єктам малого бізнесу, які діють у пріоритетних напрямках розвитку міста.
З метою вдосконалення та підвищення якості діяльності комунальних підприємств, робота яких пов'язана з підтримкою та розвитком підприємництва в місті Нова Каховка, міською радою 28.12.2011 року прийнято рішення про приєднання Фонду розвитку підприємництва до комунального підприємства "Агенція регіонального розвитку".

З метою широкої презентації інвестиційного потенціалу міста, налагодження бізнес-контактів підприємців та сприяння збільшенню іноземного та вітчизняного інвестування у розвиток бізнесу щороку організовується проведення інвестиційних форумів.

У вересні 2011 року в місті Нова Каховка відбувся ІІІ Міжнародний інвестиційний форум "Таврійські горизонти: привабливість, співпраця, інвестиції, економічний розвиток". У форумі взяли участь 10 представників дипломатичного корпусу, 13 представників адміністративно-територіальних одиниць іноземних держав. Нову Каховку відвідали керівники та представники 60 іноземних компаній, з яких 14 вже працюють в Україні, всього ж у форумі взяли участь більше 320 учасників. Під час форуму відбулись засідання за "круглими столами" по наступним напрямкам: "Агробізнес і переробка", "Промисловість, транспорт, альтернативна енергетика та енергозбереження", "Туризм та рекреація", "Міжрегіональний розвиток". В рамках міжнародного інвестиційного форуму за сприяння проекту ЛІНК були проведені навчальні семінари: "Залучення інвестицій", "Інновація та комерціалізація наукових розробок", "Розвиток туристичної галузі, підвищення якості туристичних послуг".

В рамках інвестиційного форуму проведено перший фестиваль виноградарства, виноробства та сучасного мистецтва "Винотавр", який започатковано з метою розкриття глибоких традицій виноробства в регіоні, розвитку "винного" туризму.

У вересні та листопаді 2011 року були проведені робочі семінари "Підготовка технічного завдання для розробки інвестиційної бренд-платформи Таврійського об'єднання територіальних громад", за результатами яких буде створено інвестиційний бренд.


3.1.2. Дослідження інвестиційного потенціалу міста, визначення особливостей та переваг


Місто Нова Каховка має вигідне географічне розташування - у центрі Херсонської області на лівому березі річки Дніпро нижче Каховського водосховища, межує з Бериславським, Каховським, Цюрупинським районами. Місто розташоване на перехресті автошляхів державного (Київ-Сімферополь) і міжнародного (Ростов-на-Дону – Одеса – Рені) значення.

Нова Каховка має розвинену транспортну систему, яка відіграє важливе значення у вирішенні питань об'єднання ринків сусідніх районів. Транспортна галузь представлена підприємствами річкового транспорту (Каховський шлюз, ВАТ "Новокаховський річковий порт"), залізничного сполучення (вагонне депо Каховка, залізнична станція Каховка, Новокаховська філія ВАТ "Київ-Дніпровське МППЗТ"), автотранспортними підприємствами, що надають послуги з перевезення вантажів та пасажирів, місто має міжміський пасажирський автовокзал.

Зручне географічне розташування міста, розвинені транспортні мережі дозволяють зручно дістатися до Нової Каховки з будь-якого регіону країни, можливості отримання якісних послуг транспорту та зв’язку можуть зацікавити як туристів, так і ділових людей, які бажають організувати чи розвинути свій бізнес.

Загальна площа території Новокаховської міської ради складає
22,27 тис.га, або 0,8% від території області. Щільність населення на 1 кв.км складає 317 осіб.

Нова Каховка – сучасне індустріальне місто, що динамічно розвивається. Місто визначається потужною багатогалузевою промисловістю: харчовою та переробною, машинобудуванням, електроенергетикою та іншими.

Місто має кваліфіковані трудові ресурси різних спеціальностей. Кількість економічно активного населення – більше 44 тис.осіб. Значним резервом робочої сили є безробітні особи.

Середня чисельність постійного населення по Новокаховській міській раді складає 70,6 тис.осіб (в т.ч. по місту Нова Каховка – 48,7 тис.осіб), або
6,5% населення області. З них міське населення – 64,5 тис.осіб (91,4%), сільське – 6,1 тис.осіб (8,6%).


Рівень безробіття (станом на 01.01.2012 року)




Рівень зареєстрованого безробіття, %

Чисельність безробітних, осіб

область

1,8

11560

у тому числі:







м. Нова Каховка

1,6

723










міста області

min – 1,0

max – 4,9

min – 215

max – 2314


На території міста функціонує потужна навчальна база: 3 вищих навчальних заклади IV та ІІІ рівня акредитації, 5 закладів IІ та І рівня акредитації.

Нова Каховка має унікальні природно-рекреаційні ресурси, що можуть бути вдало використані при розбудові туристичної інфраструктури.

Сприятливі кліматичні умови дозволяють місцевим сільгоспвиробникам вирощувати якісну та конкурентоспроможну продукцію з використанням технології краплинного зрошення.


3.1.3. Інвестиційна активність в окремих галузях економіки





Промисловість


Промисловість – це ключова галузь економіки. Розширення й модернізація промислового виробництва, збільшення випуску конкурентоздатної продукції є основою для розвитку інших галузей економіки й соціальної сфери міста. Тут формується більше 50 відсотків валової доданої вартості й задіяні близько 40 відсотків працюючих.

Виходячи із реального стану економіки, питомої ваги в обсягах виробництва, бюджетоутворення, ресурсного потенціалу пріоритетними напрямами розвитку промисловості є: машинобудування, харчова галузь, виробництво будівельних матеріалів, оброблення металу і виробництво та розподілення електроенергії, газу та води.


Машинобудівний комплекс


У машинобудівному комплексі передбачається подальше розширення номенклатури продукції, проведення модернізації й технічного переозброєння підприємств, подальший розвиток науково-технічного й виробничого потенціалу галузі.

^ Впровадження наукомістких технологій і виробничих процесів прискорить освоєння принципово нової продукції, конкурентоздатної на внутрішньому й зовнішньому ринках.

Основні завдання в машинобудівному комплексі:

підвищення конкурентоздатності продукції та зміцнення позицій підприємств на внутрішньому і зовнішньому ринках;

ефективне використання наявних виробничих потужностей, їх модернізація й відновлення;

підвищення інвестиційної привабливості підприємств і галузі в цілому;

залучення капітальних вкладень у високотехнологічні наукомісткі технології та устаткування.


Виробництво будівельних матеріалів


Промисловість будівельних матеріалів - комплекс підприємств, які виготовляють матеріали, деталі й конструкції для всіх видів будівництва. Нині виробництво будівельних матеріалів більше ніж наполо­вину зосереджено в рамках будівельної індустрії, тобто в системі підрядних будівельних організацій.

Сучасне життя суспільства неможливе без ефективн
еще рефераты
Еще работы по разное